• BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Yüksekte çalışma özel mevzuatlarla yönetilmeli

Tüm dünyada ölümlü iş kazaları içinde “Yüksekten Düşme” kaynaklı iş ölümlerinin her zaman açık ara farkla birinci sırada olduğunu görürüz

GÜNDEM 5.06.2013 13:07:00 0
Yüksekte çalışma özel mevzuatlarla yönetilmeli

Bu sebeple birçok ülkede “Yüksekte Çalışma” taşıdığı riskler açısından bağımsız olarak, ele alınıp, özel mevzuatlar ve standartlarla yönetilmektedir. Ülkemizde de bu konunun özel olarak ele alınması gerektiğine inan Kaya Grubu,  “Yüksekte Güvenli Çalışma”nın gereklerine dikkat çekmek, bilgi alışverişinde bulunmak ve yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği politikalarımızın gelişimine katkı sunmak için, her 2 yılda bir düzenlediği geleneksel 5. İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvesi’ni bu yıl, ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Bursa’da gerçekleştirdi.  Kaya Safety SBU Müdürü Özgür Kaya, her iki yılda bir yapılan İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvesi hakkında sorularımızı yanıtladı: 

 

Kaya Grubu’ndan kısaca bahseder misiniz?

 

Kaya Grubu’nun Türkiye’de ve dünyada iş güvenliği alanında bilinen en büyük hizmetlerinden biri Yüksekte Çalışma Ekipmanları üretimidir. Yüksekte çalışma, hangi sektörde yapılırsa yapılsın, yapılan işin doğası gereği çalışan açısından hayati risk bulunur. Üretimini yaptığımız yüksekte çalışma ekipmanları ve düşmeyi önleyici sistemler; yüksekte yapılan çalışmalarda personelin güvenli bir şekilde çalışmasına ve sağlıklı bir şekilde evine dönebilmesine olanak sağlar. Yüksekte çalışma ekipmanları olarak adlandırdığımız ürünler arasında düşme durdurma ve konumlandırma kemerleri, bel tipi emniyet kemerleri, itfaiyeci kemerleri, madenci kemerleri, karabinalar, kasklar, lanyardlar, şok emiciler, geri sarmalı düşme durdurma sistemleri yer alır. Yüksekte çalışma ekipmanları ile birlikte kullanılan en önemli sistemler arasında yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı ve personel güvenlik ağlarını da örnek olarak verebiliriz.

 

Çalışma alanlarınız nelerdir?

 

Yüksekte çalışma alanında Avrupa’nın en büyük tesislerden birine sahibiz. Gebze Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan eğitim sahamızda, geçen sene 10 bin kişi eğitim gördü. Sahamızın dışında yani müşterimizin sahasında yapmış olduğumuz eğitimlerle birlikte bu sayı yaklaşık 20 bine ulaştı. Eğitimlerimizin yüksekte çalışma ile ilgili olduğunun altını çizmek gerekir. Bir de İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejik Yönetim Danışmanlığı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Müşavirliği hizmeti veriyoruz. Hem Türkiye’de hem de dünyada uygulanan sistemleri kullanarak, projelerimizin uluslararası standartlarda yönetimini gerçekleştiriyoruz.  

 

İstatistiklere baktığınızda yüksekte çalışmanın yeri nedir?

 

Türkiye’de de dünyada da en çok ölümle sonuçlanan kazalar yüksekten düşme sonucu yaşanıyor. Henüz 2012 yılının verileri açıklanmadı. Ancak, 2011 yılının SGK verilerine baktığımızda, kayıtlı iş kazasının 69.227, bu kazalarda ölen işçi sayısının 1710 olduğunu, yani günde ortalama 5 işçinin iş kazaları nedeni ile hayatını kaybettiğini görürüz. Ancak geçtiğimiz haziran ayında çıkan, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle büyük ölçüde yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasamız, ülkemiz için önemli bir gelişmedir. Yasamızın sektörümüze olumlu bir imaj kazandıracak olmasının yanı sıra,  daha fazla çözüm, daha fazla sistem üretme konusunda da tetikleyici olacağı kanaatindeyim.

 

Yüksekte yapılan çalışmalarda ekipman seçilirken nelere dikkat edilmelidir?

 

Yapılacak işin sektörüne ve durumuna göre mutlaka doğru ekipman kullanmak gerekir. Kullanılacak ekipmanların uluslararası standartlara göre üretilmiş ve sertifikalandırılmış olmasına dikkat etmeliyiz. Ekipman insan bedenine uyumlu değilse ve çalışmayı kolaylaştırıcı biçimde üretilmediyse, kişi için rahatsızlık veren bir unsur haline gelebilir. Kaya Grubu’nun üretmiş olduğu bütün ekipmanlar bağımsız bir laboratuvarda test edilip sertifikalandırılmaktadır. Eğer yüksekte çalışmanın risklerinin farkında olursak, seçeceğimiz ekipmanlara da son derece önem veririz.

 

 

Yüksekte çalışma eğitimleriniz hakkında neler söyleyeceksiniz?

 

Türkiye’de ve yurt dışında özellikle yüksekte çalışma konusu üzerine eğitim hizmeti veriyoruz. Eğitimlerimiz ile amacımız yüksekte çalışan kişilere temel bilgi sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda eğitim sonunda katılımcıların yüksekte çalışma ile ilgili işten ya da ekipmandan kaynaklı olası tehlikeleri görebilmesi, güvenli ya da güvensiz durumları ayırt edebilmesi, ekipmanın kullanımı, bakımı, kontrolü ve depolanması hakkında bilgi sahibi olması, acil durum prosedürlerini ve bu prosedürdeki rolünü rolünü bilmesi, saptadığı herhangi bir kusur, tehlike ya da güvensiz durumu raporlayabilmesi, hak ve sorumluluklarını bilmesini hedefliyoruz. Eğitimlerimizi teorik ve uygulamalı olarak veriyoruz.

 

Neden yüksekte çalışma ekipmanlarının kullanım metotlarını anlatıyorsunuz?

 

Çünkü yıllardır kullanılan yanlış ürünler ya da doğru ürünün yanlış kullanımları, çalışanların ekipman kullanmak istememelerine sebep olmuş. Standardı olmayan, ergonomik olarak üretilmeyen ekipmanların insan bedenine verdiği rahatsızlık, çalışanlarda önyargı oluşmasını sağlamış. Çalışmasının engelleneceğini, o ekipmanla işini daha verimsiz yapacağını düşünen personel ekipman kullanımından uzaklaşmış. Ancak, üretip önerdiğimiz kaliteli ürünlerimiz ile doğru ekipmanın doğru kullanımını anlatarak, bu önyargıyı yok etmekle birlikte, çalışanı koruyucu ekipman kullanımına teşvik etmiş oluyoruz. 

 

Sosyal sorumluluk projeniz İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvesi hakkında neler söyleyeceksiniz? 

 

2003 yılında yaptığımız araştırmalar sonucu, SGK istatistiklerine göre iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybeden 811 kişinin, 405 kişisinin yüksekte yapılan çalışmalar esnasında düşerek öldüğünü fark ettik. Bu veriler bizi bir sosyal sorumluluk projesi hazırlamaya teşvik etti. Projemizin ismini İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvesi koyduk. 1980 yılından beri Türkiye’de ve dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği alanında edindiğimiz deneyimleri, meslektaşlarımıza, sivil toplum örgütlerine, kamu kurum kuruluşlarına, işçi-işveren sendikalarına, üniversitelere, derneklere ve tüm sektörlerde iş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet veren tüm çalışanlara ulaşarak paylaşmayı hedef edindik. 

 

Zirvenin amacı nedir?

 

Bugüne kadar sadece İstanbul’da yaptığımız İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvelerini, bu yıl Bursa’dan sonra Ankara, İzmir, Adana ve İstanbul’da düzenlemeyi hedeflemekteyiz. İGY Zirve’de amacımız, ülkemizde ve dünyada yüksekte çalışma gerektiren tüm sektörlerin işverenlerini, işçilerini, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarını, işyeri hekimlerini, öğretim üyelerini, sivil toplum örgütü yöneticilerini bir araya getirerek farklı kesimlerin görüşlerini ifade edebilecekleri bir “Uluslararası Yüksekte Çalışma Platformu-Fall Protection” oluşturmak. Ve dünyanın veri bankası olmanın yanı sıra, “Yüksekte Çalışma” alanında ülkemizde ve Dünya’daki uygulamalar ve teknolojik gelişmeler konusunda bilgi alışverişinde bulunmaktır. Oluşturduğumuz bilgi platformunda Yüksekte Çalışma alanındaki dünyadaki uygulamalar, ülkelerin yasaları, yönetmelikleri, EN Standartları, İLO Sözleşmesi, ekipman standartları, merak edilebilecek tüm verilere yer vermek için gerekli hazırlıkları yapıyoruz.

 

Bu sene yapılan 5. İGY Zirve hakkında neler söyleyeceksiniz?

 

Tüm dünyada ölümlü iş kazaları içinde “Yüksekten Düşme” kaynaklı iş ölümlerinin her zaman açık ara farkla birinci sırada olduğunu görürüz. Bu sebeple birçok ülkede “Yüksekte Çalışma” taşıdığı riskler açısından bağımsız olarak, ele alınıp, özel mevzuatlar ve standartlarla yönetilmektedir. Ülkemizde de bu konunun özel olarak ele alınması gerektiğine inanarak,  “Yüksekte Güvenli Çalışma”nın gereklerine dikkat çekmek, bilgi alışverişinde bulunmak ve birlikte, yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği politikalarımızın gelişimine katkı sunmak için, her 2 yılda bir düzenlediğimiz geleneksel 5. İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvesi programımızı bu yıl, ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Bursa’da gerçekleştirdik.  Zirvemize Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 34 iş müfettişimiz, Ankara, İzmir, Eskişehir, Balıkesir, Konya, Kütahya, İstanbul illerinden 98 farklı kurumdan 278 iş güvenliği uzmanı, 45 işyeri hekimi, öğretim üyeleri, işverenler, sivil toplum örgütü yöneticileri olmak üzere 413 kişi katıldı. 

 

Moderatörlüğünü KAYA SAFETY SBU (Stratejik İş Ünitesi) Müdürü Özgür Kaya’nın yaptığı 5. İGY-İş, Güvenlik, Yaşam Zirvesi programı, Bursa Valisi Yardımcısı Hüseyin Eren ve Kaya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya’nın açılış konuşması ile başladı. Uludağ Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Üyesi Doç Dr. Pir Ali Kaya 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda İşveren Yükümlülüklerini ve Yrd. Doç Dr. Ahmet Sevimli ise, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu Kapsamında İşverenin İş Kazası ve Meslek Hastalıklarından Doğan Yükümlülüklerini anlattı. Öğle yemeğinin ardından Kaya Consulting Türkiye Müdürü Turan Haldız İş Kazalarının Araştırılması, Yüksekte Güvenli Çalışma ile İlgili Teftiş Politikaları ve Uygulamalar konusunu ise T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Müfettişi Sercan Peşan aktardı. Kaya Training eğitmenlerinin Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri ve Yüksekte Kurtarma konulu eğitiminden sonra da, Sağlık Bakanlığı Afetlerde Sağlık Hizmetleri UMKE İstanbul Şube Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen’in yaptığı Yüksekte Çalışanlarda Sağlık Şartları sunumunun ardından katılımcıların soruları cevaplandı. Zirve, plaket töreniyle son buldu.

 


Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR