• BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,71% 0,02
  • EURO

    50,23% 0,17
  • GRAM ALTIN

    5955,70% -0,11
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

2018'de asgari ücret ne kadar olacak?

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikinci toplantısı bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapılacak.

EKONOMİ 15.12.2017 11:13:00 0
2018

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018'de geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını bugün yapacak. Toplantıda Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve TÜİK uzmanları ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaşacak. Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin ikinci toplantısı bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapılacak.


İlk toplantı 1 Aralık'ta yapıldı
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde ilk toplantısını 1 Aralık'ta gerçekleştiren komisyona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlık yapmıştı.
 
Bakan Sarıeroğlu, buradaki konuşmasında "Bu yılki toplantımızda bu üçlü istişare ve karar mekanizmasını en etkin şekilde işletip, yine ülkemiz için ortak bir zeminde, ortak sonuçla mutabık olacağımızı umuyorum." ifadesini kullanmıştı. 
 
İşçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplumun beklentilerine duyarlı olması ve yeni asgari ücretin "insan onuruna yakışır" düzeyde belirlenmesi gerektiğini dile getirmişti.
 
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da "Asgari ücrete yapılacak artışı belirlerken, işçilerimiz kadar işsizlerimizi de düşünmek, ortak sorumluluğumuzdur." diye konuşmuştu.


 
Asgari ücret nasıl belirleniyor?
 
Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.
 
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
Mevcut asgari ücret net bin 404 lira
 
Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 777 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 404 lira 6 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 510 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor.
 
Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 88 lira 56 kuruşu (işverene maliyet tutarında sosyal güvenlik primindeki yüzde 5 oranındaki indirim dikkate alınmış ve 100 lira/ay teşvik indirimi hariç) buluyor. Bunun bin 777 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 275 lira 51 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 35 lira 55 kuruşunu işverene ait işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Sahte plakalı otomobil PTS kamerasına takıldı: Ön uyuşturucu testi pozitif çıkan ehliyetsiz sürücüye ceza yağdı

Jandarma’dan yeni yıl öncesi kaçak alkol operasyonu: 2 gözaltı

Kartepe Belediyesi’nden Asfalt Hamlesi

978 fotoğraf sanatçısından 3 bin 548 eser

GÜDEF 6. Olağan Kongresinde Başkan Selami Kolcu Güven Tazeledi

Türkiye’nin İlk Lindberg Shop Mağazası Bağdat Caddesi’nde Açıldı

Karaman’da otomobiller çarpıştı: 5 yaralı

Çorum’da park halindeki otomobil kurşunlandı

Mandalina ihracatı 615 milyon dolarla rekor kırdı

Mahallelere onlar “Göz Kulak” oluyor

Mezra Ziraat 2025 Yılında 22 Bin 500 Dekara Ulaştı

OYAK'tan uluslararası bir yatırım daha: SOMTURK

İSU, GÖLCÜK VE İZMİT’TE ALTYAPIYI GÜÇLENDİRİYOR

Derince’de iki TBM kuruluma hazırlanıyor

GTÜ, Enerji Verimliliği Odaklı İki Patenti Sanayiye Aktardı

Bursa’da asayiş uygulaması: Aranan şahıslar yakalandı, uyuşturucu madde ele geçirildi

Ordu’da ’dur’ ihtarına uymayan sürücü kovalama sonucu yakalandı

Malatya’da tır ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Bozüyük’te otomobil, park halindeki tıra arkadan çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Kocaeli’de silahlı saldırı: 1’i futbolcu 3 yaralı

FIBA Şampiyonlar Ligi: Mersin Spor: 84 - Filou Oostende: 76

Elazığ’da silahlı kavga: 1 yaralı

Türkan Şoray, ‘İyilik Korosu’ ile Mersin’de sanatseverlerle buluştu

Evinde silahla vurulmuş halde bulunan orman muhafaza memuru öldü

Romanya’da yargı reformu talebiyle protestolar devam ediyor

Muş’ta okul çevrelerinde emniyetten denetim: 1 iş yerine adli işlem

Almanya Başbakanı Merz: "Büyük güçlerin oyun topu değiliz"

Kayseri’deki cinayetin sebebi koyun otlatma meselesiymiş

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu

Niğde’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.