• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,52% 0,24
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2493,11% 1,26
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71

Bakan Akar: Savunma sanayimizdeki yerlilik ve millilik oranımız yüzde 70’leri aştı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayisindeki yerlilik ve millilik oranının yüzde 70’i aştığını ifade etti.

POLİTİKA 24.06.2021 14:48:00 0
Bakan Akar: Savunma sanayimizdeki yerlilik ve millilik oranımız yüzde 70’leri aştı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayimizdeki yerlilik ve millilik oranımız artık yüzde 70’leri aşmış bulunuyor. Hedefimiz bu oranı, 2023 yılında yüzde 75-80’lere taşımaktır." dedi.

Milli Savunma Bakanlığı ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasında imzalanan protokol kapsamında, ASFAT ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK SAGE'nin teknik desteğiyle yapılan 1000 adetlik Hassas Güdüm Kiti-82’nin (HGK-82) 100 adetlik ilk kafilesinin teslim töreni, Milli Savunma Bakanı Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanlarının da katılımıyla 3. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü'nde yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende konuşan Akar, hassas güdüm kitleri üretiminin Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarında sivillere, çevreye, tarihi ve dini yapıları korumaya verdiği önemin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının gücünü perçinleyecek Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan’ın ve devam eden diğer yerli ve milli projelerin sonuçlanarak envantere girmesini heyecanla beklediklerini dile getiren Akar, "Tüm bu projeler, ülkemizin savunma alanında dışa bağımlılığının azaltılması ve TSK’nın etkin, caydırıcı, saygın niteliklerinin artırılmasına yönelik hayati önemi haiz projelerdir. Bu nedenle durup dinlenmeden, yılmadan, yorulmadan, gece gündüz azim ve kararlılıkla çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayiimizdeki yerlilik ve millilik oranımız artık yüzde 70’leri aşmış bulunuyor. Hedefimiz bu oranı, 2023 yılında yüzde 75-80’lere taşımaktır. Bunun için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Geçmişte piyade tüfeğinin dahi yurt dışından tedarik edildiğini hatırlatan Akar, artık milli piyade tüfeğinin, savaş gemilerinin, firkateynlerin, İHA/SİHA’ların, Fırtına obüslerinin, ÇNRA’ların, Atak helikopterlerinin, akıllı hassas mühimmatın tasarlanıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelindiğini vurguladı.

İnsan kaynağına, potansiyeline ve bunu güce dönüştürecek savunma sanayi firmalarına yönelik güvenlerini dile getiren Akar, şunları söyledi:

"Savunma sanayimiz, devletimizin ve hükümetimizin kararlı duruşu, mühendislerimizin, bilim insanlarımızın, sanayicilerimizin ve işçilerimizin gayretleriyle dünyada adından söz ettirmeye devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda kamu, vakıf şirketleri, özel sektör ve üniversiteler, büyük bir sinerji ve koordinasyon içerisinde çalışarak çok daha ileri seviyelere ulaşacağımıza inanıyoruz. Artık cin şişeden çıktı. Hiçbir ülkeden geri kalmayacağız. İnancımız, sabrımız, azim ve kararlılığımızla çok daha büyük başarılar elde edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

"Herkesi çalışmaları desteklemeye, anlamaya davet ediyoruz"

Meclise gelen MKE'nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifine yönelik değerlendirmelerde bulunan Akar, "Gözbebeğimiz olan MKE kurumumuzu çağın gereklerine uygun, rekabet gücü yüksek, etkin ve esnek hale getirmeye çalışıyoruz. Amacımız, gayretimiz bu. Zira hızlı değişim, dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor." diye konuştu.

MKE’yi modern ve dinamik bir yapıya kavuşturmaya, üretim kapasitesini artırmaya ve savunma sanayisine daha büyük katkılar sağlayan bir kurum yapmaya yönelik amaçlarını ifade eden Akar, şunları dile getirdi:

"İyi niyetli şekilde kaynaklarımızı daha verimli kılmak istiyor, bunun için gayret sarf ediyoruz. Her zaman vurguladığımız gibi yurt içi ve sınır ötesinde kahramanca ve fedakarca görev yapan Mehmetçiğin yerli ve milli araç, gereç ve mühimmatla donatılmasını milli bir görev olarak görüyoruz. Herkesi de bu konuda yapılan çalışmaları desteklemeye, anlamaya davet ediyoruz."

"Yunanistan moratoryuma uymuyor"

Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada tüm sorunların uluslararası hukuka uygun olarak, barışçıl yöntemlerle ve iyi komşuluk ilişkileri içinde çözülmesinden yana olduğunu vurgulayan Akar, “Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki sorunların da diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine samimiyetle inanıyor ve bunun için çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.

Bu kapsamda Yunanistan ile istişari görüşmelerin ve NATO Ayrıştırma Usulleri Toplantıları’nın yapıldığını, “Güven Artırıcı Önlemler” çerçevesinde dördüncü toplantının birinci bölümünün de video telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildiğini anımsatan Akar, şunları kaydetti:

"Bizler daima pozitif gündeme odaklanmak istiyoruz fakat maalesef kimi zaman Yunan muhataplarımızın provokatif eylem ve söylemleriyle karşılaşıyoruz. Örneğin 1988 yılında karşılıklı olarak yaptığımız Atina Mutabakatı var. Bu kapsamda 15 Haziran-15 Eylül tarihlerinde ve milli günlerimizde, tatbikat gibi faaliyet yapılmamasına dair moratoryum olmasına rağmen maalesef buna uyulmadığını görüyoruz.

Ayrıca Yunan komşumuzun beyhude silahlanma gayret ve çabalarının, en büyük zararının Yunan halkına olacağı görülmeli, bilinmelidir. Yunan halkının kaynakları boşa harcanmamalıdır. Barış ve istikrar için en doğru, en kolay çözümün birbirimizin hakkına, hukukuna riayet edilmesi ve böylece iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesiyle mümkün olacağı da artık anlaşılmalıdır. Her zaman belirttiğimiz gibi, biz bu coğrafyanın zenginliklerinin bölge ülkeleri arasında uluslararası hukuk çerçevesinde ve adil bir şekilde paylaşılmasından, barış içerisinde müreffeh bir geleceğin birlikte inşa edilmesinden yanayız. Açıkça ifade ediyoruz ki bizim kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında gözümüz yoktur. Ancak Kıbrıs dahil, mavi vatanımızdaki hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz."

Sözlerinin sonunda Hassas Güdüm Kiti’nın üretilmesinde, geliştirilmesinde emeği geçen TÜBİTAK SAGE ve ASFAT çalışanlarına teşekkür eden Akar, "TSK personeli, BM, NATO, AGİT, AB bünyesinde ve ikili anlaşmalar çerçevesinde Suriye’de, Irak’ta, Azerbaycan’da, Libya’da, Katar’da, Kosova’da, Bosna-Hersek’te, Somali’de, Afganistan’da ve daha birçok coğrafyada omuzlarındaki şanlı bayrağı atalarından aldığı ilhamla ve gururla taşımaktadır." şeklinde konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de simetrik ve asimetrik tehditlerin bulunduğu bölge coğrafyasındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Günün gelişmelerine göre ihtiyaç duyulacak sistemlerin tasarlanmasının Hava Kuvvetlerinin olmazsa olmaz görevlerinden biri olduğunu ifade eden Küçükakyüz, "Uluslararası hukuk ve insani yaklaşımlar açısından etkinin hassas olarak oluşturulması son derece önemlidir. Hassas angajman yeteneği için sahip olmamız gereken en kritik sistemler milli olarak geliştirilmiş uzun menzilli akıllı mühimmatlar ile milli seyrüsefer ve konumlama sistemleridir." diye konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı olarak hassas etki oluşturmadaki amaçlarını zamana, coğrafyaya ve meteorolojik koşullara duyarlı, her türlü hedefi noktasal tesir altına alabilecek, çevresel hasarı sıfıra indirgeyebilecek yeteneklere sahip bulunmak olarak açıklayan Orgeneral Küçükakyüz, şunları kaydetti:

"İcra edilen teröristle mücadele, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı, Bahar Kalkanı, Pençe-Kartal harekatlarında envanterimizde bulunan milli akıllı mühimmatların sayısının ve çeşitliliğinin artması vesilesiyle her hava şartında yüksek hassasiyetle hedefler yüzde 100’e yakın başarı oranında etki altına alınabilmektedir. Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek çeşitlilikte hassas lazer ve kanatlı güdüm kitleri uzak mesafe stand off mühimmatlar, lazer ve INS/GPS güdümlü sistemler ve SİHA’larımızda kullanılan MAM-L mühimmatları sayesinde sabit ve hareketli hedeflere yüksek başarı ve hassasiyetle nüfuz etme imkanı yakalanmıştır. Yakın zamanda envantere girecek olan çok farklı ve geliştirilmiş akıllı mühimmatlar ile Göktuğ ailesi milli hava füzeleri için geri sayım heyecanını sinir uçlarımıza kadar hissetmekteyiz."

Savunma sanayisindeki milli gelişmelerden duyulan gururu dile getiren Küçükakyüz, "Milli olarak ürettiğimiz akıllı mühimmatlarımızı kendi milli muharip uçağımızdan tevcih edip kendi coğrafi konumlama uydumuzdan sinyal kaynağını üretesiye kadar bizlere rahat olmayacaktır." dedi.

Hassas Güdüm Kiti-82

ASFAT’ın ana yükleniciliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanteri için üretilen Hassas Güdüm Kiti-82 ile, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından imal edilen 500 librelik MK-82 genel maksat bombalarına akıllı ve hassas vuruş kabiliyeti kazandırılarak her türlü hava koşulunda kullanılabilen bir mühimmat haline getirildi.

HGK-82 Projesi sayesinde MK-82 genel maksat bombaları, yaklaşık 15 deniz mili menzil kadar 1-2 metre hassasiyetle tanımlanan hedefi vurulabilme kabiliyetine erişti.

Projenin paydaşı TÜBİTAK SAGE tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen, kalifikasyonu tamamlanan Küresel Konumlandırma Sistemi-KAŞİF, ilk defa bu proje kapsamında TSK'nın kullanımına sunuldu. Böylece HGK-82’de yerli ve millilik oranı yüzde 80’lere ulaştı.

 

AA


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR