Tarih: 05.01.2012 12:00

175 tesise 3.5 Milyon Lira Ceza!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin en büyük sanayi merkezlerinden Kocaeli'de geçen yıl çevreyi kirlettiği tespit edilen 4 tesis kapatıldı, 175 tesise 3,5 milyon lira cezası verildi.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca,  yaptığı açıklamada, kentte çevrenin korunması konusunda tedbirler aldıklarını, sanayicilerle yaptıkları toplantılarda sanayi-çevre dengesinin çok iyi korunması gerektiğine dikkati çektiklerini ifade etti.

 

 

Sanayicinin önündeki her türlü engeli kaldırdıklarını belirten Vali Topaca, şöyle konuştu:

 

 

''Çünkü bu memleketin, bu ülkenin geleceğinin üretimle ve refah artışıyla korunacağının bilincindeyiz. Bu çerçevede sanayicimizin de işini zorlaştırmadan, onlarla üretim yapılsın istiyoruz. Sanayi gelişsin ancak çevreye, toprağa, suya ve havaya zarar vermeden bu faaliyetlerin olması konusunda sürekli arkadaşlarla değerlendirmeler yapıyoruz. Tabii ki her türlü çalışmaya rağmen zaman zaman mevzuatta öngörülen limit değerlerini aşan gaz salımı, toz filtresinin çalışmaması nedeniyle toz salımı olabiliyor. Suya ve körfeze bırakılan su yeterince arıtılmadan bırakılmış olabiliyor veya çevrede kokuya neden olan bazı faaliyetler olabiliyor. Bunları da etkin bir şekilde takip ederek havayı, suyu ve doğal ortamı korumaya çalışıyoruz.''

 

 

Geçen yıl çevrenin korunmasına yönelik çok ciddi tedbirler aldıklarını kaydeden Topaca, şunları söyledi:

 

 

''Geçen yıl 173 tesise toplam 3,5 milyon lira ceza uyguladık. İş yerlerini gruplandırdığınız zaman geçici faaliyet durdurma, kısmi faaliyet durdurma gibi cezaların da olduğu bazı yaptırımlar uygulandı. Bir kısım iş yerlerinin de tamamıyla faaliyetleri durduruldu. Bir sunta fabrikası kapatılarak faaliyetlerine izin verilmedi. Onlar da başka alanlarda faaliyet göstermeye başladı. Bunların dışında faaliyetleriyle çevre kirliliğine yol açtığı tespit edilen 3 tesisin faaliyetleri uzun süreli durduruldu. Alınması gereken teknik tedbirler alındıktan sonra 3-4 aydan sonra yeniden açıldı.''

 

 

"75 NOKTADA BACA ÖLÇÜM SİSTEMİ VAR"

 

Geçen yılın başında yayımladıkları genelgeyle online baca gazı ölçüm sistemine dahil olmayan bazı sanayi tesislerini de sisteme aldıklarına işaret eden Topaca, şu an online baca gazı ölçüm sisteminin 75 noktada yapıldığını söyledi.İşletmelerin çoğunun online baca gazı ölçüm sistemine dahil olduğunu belirten Topaca, bu sisteme dahil olmayan firmaların da sisteme dahil edileceğini, bu şekilde anlık kontrolün sağlanacağını bildirdi. Çevrenin korunması konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin de yaptığı çalışmalar olduğuna dikkati çeken Topaca, özellikle atık su arıtma konusunda mesafe alındığını bildirdi.

 

 

"ÇEVRE KONUSUNDA ÖRNEK ŞEHİR KOCAELİ"

 

 

Evsel atıklar ile sanayi atıklarının yüzde 96'sının arıtıldıktan sonra körfeze veya doğal ortama bırakıldığına dikkati çeken Topaca, şöyle konuştu:

''Bu yönüyle Türkiye'de örnek gösterilecek bir yer Kocaeli. Geçmişte çok büyük çevre sorunları yaşamış, Körfez'in kokusunu ve pisliğini hissetmiş bir kent. Artık körfezdeki su kalitesinin iyileşmesinin, doğal ortamın yıllar önceki şartlara kavuşmasının sevincini yaşıyoruz. Gün geçtikçe İzmit Körfezi daha güzel, daha berrak, içerisinde her tür balığın yaşadığı bir ortama dönüşüyor. Bu çerçevede sadece belediyemizin değil sanayicilerimizin de yatırımları var. Özellikle Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan arıtma tesislerinde hem evsel hem de sanayi atıklarının arıtılması suretiyle körfez ciddi bir tehlikeden, tehditten ve kirlilikten kurtarılmış oluyor.''

 

 

"ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ENGELLİYORUZ"

 

 

Vali Topaca, Dil Deresi'nin ıslahına yönelik çalışmalar yapılacağını belirterek, ''Bu yıl inşallah atık su arıtma tesisleri kuruduktan sonra Dil Deresi'nin ıslahı yapılarak derenin etrafı insanların çay içebileceği bir alan haline getirilecek'' dedi. Valilik olarak çevre konusunda sürekli teyakkuz halinde olduklarını ifade eden Topaca, ''Çevre ve hava kirliliğiyle ilgili verileri anında izleyerek ortamın kötüleşmesini engelliyoruz. Havayı, suyu ve çevreyi koruma konusunda kararlıyız'' diye konuştu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —