• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

Güney Afrika Cumhuriyeti 6. kez sandık başına gidiyor

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde halk, 6. kez yapılacak seçimlerde devlet başkanı, ulusal parlamento üyeleri, eyalet valileri ve eyalet meclis üyelerini seçecek.

DÜNYA 8.05.2019 11:24:00 0
Güney Afrika Cumhuriyeti 6. kez sandık başına gidiyor

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Apartheid (ırk ayrımcılığı) rejiminin sona erdiği 1994 yılından bu yana bugün 6. kez yapılacak seçimlerde halk, devlet başkanını, ulusal parlamento üyelerini, eyalet valilerini ve eyalet meclis üyelerini seçecek. 

Seçimlerde iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresini (ANC) Cyril Ramaphosa, ana muhalefet Demokratik Birlik Partisini (DA) ise Mmusi Maimane temsil ediyor.

26,7 milyon seçmen oy kullanacak

Bağımsız Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, 56 milyon nüfuslu ülkede 35 milyon seçmenden 26,7 milyonu oy kullanmak için kayıt yaptırdı.

Başvuru yapan 285 partiden 48'i seçime girmeye hak kazandı.

Kısmi daraltılmış seçim sisteminin uygulandığı Güney Afrika’da yasalar gereği bağımsız adaylık bulunmuyor. Partiler yüzde 1’in altında bile oy alsa meclise girebilme şansına sahip.

Siyahi çoğunluk siyasette etkin

Sömürge tarihinden dolayı çok farklı etnik unsurun bir arada yaşadığı Güney Afrika’da nüfusun yüzde 81’ini siyahiler, yüzde 8’ini beyazlar, yüzde 9’unu melezler ve yüzde 2’sini Hintler oluşturuyor.

Asırlarca sömürülen, 46 yıl anayasal düzenlemeyle ırk ayrımcılığına tabi tutulan ve 1994 yılına kadar bütün siyasal haklarından tecrit edilen Güney Afrika’da siyahi çoğunluk, bugün politik pozisyonların yüzde 70’ini elinde bulunduruyor.

İki kanatlı parlamento

"Ulusal Meclis" ve "Ulusal Eyaletler Konseyi" olmak üzere iki kanattan oluşan Güney Afrika parlamentosu, 490 sandalyeyle temsil ediliyor.

400 sandalyeden oluşan Ulusal Meclis üyeleri seçimlerle belirlenirken, 90 sandalyeli Ulusal Eyaletler Konseyi ise 9 eyaletin her birinin onar temsilci atamasıyla oluşturuluyor.

Ülkede yasa yapma yetkisi Ulusal Meclise aitken, Ulusal Eyaletler Konseyi ise Ulusal Meclisin temsil ettiği eyaletlerle ilgili yapılan yasaları ve alınan kararları takip ediyor.

2014 seçimlerini ANC kazandı

2014 seçimlerinde 13 partinin girdiği Güney Afrika parlamentosunda çoğunluğu, ırk ayrımcılığı döneminde beyaz olmayan halkın özgürlük mücadelesini yürüten Afrika Ulusal Kongresi (ANC) elinde tutuyor.

Ana muhalefette ise daha çok ülkedeki beyazların destek verdiği Demokratik Birlik Partisi (DA) bulunuyor. Mecliste ağırlığını hissettiren ve siyahi milliyetçiliği yapan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) ise 3. parti konumunda bulunuyor.

Çözülemeyen sorunlar

Apartheid döneminden beri çözülememiş olan toprak paylaşımı sorunu ve tüm bu sebeplere bağlı olarak güvenlik problemleri ise ülkedeki önemli sorunların başında geliyor.

İşsizlik, yoksulluk ve gelir adaletsizliği ise çözülemeyen sorunlar arasında yer alıyor.

"İlk çözülmesi gereken sorunlar işsizlik ve gelir adaletsizliği"

AA muhabirine seçime yönelik beklentilerini dile getiren 29 yaşındaki güvenlik görevlisi Khulisani Nalova, yeni hükümetin ilk çözmesi gereken problemlerin işsizlik ve gelir adaletsizliği olduğunu dile getirdi.

ANC’nin bu problemleri çözmede samimiyetini kaybettiğini belirten Nalova, "Oyumu bu seçimde EFF’ye vereceğim. Bugüne kadar hep ANC’yi destekledik fakat küçük bir kesim çok zengin olurken bizim hayatımızda değişen bir şey olmadı." dedi.

Devlet memuru Ian Esau (45) ise ANC'nin ülkeye eşitlik getirdiğini belirterek oyunu ANC'ye vereceğini söyledi.

ANC'nin tüm ülkeyi dönüştürdüğünü ifade eden Esau, "Bugün özgürce yaşadığımız Güney Afrika'yı ANC oluşturdu. ANC sayesinde ülkede bir orta sınıf oluştu. Apartheid zamanında siyahilerin evinde su ve elektrik bile yoktu. Önceden sahip olmadığımız birçok şeye şimdi ANC sayesinde sahibiz." diye konuştu.

(AA)

Şanlıurfa’da bir kişi otomobilini ateşe verdi

Erzurum’da bir kişi baltayla ağır şekilde yaralandı

Bursa’da kavşakta feci kaza: 1 ağır yaralı

Zonguldak’ta alevler geceyi aydınlattı, itfaiye papağanı yangın ortasından kurtardı

Kırklareli’de uyuşturucu operasyonu: 13 gözaltı

Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Bahamalar, Kosova’yı tanıyan 121. ülke oldu

Alaattin Gülerce: "Kupa maçından sonra yol haritamızı belirleyeceğiz"

Cizre’deki lisede taciz iddiası: Öğretmen gözaltında

Okulda rahatsızlanan 23 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Selçuk İnan: "23 puan çok iyi puan"

Kazada savrulan otomobil kaldırımdaki yayalara çarptı: 4 yaralı

Ordu’da iki katlı ahşap evde yangın

Muş’ta jandarmadan öğrencilere kişisel güvenlik ve güvenli internet eğitimi

Üçüncü kattan ikinci katın balkonuna düşen çocuk ağır yaralandı

Konya’da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Bursaspor, Aliağa FK maçına hazır

Motosiklet denetiminde 2,2 milyon liralık ceza

Minibüs refüje çıktı: Alkollü sürücü yaralandı

Hasköy Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında hasta kabulüne başladı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.