• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,52% 0,02
  • EURO

    34,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2429,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Binlerce kişiye iyi haber! Maaşa 702 TL devlet desteği

İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programları uygulanırken son olarak buna 'Artı İstihdam Programı' eklendi.

EKONOMİ 20.01.2017 10:07:00 0
Binlerce kişiye iyi haber! Maaşa 702 TL devlet desteği

İşsizliği azaltmak ve istihdamı artırmak amacıyla bu yıl 880 bin kişilik aktif işgücü ve istihdam programları uygulanırken son olarak buna Artı İstihdam Programı eklendi. Programla katma değeri yüksek alanlarda öncelik üniversite olmak üzere ilave işe alınacak her mezun için ilk yıl net asgari ücretin yarısını (702 lira), ikinci yıl ise yüzde 25'ini devlet karşılayacak.

Ekim 2016 itibarıyla Türkiye'de yüzde 11.8 olarak açıklanan işsizlik oranı, ekim ayları itibarıyla küresel krizin yaşandığı 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Çalışma çağındaki nüfusumuz bir yılda 856 bin kişi, çalışmak isteyenlerin sayısı ise 911 bin kişi arttı. Türk ekonomisi son bir yıllık dönemde sadece 411 bin kişilik ilave istihdam yaratabildi. Bu nedenle işsiz sayımız 500 bin kişi artarak 3 milyon 647 bin kişiye ulaştı. Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11.8 iken, 15- 24 yaş grubundaki gençler arasında işsizlik yüzde 21.2 seviyesinde bulunuyor. Bu oran genç erkeklerde yüzde 17.9, genç kadınlarda ise yüzde 27.1 seviyesinde yer alıyor.

5 MİLYAR LİRA ÜCRET DESTEĞİ

İşsizlikteki bu artışı durdurmak için hükümet çare arayışlarını sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu hafta yaptığı açıklamada 880 bin kişilik istihdam hedefleyen program uygulayacaklarını açıkladı. İşbaşı eğitim programlarıyla 300 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. İşbaşında eğitim programı, ek külfet getirmediği, hatta bedava işgücü avantajı sağladığı için işveren tarafından tercih ediliyor. İşsizler de hem para kazanıyorlar hem de mesleklerini işbaşında geliştirme şansına sahip oluyorlar. İşyerlerini ve sektörleri tanıyorlar. Eğitim gördükleri işyerlerinde kalıcı iş sahibi olabiliyorlar.

Tam zamanlı olarak işbaşı eğitim programına katılanlara bu yıl 11 ay süreyle aylık bin 404 TL net ücret ödenecek. Program boyunca Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacak. Devlet, 300 bin kişi için bir yılda toplam 5 milyar lira dolayında harcama yapacak.

PARA KAZANIP İŞ ÖĞRENECEKLER

İşveren, işbaşında eğitim görenlere ücret ödeyip ödememe konusunda serbest olacak. İsteyen işveren hiç ilave ücret ödemeyecek. İsteyen işveren ise ilave ücret ödeme yoluna gidebilecek. İlave ücret ödeyen işveren bunu gelir vergisi matrahından düşebilecek.

İşbaşında eğitim programına katılanlar eğitim yapacakları işyerini kendileri bulabilecekleri gibi İŞKUR'dan da kendilerine uygun işyeri bulunmasını talep edebiliyorlar. İşverenlerin de niteliklerini belirtecekleri işçileri, işbaşında eğitmek üzere İŞKUR'dan talep etme hakları bulunuyor.

Programa katılanlar hem para kazanıp hem iş öğreniyorlar. İşverenler de bu kişileri iş başında tanıyarak kalıcı olarak istihdam ihtiyacını karşılayabiliyorlar. Üstelik hiç para ödemeden ve mali külfete katlanmadan aradıkları elemanı bulma olanağına sahip oluyorlar.

İŞVERENİN YAKIN AKRABALARI YARARLANAMAZ

İşbaşında eğitim programından yararlanabilmek için İŞKUR'a kayıtlı ve 15 yaşını tamamlamış olmak gerekiyor. Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin yanında çalışanlar, o işverenin yanında işbaşı eğitim programından yararlanamıyor. İşverenin birinci (çocuk, anne, baba) veya ikinci dereceden (kardeş, torun, büyükanne, büyükbaba) kan hısmı ya da eşi olanlar da işbaşında eğitim desteği alamıyorlar.

Programı düzenleyen işverenin en az 2 işçisinin bulunması gerekiyor.

İŞBAŞINDA EĞİTİM PROGRAMIYLA STAJ

İşbaşında eğitim programından haftanın birkaç günü çalışabilecek öğrenciler de yararlanabiliyor. Bu program kapsamında ücretler çalışılan güne göre ödendiği için haftanın iki günü çalışan bir öğrenci, iki gün üzerinden ücret alabiliyor. Özellikle üniversite öğrencileri isterlerse zorunlu ya da gönüllü stajlarını işbaşında eğitim programı kapsamında yaparak para kazanabilirler.

Bu şekilde çalıştıklarından dolayı öğrencilerin burs veya kredilerinin kesilmesi söz konusu olmuyor. İşsizlik maaşı alırken işbaşında eğitim programına katılanların işsizlik maaşları kesilmiyor. İşsizlik maaşına ilave olarak net asgari ücret tutarında ödeme yapılıyor. Tek kural, ayrıldığı işverenin işyerinde eğitim almıyor olmak.

İŞE ALANA 42 AY PRİM TEŞVİKİ VERİLİYOR

İşbaşında eğitim programını tamamlayanları işe alan işverenlere prim desteği sağlanıyor. Destek imalat sanayii sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca devam ediyor. Destek süresince, işverenin ödemesi gereken aylık 275.51 TL tutarındaki sigorta primi, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanıyor.

KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYENE ÖZEL EĞİTİM

Girişimcilik eğitim programından 100 bin kişinin yararlanması planlanıyor. İŞKUR, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile birlikte 70 saatlik girişimcilik eğitimi kursları düzenliyor. Programa kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyenler katılabiliyor.

100 BİN KİŞİYE MESLEKİ EĞİTİM

Mesleki eğitim programı kapsamında 100 bin kişiye kurs verilecek. Kurslara katılabilmek için İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak, yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak ve emekli olmamak gerekiyor. Mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 20 lira harçlık veriliyor. Açılan Mesleki eğitim kurslarını başarıyla tamamlayanların yaklaşık yarısı işe yerleştiriliyor. Mesleki eğitim programlarının yıllık maliyeti 700 milyon lirayı aşacak.

SON 6 AYA İLAVE İSTİHDAM GEREKLİ

Artı İstihdam Programı'yla katma değeri yüksek sektörlerde istihdam artıran işverenlere teşvik verilecek. Mevcut işçi sayısına ilave olarak işe alınacak işçiler için birinci yıl aylık net asgari ücretin yarısı, ikinci yıl da yüzde 25'i devlet tarafından karşılanacak. Bu teşvikten öncelikle, üniversitelerden yeni mezun olanları istihdam eden işveren yararlanacak. İşverenlerin bu teşvikten yararlanabilmesi için son 6 ayda çalıştırdıkları ortalama işçi sayısına ilave olarak işe alım yapmaları gerekiyor. Devlet, Artı İstihdam Programı çerçevesinde 280 bin kişi için bir yılda 2.4 milyar lira destek sağlayacak.

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA

2008 yılındaki küresel krizin ardından başlatılan ve Van depremi ile yaygınlaşan Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında bu yıl 100 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. İşsiz kişiler arasından daha çok kura yöntemiyle seçilen kişiler, çevre temizliği, ağaçlandırma, okullarda temizlik ve çevre düzenlemesi gibi işlerde çalıştırılıyor. Bu programda bir kişi yılda en fazla 9 ay çalışabiliyor. İşçilere asgari ücret ödeniyor. Bu programın 2017'deki maliyeti 1.9 milyar lirayı bulacak.


Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR