• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Ülkemizin ihtiyacı olan yeni bir Toplumsal Sözleşme !

Toplumsal Dayanışma Ağı Başkanlık Sistemi ve Anayasa Değişikliği hakkında basın açıklaması yaptılar.

POLİTİKA 20.01.2017 11:24:00 0
Ülkemizin ihtiyacı olan yeni bir Toplumsal Sözleşme !

Toplumsal Dayanışma Ağı'na göre ülkemizin ihtiyacı olan yeni bir Toplumsal Sözleşme.İşte o açıklama

Son dönemdeki ‘’Başkanlık’’ tartışmaları ve ‘’Yeni Anayasa’’ değişiklikleriyle ilgili konular üzerinde toplumun bir çok kesimi geçici de olsa politize olmuş durumdadır.Bu politize durum karşısında her insan fikrini kendince de olsa tarif etmeye çalışırken siyasal mücadele yürüten kesimlerde kendi siyasal bakışlarını toplumla paylaşmaktadır.Buraya kadar her şey normal görünmektedir.Halk,seçimini kendisine sunulan sınırlı bilgi doğrultusunda veya fanatik bir yaklaşımla yapmaktadır.Bu yaklaşım meselelere kesin, köklü bir çözüm arama yaklaşımı değildir.Böyle olmasında çok bir anormallik yoktur. 

Bizi şaşırtan,garipsenmemize neden olan şudur: Sol,sosyalist yapıların bir çoğunun çözüm önerileri tam da burjuva kalemşörlerinin, demogoklarının her zaman olduğu gibi önümüze koydukları iki seçenekten birini seçmekle mükellefmişiz ve başka da hiç bir çıkar yolumuz kalmamış gibi sunmalarıdır.Bu tutumlarındaki ısrar,meselenin önünde adeta bir tıkaç görevi görmektedir. 

Şeriatcı kesimin dışında kalan halk kesimleri; Başkanlık Sistemi ve mevcut iktidarın dayattığı Yeni bir Anayasaya hayır demektedir. Bu kesimler,Cumhuriyetin kuruluşundan bu güne kadar açlığı ,sefaleti ,katliamları kısaca başlarına gelen bütün haksızlıkları nerdeyse rıza gösterircesine var olan mevcut durumu da kabul etmektedir.

Bunun bir kaç nedeni vardır:

1-Egemen sınıf tarafından,ezilen sınıfların bin yıldır bencillik kültürü ile şekillendirilmiş olması...

2-Ezilenlerin kutuplaştırılıp fanatik duruma getirilmesi ...

3-Belirli kavramlarla oluşturulan kalıpların arasında yaşamaya hapsedilmesi ve ufkunun daraltılması.

4-Örgütsüz yaşamaya mahkum edilip toplumsal sorunlarda bireysel çabasının yetersiz kalması sonucu boyun eğdirilmesi.

5-Ezilen halkları temsil edebilecek ve halk kesimlerine doğrularıyla nüfuz edebilmiş siyasal,iradi, kollektif bir örgütlülüğün henüz ortaya çıkmamış olması.

Son yıllarda Türkiye halklarının her kesimine yapılanlar karşısında sendikalar,meslek odaları, kendilerine halkcı diyen siyasi partiler elle tutulur tek bir siyasal duruşları yok denecek durumdadır... Bu kesimlerin; yaptıkları basın açıklamalarıyla burjuvaziye ne kadar itaatkar,Cumhuriyetci ve Laik oldukları mesejlarını çarşaf çarşaf beyan etmekte olmaları,durumun vahimetini yeterince gözler önüne sermektedir...

Bu konu üzerinden toplumumuz biraz olsun politize olmuş durumdadır. Fakat, alternatif olarak Cumhuriyetcilerin,aydınların,demokratların ve bazı sosyalistlerin, 100 yıldır var olan ve ülkenin bu günlere gelmesine neden olan, topluma artık yeterli olmayan Eski Anayasa’yı çözüm yoluymuş gibi sunması yanlıştır.Mevcut anayasa her zaman vardı.Ekonomik buhranlar ,şeriatcı akımlar vs bugün ki anayasa ve boşluklarından oluştu.Diyer bir yandan burjuvazi 80 den sonra anayasayı boşa cıkartacak bir yöntem geliştirdi;kanun hükmünde Kararnameler ve Ohal yasasıyla dilediğini yapmaktadır. 

Bundan dolayı eski Anayasa’nın değişmesi ve Başkanlık Sistemi ile birlikte sunulan Yeni Anayasa’nın da reddedilmesi zorunlu bir hale gelmiştir.Bu iki secenek de bizi burjuvazinin sömürü sınırları içinde tutar ve sömürüye razı gelmek anlamını taşır. Şunu demek istiyoruz burjuvazinin bize sunduğu demokrasi ,kasabın kurbanlarına bıçak seçme hakkı tanıması gibidir. Her halükarda kendimizi sümürmelerine izin vereceksek, kimin sömüreceğinin ne önemi var?

Ülkemizde bugün cumhuriyetciler, aydın, demokratlara ve yurtseverlere düşen görev;

Cumhuriyet ve Laiklik tezi bilindiği üzere Fransız Burjuvazisi’nin,Fransız Feodalizmine karşı 18.yy yapılan Fransız ihtilali ile birlikte ortaya çıktı.O günün şartlarında doğru olan ve dünya halklarının da kabul gördüğü yönetim biçimidir.
Günümüz yönetim biçimine; Kurtuluş savaşı saflarında yer alan Türkiye Halkları, Kurtuluş Savaşı’nın sonlanmasıyla birlikte sınırların çizilmesi ve yeni bir yönetim biçimi olan Cumhuriyetcilik’e hümmetcilikten gecilmiş olunuldu. 100 yıl öncesindeki toplumsal koşullarda gerçekliğe uygun olan bu yönetim şekli asıl olarak ikinci dünya savaşı sonrası dünyanın yeniden paylaşılması ve yeni sömürgecilik ilişkilerinin geri kalmış ülkelerin yönetilmesindeki almış olduğu durum itibariyle Cumhuriyetcilik artık ilerici ve emperyalist işgallere karşı başkaldırma özünü kaybetmiş olup İşbirlikci Burjuvazi güdümlü bir yönetme anlayışına hapsolmuştur. Dünyadaki değişen dengelere ve toplumsal ihtiyaçlara cevep veremez hale gelmiş,sığ bir dayatmacı anlayış halini almıştır. 

Kurumsal bir yapılanma, siyasal bir mücadele ,çerisinde belirleyeceği politikalarını yürüte bilmesinin en temel üç koşulu vardır: 1-Doğru bir teorik eğitimle şekil almış organlardan oluşturulan kollektif bir irade... 2-Bu kolektif siyasal iradenin toplumsal ilişkiler içerisinde ete,kemiğe bürünmüş fiziki bir güç durumuna gelmesi... 3-Bu güç,güçler dengesi içerisinde makul sınırlarda da olsa hesaba katılan bir taraf ölçütüne sahip olması ve tamda bu noktada hem perspektifini öne cıkartmalıdır,hemde fiziki gücünü harekete geçirmelidir...

Yukarda belirtilen bir konumlanışa sahip olmayan ya da henüz bu noktaya kendisini taşıyamamış yapılanmalar,bir tutum belirlemek mecburiyetiyle karşı karşıya oldukları durumlarda gücümüz yoksa perspektifimizi öne cıkarmalıyız vs noktasından hareket etmelidir.

Mevcut anayasadan örnekleme yapacak olursak;

1-Mevcut anayasa ihtiyaca cevap veremez durumdadır.

2-Başkanlıkla birlikte yeni önerillmekte olan anayasa değişikliği,var olan sorunları bir bir kat daha artıracaktır.

3-Sosyalistlerin varlık koşuları olan sosyalist anayasanın pirensipleri,ülkemizin gerçikliği ve sosyalistlerin ve müftefiklerin somuttaki konumlanışından dolayı ,bugün ki koşullarda uygulanma durumu yoktur.

4-Tüm bu nedenlerden dolayı tüm halkların katılımıyla temelde toplumsal konuları kapsayan; halkların demokratik yeni bir toplumsal sözleşmesi hazırlanmalıdır... 
Bu nedenle yapılması artık bir zorunluluk haline gelmiş yeni bir toplumsal sözleşme olmazsa olmaz bir durumdur.Toplumsal sorunlar bu noktaya hapsolmuşken Cumhuriyetcilerin, demokratların ,aydınların,yurtseverlerin yapması ve alması gereken tavır Statükoculuğun dışına çıkmalı ve yeni bir toplumsal sözleşmeye ‘’Evet’’ diyen sosyalistlerin yanında saf tutması günümüz itibariyle tarihi bir sorumluluk olarak önlerinde durmaktadır.

Cumhuriyetciler,demokratlar,aydınlar ve yurtseverlerin sorumlulukları çağı ileriye taşımak ise en yakın müftefikleri olan Sosyalistlerle birlikte hareket etmelidirler.Tarihsel sürecin bir çok dönemecinde de bu böyle olmuştur,olması da tarihsel bir açmazdır... 
O zaman şöyle demek yeridir: İnsanların renk,dil,cinsiyetcilik,kültür ve ırklar arasında bir üstünlük ayrımı yapmayan; doğayı ve hayvanları koruyan; insanın evrensel değerlerini öne alan; her türden sömürüyü yasaklayan bir Anayasa, kısaca "Yarimizin yanağından gayri her şeyimizi paylaşabilecek" Yeni bir Anayasaya ihtiyaç var. Bu kriterlere uymayan her anayasa bujuvazinin çıkarları için hazırlanmış bir anayasa olmaktan daha öteye varamayacaktır.

Burdanda yolaçıkarak bir sonuca varmalıyız;kukla mı,kuklacı mı; sistem mi yoksa sistemin taşlamamız için önümüze koyduğu vitrin mi...Eski anayasa halklara ne verdi ki Yeni Anayasa ne versin! Yoksullardan yana tek Anayasa,Sosyalist Anayasadır;demekle birlikte, biz toplumsal dayanışma ağı olarak,günümüz koşullarına ve sorunlarımıza cevap verebilecek halkların demokratik yeni bir toplumsal anayasa sözleşmesi hazırlanmasından taraf olduğumuzu söylemekteyiz... 

Çünkü,sorunlarımıza çözüm üretemeyen sol sekter bir yaklaşımı, değişime ve gelişime karşı duran bir sıtatikocu anlayışı,tekkeci mantıkla az olsun benim ve benim dediğim olsun anlayışı ve de beyhüde bir çaba içerisinde olup akıntıya karşı kürek çekip bir arpa boyu yol alamama anlayışlarından birinin parçası olmayı retdetmekteyiz.
Unutulmamalıdır ki,geçmişinden geleceğe yolculuk,olumsuzlukların tekrarının mahkümüyetiyle mümkündür.


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR