• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Üreticiye destek küçükbaş hayvan üretimini arttırdı

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde küçükbaş hayvan sayısında düşüş yaşanmasına rağmen Balıkesir’de 2016’dan 2018 yılına kadar artış gösterdi. Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, üreticiye imkanların sağlanması d

EKONOMİ 15.02.2019 11:48:00 0
Üreticiye destek küçükbaş hayvan üretimini arttırdı

“Yanlış yatırımlar sektörü küçültüyor” 
Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Atköy’de küçükbaş hayvan üreticiliği yapan Selahattin Ballı Türkiye genelindeki hayvan sayısındaki düşüşün nedenleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Hayvancılıkla ilgili olarak köyümüzün mera sıkıntısı var. Küçükbaş hayvancılığın geliri şu 5-6 dönemdir iyi, güzel. Koyun yetiştiriciliği çok karlı iş büyükbaş hayvancılığa nazaran çok iyi. Aşağı yukarı bir kuzu bin lira gibi bir para topluyor, bu da çok güzel para. Kendimizde 200 koyun var, şu anda burada da 120 koyun var. Bunlardan 170’e yakın kuzumuz oldu. Yani her sene bir kuzu bin liraya yakın para topluyor, güzel ve karlı bir iş. Giderler; kuzu yem fiyatları biraz yüksek. O da önceki yıla göre çuval başına 20 lira arttı, artış çok görünmüyor. Et fiyatları yüksek olduğu sürece güzel. Her sene kuzu sayısı koyunların durumuna göre artış gösteriyor. Yani burada 120 koyun var, bunların aşağı yukarı 45 tanesi ikiz. Kuzu adedi de ondan yükseliyor. Bende 260 tane koyun vardı şu anda 150’ye düştü. 50 tane de kardeşimin üzerine var. Onlarla birlikte 200 koyun sayısı var. 260-270’den bu sayıya düşürdük. Bizim köyümüzde mera sıkıntısı olduğundan bakmasında sıkıntı var. Ama genelde kazancı ve karı yüksek. Koyun sayısındaki düşüş nedenlerinden biri de damızlık bırakmayışımız ve kendi işimize yatırım yapmamızdan kaynaklanıyor. Yanlış yatırımdan dolayı sayıyı azalttık. Her sene en az 25-30 tane koyunu damızlık bırakmamız lazım. Tesisin yaşaması için hayvanların sürekli kendini yenilemesi gerekiyor. Hayvandan kazandığını hayvana, tesise yatırmak kazançlı oluyor” diye konuştu. 

“Devlet piyasaya el atmalı” 
30 yıldır küçükbaş üreticiliği yapan Atköy Kırsal Mahallesi sakini Sefaettin Tanık ise sektördeki sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: 
“Küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyoruz. 40 yaşındayım, 30 yıldan bu yana bu işle uğraşıyorum. Bir yıllık muhasebe yapmak istiyorum. Geçen yıl 75 liraya aldığımız yem bu yıl 110 lira oldu. Kesim fiyatı 40 liraydı, bu sene yine 40 lira. Süt; 2000 yılına kadar koyun sütü gerçekten çok değerliydi. 2000 yılından bu yana koyun sütüne yeterli önemin verilmediğini düşünüyorum. Devletimden piyasaya el atmasını, bizimle kasaplar arasında bir denge kurmasını istiyorum. Yani biz bir yılda keseceğimiz kuzu fiyatının sabit olmasını istiyorum. Fiyatlar sabit olsun ki biz 20-25 kilogram karkas et kilosuna rahat ulaşalım. Bunun haricinde işimizi severek yapıyoruz. Koyun sayısının azalmasıyla ilgili olarak da şunu söyleyeyim; dişi damızlık kuzu bırakamıyoruz. Traktör alıyoruz, evin ihtiyaçları, üç çocuğum var, onların okul masrafları, oydu, buydu derken damızlık kuzu bırakamıyoruz." 

“Değişen yaşam koşulları insanları hayvancılıktan soğutuyor” 
Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen ise Türkiye genelinde küçükbaş hayvan sayısındaki düşüşün Balıkesir’de yaşanmadığını ifade etti. Özen yaptığı açıklamada, “Ülkemizde küçükbaş hayvancılık istatistik verilerine göre azaldığını görüyoruz. Tabi bunun sebeplerini araştırdığımızda; küçükbaş hayvancılığı bir mera hayvancılığıdır. Meralardan yararlanma oranımız son yıllarda git gide azalmaya başladı. Ayrıca küçükbaş hayvancılık yapan üreticimizin sosyal hayatıyla alakalı, kaliteli bir sosyal hayat yaşayamadığından dolayı büyük bir kaçış var. Yeni gelen gençler okuyup, iş buldukları için anneler, babalar yaşlandıktan sonra hayvancılığı bırakıyorlar. Tabi son günlerde ekonomik hareketlenmelerle; özellikle yem fiyatlarının ciddi oranda artmış olması da küçükbaş hayvancımızın moralini bozdu. Tabi ülkemizde şöylede bir gerçek var; bizim çocukluğumuzda ‘okumayana 10 koyun veririz önüne güdersin’ denilirdi. Artık 10 koyun gütmekle geçinilmiyor. Çünkü o dönemde kimsenin evinde çamaşır makinası yoktu, o dönemde bir yeni kıyafeti 3-4 defa bayramda giyerdik. Ama bugün geldiğimiz noktada sosyal hayatta ve ekonomik hayatta alışkanlıklarımız değişti. Alışkanlıklar değişince kazandığımız para da yetmemeye başladı. İnsanlar daha çok harcayıp, daha çok kazanmak istiyorlar. Bugün dünyada da yaşanan bir gerçektir bu; küçükbaş hayvancılık yaşam kalitesini olumsuz etkilediği için pek yapılmak istenilmiyor. Ancak biz gerek kooperatif olarak bu konuda üreticimize buradan kaçış olmaması için, geçimini buradan sağlaması için ve karlı bir hayvancılık olduğu için; çünkü Hayvancılıkta yem maliyetinde en az olan koyunculuktur. Koyunlar meralarda yayıldığı takdirde yem maliyeti düşük olur. Bazı taleplerimiz var, bunların da takipçisiyiz. Tarıma verilen desteklerin arasında çobanlık yapan kişilere sosyal güvenlik desteği verilmeli diyoruz. Çünkü insanlar bu mesleği en çok emeklilik kaygısıyla bırakıyorlar. İnsanlar 500 tane koyuna bakıyorlar ancak geçimlerini sağlıyorlar. Fakat sosyal güvenlik, BAĞ-KUR primlerini ödeyemiyorlar. BAĞ-KUR primi bugün bir çiftçi için 653 lira. Bunu ödeyemedikleri için sigortalı bir iş arayışı için koyunlarını satıp, memleketini terk ediyorlar, iş buluyorlar. Bu da ülkemiz için üretim kaybı demektir, et açığı demektir. Bu konuda da bir adım atılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. 

“Balıkesir’de küçükbaş hayvan sayısı arttı” 
Küçükbaş hayvancılıkla ilgili Balıkesir ölçeğinde rakamlarla açıklamalarda bulunan Başkan Özen, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Balıkesir özelinde küçükbaş hayvancılığa baktığımızda; 2016 yılında 961 bin olan küçükbaş hayvan sayımız 2018 yılına geldiğimizde 1 milyon 172 bin sayısına yükselmiş oluyor. Tabi Balıkesir’in coğrafi avantajı bu konuda ön plana çıkıyor. Tescil edilen Balıkesir kuzusuna da bundan sonra daha çok çiftçimizin hizmet edeceğini ve Balıkesir’de koyunculuk yapanların, bu patentle beraber daha çok para kazanacaklarını tahmin ediyoruz. Bu sebeple Balıkesir her anlamda; gerek zirai, gerekse hayvansal üretimde Türkiye’yi doyurmaya devam edecektir. Ancak taleplerimizin gerçekleşmesi halinde küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık yapan üreticilerimiz daha zevkli, daha içten yapacaklardır bu işi. Gerek maliyetlerin düşürülmesi, gerek sosyal güvenlik anlamında onlara teşvik verilmesi, onları bu sektörde tutmaya devam edecektir diye düşünüyorum.” 
(İHA) 


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR