• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Dünya Basını Ankara Saldırısını Yakından Takip Etti

Ankara'da düzenlenen terör saldırısı, anbean takip eden dünya basını şüphelilerin PKK ve IŞİD olduğunu dile getirdi. Guardian'ın analizi ise oldukça dikkat çekti.

DÜNYA 18.02.2016 08:46:00 0
Dünya Basını Ankara Saldırısını Yakından Takip Etti

Ankara'da düzenlenen terör saldırısı, Avrupa basınında geniş yer buldu. Haberlerde saldırının yerine ve zamanlamasına dikkat çekildi.

GUARDİAN: ŞÜPHELER PKK ÜZERİNDE YOĞUNLAŞACAK

İngiltere'nin Guardian gazetesinde yer alan bir analizde, Ankara'da askeri servis araçlarını hedef saldırıda şüphelerin PKK üzerinde yoğunlaşacağı yorumu yapıldı. Simon Tisdall imzalı analizde, "Saldırıyı PKK'nın yaptığı ortaya çıkarsa, örgütün Türk devletinin kalbine saldırmak için bölge dışında operasyon düzenlemiş olması sıra dışı bir durum olacak." denildi.

"KÜR BÖLGELERİNDEKİ OPERASYONLAR DOĞRUDAN YANIT"

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, yazıda şu ifadelere yer verildi: "Diğer taraftan PKK rutin bir şekilde askerleri ve diğer güvenlik güçlerini hedef alıyor. Askeri personeli taşıyan bir konvoyu meşru bir hedef olarak görecektir. Saldırının arkasından PKK çıkarsa, bu, geçen Temmuz'da ateşkesin bozulmasından sonra Kürt bölgelerinde girişilen askeri operasyonlar, gözaltılar ve sokağa çıkma yasaklarına doğrudan bir yanıt olarak yorumlanacaktır. Dünkü bombalı aracı PKK infilak ettirdiyse, bu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 40 yılda yaklaşık 40 bin kişinin hayatına mal olan savaşın sona ermekten çok uzak olduğunu hatırlatacaktır."

"PKK'YI SUÇLAMAK DOĞAL BİR HÜKÜMET REFLEKSİDİR"

"İşler yanlış gidince, PKK'yı suçlamak doğal bir hükümet refleksidir. Ekim'deki barış mitinginden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan hemen Kürtleri suçladı. Sonradan saldırının IŞİD teröristlerinin işi olduğu ortaya çıktı. Şimdi de IŞİD'den şüphelenilebilir. Bir başka olasılıksa, PKK'nın Suriye'deki müttefikleri, YPG'nin rolü olmasıdır. Türkiye Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin toprak kazanımları üzerine YPG mevzilerini bombalıyor."

İNGİLİZ DIŞİŞLERİ BAKANI'NIN TAZİYESİNE YER VERİLDİ

Saldırıyı manşetine taşıyan The Independent da haberinde, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk yetkililerin açıklamalarını kullandı. İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, saldırıyı son dakika ve ilk haber olarak yayımladı ve internet sayfasında görgü tanıklarının ifadelerini kullandı.

Ülkenin bir diğer önemli haber televizyonu Sky News da Ankara'daki saldırıyı son dakika haberi olarak geçti. Uzun süre internet sitesinde de manşette kalan haberde, İngiliz Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın taziye mesajına da yer verildi

FRANSIZ BASINI GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP ETTİ

Fransız basını Ankara saldırısını Türkiye ile aynı anda flaş haber olarak duyurdu, bütün gelişmeleri yakından takip etti. Le Figaro gazetesi Ankara ve Sultanahmet saldırılarını arka plan olarak kullandığı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saldırıya ilişkin sözlerine yer verdi.

Le Monde gazetesi saldırının gerçekleştiği yere ve zamana dikkati çekti. Haberde, saldırının caddenin özellikle kalabalık olduğu bir saatte meydana geldiğinin altı çizildi. "20 Minutes" gazetesi, internet sitesinde yayımladığı haberinde AA Fransızca'nın Twitter hesabından paylaşımlara yer verdi.

FRANKFURTER ALLGEMEİNE: ANKARA'YI SARSTI

Süddeutsche Zeitung gazetesi saldırıyı internet sitesinde manşete taşırken, "Ankara'daki terör saldırısında en az 28 ölü" başlığını kullandı. Gazete, saldırı nedeniyle Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel ziyaretini iptal ettiğine dikkati çekti.

Die Welt de patlamanın mesai sonrası trafiğin yoğun olduğu bir saatte gerçekleştiğini belirterek, patlamanın Genelkurmay Başkanlığına çok yakın bir noktada meydana geldiğinin altını çizdi. Gazete, haberinde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un açıklamalarına da yer verdi. Spiegel dergisi de internet sitesinde saldırıyla ilgili fotoğraf ve görüntüleri yayımladı, Başbakan Davutoğlu'nun Brüksel ziyaretini iptal ettiğini okurlarına duyurdu.

Bild gazetesinin internet sitesindeki haberde, "Ankara'da askeri araç konvoyuna saldırı. En az 28 ölü, 61 yaralı" başlığı kullanıldı. Haberde, saldırı sırasında Ankara'da bulunan Alman siyasetçi Manfred Weber'in o anı anlatan ifadelerine yer aldı. Frankfurter Allgemeine gazetesi de saldırının "Ankara'yı sarstığını" yazdı.

EL PAİS: CİHATÇI SALDIRIDAN 4 AY SONRA YENİDEN

Ankara'daki terör saldırısı, İspanyol medyasının internet sitelerinde ilk haberler arasında yer almadı ancak olaya ilgili gelişmeler geniş şekilde aktarıldı. Terör saldırısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yurt dışı seyahatlerini iptal ettikleri vurgulanan haberlerde, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un terör saldırısıyla ilgili açıklamaları kullanıldı.

Türkiye'nin "farklı terör örgütlerinin tehdidi altında" olduğunu yazan ve son 1 yılda Türkiye'yi vuran terör eylemlerini hatırlatan El Pais, "Ankara'nın merkezinde 100 kadar kişinin ölümüne neden olan cihatçı saldırıdan sadece 4 ay sonra Türkiye'nin başkenti yeni bir saldırıya uğradı" ifadelerini kullandı.

EL MUNDO TÜRK GÖREVLİSİNİN YORUMUNU PAYLAŞTI

El Mundo gazetesi de ismini açıklamadığı "bir Türk güvenlik görevlisine" dayanarak, terör saldırısının arkasında terör örgütü PKK'nın olabileceği bilgisini okurlarına aktardı. Ancak gazete saldırının failinin IŞİD olması ihtimaline de dikkati çekti.

"Saldırı, Türk hükümetinin bir dizi meydan okumaya karşı karşıya kaldığı bir dönemde meydana geldi" yorumunu yapan La Vanguardia ise PKK'nın son dönemdeki terör saldırılarına, Türkiye'nin IŞİD'e karşı uluslararası mücadeleye verdiği desteğe, Suriye'deki iç savaşa ve Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına atıfta bulundu.

TO VİMA: SURİYE'DEKİ ROLÜNDEN DOLAYI SALDIRIYA UĞRADI

Kathimerini gazetesi "Ankara'daki büyük patlamada en az 28 ölü" başlıklı haberinde, saldırının TBMM ve diğer hükümet binalarının bulunduğu bölgede gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına geniş yer verildi. To Vima gazetesi de "Genelkurmay Başkanlığı binası yakınındaki araçları hedef alan saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin son aylarda Suriye'deki rolünden dolayı bir dizi terör saldırısına hedef olduğu vurgulandı.

"Ankara'da katliam" başlığını kullanan Proto Thema da haberinde eylemin askerleri hedef aldığını yazdı. Devlet televizyonu ERT ve özel televizyonlar Mega, Skai ve Antena, Türkiye'deki muhabirleri ile canlı bağlantı kurarak Ankara'daki saldırıyı ayrıntılı şekilde izleyicilerine aktardı.

LA STAMPA : ANKARA'DA ASKERE KATLİAM

İtalya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, "Ankara'da askeri konvoya saldırı: 25'in üzerinde ölü" başlığını atarken, olayı ilk sıradan duyuran Corriere della Sera gazetesi askeri konvoya yönelik olduğunu vurguladığı saldırının, parlamento ve hükümet binalarına çok yakın bir noktada gerçekleştiğine dikkati çekti.

La Stampa gazetesi de saldırıyı, olay anı görüntüleriyle ilk sıradan okuyucularına aktardı. AGI haber ajansı da "Ankara'da askere katliam" başlığını atarken, 10 Ekim'de gerçekleşen ve 100'ün üzerinde insanın öldüğü saldırıyı hatırlatıp, "Ankara'da yine kan aktığına" işaret etti. İtalyan haber ajansı ANSA saldırıyı "Ankara'da askerlere karşı otobomba: 28 ölü" başlığıyla verdi.

ABD MEDYASI SALDIRYA GENİŞ YER VERDİ

ABD medyasının saldırıyla ilgili internet sitelerinde yayımladığı haberlerde, askeri personeli hedef alan bombalı saldırıda en az 28 kişinin hayatını kaybettiği, en az 60 kişinin yaralandığı belirtildi. Ankara'daki terör saldırısı, ülkenin önde gelen medya kuruluşlarında şu şekilde yer aldı:

CNN: SALDIRIYI HENÜZ KİMSE ÜSTLENMEDİ

CNN'nin haberinde Türkiye'nin başkentinde düzenlenen saldırıda 28 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar'ın saldırıyla ilgili açıklamalarına yer verilen haberde saldırıyı henüz kimsenin üstlenmediği belirtildi.

Haberde Washington Enstitüsü Yakın Doğu Politikası uzmanı Soner Çağaptay'ın terör örgütü IŞİD veya Türkiye'nin ayrılıkçı terörist grup kabul ettiği PKK'nın saldırının şüphelileri arasında olabileceği görüşüne yer verildi.

FOREİGN POLİCY: ÖLÜMLÜ SALDIRIDAN MANZARALAR

Dış politika dergisi Foreign Policy'nin internet sitesinde ise saldırı, "Ankara Bombalaması: Ölümlü Saldırıdan Manzaralar" başlıklı haberle duyuruldu. Haberde patlamanın görüntülerine ve saldırıyla ilgili Twitter mesajlarına yer verildi.

NEW YORK TİMES: EN BÜYÜK SALDIRIDAN 4 AY SONRA

Terör saldırısı, New York Times gazetesinin internet sitesinde de "Ankara'daki Askeri Konvoya Bombalı Araba Saldırısı: 28 ölü" başlığıyla yer aldı. Haberde, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, saldırının askeri konvoydaki araçlar kırmızı ışıkta durduğu sırada gerçekleştirildiğine ilişkin açıklamasına yer verildi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan ziyaretini ertelediği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel ziyaretini iptal ettiği belirtildi.

Ayrıca, saldırının Ankara'da 100'den fazla kişinin öldüğü, ülkenin en büyük ölümlü saldırısından 4 ay sonra meydana geldiği kaydedildi.

EL CEZİRE, TÜRKİYE MUHABİRİNDEN BİLGİ ALDI

ABD'de yayınına nisanda son verecek olan El Cezire Amerika kanalı da Ankara'daki saldırı nedeniyle sık sık Gaziantep'teki muhabirine bağlanarak terör saldırısının görüntülerini yayınladı. Wall Street Journal, Washington Post ve Los Angeles Times gibi ABD medyasının önde gelen birçok gazetesi de ajansların geçtiği haberleri internet sayfalarına taşıyarak, Ankara'daki terör saldırısını okuyucularına duyurdu.


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR