• BIST 100

    9777,04%0,57
  • DOLAR

    32,56% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,44
  • GRAM ALTIN

    2430,79% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Yeni ’Aziz Sancar’lar Türk Kültür Evi’nde Yetişecek

Türkiye'ye 2015 yılında Nobel gururu yaşatan dünyaca ünlü Türk bilim adamı Aziz Sancar, Amerika'ya ilk gittiği yıllarda yaşadığı zorluklardan ilham...

GÜNDEM 10.07.2017 11:38:00 0
Yeni ’Aziz Sancar’lar Türk Kültür Evi’nde Yetişecek

Türkiye'ye 2015 yılında Nobel gururu yaşatan dünyaca ünlü Türk bilim adamı Aziz Sancar, Amerika'ya ilk gittiği yıllarda yaşadığı zorluklardan ilham aldı ve ABD'ye yeni gidecek Türklere yol gösterici olması için kurduğu Türk Kültür Evi'nde yeni bilim adamları yetiştirecek.

Mardin'den İstanbul'a, İstanbul'dan da ABD'ye uzanan yolculuğunda kültür şoku yaşayan Aziz Sancar, ABD'de yaşadığı ilk yıllarda çok zorlandı. ABD'de yaşadığı bölgede Türklere yardım edebilecek kimse olmadığı için, ABD'de yaşayan Türklerin sorunlarına yardımcı olabilecek ve Türk öğrencilerin eğitim ve öğretimlerine destek olabilecek bir Türk Kültür Evi kurma hayali vardı. Aldığı Nobel ödülüyle Türkiye'ye gurur yaşatan Aziz Sancar, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2008 yılında temellerini oluşturduğu Türk Kültür Evi'ni büyüterek öğrenciler yetiştirecek.

Chapel Hill, North Carolina'da 9 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan Türk Kültür Evi, toplamda bin 100 metrekare kapalı alana sahip olacak. Türk Kültür Evi'nin ana salon zemini, ıslak alanları, binanın girişi ve arka bahçesi ve dış cephesi Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından sağlanacak Türk mermeri ile kaplanacak. Ege Maden İhracatçıları Birliği ayrıca, Türk Kültür Evi'nin bahçesine Atatürk ve Piri Reis heykelleri yaptıracak. Bu kapsamda ABD Kuzey Karolina eyaletine ziyarette bulunan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türk Kültür Evi Projesi'nin detaylarını oluşturdu.

MİMARİSİNDE İLK TBMM BİNASINDAN ESİNLENİLDİ

ABD'de okuyan Türk ve yabancı öğrencileri bir araya getirecek, mimarisinde ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının mimarisinden esinlenilen Türk Kültür Evi'ne destek olmayı bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "7-8 ay önce ön protokolle EİB olarak doğaltaşların, mermerlerin ve bahçede Türk Kültür Evi'nin ruhunu yansıtacak heykellerin yapılması ile ilgili ön protokolümüz vardı. Artık proje tamamlandı, mimarlarla renk ve ölçü miktarının netleşmesiyle ilgili ön görüşme ve nihai protokolü yaptık. Orada bütün detaylarıyla projeyi anlattıklarında gerçekten mutlu olmamak, farklı bir dünyaya girmemek mümkün değil, muhteşem bir yapı .TBMM'nin ilk siluetinden etkilenen bir mimari proje. Bina Türk kültürünü yansıtan bir yapı. Mardin taşları var ve Türk doğaltaşları da bunu taçlandıracak" dedi.

5 MİLYON DOLARLIK PROJE

Projeye Türk mermerlerinin tanıtımını da sağlayacağını dile getiren Kaya, "Ciddi bir proje, yaklaşık 5 milyon dolarlık bir proje alınan arsa dışında. Bunun dışında Türkiye'den ciddi destekler var. Türk firmalarından destekler var. Eminim Türkiye Cumhuriyeti Devleti de elinden gelen destekleri esirgemiyor. Bizim de çorbada tuzumuzun olmasında tabii ki gurur duyuyoruz. Tüm mermerlerini üyelerimizle paylaşarak bağış yapıyoruz" dedi.

HEM ÖĞRENCİLERE HEM DE İLİŞKİLERE ETKİ EDECEK

Bilimsel çalışmalarını ABD'de sürdüren Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanarak Türk gençlerinin hedeflerinin çıtasını daha yukarı taşıdığının altını çizen Kaya, "Ciddi bir öğrenci kapasitesi, konaklamalı ve eğitimli bir alan oluşturulmuş. Orada Türk-Amerikan derneklerinin bir arada olduğunu gördük, onlar için küçük bürolar yapılmış. Yani Türk-Amerikan ilişkilerinin sürekli canlı olacağı alanlar oluşturulmuş. Amerikalı bayanlara Türk yemeklerini öğretecek bir profesyonel mutfak dizayn edilmiş. Orada şunu görüyorsunuz, orada sürekli yaşanabilecek. Hem giden öğrenciler açısından ciddi bir alan ama oradaki Türk-Amerikan ilişkilerini de canlı tutacak. Aziz Sancar'ın şahsında tam bir lobi merkezi işlevi de görecek. Çok mutlu olduk. Dünyada artık ülkelerin ilişkileri bu tür etkinliklerle daha güçleniyor ve sağlıklı hala geliyor. Bize gösterdikleri bir yer var. Türk-Amerikan ilişkileri parlamenter düzeyde düzenleyen bir araya geleceği etkinlikler yapılacak. Türk Kültür Evi'nde kalacak gençlerimiz de Aziz Sancar gibi değerli bilim insanları olarak yetişecek ve insanlığa hizmet edecek" diye konuştu.

BAHÇEYE ATATÜRK VE PİRİ REİS HEYKELLERİ YAPTIRILACAK

Başkan Kaya, iki kat olarak inşa edilen Türk Kültür Evi'nin arka bahçesine konulmak üzere Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Amerika'nın yer aldığı ilk dünya haritalarını çizen ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınan, Osmanlı denizcisi ve kaptanı Piri Reis'e ait 2 adet heykel yaptıracakları söyledi.

TÜRK KÜLTÜR EVİ

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, yapılacak olan Türk Kültür Evi'nin özelliklerini ise şöyle anlattı:

"İki ayrı bina olarak inşa edilecek olan kültür merkezi ve iki katlı müstakil misafirhane olarak tasarlandı. Kültür merkezinde Türkçe derslerinin verileceği derslikler, ebru sanatı, resim derslerinin verileceği etkinlik alanları, Atatürk ve Türk kültürünü anlatan yazılı ve görsel yayınların yer alacağı bir kütüphane, kütüphanenin bir bölümünde el işçiliği ile hazırlanmış Mardin Taşları ve Aziz Sancar'ın çocukluğunun geçtiği evin temsili bir bölümü, Amerikalı bayanlara Türk yemekleri kursunun verileceği bir mutfak, Türk öğrencilerin vakit geçirebileceği çay odası ve Türk Amerikan derneklerinin ofisleri yer alacak. Türkiye Cumhuriyeti tarafından North Carolina Fahri Konsolosu ilan edilen Gwen Sancar'ın da bir çalışma odası olacak.

Müstakil misafirhane binasında ise 8 ile 10 öğrenci isterlerse aileleriyle birlikte kalabilecekler. Modern Türk izleri taşıyacak projede tavanda güneş enerjisi panelleri olacak. Güneş enerjisi panelleri ile Kültür Evi'nin ihtiyacı olan enerji tamamen doğadan sağlanacak. Hafif meyilli bir alanda inşa edilecek projede yukarıdan aşağıya doğru akan sular 250 tonluk depoda tutularak kanalizasyona verilmek yerine tekrar bahçe sulaması ve tuvaletlerde kullanılacak. Binanın arka tarafında ise Türk kültürüne ilişkin etkinliklerin gerçekleştirileceği bir bahçe ve bahçe içerisinde 200 kişilik kapasiteli bir açık hava etkinlik alanı yapılacak. Türk Kültür Evi'nin inşa edileceği Chapell Hill Bölgesi'nin çok fazla yağış alması sebebiyle bina dış cephe kaplamalarında kullanılacak mermerlerde yağmur sularında etkilenmeyen satin lak isimli özel bir yüzey cilalama işlemi uygulamaya karar verdik. Söz konusu yüzey işlemi neticesinde binanın dış cephesi yıllarca ilk günkü yeniliğini koruyacak."

 


TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Yaşam Alanların Vazgeçilmez 3 Ürünü!

Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR