Tarih: 24.10.2015 00:08

125 milyon yıllık kirpi benzeri fosil bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Bilim insanları, İspanya'da tarih öncesi bir bataklığa ait alanda yapılan kazılarda Kretase döneminde yaşamış küçük bir memeli fosili ortaya çıkardı. Almanya'nın Bonn Üniversitesi'nden Thomas Martin'in başını çektiği araştırmada, küçük memeliye Spinolestes xenarthrosus adı verildi. 
Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre S. xenarthrosus günümüzdeki küçük memelilere büyük benzerlik gösteriyor. Avcılardan korunmak için sırtında kirpilerdeki gibi dikenler olduğu anlaşılan S.xenarthrosus'un ellerinin toprağı kazmak için özelleştiği belirtildi.
Sadece 24 santimetre uzunluğundaki canlının, toprağı kazarak bulduğu böceklerle beslendiği düşünülüyor. Antik bir bataklıkta bulunan S.xenarthrosus'un tüylerinin bir kısmı, omurgası ve karaciğer ile akciğerinin korunduğu belirtildi. Araştırmacılar, fosilde antik canlının kulağına ait bir parça da buldu. 
Thomas Martin, S.xenarthrosus'a ait olan fosilin tüy ve yumuşak doku barındıran en iyi korunmuş, en eski fosili temsil ettiğini belirtti. Tüy ve yumuşak doku saklayan diğer iyi örneklerin, 65 milyon yıl öncesinden kaldığı belirtildi. 
Araştırmacılar S.xenarthrosus fosilinden sayesinde Kretase döneminde dinozorların arasında hayatta kalmayı başarmış memeliler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı umuyor. 
Kaynak: Sciencenews, Al Jazeera




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —