• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

'Yılın tasarımı' sonsuz sayıda oyuncağa dönüşebiliyor

Çocuklara dünyadaki bütün nesneleri oyuncağa dönüştürme imkanı sağlayan çeşitli parçalardan oluşan tasarım, Almanya'daki Oyuncak Fuarı'nda "Yılın Sürdürülebilir Oyuncağı" ödülünü aldı.

KÜLTÜR - SANAT 21.02.2020 14:53:00 0

İstanbul'da biri endüstriyel tasarımcı iki genç girişimci tarafından geliştirilen, her nesneyi oyuncağa dönüştürme imkanı sağlayarak çocuklara açık uçlu oyun imkanı veren tasarım, Almanya'daki Oyuncak Fuarı'ndan "Yılın Sürdürülebilir Oyuncağı" ödülüyle döndü.

Bilim Kahramanları Derneğinin 2017'de düzenlediği lego turnuvasında tanışan 29 yaşındaki Elif Atmaca ve 25 yaşındaki Ögeday Uçurum, çocukların yaratıcılıkları ve hayal güçlerini destekleyecek bir oyuncak tasarladı.

Atmaca'nın tasarımını yaptığı, Uçurum'un ise proje koordinatörlüğünü üstlendiği oyuncak, dünyadaki her nesneyi oyuncağa dönüştürebiliyor. Kitinin içinde hiçbir yönerge ve kural bulunmayan oyuncakta tüm süreç çocukların hayal gücüne bırakılıyor.

Açık uçlu oyun deneyimi sağlayan, eklemler, çubuklar, bağlantıyı sağlayacak plastik bantlardan oluşan tasarım ile çocuklar yaratıcılıklarını kullanarak sonsuz sayıda oyuncak yapabiliyor.

Ortamla etkileşime giren oyuncak

Elif Atmaca, asker çocuğu olduğunu ve çocukluğunun büyük bölümünün Anadolu'nun çeşitli illerinde geçtiğini söyledi.

Bu süreçte kısıtlı imkanlar altında çocuk olma ve oyuncağa erişim konularını deneyimlediğini belirten Atmaca, şöyle konuştu:

"Çocuklar için öyle bir oyuncak tasarlayayım ki hem yaratıcılıklarını desteklesin hem de zor şartlar altında o oyuncağa erişimleri olsun istedim. Ayı, bebek, araba gibi tek seferlik kullanıp atacakları bir şey olmasın, hem onlarla büyüsün hem de bulundukları ortamla etkileşime geçmelerini sağlasın istedim. Çadır kentteyse o ortamda bulunan bir şeyle, köydeyse ağaç dalından oyuncak yapabilsin diye konsepti tanımladım."

Üç boyutlu yazıcıdan çıkardıkları parçaları, fırın eldiveninden kestikleri parçalarla birleştirerek ürünün prototipini oluşturduklarını anlatan Atmaca, bu dönemde sosyal girişimcilik kavramıyla tanıştıklarını ve kar amacı gütmeden projelerini hayata geçirecek yollar aramaya başladıklarını dile getirdi.

Oyun testinde mülteci çocuklarla da çalıştılar

İmece adlı eğitim programından kazandıkları hibe sayesinde tasarımlarını hayata geçirdiklerine değinen Atmaca, "oyun testi" aşamasında mülteciler, toplum merkezlerindeki ve özel okullardaki çocuklarla çalıştıklarını söyledi.

Başta dezavantajlı bölge çocuklarına ulaşmayı hedeflerken, şehirde yaşayan çocukların da ihtiyaçları olduğunu fark ettiklerini belirten Atmaca, "Daha avantajlı olduğunu düşündüğümüz çocukların da yetişkin müdahalesi, vakitlerinin tamamen yapılandırılmış olması, akademik kaygıya göre yetiştiriliyor olması gibi nedenlerle engellendiğini fark ettik." dedi.

Kapsayıcı, cinsiyetsiz ve dilsiz bir oyuncak tasarladığını belirten Atmaca, kitlesel fonlama kampanyası ile piyasaya sürdükleri oyuncaktan bir tane satın alındığında bir tane de dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocuklara bağışlandığını vurguladı.

30'dan fazla ülkede satışı var

Türkiye'nin yanı sıra 30'dan fazla ülkede satışları olduğunu kaydeden Atmaca, internet üzerinden satışı olan tasarımlarının raflarda yer alması için oyuncak marketleriyle görüştüklerini bildirdi.

Yetişkinler "Ben bundan ne yapacağım ki?" diye düşünürken çocukların direkt alıp oynamaya başladığını dile getiren Atmaca, Türk ve mülteci çocuklarla yaptıkları atölyelerde iki millet arasındaki bariyerlerin kalktığına şahit olduklarını söyledi.

Tasarımlarının ABD'deki Modern Sanatlar Müzesi'nin mağazasında da yer aldığına dikkati çeken Atmaca, "Bir yandan farklı satış kanallarından ürünün yaygınlaşmasını sağlarken, bir yandan da sosyal tarafta etki yaratacak projelere kaynak yaratıp, global bir marka haline gelmek istiyoruz." dedi.

Kutusu bile oyuncağa dönüşüyor

Proje Koordinatörü Ögeday Uçurum da çocuklara alan verilince keşfetme deneyiminin başladığını vurguladı. Uçurum, "Uzay gemisi hayal ediyor, etrafına bakıyor, pet şişe buluyor. Pet şişe nasıl uzay gemisine dönüşür bunu öğrenmeye başlıyor. Tamamen kendi yaratıyor ve günün sonunda kendi yarattığı oyun dünyasında oynuyor." dedi.

Tasarımlarının çocuklara problem çözme, değişik durumlara adaptasyon ve kooperatif çalışmayı öğrettiğinin altını çizen Uçurum, şunları söyledi:

"Ocak ayında Almanya'da dünyanın en büyük oyuncak fuarındaydık. Orada sürdürülebilirlik başlığı altında 'Yılın en trend oyuncağı' seçildik. Daha güzeli Türkiye'den çıkan bir girişimin globalde böyle bir mesaj taşıyor olması. Oyuncak dünyası, özellikle atık konusunda eleştirilen bir yer. Tasarımımızın ana mantığı ileri dönüşüm. Yaratıcılık bir tarafı ama öbür taraftan da çocuklara ileri dönüşümü öğretmesi çok değerli. Biz günlük bazda sıfır atığı konuşuyoruz. Bir çocuğun bunu çok erken yaşta deneyimliyor olması çok değerli."

Tasarımın kutusunun bile oyuncağa dönüşebildiğine işaret eden Uçurum, oyuncağın kutulanmasının da kadın kooperatiflerinde yapıldığını vurguladı. 

AA

Av tüfeğiyle sokakta korku dolu anlar yaşattı

Aralarında tartışma çıkan 2 genç birbirini bıçakladı

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

Çiftçi, spor salonu ve sporcu fabrikasındaki çalışmaları inceledi

Büyükşehir, Srebrenitsa’da 30. yıl acısını paylaştı

KO-MEK ile hayatlarını baştan yazdılar

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

İş yeri yangını ekipleri harekete geçirdi

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kara yollarında son durum

Kocaeli İtfaiyesi vatandaşları orman yangınları konusunda uyardı

Büyükşehir’den İzmit’e yeni bir nefes alanı

Büyükşehir, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında

Kocaeli’nin yerel kültür yol haritası hazırlandı

Çayırova Belediyesi Basketbol heyetinden Türkoğlu’na ziyaret

Çiftçi, “Kültür Evi ve amfitiyatro projemize başladık”

Kocaeli'nin yerel kültürel yol haritası çıkarıldı

Plastik varil fabrikasında korkutan yangın

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Kartepe’de kan bağışı kampanyası

Kiralık araç dolandırıcılığında 26 tutuklama

GÖLCÜK'TE HER YIL ŞENLİĞE DÖNÜŞEN TURNUVA BAŞLADI

Genel Sekreter Baraçlı’dan yerinde inceleme

E-Okul uygulaması yaygınlaşıyor

Büyükşehir Mehter Takımı kalplere dokundu

Büyükakın, gençlerle iç içe

Başiskele Termal Tesisi’nde sona doğru

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Genel Başkan Ahmet Sevim: “Site değil, silahlı karargâh! Bu düzen değişecek!”

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Milyonlarca emekli için kritik adım! Öne çekildi

Dolar bugün ne kadar?

Kick boksta Çayırova’ya Türkiye şampiyonluğu geldi

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

AKUT Spor Kulübü Sporcusu Derin Deniz Sorguç'tan Avrupa Şampiyonluğu

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.