• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,50% 0,02
  • EURO

    34,82% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2424,26% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Varank,GEBKİM'e kurulacak dev tesisin temelini attı

Beta Kimya A.Ş. Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GEBKİM) Kampüsü Temel Atma Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

EKONOMİ 22.07.2020 22:02:00 0
Varank,GEBKİM

Beta Kimya A.Ş. Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GEBKİM) Kampüsü Temel Atma Töreni,  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleşen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kimya Dairesi Başkanı Murat Yıldız,  İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Aslan, İl Müftüsü Sinan Cihan,  ilçe belediye başkanları, GEBKİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aracı, BETA Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, BETA Kimya A.Ş. Genel Müdürü Cihat Sayacı Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile çok sayıda davetli katıldı.

İl Müftüsü Sinan Cihan’ın yaptığı dua, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un hayırlı olsun mesajının okunmasının ardından, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tören alanına telefon ile bağlanarak hayırlı olsun dileklerini iletti.

BETA Kimya A.Ş. tanıtım filmi izlenip, BETA Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin konuşmaları ile Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Köprüsünün tanıtım filmi sunumuyla program devam etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank törende yaptığı konuşmalarında; “ Salgın döneminde bile durmaksızın yoluna devam eden reel sektörümüz açısından heyecanlı bir güne şahitlik ediyoruz.  Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıcı ve tutkal üretim tesisinin temelini atmak için bugün sizlerle bir aradayız. 315 milyon TL’lik yatırımla hayat bulacak bu kampüs 500 vatandaşımıza da istihdam imkanı oluşturacaktır. Bu vesileyle her birinize katılımınız için teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle Bakanlığa geldiğimiz ilk günden itibaren milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonunu ortaya koyduk. Attığımız her adımda bu vizyonu daha ileriye taşıyacak yeni politikalar geliştirmenin derdindeyiz. Yerlileşmeyi teşvik eden, firmalarımızı yeniliğe yönlendiren bir yaklaşımı reel sektöre hakim kılmaya çalışıyoruz. 

Varank, son iki yıllık dönemde, sanayinin farklı sektörlerinde birçok ilki ekonomiye kazandırdıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Son 2 yıllık dönemde sanayinin farklı sektörlerinde birçok ilki ekonomiye kazandırdık. En yakın örneğimiz bu hafta sonu Türkiye’nin otomobilinin fabrikasının temelini atmıştık. Sene başından bu yana dünyada bu alanda herhangi başka bir fabrikanın temeli atılmadı. Biz salgın koşullarına küresel bazda yapılan yatırımların kısılmasına rağmen, çığır açıcı bir işi hayata geçiriyoruz. TOBB ile birlikte sektörde yeniliği ve geleceği bu günden şekillendirme iddiamızı ortaya koyduk. Çevreyi kirletmeyen, elektrikli ve bağlantılı bir mobilite ekosistemini hayata geçirerek ülkemiz tedarik sanayinin de dönüşmesine katkı sağlayacağız. Avrupa'nın, doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli 2022'nin son çeyreğinde ülkemizden yola çıkacak. Bu iş bir otomobil üretmenin çok daha ötesinde bir vizyona, ülkemizi akıllı bir geleceğe hazırlama misyonuna sahiptir. 

"Dijital dönüşüm uygulamalarıyla verimlilik artarken Ar-Ge merkeziyle yenilikçi işlere kapı aralanacak"

Bugünde başka bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kimya sektörüne yeni bir soluk geliyor. Bugüne kadar hep ithal ettiğimiz poliüretan reaktif hotmelt ürünler ve farklı türevleri ilk defa ülkemizde üretilmeye başlayacaktır. Böylece ambalaj, otomotiv, mobilya, inşaat, savunma ve havacılık sanayinin önemli bir girdisi yurt içinde temin edilmeye başlayacaktır. Orta vadede 120 milyon Dolarlık bir ithalatın önüne geçilecektir. Yurt içi ihtiyaçlar karşılandıktan sonra elbette ihracat potansiyeli de değerlendirilecektir. Bu fabrika seri üretime geçtiğinde ülkemizin en modern üretim tesislerinden bir tanesi olacaktır. Dijital dönüşüm uygulamalarıyla verimlilik artarken AR-GE Merkezi ile yenilikçi işlere kapı aralanacaktır. Kurulacak Uygulama Merkezi ile de burada üretilecek ürünlerin testleri yapılacaktır. Beta Kimya’nın bugünlere gelmesinde Bakanlığımızın destekleri önemli  rol oynadı. Yatırım, AR-GE, TÜBİTAK, KOSGEB desteklerimiz farklı dönemlerde Beta Kimya’ya katkı sağladı. Bizde bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Yüksek katma değerli üretimde, kimya sektörü ayrıcalıklı bir yere sahip. Bu sektör sayesinde petrol, doğal gaz, mineral ve metaller gibi ham maddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştürebiliyorsunuz. Plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya, hijyenden tekstile, aslında tüm sektörleri kesen ve sanayinin gelişiminde kilit öneme sahip bir alandan bahsediyoruz. Bu alanda sağladığınız bir ilerleme ya da geliştirdiğiniz bir ürün, diğer sanayi kolları üzerinde doğrudan pozitif etkiler oluşturabiliyor. Ancak maalesef biz bu sektörde dış ticaret açığı veriyoruz. Sadece geçen sene 22 milyar Dolarlık açık verdik. Biz de buradan hareketle sektörün gelişimini destekleyecek politikalara hız kazandırıyoruz. 

"Kimya alanındaki yatırımları destekliyoruz"

Kimya alanındaki yatırımları bölgesel, öncelikli, stratejik ve proje bazlı desteklerimizle teşvik ediyoruz. Şuan içinde bulunduğumuz bu bölge; ülkemizin kimya odaklı tek İhtisas Organize Sanayi Bölgesidir. Ayrıca, sektör özelinde 3 adet devasa endüstri bölgesini de yakın zamanda  ilan ettik.  Ceyhan Petrokimya, SOCAR ve Toros özel endüstri bölgeleri tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde ülkemiz sanayisinde yeni bir çağın kapıları aralanacak. Kısaca bu bölgelerde gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan da bahsetmek istiyorum. Ceyhan'da yılın ikinci yarısında özel sektör yatırımlarının başlayacağını öngörüyoruz. Bölgenin toplamda 8,5 milyar Dolarlık yatırım çekerek, yılda 1 milyar Dolarlık ekonomik katkı üretmesini bekliyoruz. Ülkemizin ilk özel endüstrisi bölgesi olan SOCAR Özel Endüstri Bölgesini 2018 yılında ilan ettik. PETKİM ve STAR rafinerilerinin entegre üretim tesislerinin yer aldığı bu bölgede, dört binin üzerinde vatandaşımız istihdam ediliyor. PETKİM geçen sene 622 milyon Dolarlık ihracata imza atarak, ülkemizin en büyük ihracatçı şirketlerinden biri oldu. STAR Rafinerisi, cari açığın azalmasına her sene 1 milyar Doların üstünde katkı sunuyor. TOROS Özel Endüstri Bölgesini de bu sene ilan ettik. Bölgede yıllık kapasitesi 500 bin ton olacak poli-propilen tesisleri kurulacak. Tesisin 2024 yılında üretime geçmesiyle birlikte cari açıkta yıllık 550 milyon Dolarlık azalma bekliyoruz.

Bu programın en önemli özelliğinin alıcı ve satıcıyı aynı anda destekleyip, ölçek ekonomisine imkan sağlaması olduğunu belirten Bakan Varank; “ Bu dönemde uygulamaya koyduğumuz bir başka vizyoner politikamızda teknoloji odaklı sanayi hamlesi programı oldu. Geçen sene başlattığımız bu projeyle hem yurt içi kabiliyetleri gerçekleştirebilecek, hem de yurt dışı küresel pazarlarda rekabetimizi artıracak kritik sektörlerde yerlileşmeyi ve katma değerli üretimi hedefliyoruz. Bu programın en büyük özelliği alıcı ile satıcıyı aynı anda destekleyip ölçek ekonomisine imkan sağlıyor olmasıdır. Ülkemizi kimya sektöründe daha üst basamaklara çıkaracağız. Bugün temelini attığımız bu fabrikada hiç kuşkusuz sektöre çok farklı bir soluk ve heyecan getirecek.

"Akıllı Dijital Teknolojilerin Hayatın Her Alanına Daha Yoğun Nüfuz Etmesine Şahit Olacağız"

Pandeminin belki de tek artısı dijitalleşmeye ne kadar çabuk uyum sağlayabildiğimizi görebilmemiz oldu. Yeni dönemde akıllı dijital teknolojileri hayatın her alanında daha yoğun bir şekilde nüfus edeceğini göreceğiz diyen Bakan Varank imalat sanayisinin de bundan bağımsız olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Elbette imalat sanayimizde bunlardan bağımsız değil. Dijital teknolojileri en iyi kullanan firmalar rakiplerinin önüne geçmeye başlayacaktır. Bizde buradan hareketle Kobilerimizin dijital kabiliyetlerini geliştirmek üzere geçen sene KOSGEB aracılığı ile 'İmalat Sanayinde Dijitalleşme' çağrısına çıktık. Programa, beklentilerimizin çok üzerinde bir talep geldi. Çağrı kapsamında 258 KOBİ'ye 72 milyon TL dijitalleşme desteği sağladık. KOBİ'lerimiz bu destekle başladıkları projelerine devam ediyor. Pandemiyle birlikte bu vizyoner çağrımız, çok daha anlamlı bir hale geldi.

Yeni dönemde de dijitalleşme alanında KOBİ'leri teşvik etmek üzere bir müjde vermek istediklerini dile getiren Varank, "Bugün KOSGEB KOBİGEL kapsamında 'İmalat Sanayinde Dijitalleşme' desteklerinin yeni çağrısına çıkıyoruz. Burada amacımız; hem teknoloji geliştiricisi KOBİ'lerin envanterini genişletmek, hem de bu teknolojileri kullanan firmalarımızın sayısını artırmak. Büyük veri, nesnelerin interneti, akıllı sensörler, endüstriyel robot teknolojileri, artırılmış gerçeklik gibi alanlarda işletmelerimize 1 milyon TL kadar destek vereceğiz. Çağrımız 17 Eylül'e kadar açık. KOBİ’lerimiz bir nevi yarışma usulü olan bu çağrıya e-devlet üzerinden başvurabilirler. İnşallah çağrılarımızın sonucu ve desteklenecek firmaları Kasım ayı gibi ilan etmeyi planlıyoruz. " ifadelerini kullandı. 

Tüm dünyayı derinden etkileyen ve ülkeler arası gelişmişlik farklılıklarının anlamsızlaştığı bir dönemden geçildiğine işaret eden Bakan Varank; "Zamanlı ve esnek politika yaklaşımımız sayesinde bu zorlu süreçte ülkemizin pozitif yönde ayrışmasını mümkün kıldık. Pandemiye rağmen ülkemizde üretim durmadı. Takip ediyorsunuzdur, ekonomik göstergelerde güçlü bir canlanma var. Zorlu geçen nisan ayının ardından Mayıs-Temmuz döneminde piyasalardan güzel haberler geldi. Mayıs ayında sanayi üretimi Nisan ayına göre % 17,4 arttı. Sadece Haziran ayında 1421 yeni sanayi işletmesi kuruldu. Bakınız bu sayı, geçen senenin aynı dönemine göre % 91'lik bir artışa karşılık geliyor. Yılın ilk yarısında OSB'lerimizde 606 üretim tesisi faaliyete geçti. Gıda, kimya, mobilya ve makine imalatı gibi alanlarda yeni oyuncular reel sektöre girdi. Yatırım cephesinde de gelişmeler çok olumlu. Şunu unutmamamız gerekiyor; bugünün yatırımı, yarının üretimi, istihdamı ve ihracatı olacak. Yılın ilk yarısında özel sektörün 84 milyar TL’lik sabit yatırımı için teşvik belgesi verdik. Haziran’da 859 yatırım teşvik belgesi düzenleyerek teşvik tarihimizdeki aylık belge rekorunu kırdık. Bu yatırımlar tamamlandığında 129 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkanları doğacak.
Reel sektörün şu anda gayet canlı ve dinamik olduğunu vurgulayan Varank, "Temmuz ayına ilişkin çok sevindirici bir gelişmeyi de ilk kez buradan paylaşmak istiyorum; Temmuz’un ilk iki haftasında OSB'lerdeki elektrik tüketimi, Nisan-Haziran dönemini geride bırakmanın yanında Mart’ın aynı dönemini de geçmiş durumda. Yani salgın öncesi döneme göre sanayideki elektrik tüketimi daha fazla. Ümit ediyorum ki bu canlanmayı, yılın geri kalanında da görmeye devam edeceğiz. Temelini atacağımız bu tesiste seri üretime geçildiği zaman inşallah tekrar bir araya gelip kurdeleyi beraber keseriz. " diyen Bakan Varank emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,  Vali Seddar Yavuz ve protokol üyeleri hayırlı olsun dilekleriyle  Beta Kimya A.Ş. Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (GEBKİM) Kampüsünün temelini attılar.
 


Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR