Tarih: 06.03.2012 11:55

6,5 milyon kişi bu sorunu yaşıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) harcamaları kontrol altına almayı hedefleyen kredi kartı düzenlemesi, hem bankalar hem de tüketiciler açısından riskleri azaltmaya başladı. Kredi kartı borcunun en az yarısını ödemeyen 6.5 milyon karta limit artış ve nakit çekim yolu kapatıldı. Sabah gazetesinin haberine göre, borcunun tamamını kapatanların kartları nakit çekimine yeniden açılacak, limitleri de orantılı olarak yükseltilecek.

 

 

50 MİLYON KART VAR

 

 

BDDK verilerine göre, Türkiye'de ek kartlarla birlikte yaklaşık 50 milyon kredi kartı bulunuyor. Toplam 18 milyon kişi cüzdanında kredi kartı taşıyor. Ek kartlarla beraber kişi başına ortalama 2 kart düşüyor. Bunun yaklaşık 10 milyonu kredi kartı borçlarında yalnızca asgari tutarda ödeme yaparak günü kurtarıyor.

 

 

3.5 YILDA KAPATIYOR

 

 

Bir tüketici bin liralık kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek borcunu 3.5 yılda kapatabiliyor. Toplam kredi kartı büyüklüğü 53.8 milyar lirayı aşarken, kredi kartı ile yapılan alışverişler sektördeki krediler arasında üçüncü sırada yer alıyor. BDDK, Eylül 2011'de yürürlüğe giren düzenlemeyle bir yılda en fazla 3 kez dönem borcunun yarısından daha az ödeme yapan tüketicilere nakit para çekme yasağı getirdi. Şubat 2012 sonu itibariyle bu düzenleme kapsamında borcunun en az yarısı ödenmeyen 6.5 milyon kart limit artış ve nakit çekime kapatıldı. Kapatılan bu kartlar, borcun tamamı ödeninceye kadar limit artış ve nakit çekime açılmayacak.

 

 

500 BİN KART AÇILDI

 

 

10-20 kuruş gibi tutarlar nedeniyle kredi kartı kapatılan vatandaşlar için BDDK devreye girdi. BDDK, bu kapsamdaki 50 bin kartın nakit çekime açılması için bankalara yazı gönderdi. Böylece borcu 20 liranın altında olanların kartları nakit çekime açıldı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —