• BIST 100

    9983,2%0,68
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2'ncisi düzenlenen Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması başladı.

SPOR 26.04.2019 13:28:00 0
2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2'ncisi düzenlenen Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması başladı. Öğrenciler, patent başvurularını 31 Ekim'e kadar ücretsiz olarak internet üzerinden yapabilecek.

Ankara'da bir otelde düzenlenen yarışmanın lansman toplantısına Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan ve Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Duyar katıldı. Lansmanda konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan, yarışmanın lansman tarihi 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nü seçtiklerini söyledi. Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı öncülüğünde 2001 yılından bu yana fikri mülkiyet alanında farkındalığın artırılmasına katkı sağlamak amacıyla bugünün çeşitli etkinliklerle kutlandığını anlatan Asan, "Türk Patent ve Marka Kurumu olarak bugün iki etkinlik birden gerçekleştiriyoruz. İlki olarak burada basınımızın değerli temsilcilerinin katılımıyla 2'nci Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması'nın lansmanını gerçekleştireceğiz. Akabinde öğleden sonra kurumumuzda Spor ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri'ni gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Spor ve fikri mülkiyet haklarının bu yılki Dünya Fikri Mülkiyet Günü'nün temasını oluşturduğunu belirten Asan, "İlk bakışta spor ve fikri mülkiyet hakları birbirinden çok bağımsız ve ilgisiz konular gibi görülebilir. Ancak fikri mülkiyet hakları hayatımızın tüm alanlarına etki eden bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Fikri mülkiyet kavramıyla, insan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine vermiş olduğumuz hakları kastediyoruz. Ancak bu yeniliklerin sınai mülkiyet kapsamında değerlendirilmesi için sanayiye uygulanabilir yenilikler olması gerekiyor. Bunun dışında kalan müzik, edebiyat ve sanat eserleri gibi yeni ürünleri telif hakları olarak tanımlıyoruz" diyen Asan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biraz daha detaylı bakacak olursak patentler, buluş sahiplerine 20 yıl süreyle vermekte olduğumuz bir tekel hakkıdır. Özellikle teknolojik gelişmenin sağlanmasında patentlerin büyük rolünün olduğunu söylemek hatalı olmayacaktır. Marka, firmaların ürün ya da hizmetlerinin ayırt edilmesini sağlayan her türlü işareti kapsamaktadır. Tasarımlar, ürünlerin dış görünüşlerinde yapılan ve duyularımızla algılayabildiğimiz yenilikler için sağlanan son derece önemli bir koruma mekanizmasıdır. Coğrafi işaretler, Malatya kayısısı, Antep baklavası, İznik çinisi örneklerinde olduğu gibi yerel ve yöresel değerlerimizi koruyan sınai mülkiyet türüdür. Son olarak entegre devrelerin üç boyutlu görünümlerini korumaya yönelik sınai mülkiyet hakkını ise entegre devre topoğrafyası olarak ifade ediyoruz. Bu hakların tamamını bir bütün olarak değerlendirdiğimizde sınai mülkiyet haklarının firmalarımızın ve daha genel anlamda ülkemizin rekabet gücüne doğrudan etki eden bir araç olduğunun altını çizmemiz gerekir."

Türk Patent ve Marka Kurumunun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak 1994 yılından bu yana faaliyet gösteren bir kamu kurumu olduğunu aktaran Asan, "Ana iş kalemimizi tescil faaliyetlerimiz oluşturuyor ancak kurumumuzun çok önemli bir görevi daha var. Bu görevi toplumun tüm kesimlerinin sınai mülkiyet hakları konusunda bilgilendirilmesi ve bu alanda farkındalık düzeyinin artırılması şeklinde ifade etmemiz mümkün. Üniversiteler Patent Yarışması da bu ikinci görevimiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden birisi" diye konuştu.

Türkiye'nin sınai mülkiyet alanında son yıllarda önemli gelişme kaydeden ülkelerin başında geldiğini bildiren Asan, şöyle konuştu:

"2002 yılında 414 olan yerli patent başvuru sayımızı 2018 yılı sonunda 18 kat artışla 7 bin 349'a çıkardık. Dünya sıralamasında 42'nci sıradan 13'üncü sıraya yükseldik. 2002 yılında 85 olan uluslararası patent başvuru sayımızı 19 kat artırarak bin 578'e yükselttik. 2002 yılında 73 olan tescilli patent sayımız, 2018 yılında 38 kat artışla 2 bin 850'ye ulaştı. 2002 yılında 36 bin 429 olan marka başvurumuzu 3,3 kat artırarak 120 bin 8'e çıkardık. Son 16 yılda marka başvurularında 23'üncü sıradan 9'uncu sıraya yükseldik. 2011 yılından bu yana marka başvurularında Avrupa'da 1'inci sıradayız. 2002 yılında 20 bin 541 olan tasarım başvurumuzu iki kat artırarak 42 bin 83'e çıkarmayı başardık. Tasarım başvurularında dünyada 4'üncü sırada yer alıyoruz. 2002 yılında ülkemizin tescilli coğrafi işaret sayısı 42 iken, bugün itibarıyla 10 kat artışla 417'ye çıkardık."

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı nezdinde uluslararası patent araştırma ve inceleme otoritesi olduklarını anımsatan Asan, "Nitelikli sınai mülkiyet üretim yapısına geçişimizi sağlayan Sınai Mülkiyet Kanunu'nu çıkardık. Ülkemizin sınai mülkiyet portföyünü ticari değere dönüştürmek amacıyla değerleme şirketi (TÜRKSMD) kurduk ve faaliyete geçirdik. Milli ve kültürel mirasımız olan coğrafi işaretlerimizi koruma altına aldık ve dijital ortama taşıdık. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle Uluslararası Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programını açtık. Bu programda dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler eğitim görmektedir. Sınai Mülkiyet Kanunu'yla bu alanda eğitim faaliyetlerini profesyonel bir şekilde yürütmek üzere Fikri Mülkiyet Akademisini kurduk. Cumhurbaşkanlığı 2019 yılı programı kapsamında kamu kurumlarına yönelik olarak çok yoğun bir şekilde eğitim faaliyetleri yürütüyoruz" dedi.

Kurum tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenecek olan Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması'nın ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerini kapsadığını anlatan Asan, "Patentle Türkiye sloganı ile başlayacak olan yarışma, üniversitelerde patent konusunda farkındalık oluşturulması, üniversite öğrencilerinin profesyonel meslek hayatında veya akademik çalışmalarda kullanacakları teknik bilgilerle donatılması ve öğrencilerin buluş faaliyetlerine özendirilmesini amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Yarışma sürecince üniversite öğrencileri, "www.turkpatent.gov.tr" internet sitesi üzerinden e-Devlet yoluyla sisteme giriş yaparak ücretsiz olarak online patent başvurusu yapabilecek. Başvuruların 26 Nisan-31 Ekim tarihleri arasında yapılacağı yarışmada üniversite öğrencileri tarafından yapılacak patent başvuruları jüri tarafından değerlendirilecek ve yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek. Yarışmada birinciye 30 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye 10 bin TL ve ilk 10'a giren finalistlere 5'er bin TL para ödülü verilecek.

2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor

2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor

2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor

2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor

2. Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması Başlıyor


Kocaeli Şehir Hastanesi’nin Açılışının Birinci Yıl Dönümü Kutlandı

Bünyamin Çiftçi, Çayırovalılarla bir arada

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Bu görüntüler Türkiye'den! Gökyüzü kırmızıya boyandı

Yukarı Hereke-Dilovası Çerkeşli yolu tam sürat

5 asırlık şaheser UNESCO ile dünyaya açılacak

İtfaiyeden sincap kurtarma operasyonu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Spor salonuna giderken ölümden döndü

Gençler doğayla buluştu

Çay ocağının camını kıran şahsı vurdu

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Haftanın ilk gününde hava nasıl?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KO-MEK İlçe Sergileri heyecanı başlıyor

Darıca’da sünnet şöleni kayıtları devam ediyor

Çiftçi, Gençlik Merkezi’nde gençlerle buluştu

Çoban Mustafa Paşa Dualarla Anıldı

Ankara Yurtları, İzmir Yurtları ve Özel Yurtlar

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

"Koca Yusuf TP1500" Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Kara Yollarında Durum

Karton yüklü tır devrildi: 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Bu görüntüler Türkiye'den! Gökyüzü kırmızıya boyandı

Yerli ve milli menenjit aşısı için büyük adım

"Koca Yusuf TP1500" Gabar’da sondaj çalışmalarına başladı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Amatör ligde tekmeler havada uçtu

Derince Birlikspor, kupasını Başkan Gökçe’nin elinden aldı

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Darıca Gençlerbirliği amatör lige düştü

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16

YAZARLAR