• BIST 100

    14229,41%0,33
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,18% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5985,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9632,85% 0,24

"7. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"nde dizi sektörü ele alındı

"7. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"nde dizi sektörü ele alındı

KÜLTÜR - SANAT 6.09.2021 15:07:00 0

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Almanya Hessen Eyaleti Bilim ve Kültür Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığının destek verdiği festivalde çeşitli oyunların yanı sıra atölye çalışmaları, söyleşiler gerçekleştiriliyor.

Volksbühne Frankfurt'ta yapılan ve Nur Onur'un yönettiği söyleşide, Hilal Saral, pandeminin sektörde herkesi yıprattığına işaret ederek, "Aslında bu dönemde filmlerde yaşanan şeyleri gördük. Daha sadeleşmek, daha sakin olmak, hayatımızdaki şeylere şükretmek durumunda olduğumuzu gördük." dedi.

Saral, yapımcıların dizilerden çok fazla para kazanamadığını, bu yüzden de reklam gelirinden kazanç sağlamak adına, dizi sürelerinin 140 ve 150 dakikayı aştığını söyledi.

Türk dizilerinin artık yurt dışında satılmak için yapıldığına dikkati çeken Saral, "Ana akım kanallardaki dizilerin çoğu yurt dışına satılmazsa kendi masrafını çıkartamıyor." ifadesini kullandı.

Hilal Saral, Almanya'nın yanı sıra Avrupa'daki Türklerin Türkçeyi çok ihmal ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Oyuncu olmak isteyen gençler de bu konuşma şekliyle sadece Türkiye'ye gelip bir karakter oynayabilirler. Yani yurt dışından gelmiş birini. Türkçenin bu kadar ihmal edilmesini bütün kuşakların, bir önceki jenerasyonuna yüklüyorum. Burada biraz katı olarak 'neden bu kadar ihmal edildi?' diye bakıyorum. Burada gerçekten Türkçeyi, bayrağımızı temsil eden o dili, dil birliğini aşırı ihmal etmişsiniz. Fakat iki yıl emek verirseniz, gerçekten iyi bir noktaya gelebilirsiniz."

"5 günde 1 dizi bölümü çekiliyor, bu bir mucize"

Oyuncu Selçuk Yöntem de uzun bir pandemi döneminden sonra ilk defa yurt dışında bir festivale katıldığını belirterek, sanatın getirdiği bu kaynaşmanın kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Türkiye'de artık dizi sürelerinin yaklaşık 2,5 saat olduğuna vurgu yapan Yöntem, "Bizden başka böyle dizi yapan bir ülke olduğunu sanmıyorum. Biz de bunu çok büyük bir başarıyla götürüyoruz. 5 günde 1 dizi bölümü çekiliyor, bu bir mucize. Dizi süreleri uzadıktan sonra 5 yıldır dizilere ara verdim. Bu, işin kreatif olmasını uzaklaştıran çok yıpratıcı bir hal. Dizi süreleri uzun olmasına rağmen kaliteli yapımlar ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Usta oyuncu, pandemi döneminde dizi sektörüne hijyen koşullarına bağlı olarak çekim yapılma izni verildiğini, tiyatrolar için de bir kooperatif kurulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Herkes evde olduğu için televizyonda bir dizinin oynaması seyirciye moral olarak iyi geliyordu. Çok zor şartlar altında o çekimler yapıldı. Koronavirüse yakalananlar oldu. Aşılama dönemi başladıktan sonra işler biraz daha rahatladı. Şartlar hala eskisi gibi oluşmadı ama eminim ki daha rahat bir ortama geçildiği zaman sıkıntılar giderilecektir."

"Birçok insan Türk dizileriyle Türkçeyi öğreniyor"

Edebiyatın bütün uzantılarının sanatın her alanında etkili olduğuna işaret eden Selçuk Yöntem, romanların senaryolara ilham kaynağı olduğunu, tiyatronun ise edebiyat, dans, müzik, resim gibi birçok sanatı kapsayan bir sanat dalı olduğunu dile getirdi.

Yöntem, millet olmayı sağlayan en önemli etkenin dil birliği olduğunun da altını çizerek, "Almanya'da yaşayan yurttaşlarımızın dilleri birazcık deforme oluyor. Çünkü beyin koordinasyonu, 2 dili birden değerlendirme durumunda kalıyor. Sanat bunda en önemli faktördür, izlediğiniz diziler ve tiyatrolar güzel Türkçeyi konuşmak zorundadırlar. Birçok insan Türk dizileriyle Türkçeyi öğreniyor. Onun için hep beraber bu özeni göstermemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Özellikle son yıllarda tüm dünyada sanat eseri üretimlerinde kısırlık yaşandığını ifade eden Selçuk Yöntem, bunun sebebi olarak insanların makineleşmeye başlamasını ve duygunun yok olmasını gördüğünü sözlerine ekledi.

"7. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" yarın sona erecek.AA

Evinin önünde silahlı saldırıya uğrayan motokurye hayatını kaybetti

Bursa’da asayiş uygulamaları aralıksız devam ediyor

Üsküdar’da kontrolden çıkan otomobil takla attı : 1 yaralı

ABD’den Suriye’deki DEAŞ unsurlarına operasyon açıklaması

ABD ordusundan operasyon açıklaması: "70’ten fazla DEAŞ hedefi vuruldu"

Baba yadigarı otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Alkolden 2 kez ehliyetini kaptıran sürücü kazada 3’üncü kez yakalandı

Antalya’da markette cinayet: 2 ölü

Malatya’da "dur" ihtarına uymayan sürücü gözaltına alındı

ABD Adalet Bakanlığı Epstein belgelerini yayınlamaya başladı

Kayseri’de polisin ‘dur’ ihtarına uymayarak, kaçan alkollü sürücü alkometreyi üflemek için direndi

Adliye mensupları, meslektaşlarının konserinde doyasıya eğlendi

Kazaya karışan alkollü sürücünün savunması: "Hastamız vardı, biraz acil hareket etmemiz gerekiyordu"

Sumud yeniden yolda: İlkbaharda Gazze’ye ikinci sefer

Şanlıurfa’da bir kişi otomobilini ateşe verdi

Erzurum’da bir kişi baltayla ağır şekilde yaralandı

Bursa’da kavşakta feci kaza: 1 ağır yaralı

Zonguldak’ta alevler geceyi aydınlattı, itfaiye papağanı yangın ortasından kurtardı

Kırklareli’de uyuşturucu operasyonu: 13 gözaltı

Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.