• BIST 100

    10616,09%0,19
  • DOLAR

    40,42% 0,08
  • EURO

    47,50% 0,53
  • GRAM ALTIN

    4456,47% 1,03
  • Ç. ALTIN

    7068,94% 0,97

ABD'de ana akım medya 20 yıllık Afganistan işgalinin insani maliyetini görmezden geliyor

ABD'de ana akım medya 20 yıllık Afganistan işgalinin insani maliyetini görmezden geliyor

DÜNYA 6.09.2021 11:34:00 0
ABD

ABD'de ana akım medyada Başkan Joe Biden'ın Afganistan'dan çekilme biçimi eleştiri konusu olurken, 20 yıl süren işgalin ülkede bıraktığı ağır mirasa yeterince temas edilmemesi dikkati çekiyor.

ABD'nin 2001'de terörizmle mücadele etmek ve Taliban'ı devirmek için işgal ettiği Afganistan'dan apar topar çekilme biçimi, Amerikan medyasının önde gelen yayın organlarında gündemden düşmüyor.

Her ne kadar çekilme kararı medyada önemli oranda desteklense de söz konusu kararın uygulanma biçimi sert eleştirilere maruz kalıyor.

Özellikle CNN, Fox News ve NBC gibi yayın organları, Amerikan askerlerinin Afgan bebekleri öptüğü, küçük Afgan çocuklara su ve şeker verdiği ve insanlara su dağıttığı görüntülerini kullanmayı tercih ederken, Afganistan'dan çekilme biçimini fiyasko olarak sundu.

Fox News'ten Deroy Murdock, ABD'nin ittifaklarını yeniden güçlü hale getireceğine dair vaatlerine rağmen, Biden'ın Afganistan kararının ABD'nin uluslararası ilişkilerini atomize ettiğini savundu. Yine Fox News'ten Roger Williams, Afganistan'dan çekilme fiyaskosu nedeniyle Kongrenin Biden'in istifasını talep etmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

CNN'den Stephen Collinson da ABD'nin Afganistan'dan çekilme fiyaskosunun Biden için "siyasi bir felaket" olduğunu iddia etti.

Ayrıca, ABD vatandaşlarının tahliyesine ilişkin yorum yapan CNN'in dış haberler baş muhabiri Clarissa Ward, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin gelecekteki performansıyla ilgili kendi karamsar önsezilerini kanıtlandığını savunurken, NBC News'in dış haberler baş muhabiri Richard Engel, ABD'nin vatandaşlarını ülkeden çıkarmak için eski düşmanı Taliban'dan izin istediğini aktardı.

The New York Times'ta "Biden için kaçınmak istediği yenilginin görüntüleri" başlıklı yazıda ise "Biden'ın, Afganistan'daki Amerikan deneyinde küçük düşürücü son bir eylemin başkanı olarak tarihe geçeceği" iddia edilirken, bir başka yazıda ise Amerika'nın geri çekilmesinin Biden'ın başkanlığının en temel önermelerinden bazılarının altını oyduğuna işaret edildi.

Taliban ülkenin yönetimini ele geçirmeye çalışırken Afganistan başkentinde meydana gelen patlamalar, ülkenin geleceğine dair endişeleri artırdı. Prof. Dr. Ferhat Pirinççi ile hem Taliban dışındaki silahlı örgütleri hem de ülkenin geleceğini nelerin belirleyeceğini konuştuk.

Ana akım medyada ABD askerlerinin Afgan halkını "düşman"dan kurtarmak için büyük çaba harcadığına işaret edilen yayınlarda, yüzbinlerce can kaybı, CIA'nın işkence zindanları, evlere yapılan şiddetli gece baskınları, kırsal ve köylerdeki operasyonları ve B-52, helikopter ve silahlı insansız hava araçlarının saldırıları unutuldu.

Ana akım medya eleştirilerin odağında

Anketler, pek çok Amerikalının ABD'nin 20 yıl işgal ettiği ve bombaladığı Afganistan hakkında çok az şey bildiğini gösteriyor.

Özellikle Kabil'den tahliyelerin medyada yer alma biçiminin Amerikan toplumunun savaşın maliyeti ve mirası hakkındaki algısının değişmesine hizmet ettiği öne sürüldü.

Gazeteci Ryan Cooper, The Week dergisi için kaleme aldığı yazıda, ana akım medyanın çekilme konusunda taraflı davrandığını ve son on yılda Afganistan'ı neredeyse tamamen görmezden geldiğini iddia etti.

Ana akım televizyonların yayınlarında Afganistan meselesine son yıllarda oldukça az yer ayırıldı.

Öyle ki Responsible Statecraft internet sitesinden Jim Lobe'un yazdığı yazıda, CBS, ABC ve NBC gibi ağların son beş yılda yayınlarında Afganistan'a toplamda sadece 362 dakika ayırdığı bunun da ağ başına yılda ortalama yalnızca 24 dakikaya tekabül ettiği vurgulandı.

Yazar Branko Marcetic, aşırı sol Jacobin dergisi için kaleme aldığı çalışmada, ana akım medyanın "savaş savunucusu" olduğunu ve Biden'ı, Afganistan'daki savaşı bitirmeye çalışana kadar sevdiğini iddia etti.

Afganistan dünyanın üçüncü büyük yerinden edilmiş nüfusuna sahip

Ana akım Amerikan medyası, vatandaşların ülkeden tahliye edilme biçimine odaklanırken ve Biden yönetimini suçlamayı tercih ederken, işgalin Afganistan'a bıraktığı en ağır miras yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmesi.

ABD’deki Brown Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, 2001'den bu yana Afganistan ve Pakistan'ın savaş bölgelerinde 71 bini sivil olmak üzere yaklaşık 241 bin kişinin öldüğünü ortaya koyuyor. Ancak Afganistan’da halkın dörtte üçünün kırsal alanda yaşadığı dikkate alındığında rakamların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

2001'den bu yana yaklaşık üçte ikisi ABD askeri olmak üzere 3 bin 500'den fazla koalisyon askerinin öldüğüne ve 20 binden fazla ABD askerinin yaralandığına işaret edilen araştırmada, Afgan güvenlik güçlerindeki kayıpların 69 bin olduğunu tahminine yer verildi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) 2020'de yayımladığı rapor, ABD ordusu ve müttefiklerinin son 20 yıldaki sivil kayıplar ve savaş suçlarının önemli oranından sorumlu olduğunu gösteriyor.

Sadece 2019'un ilk altı ayında 1400 sivil öldü ve 2400 kişi yaralandı. Ölümlerin yüzde 52'sinden Amerikan güçleri ve müttefiklerinin, yüzde 39'undan Taliban'ın sorumlu olduğuna işaret edildi.

Afganistan'daki BM Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından yayımlanan verilere göre, 2016-2020 arasında hava saldırılarında toplam 2 bin 122 sivil ölürken, 1855 sivil yaralandı. Saldırılarda 785 çocuk hayatını kaybederken, 813'ü yaralandı. Son beş yılda ölümlerin yüzde 40'ını çocuklar oluşturdu.

Ülkenin nüfusunun dörtte üçünün kırsal alanda yaşaması da medyanın erişimini sınırlandırıyor. ABD'nin, kırsal alanlarında yaptıklarının boyutlarına dair yeterince veri bulunmuyor. 2011 yılında Yarbay David Flynn'nin üç Afgan köyünün yeryüzünden silinmesi emrini verdiğini itiraf etmesi bunun bir örneği.

BM verilerine göre, Afganistan, dünyanın üçüncü büyük yerinden edilmiş nüfusuna sahip.

ABD'nin, Afganistan'daki 20 yıllık askeri operasyonları nedeniyle 6 milyondan fazla kişinin yerinden edildiği belirtiliyor. Sadece 2012'den bu yana, ülkede yerinden edilmiş veya komşu ülkelere sığınan yaklaşık 5 milyon insanın evlerine dönemediği raporlara yansıdı.

Öte yandan, ABD'de ana akım medya ihtiyaç sahibi kişilerin ve çocukların durumunu görmezden gelirken, BM'nin 2020 yılına ait bir raporu, yerinden edilmiş Afgan çocukların neredeyse yarısının akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya ve temel sağlık hizmetlerine dahi çok sınırlı erişime sahip olduğunu ortaya koydu.

Ayrıca savaş, yoksulluk, yetersiz beslenme ve temizlik, sağlık hizmetlerine sınırlı erişim ile çevresel sorunlar da Afganların sağlığı üzerinde ciddi etkiler bıraktı.AA

Kaymakam Özyiğit Kurum Müdürlerini Topladı

‘Katmanlar’ Resim Sergisi

Aras Global’den uluslararası gönderilere özel kampanya

Şampiyon Takım, Şampiyon Oyuncularını Bırakmadı

İstanbul Anadolu Yakası Aileleri LÖSEV Aile Komite Toplantısı’nda Bir Araya Geldi

SEDAŞ’tan kaçak elektrik kullanımına karşı yoğun denetim

SEDER YK Üyesi Dr. Merve Yılmaz’dan acil çağrı: ‘Eğitimde kalıcı çözüm bulmak şart’

NARDA AFRİKA Sessizliğini “Kim Kıracak Kalbimi?” ile Bozuyor

VitrA’dan dijital baskıda yeni bir dönem

Neden Et Yemeliyiz?

Eskihisar Kalesi Kültür Sanat Akşamları Başlıyor

Merve ve Ümit’ten mutlusu yok

Dünya Otomotiv Devinin Global Hesabında Türk Koleksiyoner İmzası

Üsküp 1911 FK'nın sponsoru bir kez daha Özel oldu

Gençler Bu Kampta Geleceğe Hazırlanıyor

Aliağalı Yüzücüler Ankara’da Göz Doldurdu

KOSKEM bir haftada 284 canı kurtardı

Gölcük’te geleneksel Türk evi restore ediliyor

Kocaeli Ticaret Odası’nda önemli görüşmeler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Büyükşehir’in laboratuvarına MARKA desteği

Sokak savaş alanına döndü

Gebze'de demir çelik fabrikasında yangın

Kocaelispor’da bir veda daha

Kuzenini ziyarete geldiği Kocaeli’den memleketine cenazesi gönderildi

Kocaelispor’da Pedrinho ile yollar ayrıldı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Başkan Büyükgöz'den Kıbrıs Gazisine Vefa Ziyareti

Komşudaki yangına çok sayıda araç ve ekiple müdahale

Kazmayı vurdukça tarih çıkıyor

AGD Gölcük Temsilciliğinden İç Isıtan Haber

Çayırovalılar, vatan nöbetine devam ediyor

Gebze’de 15 Temmuz Coşkusu

Dilovası’nda 15 Temmuz Ruhu Unutulmadı

Milli İrade Meydanı bir sınavı daha başarıyla geçti

15 Temmuz’da şehitler unutulmadı: Aktaş ve Büyükakın, dua okudu, karanfil bıraktı

Çocuklar, Yeni Cuma'da 15 Temmuz ruhunu yaşadı

TBMM GENEL KURULU

TEOMAN MUTLU: “TERÖRSÜZ BİR TÜRKİYE HERKESİN ORTAK HEDEFİ OLMALI”

Başkan Göksel İlhan: “Cengiz Holding Maden’i Dışladı, Siyasi Torpil Sistemi Kuruldu!”

Al Bayraklar Körfez'de dalgalandı

NURTEN YONTAR: “BAKAN TEKİN İSTİFA ETMELİ, LGS İPTAL EDİLMELİ!”

GELECEK PARTİSİ ŞANLIURFA İL BAŞKANI HİDAYET BAYSAL: “ŞANLIURFA’DA ELEKTRİK KESİNTİLERİ HALKIMIZI ÇİLEDEN ÇIKARDI”

Yeniden Refah Partisi Afyonkarahisar İl Başkanı Fehmi Güray Çakır’dan 15 Temmuz Mesajı

Çiftçi, “Milletimiz kanı pahasına ülkemize sahip çıkmıştır”

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Aras Global’den uluslararası gönderilere özel kampanya

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Şampiyon Takım, Şampiyon Oyuncularını Bırakmadı

Aliağalı Yüzücüler Ankara’da Göz Doldurdu

Kocaelispor’da bir veda daha

Kocaelispor’da Pedrinho ile yollar ayrıldı

Aliağa’nın Minik Şampiyonları Manisa’dan Zaferle Döndü Gelen Kutusu Güncellemeler

TED Ankara Koleji Öğrencilerinden Madalya Rekoru

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor, Petkovic ile anlaştığını duyurdu

Körfez Spor Tesisi ihalesi yeniden yapıldı

Kocaelispor, Furkan Özyapı ile yolları ayırdı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.