• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

'Filistinliler Gazze sınırına 7 aydır korkusuzca akın ediyor'

Abluka altındaki Gazze'de Filistinliler, "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinin başladığı 30 Mart'tan önce "ölüm ve gözaltı" endişesiyle çok yaklaşamadıkları Gazze sınırına 7 aydır korkusuzca ak

DÜNYA 2.11.2018 15:18:00 0

İsrail askerleri tarafından gözaltına alınma ya da öldürülme riskinin yüksek olması nedeniyle bundan yaklaşık 7 ay önce araç ve yaya hareketliliğinin nadiren görüldüğü Gazze'nin sınır bölgeleri, Filistinlilerin, topraklarına geri dönme talebiyle düzenledikleri Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinin ardından, daha önce olmadığı kadar kalabalık.

İsrail'in, 2014'teki savaşın ardından Gazze sınırının Filistin tarafında kalan tek taraflı olarak "tampon bölge" ilan ettiği 300 metrelik bölge, şimdilerde barışçıl gösteri düzenleyen Filistinlilerin istikameti durumunda.

Geçmiş yıllarda da İsrail askerleri ile sınırlı çapta bazı arbedelerin yaşandığı bu bölgeye, artık Filistinliler; çocuk, kadın, genç ve yaşlı demeden yaklaşmaktan korkmuyor.

30 Mart'tan bu yana 200'den fazla Filistinlinin şehit olduğu sınırdaki gösterilerde gerçek mermi dahi kullanmaktan geri durmayan İsrail ise aşırı güç kullanımına gerekçe olarak Filistinlilerin, Tel Aviv yönetiminin tek taraflı olarak sınırda ilan ettiği "tampon bölgeye" girmelerini gösteriyor.

"Oğlumun doğumu dolayısıyla yaptığım kutlamaya evim tehlikeli yerde olduğundan kimse katılmadı"

İsrail Gazze sınırına yaklaşık 300 metre uzakta oturan Filistinli İyad Kadih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze sınırındaki Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri başlamadan önce bölgenin çok sessiz ve sakin olduğunu, araç ve yaya geçişinin nadir görüldüğünü söyledi.

Gösterilerden önce bölge tehlikeli olduğu için hiç kimsenin akşam saatlerinden sonra evinden çıkmaya cesaret edemediğini belirten Kadih, şöyle devam etti:

"Bir keresinde oğlumun doğumu dolayısıyla bir kutlama yapmak istedim. Davet ettiğim akraba ve dostlarımız, evim çok tehlikeli bir bölgede olduğu gerekçesiyle katılamayacaklarını söylemişti. Akrabalarımızla genelde Han Yunus'ta oturan ailemi ziyaret ettiğimde görüşürdük. Evime çok nadir gelirlerdi."

"Büyük Dönüş Yürüyüşü", 30 Mart'ta başladıktan sonra ise tüm tehlikelere rağmen sınır bölgelerinin geç saatlerde bile kalabalık olduğunu belirten Kadih, oturduğu bölgenin diğer bölgelerden izole edildiğini, her sabah bu bölgede çocuklarını okul servisine bırakmak için 400 metre yürüdüğünü ve en yakın bakkala ulaşmak için bisikletiyle bir kilometre yol gittiğini söyledi.

Han Yunus kentinin doğu sınırına 450 metre uzaklıkta ikamet eden 60 yaşındaki Cebr Ebu Racile (60) de bölgede tek tük evler olduğu için kamu hizmetlerinden yararlanamadıklarını ve ihtiyaçlarını temin etmekte zorlandıklarını söyledi.

Kendilerine ait bölgede geçim kaynağı olan tarım arazileri olduğundan orayı terk edemediklerini dile getiren Ebu Racile, bölgenin güvenli olmaması, evlerinin doğusunda İsrail askerlerinin ve çok sayıda sokak köpeklerinin bulunmasından dolayı akşam saatlerinde evden çıkamadıklarını belirtti.

Ebu Racile, ziyaret veya zaruri ihtiyaçlar için evden ayrıldığı zaman hava kararmadan dönmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Büyük Dönüş Yürüyüşü

Filistinliler, 30 Mart'tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında barışçıl eylemler düzenliyor. 

İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. 

İsrail askerlerinin 30 Mart'tan bu yana devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde 200'den fazla Filistinli şehit oldu, binlercesi yaralandı.(AA)

Kazada savrulan otomobil kaldırımdaki yayalara çarptı: 4 yaralı

Ordu’da iki katlı ahşap evde yangın

Muş’ta jandarmadan öğrencilere kişisel güvenlik ve güvenli internet eğitimi

Üçüncü kattan ikinci katın balkonuna düşen çocuk ağır yaralandı

Konya’da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Bursaspor, Aliağa FK maçına hazır

Motosiklet denetiminde 2,2 milyon liralık ceza

Minibüs refüje çıktı: Alkollü sürücü yaralandı

Hasköy Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında hasta kabulüne başladı

Bolu’da kontrolden çıkan otomobil refüje çarptı

Kırıkkale’de minibüs ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

Avukat Ali Alper Alpoğlu’ndan Başkan Saran açıklaması

Beykoz’da dron destekli trafik denetimi: 43 araca 93 bin lira ceza

Mardin’de tarihi eser operasyonu: 45 sikke ve hayvan figürlü heykel ele geçirildi

Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 2 - Antalyaspor: 1 (Maç sonucu)

İş Bankası ve OSBÜK’ten İstanbul’da ikiz dönüşüm buluşması

HEKİMSEN Başkanı Kurban: "Biz yeniliklere önem veriyoruz"

Bilal Erdoğan, Kütahya’da öğrencilerle buluştu

Tayfur Bingöl attığı golden sonra Uğurcan Bekçi tişörtü açtı

Trendyol Süper Lig: Kocaelispor: 2 - Antalyaspor: 1 (İlk yarı)

Rus Büyükelçi Karlov Ankara’da anıldı

Bilal Erdoğan Kütahya’da konuştu: "Büyük mesafeler katettik"

Ereğli’de park halindeki otomobilde yangın çıktı

Hafif ticari araçla çarpışan otomobil tarlaya devrildi: 5 yaralı

Tunceli’de DHKP/C operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı

Mutfakta çıkan yangın korkuttu

Şırnak’ta freni boşalan vinç 6 araca çarptı: 7 yaralı

Kocaelispor- Antalyaspor maçında seremoni de paylaşıldı

Zonguldak’taki bıçaklı cinayetin zanlısı tutuklandı

Mazıdağı’nda liseliler arasında bıçaklı kavga: 2 öğrenci yaralandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.