• BIST 100

    9535,98%-1,49
  • DOLAR

    32,44% 0,11
  • EURO

    34,48% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2470,05% -0,51
  • Ç. ALTIN

    4085,85% 0,00

Davutoğlu: Bende IŞİD'i Destekleyecek Yüz Var mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğrencilerle buluştuğu görüşmede "Şimdi bana bakın yüzüme gözüme, bende IŞİD'i destekleyecek yüz var mı?" dedi.

POLİTİKA 26.10.2015 15:31:00 0
Davutoğlu: Bende IŞİD

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğrencilerle buluştuğu toplantıda sorulara cevap verdi. Davutoğlu, IŞİD eleştirilerine yönelik olarak "Bende IŞİD'i destekleyecek yüz var mı" dedi.

"BENDE O YÜZ VAR MI"

Bir öğrencinin, muhalefetin IŞİD eleştirilerini sorması üzerine Davutoğlu şu cevabı verdi:

"Şimdi bana bakın yüzüme gözüme bende IŞİD'i destekleyecek yüz var mı? Bizim temsil ettiğimiz İslam IŞİD'in tam karşıtı. IŞİD'i yok edecek İslam odur. PKK'ya operasyonlar başlamadan IŞİD'e operasyonlar başlattık.

Sabahları erken çalan telefon beni tedirgin eder. Daha gece uykumun bölünmediği hiçbir gün yaşamadım. Genelde içişleri bakanlığından aradıklarında o anda insanın zihnine bir şüphe düşer.Bu sabah içişleri bakanımız aradığında, Diyarbakır'da yapılan operasyon sırasında kapıyı açmak için yüklenildiğinde oraya yerleştirilen bombalarla iki şehit verdik. Bu kadar yoğun mücadele veriyoruz ama hala benzer suçlamalar yönlendiriliyor."

ÖĞRENCİLER SORDU DAVUTOĞLU CEVAPLADI

İşte öğrencilerle Davutoğlu arasında soru cevap şeklindeki o konuşmalar:

SORU: Dün hayatını kaybeden bir genç kız var. İstanbul'da bir polis operasyonu sırasında… Sorular ve tepkiler var. Ve yeni seçim beyannamenizde engelli vatandaşlar için ne gibi yenilikler var?

Bu genç kızımız ile ilgili diğer olaylarda olduğu gibi araştırmalar yapılıyor. Yanlış bir uygulama varsa peşi bırakılmaz ve gereği yapılır.

Buradan da engellilerle toplanmaya gidiyorum. Ailelere destek manasında olağanüstü şeyler yaptık. Bir çok ayrı aletlerle araçlarla desteklemeler dışında benim iki engelli yeğenim vardı. İkisi de vefat etti. Hala gözümün önündedir, ablamın ve eniştemin yaşadığı imtihanı çok iyi biliyorum. 7 yaşından 20 yaşına kadar tamamen yatağa mahkumdu. Ben ablamın on yıllarca hiç tatil yapmadığını bilirim. Şimdi ise o engellilere bakım elemanı gönderiyoruz ve anneler babalar biraz nefes alabiliyor.Bazen derim annem yaşasaydı da ayağını ben yıkasaydım diye. Evde babaanneleriniz varsa onların hayatlarına nüfuz edin."

SORU: Ben Doğuluyum, ailem de Doğu'da. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Kürdüm. Bölgemizde büyük sorunlar var. Ara tatilde memleketime gidince, ailem İstanbul'a göndermek istiyor. Biz memleketimizde bir haftadan fazla duramıyoruz. Bölge halkı olarak Cumhurbaşkanımıza ve size dua ediyorduk. Ama şu an çözüm sürecinin meyvesini alamadık. Bu konuda bölgede bizim gibi düşünen gençlere ne söylemek istersiniz?

Yürek yakan, can alıcı bir soru. Çözüm süreci başladığı zaman, Diyarbakır'da bir konuşma yapmıştım. Yine başbakan vasfıyla değil, öğretim üyesi olarak. Sur'da çocuklar top oynuyordu, onlarla top oynadım. Ondan 15 gün sonra Manisay'a gittim. Manisa'da da çocuklarla top oynadım. Dedim ki, çözüm sürecinin felsefesi burada. 5 sene sonra bunlar hep beraber ülke inşasında birlikte mi çalışacaklar yoksa çatışmanın içinde mi olacaklar? Her gün yattığımda ve kalktığımda, bu çocukların kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa onu düşünüyoruz.

Bütün meselemiz bu çocukları kurtarmak. Ama herkes böyle düşünmüyor. Birileri de o çocukların eline silah veriyor. Samimiyetle çözüm sürecinin başarısı için çaba sarf ettik, çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

22 Temmuz'da Ceylanpınar'da iki polisimizin uyurken ensesinden şehit edilmesinden sonra başlayan huzur ve demokrasi operasyonunu, senin Iğdır'a, belki başka bir arkadaşın kendi şehrine, Hakkari'ye, Diyarbakır'a, Ağrı'ya rahatlıkla gidebilecek, rahatlıkla orada kendi ailesiyle bulunabilecek şartlar oluşuncaya kadar sürdüreceğiz. Yani bir taraftan terörle mücadeleyi sürdüreceğiz, bir taraftan da demokrasiden, özgürlüklerden nebze, milim miktarı sapma olmayacak.

12 Eylül olduğunda sizin yaşlarınızdaydım. O dönem herkese baskı uygulandı. 28 Şubat'ta da üniversitede öğrencilerimizle ne tür baskılara uğradığımızı hatırlıyorum.

SORU: Van'daki mitingde, "Beyaz Toroslar geri dönmeyecek" şeklinde bir konuşma yaptınız…

Öğretim üyeliği hayatımızda her şeyi tutarlı bir şekilde söyleriz. Şimdi ne söylersiniz, cımbızla alınıyor. Bir daha huzur ve demokrasi operasyonu dolayısıyla bir kaygı vardı. "Türkiye 90'lı yıllara bir daha dönecek mi." diye bir kaygı vardı. Beyaz Toros, faili meçhullerin sembolü haline gelmişti. Ben bunun yaşanmayacağını belirttim.

Türkiye'de her şey istismar edilebiliyor. Bir daha Beyaz torosları bu ülke görmeyecek. Bu salonda olanlar ve arkanızdaki gençler, Türk-Kürt, Sünni-Alevi ayrımına dayalı bir ayrımı aranıza sokmayın.

SORU: Türkiye'nin çok zor dönemlerinde öğrenciydiniz. Bu dönemlerde elinize hiç silah almadınız. Suriye'de çatışan gruplara Türkiye'den katılan gençler var. Bu gençlere ne tür tavsiyelerde bulunurdunuz?

Ben ortaokulu başladığımda 1971 yılıydı. Liseye girdiğimizde hazırlık sınıfında hepimiz birbirimizin arkadaşıydık. Yatılı okuyordum. 1976-1977'de birden yollarımız ayrıldı. Bir kısmı sağcı, bir kısmı solcu. Bir anda beraber top oynadığınız kişilerle, çatışan taraflar olduk. Lise 3'teyken, bizim liseden bir sağcı bir solcu genç öldürüldü.

Üniversite 1 veya 2'deydim. Bir kitap almak için camiden çıktım. Bir grubun saldırısına uğradım. Hafif bir yaralanma oldu. Bir arkadaşım geldi, dedi ki "Bu şartlarda nasıl kitap okuyorsun, çatışma ortamı var?". Dedim ki, "Bize asıl bu memlekette görev 40 yaşlarda düşecek, dolayısıyla kendimi bir taraftan da buna hazırlamak zorundayım.". Dedi ki "Ben öyle düşünemiyorum, heralde beni öldürürler."… Ve bir hafta sonra evinden çıkarken öldürüldü.

5 bin civarında genç hayatını kaybetti. Bizimle karşıt görüşte olanlar için bile gözyaşı döküyorum, çünkü hepsi pırıl pırıl gençlerdi. Herkes onurlu bir Türkiye istiyordu. Esas ayrım, bir ideal taşıyanlar ile bütün bir ülkeyi kendi çıkarı perspektifinde değerlendirenler.

Sizin yaşlarınızda çok daha derin çatışmaları yaşayan bir ağabeyiniz olarak söylüyorum, kaybettiğimiz gençleri kaybetmiş olduk. Kandırılıp götürülen her gencimiz için gözyaşı döküyorum, onlar bizim gençlerimiz. Sizden de en temel ricam, gönüllerinizle konuşun ama zinhar silahlarla şiddetle konuşmayın.

SORU: Son zamanlarda sürekli basın konuşuluyor. Yandaş basından bahsediliyor. Gülen medyasının yaptığı HDP güzellemesini nasıl değerlendirdiğinizi öğrenmek istiyorum? Sosyal medyayı ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz ve Vine izliyor musunuz?

Sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum. Bu biraz da kültürle, alışkanlıkla ilgili bir şey. Bir gün kızımla lise 1'de, benim eski kütüphaneme gitti. Baba bu ne diye bir ses. Benim daktilomu gösteriyordu. Antika bir eser zannetti. O kadar hızla eskiyor ki her şey, sosyal medyayı kullanmaya çalışıyorum. Tavsiyem şu, hiçbir şey insani iletişimden daha etkili değildir.

Medya özgür. Herkes istediği siyasi partiyi destekleyebilir. Bu konuda kimse kimseye sınır getiremez ama Türkiye'de en acı olan husus. Medya konusunda bir kutuplaşmanın olmuş olması. Tamamıyla haberlerin seçici bir şekilde, algı operasyonu yapacak şekilde olması. Tarihte insanda gridir. Son dönemde bu gri alan zayıflatıldı. Hiç kimse melek değil, mutlak alanda şeytan değil. O gri tonları fark edin. Kendinizi tek taraf görüp karşı tarafa gönüllerinizi kapatmayın.

SORU: Demokratik bir hareket olarak başladığı gibi görülen Arap Baharı, başladığı noktanın ilerisine gitti. Siz Arap Baharı'nın akıbetini nasıl görüyorsunuz?

Düşünün sizler kendinizi Tahrir Meydanı'na ışınlayın. Orayı ben çok iyi biliyorum. 88 senesinde 3 ay kalmıştım. Tahrir Meydanı yıllarca hiç genç görmedi. Tahrir Meydanı, müzesiyle bilinir. Bir anda oraya gençler niye çıktı. O gençlerin arasında İslamcısı, muhafazakarı, solcusu vs vardı. Tek şey aradılar, onurlu bir hayat. Doğduklarında Hüsnü Mübarek iş başındaydı, yıllarca yine iş başındaydı. O gençler, çok basit şeyler istediler. Demokrasi, kalkınma, özgürlükler istediler. O gençlerden bir kısmı 2011 kampanyasına Konya'ya geldi. Bir gece Konya'da tarihi bir çevrede, sabaha kadar onlarla sohbet ettim. Hayretler içinde Stratejik Derinlik'in bazı bölümlerini nasıl tartıştıklarını izledim. Mısır bayrağı her yerde, demokrasinin bayrağı olarak görülüyordu. İşte o gençleri susturdular. Biz bunu iyi biliriz. 12 Eylül'den sonra sağcı-solcu herkesi toplamışlardı. Darbenin iyisi olmaz. O gençler şimdi hapishanedeler. 12 Eylül'e isyan eden, Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah GÜl hepimiz nasıl Türk siyasi hayatına damgasını vuruyorsak… Zulüm kalıcı değildir. Çıkacak olan yeni gençler Mısır'ın kaderini değiştirecek. Suriye'de sizin yaşınızdaki gençler, ümitle bakıyorlardı, bir nesil kaybedildi.

Tahrir ya da Rabia'daki gençler, Mısır'ın Ortadoğu'nun geleceğine yön verecek.

O gençler hiç kimsenin komplosuyla ortaya çıkmadı. Onlar kendi dinamikleriyle ortaya çıktılar. Arap dünyasına egemen olan yaşlı diktatörlerin yerine, gençlere şans verilseydi şimdi çok farklı olurdu.

Arkadaşlar şimdi bana bakın, yüzüme. Ben de hiç DAİŞ'i destekleyecek yüz var mı? Sizin anladığınızı onlar anlamıyorlar. Konstantiniye diye bir dergi çıkartıyorlarmış, "En büyük düşmanlarımız Erdoğan ve Davutoğlu" diyorlarmış. Bizim temsil ettiğimiz İslam, DAİŞ'in tam karşıtı ve o İslam DAİŞ'i yok edecek. 'sana ne!" dedi

SORU: Gezi olaylarında üniversite gençleri sokaklardaydı. Gezi olaylarına katılanların hepsi terörist miydi?

O günlerde bir televizyon programında şunu söylemiştim. Değişik gruplardan bir kaç tanesiyle ders yapmak atölye çalışması yapmak isterdim. Biz onların hiçbirine terörist diye bakmadık. Bizi eleştirenler, bugün eleştirip yarın takdir edebilirler. Kesinlikle hiçbir zaman hiçbir gence potansiyel suçlu gibi bakmadım hayatımda.

Şimdi gezi olayındaki hassasiyet şuydu. Bizim hissiyatlarında yabancılaşmamızdan dhaa çok, o hissiyatları belli kesimlerin istismar etti. Şu anda da bize en muhalif olan kim ise gençlik olarak onları dinlemeye hem hazırız, hem konuşmaya hazırız. Ama teröristler eğer gençleri istismar ediyorlarsa onların önünü kesmek lazım. Çünkü biz o tür çatışmalardan çok çekmiş bir nesiliz.


Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti

KOÜ'lü profesör Başer hayatını kaybetti

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Başkan Hürriyet: Halk günlerinde vatandaşın ayağına gidiyoruz

Çayırovalılardan Çiftçi’ye hayırlı olsun ziyareti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Hürriyet, Kuruçeşmelilere desteklerinden dolayı teşekkür etti

Dolar bugün ne kadar?

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

GTÜ'den KOBİ'lere yeşil dönüşüm rehberliği

Kocaeli'ye kavuran sıcaklıklar geliyor

Orhan Cami restore edilecek

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

'Kariyer Yolunda Kendin Ol' projesi başladı

Teleferiğe 1 gün ara!

En çok ziyaret edilen milli park Ormanya oldu

Bayram tatili Kocaeli'nin havasına yaradı!

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başkan Hürriyet hız kesmedi

23 Nisan Reels Yarışması’na başvuru uzatıldı

Başkan Hürriyet, güne Kuruçeşme Fatih Camii’nde başladı

Büyükşehir, çocuklar güvenle eğlensinler diye parkları bakıma aldı

Adem Hoca ile Özel Ders

Dicle Olcay’dan Yeni Cover: 'Bunu Siz İstediniz' Projesine 'Dön Desem' Katılıyor!

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

Yuvacık Barajıyla ilgili sevindiren haber

İzmit Belediyesi, 23 Nisan’a özel çocuklar için ödüllü resim yarışması düzenleyecek

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

İkinci el araç fiyatları yükseldi

DSÖ'den hepatit B ve C uyarısı

Oya Biket Bayramda Tek Rumeli Tv’de

AK Parti'den CHP'ye geçen Belediye'de jakuzi tartışması! Eski başkan iddialara "hodri meydan" dedi

Sürücüler dikkat: EDS sistemi ceza kesmeye başlayacak

MGK bugün Beştepe'de toplanıyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kroman Çelik ramazan bayramınızı kutlar

YYH ramazan bayramınızı kutlar

Polisan ramazan bayramınızı kutlar

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

Başiskele Su Sporları Merkezi’nin temeli atıldı

Kocaelispor bayramlaştı

Kocaelispor toplanıyor

Ali Mete satrançta Türkiye dördüncüsü oldu; Spor Okulları’ndan Milli Takım’a uzanan yolculuk

Tenis merkezine modern sosyal tesis binası

Belediye Derincespor - Kastamonuspor maçının ardından

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 0 - Kastamonuspor: 0

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR