Tarih: 19.03.2012 14:27

100 yıllık plan yapıldı!

Facebook Twitter Linked-in

Çayırova Çalıştayı’nda 2 yıldır üzerinde çalışılan projenin İstanbul, Bursa ve Kocaeli üçgeni üzerinde geçiş yolu üzerinde bulunan Çayırova’nın stratejik önem taşıdığı vurgulandı. Kamu, özel ve Sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülerek hazırlanan Çayırova’nın 100 yıllık planında İstanbul, Bursa ve Kocaeli altın üçgeninde Çayırova’nın potansiyellerini nasıl değerlendireceği ve 2023’de nasıl bir Çayırova oluşturulacağı tartışılan Çalıştayda Kentsel Strateji Uzmanı A.Faruk Gökkaya ve ekibinin hazırladığı sunumlar dinlendi. 

 

 

HEDEF 400 BİN NÜFUS

 

 

Çayırova’nın günümüzde 90 bin yaşayan, 120 bin çalışan nüfusunun olduğu belirtilen çalıştayda 2023’de hedefin 400 bin çalışan ve yaşayan nüfus oluşturmak olduğu dile getirildi.  Bankacılık, sanayi, lojistik ve geri dönüşümün yer aldığı Çayırova’da  eğitim, bilişim, teknoloji sektörleri yer verilerek ticaret ve turizm kullanımlarıyla çeşitlilik sağlanması gerektiği vurgulandı.

 

 

ÇAYIROVA’NIN 6K’SI

 

 

Kurumsal gücü, bilgi ve teknoloji potansiyeli,sanayi lojistik ve bankacılık sektörü ,dönüşüm potansiyeli gibi Çayırova’nın 5 temel fırsatı bulunduğu ifade edilen sunumda Çayırova’nın geleceği kurgulanırken Çayırova’nın geleceği  6k üzerine kurulduğu dile getirildi. 6k’yı kimlik, kapasite, kalite, katılım, kaynak ve kurgu olarak başlıklandırılan çalıştayda Çayırova’nın  kendi kimliğini oluşturması, Kapasitesini iyi yönetmesi, kaliteli yaşam çevresi sağlaması, katılım ile gelişmesi, kaynakları fırsata çevirmesi ve iyi değerlendirmesi ile  yeniden kurgulanması ifade edildi. 

 

 

HEDEFİMİZ VAR

 

 

Çalıştayda konuşan Çayırova Belediye başkanı Ziyaettin Akbaş “Hedefleri olmayan şehirler akışına bırakıldığında  sağlıklı bir şekilde gelişmez, büyüme olamaz, ekonomi işlemez, kent kendi kendini yer , kent yok olmaya başlar, insanlar yaşam mücadele etmeye başlar. Şehrin geleceğini tasarlamak hayal olur. Umutsuzluk her yeri istila eder. Bizim hedefimiz var. Umutlarımız var, planlarımız, stratejilerimiz var. İdelerimiz var. İnsanımızı huzurlu yaşatmak için yaşıyoruz. İnsanımızı geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Gelecek projeksiyonunu belirledik. Konut ve turizm alanlarımızı santim santim çalıştık. Çalıştaylarımızı adım adım uyguluyoruz. Ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Vatandaşımızın daha zengin yaşaması için çalışıyoruz. Çayırova’nın doğal potansiyeli bize avantajlar sürüyor. Çayırova ulaşım aksamının merkezindedir. İstanbul, Kocaeli ve Bursa üçgenin Kartal, Dilovası  üçgenin üyesi  ve Gebze, Darıca, Çayırova üçgenin bir paydaşıdır. Bu şehirlerdeki değerlerden daha fazla pay almak istiyoruz. Paydaş olduğumuz şehirlerden daha fazla pay almak istiyoruz. Bu şehirlerle birlikte yeni ekonomiler üretmek için çalışıyoruz. Çayırova sadece bir transit geçiş, güzergah  olmaktan çıkarıyoruz. Her taraftan Çayırova bir finansal ve lojistik merkez olması için dünyanın en elverişli yerinde kurulmuştur. Bu stratejik konumu değerlendirmek, Çayırova’yı ulusal ve uluslararası finans merkezlerinden biri haline dönüştürmek için irademizi ortaya koyuyoruz.” dedi. Bankacılık üslerinin konumlanmış durumda olduğunu söyleyen Akbaş, Çayırova’nın küresel ölçekte bir finansal merkezi olmaya aday olduğunu söyledi. Sanayiyi ihmal etmeden çevreye duyarlı olarak çalışmalar yapacaklarını belirten ve  Çayırova’nın Kocaeli’nin parlayan yıldızı olduğunu söyleyen Akbaş, Çayırova’nın büyük yatırımlar için hazır hale geldiğini, Çayırova’ya inanan, Çayırova’da var olmak isteyen herkesin kazanacağını ifade etti. 

 

 

YATIRIMCI BELİRSİZLİĞİ SEVMEZ

 

 

Vali Ercan Topaca ise Belediye başkanlarından, stratejileri ve hedefleri ile her gün değişen imar planı istemediklerini belirterek “Plan net olmalıdır ki yatırımcı gelsin. Yatırımcı belirsizliği, öngörülmeyen bir ortamı sevmez.. Plan bir defa yapılmalı.” dedi.

Öte yandan Sunumlar ve programdan sonra katılımcılar görüş ve fikirlerini sundular.

 

Çalıştaya Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çayırova Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, şehir planlayıcı mimar ve mühendisler, sanayi kuruluşları temsilcileri, sivil toplum ve özel sektör kurumlarının temsilcileri katıldı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —