• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ferrero Ziraat Mühendisleri, fındıkta verim ve kaliteyi arttırarak daha çok kazanç sağlamak için hasat işleminin tamamlanmasının ardından bahçelerin...

GÜNDEM 11.10.2017 10:48:00 0
Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ferrero Ziraat Mühendisleri, fındıkta verim ve kaliteyi arttırarak daha çok kazanç sağlamak için hasat işleminin tamamlanmasının ardından bahçelerin terk edilmemesi konusunda fındık üreticilerini uyardı. Üreticiler ise, bahçe işlemleri ile bildikleri çoğu şeyin yanlış olduğunu Ferrero sayesinde fark ettiklerini belirterek, Ferrero'dan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Fındık bahçelerinde verim ve kaliteyi arttırmak için Değerli Tarım Uygulamaları adı altında çalışmalar başlatan ve 2017 ürünü hasat işleminin tamamlanmasının ardından yeni dönem için harekete geçen Ferrero Fındık, hasat işleminin hemen ardından bahçelerde zararlılar ve hastalıklarla mücadele edilmesi, budama ve gübreleme işlemlerine başlanması konusunda fındık üreticilerini uyardı. Sakarya'nın Hendek ilçesi Sümbüllü Mahallesi'nde ikamet eden ve yaklaşık 20 senedir çiftçilik yapan Yılmaz Şafak, Ferrero ile ortak çalışmalarından sonra fındığının 3 buçuk ton arttığını söyleyerek, "Ben yaklaşık 30-35 dönümlük fındık arazisinde çiftçilik yapıyorum, Ferrero ile ortak çalışmadan önce 4-5 yani maksimum 6 ton fındık alıyordum bu araziden. Ve bir sene oluyordu diğer sene olmuyordu fındık. Şimdi Ferrero ile çalışıp toprak tahlillerimizi yaptıktan sonra fındığım yaklaşık 3 buçuk ton arttı. Ve fındığın olup olmadığı sene diye bir şey kalmadı" dedi.

Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerinin yanlış olduğunu Ferrero sayesinde fark ettiklerini ifade eden Şafak, "Fındık bahçesinde yapılan işler bize Ferrero mühendislerinin gösterdiği toprak tahlili, ilaçlama, budama, zirai ilaçlama ve yaprak gübresi gibi bu tip uygulamaları Ferrero mühendislerinin bizlere öğrettiği şekilde yapıyor ve memnunuz. Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerimizin yanlış olduğunu Ferrero ile fark ettik. Yıllardan beri bizler dededen, atadan gelen gelenekler ile üretim yapıyorduk. Yani gübre atma zamanını, gübrenin dozajını ve gübrenin hangi çeşit gübre olduğunu bunu toprak tahlili yapmadan biz dededen, atadan gelen gelenekler ile bu uygulamayı yapıyorduk. Ve bunda da bazen çok başarısız oluyorduk, fındık hakkında eskiden beri bir sene verir bir sene vermez diye söylentiler vardı, bu kalktı artık fındık her sene veriyor bunun sebebi de bu mühendislerin bilimsel çalışmaları, toprak tahlilleri ve fındığın toprağının neyin eksik olduğunu bizlere göstererek, bizde gösterilen dozajlarda uygulayarak güzel bir verim alıyoruz" diye konuştu.

"Ferrero ile verim, randıman ve fındığın kalitesi arttı"

Gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde fındığın verim, randıman ve kalitesinin arttığını dile getiren Şafak, "Verim ve randıman arttı, fındığın kalitesi arttı. Zirai ilaçlamalar çok önemli. Zirai ilaçlamaları çiftçi daha yeni yeni kabulleniyor. Daha öncesinde fındıkta zirai ilaçlama yoktu, bir toz ilaç atılıyordu. Şimdi ise bu uygulamayla birlikte gerekli şeyleri dozajında ve zamanında attığımızda fındık çiçek halindeyken böcek dökülmesi olmuyor hem de yaprağın daha güzel gelişmesi fındığı besliyor. Gübre çeşitlerini neye göre ihtiyacı varsa ona göre tespit ettik ve ona göre gübre verdik, fındığın verimi kalitesi arttı. Diğer üreticilere önerim fındığı dededen, atadan gelen geleneklere göre değil de, mühendislerin onlara tarif ettikleri şekilde fındıklarına bakmalarını öneriyorum. İkincisi olarakta fındıklarını tam olgunlaştıktan sonra yerden toplamalarını söylüyorum. Çünkü bu maliyetleri düşürüyor ve fındığın daha fazla olgunlaşarak randımanın artmasını sebep oluyor" şeklinde konuştu.

"Kendi bahçemde yüzde 10'a yakın artış oldu"

25 yıldır çiftçi olan Dursun Ali Çilingir ise, kendi bahçesinde yüzde 10'a yakın artış olduğunu söyleyerek, "Ferrero'nun tarım ile ilgili fındık bahçelerinde yapmış olduğu işleri iyi ve olumlu buluyorum. Bilgi olarakta mühendislerimiz yeterli bilgi veriyorlar. Fındık bahçesinde budama, ilaçlama, kireçleme ve yaprak gübresi gibi bazı şeyleri yapıyoruz ve olumlu da buluyoruz. Bahçe işlemleri ile ilgili bildiklerimizin yanlış olduğunu Ferrero ile anladık. Mühendislerin sorduğumuz sorular ile aldığımız cevaplardan bizim yaptığımız işlerin yanlış olduğunu anladık. Verim de arttı, randıman da arttı. Yani şimdi şöyle diyelim, biz genelde bilinçli olarak ilaçlamayı yapmıyorduk ama Ferrero'nun bize göndermiş olduğu mühendisler ile beraber bahçelerimizde olan hastalıkları tespit ediyorlar. Ona göre bize ilaç öneriyorlar, ayında ve zamanında o ilacı atıyoruz, atınca da verim yükseliyor. Ben kendi bahçemden yüzde 10'a yakın artış olduğunu gördüm" ifadelerini kullandı.

"En iyi bakım hasattan sonra yapılan bakımdır"

Hasat sonrası bahçeler terk edilmesin uyarısında bulunma sebepleri ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler veren Ferrero Hendek Ziraat Mühendisi İnanç Meriç, "Şuanda bildiğiniz gibi bütün çiftçilerimiz hasadını yaptı ama biz çiftçilerimize fındık bahçelerini terk etmemelerini dikkatle öneriyoruz. Çünkü şuanda köklerimiz ve ağaçlarımız tabiri caizse en aç zamanındadır. Eğer biz bitki ve besin elementlerini ağaçlarımıza vermezsek seneye muhakkak verim düşüşümüz olacaktır. O yüzden biz şuanda kışlık bakımlarını çiftçilerimize yapmalarını önemle arz ediyoruz. Eğer biz kışlık bakımlarını çiftçilerimize yaptıramazsak seneye ki verimleri muhakkak düşecektir. En iyi bakım hasattan sonra yapılan bakımdır. Biz üreticilerimize masa başında değil, üreticimizin bahçesine giderek olaylarını, zararlarını ve şikayetlerini yerinde görüp yerinde tespit edip sonuçları aldık. Bütün çiftçilerimizin bahçelerine gidip ne gibi istekleri varsa hepsini yerine getirdik. Model bahçelerimizde birinci yılımızda ki planlarımıza ulaştık. Ama bizim model bahçelerimizde ki amaç diğer çiftçilerimizi etkilemektir ve biz bu etkiye baktığımız zaman birinci yılda ki planlarımızı gerçekleştirdik diyebiliriz" dedi.

"Hasat sonrası bahçeleri terk etmeyin"

Ferrero Ziraat Mühendisi Süreyya Çağlar'da hasat sonrasında uygulamaların bitmediğini, yeni sene için zemin hazırladıklarını dile getirerek, fındık üreticisini bahçelerini terk etmemeleri konusunda uyardı. Çağlar, "Özellikle tüm üreticilerimize, hasat sonrasında uygulamalarımızın bitmediğini söylüyoruz ve aksine önümüzdeki sene, yeni sene için zemin hazırlanıyor. Hasat sonrası için hasat bittikten sonra toprak tahlili için örnek alıyoruz bahçelerden. Yaralanmış, zedelenmiş dallar varsa budamayı öneriyoruz üreticilerimize. Yani kesinlikle hasat oldu her şey bitti bahçeyi terk edelim demiyorlar bizim üreticilerimiz. Bu bölge de benim ilgilendiğim bin 300'e yakın üreticim var. Biz günlük olarak en az 5-6 üreticimizin bahçesini geziyoruz, bahçesinde yapılacak uygulamaları anlatıyoruz. Şuan mesela toprak tahlili için örnek almalarına yardımcı oluyoruz. Budama nasıl ve hangi şekilde yapılacak, hangi dalların kesilmesi gerekiyor bu konularda üreticilerimizin bizzat bahçelerine giderek destek oluyoruz. Hedeflediğimiz amaçların birçoğu gerçekleşti. Özellikle istediğimiz şeyler örnek olmasıydı zaten, diğer bahçelere baktığımız zaman zaten gerçekten örnek olduğunu görüyoruz. Çoğu amacı gerçekleştirdiğimizi diğer bahçelere bakarak gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’

Ziraat Mühendisleri Uyardı, ’Hasat Sonrası Bahçelerinizi Terk Etmeyin’


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR