Tarih: 26.12.2012 09:50

2012'de 299 araç kiralandı!

Facebook Twitter Linked-in

Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Belli bir yaştan sonra iş bulmanın zor olduğunu kabul ettiğini ifade eden Şimşek, ''Ama bir taraftan ülkenin geleceğine yatırım yapmak için kaynak ayırmak lazım'' dedi. Şimşek, 1991 yılında emeklilik yaşında sınır kaldırıldıktan sonra insanların 36 yaşında emekli olduğunu hatırlatarak, ''Sistem çöktü, 1991'e kadar sosyal güvenlik sisteminde fazla vardı. Şimdi sosyal güvenlik sistemine devlet prim katkısı dahil olmak üzere, 72.9 milyar lira aktaracağız. Bu parayı bir yıllığına eğitime, altyapıya ayırdığımızı düşünün, memleketin sorunlarını kökünden çözeriz. Dünyanın hiç bir ülkesinde 48-49 yaşında emekliliğe izin verilmiyor'' diye konuştu. Tarımsal destekler için doğrudan hibe olarak 2013 yılında 9 milyar lira verileceğini belirten Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fıstığı desteklemek için kaynak ayırması durumunda buna ''hayır'' demeyeceklerini kaydetti. Lüks araç kiralama konusunun gündeme geldiğini kaydeden Şimşek, 2012'de 299 araç kiralandığını, bunun 100'ünün MİT için olduğunu bildirdi. Şimşek, Maliye Bakanlığı'nın aldığı 115 aracın büyük kısmını 2-B çerçevesinde alınan ticari araçların oluşturduğunu söyledi. Şimşek, ''Araç kiralamalarını lüks araç diye tanımlamak doğru değil'' dedi.

 

-''Gazilerimizin maaşlarını indirmedik''-

Mehmet Şimşek, bu bütçenin yüzde 30'unun çalışanlara gittiğini, personel giderlerinin bütçedeki payının yüzde 30 olduğunu kaydetti. Gazilerin maaşlarının gündeme getirildiğini dile getiren Şimşek, ''Biz, 'sosyal güvenliği olmayan gazilere daha fazla para verelim' dedik. Sosyal güvenliği olan gazilerimizin maaşlarını indirmedik, aslında biz iyileştirme yaptık'' dedi. Şimşek, 2002'de 131 TL olan şeref aylığı maaşının yüzde 246'lık artışla 452 TL'ye çıkarıldığını söyledi. Şimşek, rezerv konusunun çokça gündeme getirildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Rezervler niçin tutulur? Rezervin maliyeti tabi ki var. Rezervin maliyeti, sizin rezervler üzerinden kazandığınız faizle içeride borçlandığınız veya... Merkez Bankası diyelim para basıp o parayı tekrar çekiyorsa, bankanın faizi ile arasındaki farktır. Bu Türkiye'ye özgü değildir.

 

Rusya'nın rezervi 529,9 milyar dolardır. Rusya'nın iç borçlanma faizi yüzde 6,7'dir. Türkiye'nin rezervi 119 milyar dolardır, iç borçlanma faizi ise yüzde 5,9'dur. Rusya'nın, borcunun milli gelire oranı yüzde 11'dir, Türkiye'nin borcunun milli gelire oranı ise yüzde 36'dır. Türkiye'nin rezervlerinin milli gelire oranı, aslında diğer gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığı zaman çok yüksek değildir. Rezervin bir maliyeti vardır ama rezervin getirisi de vardır, şoklara karşı koruyor. Türkiye'deki bütçeden ödenen faizlerin milli gelire oranı, en son 1986'da yüzde 3,4'tü. 2002 yılında yüzde 3.4'tü. 1986 yılında Türkiye'de ne iç borç vardı, çok cüzi dış borç vardı, faizler düşmüştü. Ama daha da düşürmek için bu mali disiplini koruyalım.'' 

Bakan Şimşek, milletvekillerinin yeni yıllarını kutladı ve herkese teşekkür etti.

 

2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlandı, tasarının tümü üzerindeki oylama yarın son konuşmalardan sonra yapılacak. Bu arada, Danışma Kurulu'nda karar alınamaması üzerine, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine geçilemedi. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, bütçe tasarısının tümü üzerinde son konuşmalar ve 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın açık oylamasının yapılması amacıyla birleşimi, yarın saat 14.00'de toplanmak üzere kapattı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —