Tarih: 15.09.2015 01:03

12 ERKEKTEN BİRİ PROSTAT KANSERİNE YAKALANIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Uzmanlar prostat kanserine neyin sebep olduğunun tam olarak bilinmediğini açıklıyor

Birçok kanser türünde olduğu gibi genetik yatkınlığın etkili olduğunu belirten uzmanlar, bunun yanı sıra olumsuz çevre koşullarının da hastalık gelişiminde önemli bir faktör olduğunu bildirdi.Yaş, aile öyküsü, yağlı beslenme alışkanlığı, hormonlar, kadmium, A ve D vitamini değerlerinin prostat kanseri oluşumunda etkili olurken, en önemli risk faktörünün yaş ve aile hikayesi olduğu vurgulanıyor.

"Babadan oğula geçiyor"

Normal koşullarda 50 yaş ve üstündeki kişilerin prostat kanseri açısından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.Ailede prostat kanseri olması halinde araştırmaların 40 yaşından sonra başlaması uygun ."Tüm prostat kanserlerinin yüzde 10'unun babadan oğula kalıtım yoluyla geçtiği öngörülmektedir.Uzmanlar prostat kanseri olan hastaların erkek çocuklarında veya erkek kardeşlerinde prostat kanseri riski 2-9 kat daha yüksektir" uyarısında bulundu.

"Her yıl Avrupa'da yaklaşık 350 bin yeni hasta bulunuyor"

PSA ( prostat spesifik antijen) testi veprostat muayenesi ile prostat kanserine erken tanı konulabileceğinin altı çiziliyor. "PSA testinin kullanılmaya başlamasıyla birlikte prostat kanserine bağlı ölüm oranlarında azalma başlamıştır. Prostat kanserinin tanı ve tedavisi üzerinde yoğun araştırmalar devam etmektedir".

Her yıl sadece Avrupa'da 350 bine yakın yeni prostat kanseri vakasımevcut, " Prostat kanseri sıklığı tüm dünyada artmakta ve kanser tanısı alan erkeklerin yüzde 24.1'ineprostat kanseri teşhisi konulmaktadır. Türkiye'de de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır".

"Şişmanlık prostat kanserinin seyrini hızlandırıyor"

Yüksek yağ oranı ve kırmızı et içeren yiyeceklerle beslenen kişilerde prostat kanseri riskinin arttığını vurgulayarak, aşırı miktarda kalsiyum alınmasının da prostat kanserine karşı koruyucu özelliği bulunan D vitamininin vücuttaki sentezini azaltarak olumsuz etki yaptığı kaydedildi.

Şişman kişilerin de prostat kanseri açısından risk altında olduğuna dikkat çekilirken, "Vücut yağ kitlesinin içinde depolanan leptin proteini ve insülin benzeri büyüme faktörü hormonlar, normal kilonun üstündeki kişilerde prostat kanserinin ilerlemesini artırır".

Öte yandan yüksek kolesterol seviyelerinin prostat kanserinin daha hızlı seyretmesine yol açtığı sigara kullanımının da prostat kanser hücrelerinin büyümesini hızlandırdığı bildirildi.

"Yeni ilaçlar ömrü uzatıyor"

Prostat kanserinde erken teşhisin yanında ileri evrelerde dahi yeni çıkan ve Türkiye'de de kullanılmaya başlanan ilaçlarla sağ kalma oranının arttığı, risk grubunda olan kişilerin PSA testi ve ürolojik muayenelerini yaptırmaları gerektiği söyleniyor

İdrara çıkmak için tuvalete koşturmak zorunda kalınması, idrara çıkmada güçlük çekilmesi, özellikle geceleri olağandan daha sık idrara çıkmak, idrara çıkmada ağrı hissedilmesi ve çok nadiren idrardan kan gelmesinin iyi huylu prostat büyümesinin belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda prostat kanserinin de bulguları olabileceği vurgulanarak, bu durumda vakit kaybetmeden üroloğa başvurulması gerektiği ifade edildi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —