• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Birlikte yaşamayı öğrenemedik!

Toplumun engellilerle yaşama sorunu olduğunu belirten Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti, "Ne yazık ki toplum olarak engellilerle birlikte yaşamayı öğrenemedik" dedi.

YAŞAM 24.05.2016 08:36:00 0
Birlikte yaşamayı öğrenemedik!

Türkiye Beyazay Derneği’nin Kocaeli’deki çalışmalarını ve engellilerin sorunlarını dile getiren Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti, Marmara Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulundu. Kocaeli genelinde engelli sayısının yaklaşık 20 bin ile 30 bin arasında olduğunu söyleyen Eşitti, "Bu rakamlar tahmini, resmi rakam ise yok. Türkiye'de ise 8 milyon civarında" ifadelerini kullandı.  

OTOBÜS ŞOFÖRLERİ NEZAKETLERİNİ ELDEN BIRAKMASINLAR
Engellilere yönelik Türkiye'de çok önemli çalışmalar yapıldığını belirten Eşitti, ulaşım konusunda tüm engellilerin yaşadığı soruna değindi. Eşitti, "Benim eleştirmekten utandığım ama her defasında yaşadığımız bir konu var. Biz öyle bir medeniyetin mensuplarıyız ki, bırakın devletten 1 kuruş talep etmeyi, Osmanlı döneminde görme engellilerin pazara çıktığında çarpıp döktüğü eşyaların parasını ödeyen bir vakıf kurulmuş. Bu vakıfla pazarcıların zararı karşılanıyormuş. Ama bugün benim otobüsçü kardeşlerim ise tam tersini yapıyor. Belki otobüsçü kardeşlerimizin yükü ağır olabilir. Zor şartlar çalışıyor olabilirler ama en azından nezaketlerini bırakmamaları gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. 

OTOBÜS ŞOFÖRLERİNE 'İNSANA DAVRANIŞ EĞİTİMİ' VERİLSİN!
Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ve Türkiye genelinde örnek olacak bir proje önerisinde de bulunarak, "Otobüs şoförlerine 'insana davranış eğitimi' verilsin" dedi. Eşitti, "Bu sertifikayı almayan ya da bu eğitimi geçemeyen şoförlerin trafiğe çıkarılmamasını talep ediyorum" diye konuştu. Eşitti, Kocaeli genelinde engellilerin ulaşımda yaşadıkları sorunların devam etmesi halinde ise bu konuyu Ankara'ya taşıyacaklarını dile getirdi. 

YEREL YÖNETİMLER ARTIK ENGELLİLERİNDE YAŞADIĞINI DÜŞÜNMELİ!
Engellilerin yaşamını kolaylaştıracak bir çok projelere imza atıldığını dile getiren Eşitti, bu çalışmaların yetersiz olduğunu söyledi. Yerel yönetimlere büyük bir görev düştüğünü hatırlatan Eşitti, "Yerel yönetimler, bu kentte, bu şehirde ya da bu ülkede engellilerin de yaşadığını düşünmesi lazım. Yolun ortasına ağaç, elektrik direği, çöp konteynırı koymaktan artık vazgeçmelidir. Bu sadece engellilerin sorunu değil, diğer vatandaşlarımızın da sorunu. Kaldırımlar yapılırken ortopedik engelliler düşünülmeli. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yerel yönetimlerin bu konuda biraz daha gayretli olmasını istiyoruz" diye konuştu. 

KENDİ İŞİNİ KURAN ENGELLİLER VAR
Engellilerin iş bulma konusunda hemen hemen hiçbir sorun kalmadığını belirten Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şube Başkanı Furkan Uğur Eşitti, "Şuan da iş bulmada en büyük sorunu görme ve ortopedik engelliler yaşıyor. Bu sorunu devlet nezdinde çözmeye çalışıyoruz. KOSGEB, kendi işini kurmak isteyen engellilere büyük destek veriyor. Hatta KOSGEB'den destek alarak kendi işini kuran bir kaç engelli vatandaşımız da var" dedi. 

ENGELLİLERE EVDE BAKIM HİZMETİ
Eşitti, sağlık alanındaki hizmetleri ise şöyle aktardı; "Sağlık noktasında engelliler için evde bakım hizmeti veriliyor. Artık insanların bir telefonu ile evde sağlık tedavileri yapılıyor, eğer evde yapılamayacak durumda ise hastaneye kaldırılıyor. Engellilerin sağlık noktasında eskiye oranla çok büyük bir sağlık sorunu kalmadı." Eşitti, Kocaeli genelinde evde bakım hizmeti noktasında hizmet alan çok sayıda Suriyeli sığınmacının da olduğunu dile getirdi. 

GÖRME ENGELLİLERE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ VERİLİYOR
Engellilerin eğitimi noktasında da çalışmaların yürütüldüğünü belirten Eşitti, "Türkiye Beyazay Derneği Kocaeli Şubesi olarak dernek binamızda her hafta görme engellilere bilgisayar eğitimi veriyoruz. Engelli Memur Seçme Sınavı'na hazırlanan öğrencilere Türkçe, Matematik, Coğrafya, Edebiyat, Fen, Biyoloji ve Fizik gibi alanlarda kurs veriyoruz. Türkiye Beyazay Derneği'nin Türkiye genelinde ise Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesi ile engelli öğrencilere önemli destekler veriliyor. Örneğin görme engelli öğrenciler bu proje sayesinde artık evden alınıp okula, okuldan alınıp eve götürülüyor. Ücretsiz kabarma kitaplar gibi bazı eğitim alanında hizmetlerimiz var" diye konuştu. Beyazay Derneği'nin Türkiye'deki birikimlerini Dış İşleri Başkanlığı vasıtasıyla yurt dışında çok sayıda engelli dernekleri ile paylaştığını belirten Eşitti, Türkiye Beyazay Derneği'nin aynı zamanda Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'da çok sayıda şubelerinin de olduğunu sözlerine ekledi. 

DÜNYANIN İLK POLİSİYE ROMAN 
YAZAN GÖRME ENGELLİ YAZARI

Furkan Uğur Eşitti, dernekçilik çalışmalarının yanı sıra dünyanın ilk polisiye roman yazan görme engelli yazarı. 'Karmaşa' isimli romanı bulunan 24 yaşındaki görme engelli yazar, sesle betimlenen filmlerden de etkilenerek kitabını yazdığını söyledi. 'Karmaşa' isimli romanın 3 yıllık bir çalışmanın meyvesi olduğunu belirten Eşitti, kitap yazma macerasını ise şu sözlerle anlattı; "Kars'ta kütüphane görevlisi olarak çalışıyordum. Aynı zaman da kitap okumayı da seven birisiyim. Kitap okudukça bende kitap yazma arzusu da arttı. Aynı dönemde TRT'de yayınlanan Filinta dizisini izlemeye başladım. Ve böylece yazacağım kitabın kurgusu netleşmeye başladı. Filinta'dan esinlenerek devletin hainlerle olan mücadelesini ele aldım. Ortaya 250 sayfalık bir kitap çıktı. Kitabın ana teması ihanetle mücadele. Hain tarihin her döneminde vardı, bugünde var, yarında olacak. Bir de hain olmayan kahramanlar var. Bu kahramanlarla hainlerin mücadelesini kitapta işledim. Kitap daha çok bilim kurgu romanı oldu. Kitabı okuyanlardan çok sayı olumlu eleştiriler aldım."

'KARMAŞA' BALKAN ÜLKELERİNDE DE DAĞITILACAK
'Karmaşa'nın yakında Balkan dillerine çevrileceğini söyleyen Eşitti, "Engelsiz Balkan Platformu bana ulaşarak 'Karmaşa'nın çevirilerini yaparak Makedonya'da, Bosna Hersek'te, Kosova'da dağıtmak istediklerini belirttiler. Öyle tahmin ediyorum ki, Eylül ayı itibari ile Karmaşa, Balkan ülkelerinde de okunmaya başlayacak. Buda benim için güzel bir şey" dedi. 

BEKLEDİĞİ İLGİYİ KOCAELİ'DE BULAMADI
'Karmaşa' isimli romanı nedeniyle Bağcılar Belediyesi tarafından aldığı desteğe üzüldüğünü dile getiren Eşitti sebebini ise bölge belediyelerinden bu yönde herhangi bir destek görmemesi olarak açıkladı. Eşitti, dünyada bir ilki gerçekleştirmiş bir yazar olmasına rağmen hak ettiği ilgi ve desteği Kocaeli'de göremediği için serzenişte bulundu.  

EŞİTTİ'DEN OKURLARINA 3 MÜJDE BİRDEN
Eşitti son olarak ise okurlarına bir müjde verdi. Yakın zamanda bir aşk romanı, bir şiir kitabı ve 'Karmaşa'nın devamı niteliğinde bir roman olmak üzere 3 kitabı birden çıkacağını söyledi.

FURKAN UĞUR EŞİTTİ KİMDİR?
Furkan Uğur Eşitti, 1991 yılında Kars'ın Akyaka ilçesinde doğdu. Doğuştan görme engelli. İlköğretimi Ankara'da, liseyi Gebze'de, üniversiteyi ise halen Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde devam ediyor. Evli ve bir çocuk babası. Çayırova Belediyesi'nde devlet memuru. Çayırova'da ikamet ediyor. ERHAN DURAK

iccc.jpg

 


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR