Tarih: 14.11.2011 13:14

2016'da organ bulunamayacak

Facebook Twitter Linked-in

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde organ bağışıyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında, organ bağışının dünü ve bugünü anlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, organ yetmezliğinin Türkiye için önemli bir sorun olduğunu ve hasta sayısının her geçen gün çığ gibi büyüdüğünü belirtti. 

 

 

BU DİĞER ORGANLAR İÇİN DE GEÇERLİ

 

 

İşin sadece böbrek kısmıyla ilgilenildiğinde Türkiye’de 60 bin diyaliz hastası olduğunu anlatan Prof.Dr. Süleymanlar, bu durumun diğer organlar için de geçerli olduğunu kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda aldığı kararlarla sorunun çözümü için önemli gelişmeler elde edildiğini vurgulayan Prof.Dr. Süleymanlar, "Son 10 yılda 11 bin böbrek nakli yapıldı. Son 4 yılda böbrek nakli sayısı ikiye katlandı. Merkezi bekleme listesiyle adil ve hızlı işleyen mekanizma faaliyete geçti. Bu konuda yasal altyapıyı oluşturacak önemli gelişmeler oldu. İçimizi sızlatan ise kadavradan bağış oranının düşüklüğü. Son iki yılda beyin ölümü 2 bin 700’ü buldu.

 

 

HALKIMIZ DAHA BİLİNÇLİ OLMALI

 

Ancak kadar  bağış oranı yüzde 16-17’lerde. Bu da bizi üzmekte" diye konuştu. Kadavradan bağışın düşük olmasının kendilerini çok üzdüğünü kaydeden Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, "Halkımızın daha bilinçli yaklaşımını bekliyoruz. Toplum bu önemli tedavi şekline sahip çıkmazsa, maalesef bunun çözümünü bulamayacağız" dedi. 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —