• BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,31% 0,19
  • EURO

    35,08% -0,07
  • GRAM ALTIN

    2278,69% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Enerji işçileri: Fedakarlık diyecekseniz onurunuzla istifa edin

“SEDAŞ işçileri olarak taleplerimizi açık beyan ediyoruz: Sözleşme taleplerini biz işçiler belirleyecek. Masada işçiler tarafından seçilen en az 2 işçi bulunacak."

GÜNDEM 15.07.2021 01:20:00 0
Enerji işçileri: Fedakarlık diyecekseniz onurunuzla istifa edin

Sakarya ve Kocaeli’den bir grup SEDAŞ işçisi

Öncelikle BEDAŞ, AYEDAŞ, TOROSLAR, EDAŞ, EnerjiSA’da hakkını arayan tüm emekçi kardeşlerimizin mücadelesine gönülden ortak olduğumuzu belirtir, süreci yakından takip ettiğimizin altını çizeriz. Bilindiği üzere; tüm enerji dağıtım sektöründe bir hak arayışı meşalesi yakılmış, vazifesini yerine getirmeyen sendikanın misyonunu işçiler üstlenmiş, gerek işverenin hakem heyeti kozu, gerekse sendikanın baskılanarak işlevsiz hale getirilmesiyle biz enerji işçileri “az para çok iş” sistemine adeta mecbur bırakıldık. Üstelik bu olayların sendika çatısı altında gerçekleşmesi bizi fiziki ve somut adımlar atmaya mecbur kılmış, hak ve menfaatlerimizi bizden yıllarca aidat alan sendika değil bizzat bu misyonu bizim üstlenmemiz, sendikaya olan güveni derinden sarsmıştır. Üzülerek ve sıkılarak ifade etmek isteriz ki; düşük ücret ve kısıtlı yan haklardan kaynaklı istirahat saatlerimizde ek iş yaparak geçimimizi ve sorumlu olduğumuz aile bireylerinin geçimini sağlamaya gayret göstermekteyiz. Tabii ki bu da bizi daha fazla çalışmaya itmekle birlikte yaptığımız işin “çok riskli” kategoride olmasına rağmen ek iş yapmadan geçimimizi sağlayamadığımızın açıkça örneğidir. Nitekim bu mecburiyetlerden kaynaklanan iş kazası geçirerek (işletme dışında) hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımız da maalesef olmuştur, oluyor ve bu düzende olacak gibi duruyor. Özelleştirme esnasında bizim gelecek kaygılarımızı bastırmak için “Mağdur edilmeyeceksiniz” denilmesine rağmen kaderine terk edilen biz enerji işçileri, yaşamın her anında işimize sahip çıkarak hem çalıştığımız şirketleri hem de bizi temsil ettiğini iddia eden Tes-İş’i hiçbir zaman mağdur etmedik ve yalnız bırakmadık, başını öne eğmedik. Ancak biz her zaman mağdur edildik... Başımızı öne eğdiler.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA
İşten çıkartılma ve taşeron kozuyla bastırılmış, sindirilmiş biz enerji işçilerinin bir şeyler düzelir ümidiyle sabretmemize rağmen; işçiye sorulmadan atılan imzalardan sonra “Bardağı taşıran son damla” noktasına getirildiğimiz için gelecek kaygılarımız oluşmuş, kaybedeceğimiz hiçbir şey olmayan bir noktaya işveren ve sendikanın “danışıklı dövüş” taktiğiyle getirildiğimiz şeffaf şekilde görülmektedir.

Çok kıymetli BEDAŞ, AYEDAŞ, ÇAMLIBEL,TOROSLAR işçilerinin verdiği mücadelenin sonuna kadar arkasında olduğumuzun, SEDAŞ işçileri olarak sessiz kalmamızın nedeninin önümüzdeki sözleşme olduğunun altını çizmek ister, kıymetli işçi abilerimizin, kardeşlerimizin akıttıkları her damla terin karşılığını alana kadar gönülden soyut ve somut şekilde arkalarında olduğumuzu çok net şekilde ifade eder, taleplerinin karşılanana kadar provokasyonlara kulak tıkayarak, haklı direnişlerinin karşılığını almalarını temenni ederiz.

SEDAŞ’da çalışan işçiler olarak tüm dağıtım sektörü gibi biz de hem ekonomik hem de sistemsel olarak bir darboğazdan geçiyor, bu yolda mücadele ediyor ve efor sarf ediyoruz. Ancak gerek bu işleyişler esnasında iş yükünün artması, sendikanın şikayetlere kulak tıkaması, il ve ilçelerdeki sendika temsilcilerinin (çoğu işveren tarafında amir, yetkili) yetersizliğinden kaynaklanan mağduriyetler yaşanması, sendikanın haksızlıklara sessiz ve duyarsız kalarak konuya nötr kalması bizi umutsuzluk ve çaresizliğe sürüklemektedir. Özelleştirmeden bu yana yaşanılanlar dün gibi aklımızda, bu sebeple sık dokuyup, ince eliyoruz.

MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR
Buradan Sakarya Tes-İş Şubesine açık çağrımızdır.

Bu yılki sözleşme ile ilgili bize bilgi verin dedikçe susuyorsunuz. Diğer dağıtım şirketlerindeki düşük zam tekliflerini sendikanın işçiye sormadan imzalaması biz SEDAŞ işçilerini tedirgin etmektedir. Bu ekonomik buhranda sözleşme yürürlülük süresinin işçiye sorulmadan 2 yıldan 3 yıla çıkartılması, sözleşme zamanı sadece ücret odaklı gündem oluşturulması, yan haklar, sosyal haklarda bir iyileştirme yapılmaması ve önümüzdeki sözleşme ile ilgili Sakarya Tes-İş Şubesinin bir açıklama yapmayarak yaşananlara sessiz kalması bizi rahatsız etmektedir. Bu şekilde hareket etmeleri öfkemizi arttırmaktan öteye gitmemekle birlikte önlem almaya ve sendikanın varlığını sorgulamaya itmektedir. Nitekim sendikadaki yolsuzluk ile yapılan haberler de bizi derinden üzmektedir. Bizlerde ‘Birileri bizim sırtımızdan zenginleşip, kendi koltuk sevdaları nedeniyle bizlere sefalet zammına göz yumuyorlar’ düşüncesinin oluşmasını sevk eden, sendikacıların hal ve hareketleridir. İşçinin haklı direnişine hiçbir sendika yöneticisinin katılmaması, ardından sendikanın “Eylemleri durdurun”, “İşçilerin arkasındayız” gibi açıklamaları bize samimiyetsiz gelmekle birlikte bu yola Tes-İş’le devam edilemeyeceği duygusunu giderek güçlendirmektedir.

Bir sendikanın kriz anında atacağı adımlar çok net bir şekilde bellidir. Ancak enerji sektörünün grev ve işi yavaşlatma hakkı olmadığının arkasına sığınarak, işçinin hakkını yiyerek koltuklarında emekliliğinin tadını çıkartan Tes-İş yöneticileri bilmelidir ki “Mızrak çuvala sığmıyor artık.” İşçinin hakkını aramayacak, siyasi baskı ve işveren tarafından maruz kaldığınızı iddia ettiğiniz baskılara boyun bükecekseniz, SEDAŞ işçileri olarak çok net söylüyoruz “Onurunuzla istifa edin”, bizim çocuklarımızın geleceğinin hatırına istifa edin. Gidin torunlarınızı sevin...

Eğer mağduriyetleri giderecekseniz bunu, üç maymunu oynamak ve suçu merkez yönetimine atmayı bir kenara bırakıp, işçiyi rahatlatıcı açıklamalar yaparak kanıtlayın.

TALEPLERİMİZ
SEDAŞ işçileri olarak taleplerimizi açık ve şeffaf şekilde beyan etmekteyiz.

* Sözleşme taleplerini biz işçiler belirleyecek, ön taslak ve taslak sürecine biz yön vereceğiz.
* TİS süreci boyunca masada bağımsız, gönüllülük esasına dayalı, işçiler tarafından seçilen en az 2 işçi bulunacak.
* İşçinin onayı olmadan sebebi ve nedeni her ne olursa olsun kesinlikle imza atılmayacak.
* Açıklanan değil reel (gerçek) enflasyon baz alınarak sözleşme zammı belirlenecek.
* Sözleşme yürürlük süresi 2 yılı aşmayacak.
* Bir sonraki sözleşme yılına kadar alınan zam enflasyondan korunacak.
* Taban ücret uygulaması TİS’e eklenecek, minimum asgari ücretin yüzde 80 fazlası prensibi hayata geçirilecek.
* Vergi dilimi desteği TİS’te yer alacak.
* İkramiye 30 güne çıkartılacak.  

Bu yılkı sözleşmede de “3-5 kuruş için düzen bozmaya gerek yok” diyecekseniz, ülkenin ekonomik şartlarını sanki biz etkilenmiyormuş gibi öne sürerek bizden sabretmemizi ve fedakar davranmamızı bekleyecekseniz, geçen sözleşmede olduğu gibi 3 yılımızı çalmayın. Diğer bölgelerde olduğu gibi işçiden kaçacak yer aramak istemiyorsanız önleminizi alın.

Soruyoruz, Sakarya Tes-İş Şube yöneticileri bizimle misiniz, değil misiniz? Buna öncelikle karar verin, oldu bittilerle boş vaatlerle değil, elinizde yazılı belgelerle gelin. Biz Başta İrfan Kabaloğlu ve ekibinden önümüzdeki sözleşme için çok net şekilde taleplerimiz karşılanacak mı bir açıklama bekliyoruz. Buna da sessiz kalınıp oturdukları yerden süreç yönetmeyi seçerlerse, bu sözleşmede de işçinin eli boş şekilde kaderine terk edileceği apaçık ortadadır.

Enerji sektöründeki sıkıntılara, enerji işçisini savunması gereken sendikalar kulak tıkarken hiçbir menfaat ve çıkarı olmadan, bizlerin sesi olan Evrensel gazetesine teşekkür eder, desteklerinin devamını dileriz.

Fotoğraf: Evrensel - Adana Toroslar Elektrik Dağıtım şirketi işçileri oturma eylemi

--

--
Hasret Gültekin Kozan
Evrensel Gazetesi Kocaeli Muhabiri


KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Abisini boğazını keserek öldüren zanlı adliyeye sevk edildi

Türel Asarcıklılardan destek istedi

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı

Sandığa gidecekler dikkat

İlk kez oy kullanacak gençler ‘Başkan Sezer’ dedi

Çiftçi’ye Cumhuriyet Mahallesi’nde coşkulu karşılama

Ömeroğlu, STK başkanları ile iftarda buluştu

Türel, Soğukpınar Derneğinde moral buldu

Başkan Bıyık, Darıcalıları mitinge davet etti

Hereke Kalesinde lale şöleni

Başkan Bıyık, gönülleri fethediyor

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR