• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

TÜRKİYE'Yİ SARSAN DAVADA GARİP SAVUNMA! HABERIM YOK BİLGİ VERMEDİLER

Hrant Dink davasında dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, savunma yaptı. Altay savunmasında, Ramazan Akyürek, Engin Dinç ve Faruk Sarı'yı kendisine bilgi vermemekle suçladı.

YAŞAM 26.05.2016 17:11:00 0
TÜRKİYE

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin "Kamu görevlilerin ihmali olduğu" iddiasıyla ana davayla birleştirilen toplam 35 sanıklı davanın 4. duruşmasında, tutuksuz sanık dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay savunmasını yaptı.

40 yıllık meslek hayatında tertemiz bir sicile sahip olduğunu belirten Altay, "7 ilde il emniyet müdürlüğü görevini icra ettim. Meslek hayatımın çoğu terörle mücadeleyle geçmiştir. Legal ya da illegal cemaat, teşkilat, partiyle ilişkim olmamıştır. Meslek hayatım boyunca uyarma cezası dahi almadım. Soruşturma savcısına içtenlikle cevap verdim. Hrant Dink davasında sanık olarak yargılanmamdan dolayı büyük hicap ve üzüntü duyuyorum" dedi.

"TRABZON'DA GERÇEKLEŞEN OPERASYONLARLA İLGİLİ BANA HERHANGİ BİR BİLGİ VERİLMEDİ"

2006 yılının Mayıs ayında Trabzon'a atandığını belirten Altay, "Benden önce görevde bulunan Ramazan Akyürek de İstihbarat Daire Başkanlığı'na atanmıştı. Trabzon'da gerçekleşen operasyonlarla ilgili bana herhangi bir bilgi verilmedi. O dönem Rahip Santoro cinayeti, bir profesörün öldürülmesine teşebbüs edilmesi ve ardından öldürülmesi, Trabzonsporlu futbolcuların otomobillerinin kurşunlanması ve Mc Donalds'ın kurşunlanması olayları 'Trabzon'da neler oluyor' diye kamuoyunda hassasiyet oluşturmuştu" ifadelerini kullandı.

"ENGİN DİNÇ BANA BİLGİ VERMEDİ"

"Bu nedenle göreve başladığım günün ertesi başta istihbarat şube olmak üzere sırayla bütün birimlerden brifing yaparak mevcut durumu öğrenmeye ne gibi tedbirler alınması gerektiğini tespit etmeye çalıştım" diyen Altay, "Aldığım tüm brifinglerde Dink'e yönelik Suikast girişiminde bulunulacağına ilişkin istihbarat alındığına dair tarafıma hiçbir bilgi verilmemiştir. Göreve başladıktan bir müddet sonra Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç makamıma gelerek '…Bir yardımcı istihbarat elemanının sorunlu olduğunu ve bilgi vermediğini, sürekle para talep ettiğini bu agresif yapısıyla istemediğimiz bir olaya karışabileceğini söyledi. Bu elemanın hangi konularda bilgi getirdiğini sordum. Bana bu elemanın Karadeniz Bölgesi'ndeki radikal dini gruplara ilişkin haber alma faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. 'Elemanın motivasyonunun sağlanması için eğer benim görüşmemin bir yararı olacaksa bende görüşeyim' dedim.

Engin Dinç 'Siz zahmet etmeyin ben görüşürüm' dedi. Engin Dinç, yardımcı istihbarat elemanının (Erhan Tuncel) Yasin Hayal grubunun Dink' e yönelik bir eylem tasarladıkları hakkında bilgi getirdiği konusunda bana hiçbir bilgi vermedi. Trabzon'dan tayin olup gidinceye kadar da ne yardımcı istihbarat elemanı ne de Dink'e yönelik yapılması düşünülen eylemler hakkında bir daha benimle konuşmadı" şeklinde konuştu.

"SUİKASTLA İLGİLİ OLARAK FARUK SARI TARAFINDAN BANA HİÇBİR BİLGİ VERİLMEMİŞTİR"

2006 yılılının Temmuz ayının sonlarında Faruk Sarı'nın Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak göreve başladığını söyleyen Altay, "Göreve başlamasından cinayetini işlendiği tarihe kadar suikastla ilgili olarak Faruk Sarı tarafından bana hiçbir bilgi verilmemiştir. 2006 Kasım ayında Faruk Sarı, yardımcı istihbarat elamanı olarak çalışan Mehmet Kurt kod adlı kişinin (Erhan Tuncel) agresif olduğunu, buluşmalara gelmediğini, herhangi bir bilgi vermediğini, başka istihbarat kurumlarıyla da ilgisinin olduğunu söyleyerek istihbarat elemanlığından çıkarılması gerektiğini anlattı. Daha öncede Engin Dinç de bahsettiği elemanında aynı kişi olduğunu anladım. Mehmet Kurt'un yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılması için üst yazısını hazırlayarak İstihbarat Daire Başkanlığı'na gönderdim. İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından elemanın çıkarılmasına karar verildi" diye konuştu.

"OGÜN SAMAST'IN BABASIYLA GÖRÜŞTÜM"

Dink Cinayetinin ardından 20 Ocak 2006 tarihinde Ogün Samast'ın babasının karakola giderek, televizyonda izlediği kişinin kendi oğlu olduğunu bilgisini verdiğini aktaran Altay, "Bunun üzerine bu şahısla ben de görüşme yaptım. Bütün birim amirlerini makama çağırdım. Kısa bir mülakat sonucu televizyonda ı gösterilen kişinin oğlu Ogün Samast olduğunu bir kaç gün önce İstanbul'a gittiğini, Yasin Hayal'le ilişkisi olduğunu ve iyi görüştüklerini söyledi. İstanbulda kalabileceği yerlerin bilgisini aldıktan sonra dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı arayarak bilgi verdim. Ayrıca Yasin Hayal ve çervesinde kim varsa gözaltına alınmaları talimatını verdim. Gözaltına alınan şüpheliler, İstanbul'a uçakla gönderildi" dedi.

"ERHAN TUNCEL'İN YARDIMCI İSTİHBARAT ELEMANI OLDUĞUNU CERRAH'TAN ÖĞRENDİM"

Celalettin Cerrah'ın kendisini aradığını aktaran Altay, "Cerrah, 'Erhan Tuncel'in sorgusunda Trabzon'da yardımcı istihbarat elemanı olduğunu, Dink cinayetine yönelik Trabzon Emniyet Müdürlüğü görevlillerine bilgi verdiğini anlattığını söyledi. Cerrah'ın söylediği ana kadar Erhan Tuncel'in 'Mehmet Kurt' kod adlı yardımcı istihbarat elemanı olduğunu, Dink'e yönelik bilgi getirdiği hususunu bilmiyordum. Erhan Tuncel'in, Dink cinayeti ile ilgili olarak emniyet teşkilatına yardımcı istihbarat elamanı olduğunu istanbul Emniyet Müdürü Celalatin Cerrah'tan aldığım bilgi dahilinde öğrendim. Cerrah ile görüşme yaptığım sırada İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de yanında olduğunu öğrenerek onunla görüşmek istedim. Akyürek'e cinayetin Yasin Hayal grubu ile ilgili olduğunu söylememe rağmen bu konuda bana hiçbir bilgi vermedi" şeklinde konuştu.

"TARAFIMA YÖNELTİLEN SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM. BERAATİMİ TALEP EDİYORUM"

Görevde kaldığı 7 aylık süre boyunca 'Mehmet Kurt' kod adlı yardımcı istihbarat elamanı ile ilgili olarak iki tane 'F3 buluşma raporu'na imza attığını belirten Reşat Altay, bunların ekinde 'F4 raporu' bulunmadığını söyledi. Üye hakimin sorusu üzerine Dink cinayetine ilişkin istihbarat bilgilerinin kendisinden saklanmasının özel bir amacı olup olmadığını sorması üzerine Altay, "Dink cinayetini gerçekleştirmek isteyenler, Türkiye'de nasıl bir sonuç yaratmayı amaç edinmişlerse, o sonucu arzu edenlerin bu konuyu da belirleme noktasında görev yapanlardan gizleme gayretinin sonucudur" dedi.

Mahkeme Başkanının, "Cinayetten sonra nasıl bir sonuç ortaya çıkması amaçlanmıştır?" sorusu üzerine ise Altay, "Hrant Dink gibi bir insanın bu şekilde öldürülmesi toplumsal barış açısından olumsuz sonuçları var. Allah'tan fail hemen ertesi gün yakalandı. Cinayet aydınlatılmasaydı, failleri yakalanamasaydı toplumda kaos ortamı ortaya çıkardı. O dönemde emniyet teşkilat içinde belli bir cemaatin insanlarının ağırlık kazandığına ilişkin yaygın bir fikir vardı" dedi. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar da "Asıl siz ne düşünüyorsunuz?" demesi üzerine "O görüşe ben de katılıyorum" diye cevap verdi.
Cinayetin ardından görevden alındığını anlatan Altay, "Tarafıma yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum" dedi.

"ERHAN TUNCEL'İN BİLGİ VERMEDİĞİNİ SÖYLEDİNİZ AMA..."

Duruşma savcısı Evliya Çelebi de Altay'a, "Erhan Tuncel'in bilgi vermediğini söylediniz ama son bir ay içinde kendisine istihbarat karşılığında bin liraya yakın bir harç ödemesi gerçekleşmiş. Sizin dikkatinizi çekmedi mi bu durum?" diye sordu. Altay ise, "Yardımcı istihbarat elemanlarıyla görüşen kişi istihbarat şube ve büro amirleridir. Bu kişilerle görüşülmesi veya ilişkinin kesilmesi o şubenin yetkililerin takdirindedir." dedi.

Duruşma, bir süre ara verilmesinin ardından tekrar başladı.


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR