• BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,14
  • EURO

    34,95% -0,28
  • GRAM ALTIN

    2324,15% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Bakan Ağbal Gündemdeki Konuları Değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündemdeki önemli konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 28.09.2017 13:28:00 0
Bakan Ağbal Gündemdeki Konuları Değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, gündemdeki önemli konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Ağbal, emlak vergi değerlerine yüzde 50 artış sınırı getirilmesine, MTV'de yaşanan zam oranlarına, kurumlar vergisindeki vergi artışına dair değerlendirmelerde bulundu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl 8'incisi düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'nin ikinci gününe katıldı. Ağbal burada merak edilen tüm sorulara cevap verdi.

Emlak vergisine yüzde 50 artış sınırı

Bakan Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak belediyelerin yaptığı değerlemelerdeki artış oranlarına baktıklarını ve bazı belediyelerde astronomik emlak vergisi değerlerinde artış gördüklerini belirterek, "Yani yüzde 300, yüzde 500, yüzde 3 bin denilebilecek emlak vergisi değerlerinde artışlar var. Hükümet olarak böyle bir duruma karşı kayıtsız kalamazdık. Maliye Bakanlığı olarak bir çalışma yaptık. Dün meclise teslim ettiğimiz torba yasada da bununla ilgili bir düzenleme yaptık. Dedik ki her ne şekilde olursa olsun bir yerin metrekare değeri 2018 yılı için 2017 yılında belirlenmiş değerin yüzde 50 daha fazlası olamaz" diye konuştu.

Bu düzenleme sonrasında vatandaşlardan olumlu ger dönüşler alındıklarını belirten Ağbal, büyük bir yanlıştan hükümet olarak dönülmesi adına inisiyatif aldıklarını dile getirdi. Ağbal, "Vatandaşlarımız aşırı emlak vergisi ödemekten kurtulmuş oldu" dedi.

Bakan Ağbal, bu kararların 2018 yılında ödenecek emlak vergilerinde geçerli olacağını belirtti. Ağbal, "Vatandaşlar Mayıs ayında ödeme yapıyorlardı. Şimdi gelecek sene Mayıs ayında gittiklerinde çok daha makul, enflasyonla tutarlı bir emlak vergisini ödeme imkanına kavuşmuş olacaklar. Herkese hayırlı olsun" diye konuştu.

Özel iletişim vergilerinde de bir takım indirimler getirildiğini aktaran Bakan Ağbal, "Biliyorsunuz şuanda cep telefonu konuşmalarından, yüzde 25 oranında özel iletişim vergisi alıyoruz. Sabit bir telefon varsa özel iletişim vergisi oranı yüzde 15. Sadece data ve internette yüzde 5" dedi.

Özel iletişim vergisinde indirim

Bunun çok karmaşık bir vergilendirme sistemi olduğunu dile getiren Ağbal, "Faturaya bakıyorsunuz üç tane vergi oranı var. Sonuçta aynı işi yapmışsınız. Burada sektörle de görüşmek suretiyle vergi sistemini basitleştirmek istedik. Hem de vatandaşımızın üzerindeki bu vergi yükünü azaltmak istedik. Onun için yüzde 25 ve yüzde 15 olan bu oranları yüzde 7.5'e düşürdük" şeklinde konuştu.

"Asgari ücret bin 404 liranın altına düşmeyecek"

Asgari ücret ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ağbal, hükümet olarak asgari ücrettin bin 404 liranın altına inmesine müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Ağbal, "Vergi dilimleri nedeniyle, bir kısım çalışanımızın ücretleri Eylül ayından itibaren farklı farklı rakamlar olmakla birlikte aşağıya geliyordu. Buradaki vergiyi biz karşılayacağız" ifadelerini kullandı.

Bunun bütçeye maliyetinin 2017 yılı için 700 milyon lira olduğunu kaydeden Ağbal, gelecek seneki maliyetiyle beraber ise 1 milyar liralık vergiden bu şekilde vazgeçmiş olunacağını aktardı.

Kurumlar vergisine yüzde 2 zam

Bakan Ağbal, gelir ve kurumlar vergisinde yapılan düzenlemelere ilişkin olarak da düzenlemede finans kuruluşlarını sevindirecek haber olmadığını söyledi. Önemli ve kapsamlı bir düzenleme yapıldığını belirten Ağbal, "Bütçenin disiplini son derece önemli. Başta savunma güvenlik harcamaları olmak üzere jeopolitik gelişmelerden kaynaklı kaçınılmaz harcamalarımız var. Bunları karşılamak amacıyla bir paket çalıştık ve bu paketi de dün meclise sunduk. Bunun içinde gelir, kurumlar vergisi, MTV ile ilgili farklı farklı yerlerde vergi artışları yaptık. Farklı kesimlere bunlar yansıyacak. Vatandaşımız burada daha fazla vergi ödeyecek" diye konuştu.

Bakan Ağbal, bunları yaparken kamu harcamalarında da önemli kesintilere gittiklerini belirterek 3 yıl içinde kamunun küçüleceğini, kamunun daha az harcayacağını dile getirdi. Ağbal, "Vatandaşa vergiyi öde derken vatandaş önce kendisine dönecek ve bu kamunun büyümesini durdurmak bir yana kamuyu küçülteceğiz. Varsa verimsiz harcamalar bunların üzerine gittik" dedi. Bankaların ve diğer finans kurumlarının önümüzdeki dönemde kurumlar vergisini yüzde 20 yerine yüzde 22 oranında ödeyeceğini aktardı. Vatandaşların tepkilerini anladığını söyleyen Ağbal, "Vatandaşlarımız bu konuda hassaslar. Hepsi de haklı. Hiçbirisine "haksızsınız" diyemem. Bizde açıkyüreklilikle ülkenin olumlu gerçeklerini de söylüyoruz. Vatandaşımızla aramızda samimi bir bağ var" diye konuştu.

MTV zammı açıklaması

Bakan Ağbal, motorlu taşıtlar vergisine getirilen yüzde 40'lık artışla da ilgili konuştu. Ağbal, motorlu taşıtlar vergisinin herhangi bir düzenleme yapılmadığı takdir de 2018 yılında yüzde 15 oranında artacağını söyleyerek, "500 lira MTV ödeyen vatandaşımız, gelecek sene 575 lira ödeyecekti. İki taksite bölersek yaklaşık 32.5 lira fazla ödeyecekti. Biz burada yasal bir düzenleme yaptık. Yeni bir tarife ürettik. Vatandaşa yanlış bilgi verecek halim yok, oranı ifade etmem lazım. Diyoruz ki "MTV'de yeni bir tarife ürettik. Bu tarifeye göre rakamlar bunlardır. O rakamlarla önceki rakamları kıyasladığımız zaman bir artış oranı çıkıyor. Bu durumda 500 lira bu sene ödedi. Gelecek sene 575 lira ödeyecekti. Şimdi vatandaşımıza 700 lira öde diyoruz. Bu herkes için farklı farklı rakamlarda olacak" dedi. MTV'nin ödeme ilkesine uygun olması gerektiğini belirten Ağbal, "Bundan sonra 1 Ocak 2018'den itibaren bir kişi araç almak istediğinde 50 bin liralık araç alanın vergisi daha düşük, daha pahalı araç alacak olanın da vergisi daha yüksek olacak" şeklinde konuştu.

"Şimdi bana kızıyorlar, diyorlar ki bu niye geldi" diye Ağbal şöyle sürdürdü: "Hakkaniyete uygun, adalete uygun. Yani 300 bin liraya araba alanın da vergisi 50 bin liraya alanla aynı olsun denilebilir mi? Sistem yanlış. Geçen sene ÖTV'de bu düzenlemeyi yaptık bu sene de bunu MTV'de yaptık. Bakan Ağbal, araba almak isteyenlerin bu yıl bitmeden araç satın almalarının gelecek yıllarda ödenecek vergiler bakımından avantaj sağlayacağını belirtti.

"Toplanan ilave gelirlerin hepsi savunmaya gidecek"

Savunma güvenlik sistemi üzerinden Türkiye'nin teknolojik sıçramasını yapmasının gerekliliğine dikkat çeken Ağbal, "Bu nasıl olacak? Türkiye'nin buna kaynak üretmesi lazım. Nereden üretecek bu kaynağı? Ne yapalım gidip borç mu alalım? Borç alanların halini geçmişte gördük. Borç alanlar sonuçta döndü bütün faizleri bize ödetti. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Harcamalarımızı sonuna kadar kısacağız. Vatandaşımıza da samimi olarak içimizdeki söylüyoruz. Burada inanıyorum ki savunma güvenlik alanında yaptığımız bu çalışmalar Türkiye'ye önemli şeyler katacak. Bütün bu topladığımız ilave gelirleri sadece savunma güvenlik harcamalarına aktarıyoruz. Bunun kanunu da böyle yaptık. Yani bütçenin havuzuna gitmeyecek" açıklamasında bulundu.


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR