• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,52% 0,02
  • EURO

    34,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2429,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

Vodafone Akıllı Köy 5 Yılda 15 Milyar Tl’lik Ekonomik Değer Oluşturacak

Vodafone Türkiye ve TABİT ortaklığında kırsal alanda kalkınmaya destek olma hedefiyle geçen yıl Aydın'da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy'de uygulanan...

BİLİM-TEKNOLOJİ 27.10.2017 12:08:00 0
Vodafone Akıllı Köy 5 Yılda 15 Milyar Tl’lik Ekonomik Değer Oluşturacak

Vodafone Türkiye ve TABİT ortaklığında kırsal alanda kalkınmaya destek olma hedefiyle geçen yıl Aydın'da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy'de uygulanan teknolojiler ve nitelikli bilgi ile 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşılarak toplam 15 milyar TL'lik ekonomik değer oluşturması hedefleniyor.

Türkiye'nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone'un ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkıda bulunma hedefiyle TABİT ortaklığında Aydın'da hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy projesi hızla gelişiyor. Yapılan açıklamada, dünyanın ve Türkiye'nin ilk akıllı köyü olarak gösterilen Vodafone Akıllı Köy, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil kırsal yaşam şekliyle, hem Türkiye'deki diğer köy ve kırsal yerleşkelere, hem de diğer Vodafone ülkelerine örnek olacak modeli sunuyor.

Verimlilikte yüzde 10 artış

Tüm iş ortaklarının katkısıyla 10 yılda yaklaşık 28 milyon TL'lik yatırım yapılması planlanan Vodafone Akıllı Köy'deki teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşılarak toplam 15 milyar TL'lik ekonomik değer oluşturulması hedefleniyor. Vodafone Akıllı Köy'de uygulanan akıllı model ile bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 22, hayvansal üretim maliyetlerinde yüzde 20 tasarruf sağlanırken, verimliliği ortalama yüzde 10 artırmak mümkün olacak. Uçtan uca dijital teknolojilerle donatılan Vodafone Akıllı Köy, çevresel kalkınmaya da katkı sağlayacak. Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy'de tarımsal sulamada en az yüzde 20 tasarruf elde edilecek.

Vodafone Akıllı Köy'de modern sera uygulamalarından toplu sağım ve süt soğutma sistemine, su ve gübre yönetim merkezinden toprak analiz laboratuvarlarına kadar çiftçilerin hayatını kolaylaştıran pek çok imkân sunuluyor. Projede son 2 yılda kaydedilen gelişme, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın ve Vodafone Akıllı Köy iş ortaklarının katılımıyla Vodafone Akıllı Köy'de düzenlenen toplantıda aktarıldı.

Engin Aksoy: "Projenin sürdürülebilir başarısı için çalışıyoruz"

Geleceğin heyecan verici dünyasına müşterileriyle birlikte hazırlanmayı ve onların "dijital yol arkadaşı" olmayı hedeflediklerini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, "Türkiye'nin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla bireyleri, haneleri, kurumları, şehirleri ve köyleri dijitalleştirmeye devam ediyoruz. Bugün toplam 7 Vodafone ülkesinde uygulanan ve dünyada milyonlarca çiftçiye ulaşması hedeflenen, Türkiye'de ise 1 milyon çiftçiye erişen Vodafone Çiftçi Kulübü programımızdan aldığımız ilham ve edindiğimiz deneyim ile 2 yıl önce dünyanın ve Türkiye'nin uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyü Vodafone Akıllı Köy'ün temelini attık. Vodafone Akıllı Köy ile geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuyoruz. Bu modelle, dijitalleşmenin gücüyle hem tarımsal üretimde verimliliğin artırılmasını, hem de çiftçimizin sosyal yaşam standartlarının yükseltilmesini hedefliyoruz. Hesaplamalarımıza göre, Vodafone Akıllı Köy'deki teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşarak toplam 15 milyar TL'lik ekonomik değer oluşturabileceğiz. Vodafone Akıllı Köy projesinin sürdürülebilir başarısı için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Tülin Akın: "Hayallerimizi hasat etmeye başladık"

TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın ise "Geçen yıl sizlerle duyurusunu paylaştığımız "dünyanın ilk akıllı köyü" hayalimiz bugün gerçeğe dönüşmüş durumda. İnanıyoruz ki Vodafone Akıllı Köy tarımda adeta Rönesans etkisini başlatan ilk adım olarak tarihteki yerini alacak. Aile çiftçiliği yaşamımızın en temel yapıtaşlarından birini oluşturuyor. Bugün hepimiz hem kendimiz hem çocuklarımız için sağlıklı gıdalara erişilebilir fiyatlarla sahip olmak istiyoruz. Köyden kente göçün azalmasını, hem kırsalda hem kentlerde yaşam kalitesinin yükselmesini arzu ediyoruz. Çevrenin ve temiz su kaynaklarının korunmasını talep ediyoruz. Tüm bunları hayata geçirmenin yolu kırsalda dijital dönüşümü gerçekleştirmekten geçiyor. Kırsalı kalkındırmadan ileriye gidebilmemiz mümkün değil. Bu dönüşümü başlatmanın yegane yolu, çiftçilerimiz için örnek teşkil edecek, akıllı teknolojilerin yerinde uygulamalı biçimde gösterildiği, tarımsal faaliyetlerde yeniliklere adaptasyonu sağlayan denemelerin yapılabileceği, yaşayan, gerçek bir köy oluşturmaktı. Bizler bu hayalimizi bugün gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Sıfırdan akıllı bir köy oluşturmak, yerel yönetimlerden akademik dünyaya, iş ortaklarından köy halkına kadar pek çok farklı paydaşın içinde yer aldığı kapsamlı bir süreç. Bu vesileyle, vizyonumuza inanarak bizlerle birlikte elini taşın altına koyan tüm iş ortaklarımız ve destekleri için yerel yönetime teşekkürlerimizi iletmek istiyorum".

Akıllı telefon sahipliği yüzde 60

Arazi ve köye ait mera ile birlikte toplam 298 dönüm alana yayılan Vodafone Akıllı Köy'de şu ana kadar bireysel çiftçilere özel, verimliliği artıracak IoT (Nesnelerin interneti) uygulamalarının geliştirilmesi, Akıllı Mera Sistemi, meyvecilik alanları, 34 sera, ilaçlama ünitesi, spor tesisleri, kadın ve çocuk eğitim merkezi tamamlandı. Türkiye'nin ilk teknoloji uygulama köyü olma özelliğini taşıyan Vodafone Akıllı Köy'ün dijital altyapısını kuran Vodafone, çözüm ortaklarıyla birlikte pek çok IoT uygulamasını da hayata geçiriyor. Çiftçinin dijitalleşmesi konusunda önemli adımlar atan Vodafone, bugüne kadar çiftçiler arasında akıllı telefon sahipliğini yüzde 60, aylık ortalama internet kullanımını ise 2,4 GB seviyesine çıkardığı kaydedildi.

Akıllı bilezikle hayvan takibi

Türkiye'nin ilk Akıllı Mera Sistemi'nin kurulduğu Vodafone Akıllı Köy'de, özel bir tanıma sistemine sahip akıllı kapılarla, meraya gelen hayvanların hangi alanda otlayacağı otomatik olarak belirleniyor. Sağım saati gelen inek akıllı kapılardan geçerek kendisi için ayrılan süt sağım otomasyonuna giriyor ve burada makinelerin yardımıyla sağım gerçekleşiyor. Ayrıca, büyükbaş hayvanların ayaklarına takılan ve "pedometre" adı verilen akıllı bilezik ile hayvan hareketleri ölçümlenerek hayvanların sağlığı ve doğum zamanı takip edilebiliyor. Diğer yandan, arıcılıkta kullanılan GPS Takip Sistemi sayesinde kovanların takibi yapılarak ileriye dönük veri toplanıyor.

Tarımsal izleme merkezi

Vodafone Akıllı Köy'de bitkisel üretimde verimliliği artırmak için sıcaklık, nem ve rüzgâr verilerinin ölçüldüğü bir meteoroloji istasyonu da kuruldu. Modern sera otomasyonu kapsamında devreye alınan sera sensörleriyle seradaki hava, nem, su ve vitamin durumu takip edilerek gerekli ayarlamalar yapılabiliyor. Vodafone Akıllı Köy'de tarımsal üretimde Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisinden yararlanılıyor. Her ürünün tarihsel verilerinin takip edildiği bu teknolojiyle, her bir ürün için bir sonraki adımın doğru olarak ve zamanında uygulanması sağlanıyor. Diğer yandan, tarımsal izleme merkeziyle, Vodafone Akıllı Köy'de kullanılan bütün IoT (Nesnelerin İnterneti) uygulamalarından gelen veriler tek bir ekrandan takip edilebiliyor.

Cepten tek tuşla sulama

Vodafone Akıllı Köy'de Ocak 2018 itibariyle kullanıma sunulması planlanan, aile çiftçiliğine özel Akıllı Sulama Otomasyonu ile çiftçiler, tarlalarının sulamasını uzaktan kontrol edebilecekler. Vodafone'un çiftçiler gibi yaşayarak çiftçiler için teknoloji geliştirmesine güzel bir örnek oluşturan bu sistem, sulama işlemlerinin cep telefonu üzerinden tek tuşla istenilen gün ve saatte uzaktan yönetilip takip edilmesini sağlayacak. Toprağın nemine göre sulama periyotlarını belirleyen bu sistemle üretim artışının yanında sulama suyunun kullanımında tasarruf sağlanacak.

Köy köy gezilecek

Vodafone Akıllı Köy için "Çiftçi Çözüm Ortağı" adıyla bir çiftçi satış kanalı da kuruluyor. Buna göre, merkezi Vodafone Akıllı Köy'de bulunan ve bir yılın sonunda 70 kişiye ulaşması hedeflenen özel bir mobil ekip, ilk yılında Türkiye'de tarımın yoğun olarak yapıldığı 15 ilde köyleri tek tek gezecek, çiftçilere hem iletişim ihtiyaçlarına yönelik uygun Vodafone ürünlerini, hem de tarımsal teknolojileri ulaştıracak.

Çiftçiler için ayrıcalıklı tarifeler

'Çiftçi Çözüm Ortağı" ekibi, çiftçilere tarifeden kampanyaya, akıllı telefondan IoT uygulamalarına kadar her konuda destek olacak. Bu kapsamda, Vodafone'lu olmak isteyen çiftçiler için bazı ayrıcalıklar da sunulacak. Buna göre çiftçiler, Vodafone Faturalı tarifelere geldiklerinde, tarifelerinin içeriklerine ek olarak, Vodafone'lularla 19.00-07.00 arasında geçerli 2 bin dakika konuşmaya, 1GB Facebook, Instagram, Twitter paketine ve Çiftçi Haber Paketi'ne ücretsiz sahip olacaklar. Ayrıca, ailelerini de bu kampanyadan faydalandırabilecekler.

Veriler tek merkeze

Vodafone Akıllı Köy'de bir sonraki adım Büyük Veri sistemlerinin kurulması olacak. Akıllı uygulamalardan elde edilen veriler, büyük veri sistemlerinde depolanacak ve yorumlanacak. Günlük süt üretim miktarından tavuk yumurtalarının ağırlığına, hava durumundan tarla makinelerinin yakıt seviyelerine kadar tüm veriler akıllı cihazların ekranlarından görülebilecek.

Kadın ve çocuklara teknoloji eğitimi

Vodafone Akıllı Köy'ün sosyal gelişimine de önem veren Vodafone, özellikle kadın ve çocukların yeni bilgi ve deneyimlerle hayatlarını zenginleştirecek çalışmalar yapacak. Türkiye Vodafone Vakfı ile birlikte kurulan Kadın Teknoloji Eğitim Merkezi'nde Vodafone Akıllı Köy'deki kadınlara teknolojik okuryazarlığa erişme imkânı sunulurken, "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi" ile kadın çiftçilerin kendi mahsullerini üretip ekonomik anlamda güçlenmesine katkı sağlanıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 10 kadın çiftçi kendilerine tahsis edilen eğitim seralarında 30 bin marul üreterek toplam 25 bin TL'ye yakın ek gelir elde etti. Diğer yandan, Türkiye Vodafone Vakfı'nın "Yarını Kodlayanlar" projesiyle Vodafone Akıllı Köy'deki çocuklara kodlama eğitimi de verilecek.


Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR