• BIST 100

    9661,98%-0,32
  • DOLAR

    32,51% 0,02
  • EURO

    34,59% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2444,15% -2,20
  • Ç. ALTIN

    4073,33% -2,39

Türkiye, sağlıkta dijitalleşme sürecinde küresel güç oldu

HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve HIMSS Başkanı H. Stephen Lieber’in katılımı ile açıldı.

SAĞLIK 27.05.2016 12:56:00 0
Türkiye, sağlıkta dijitalleşme sürecinde küresel güç oldu

Kamu ve özel sektör, tüm sağlık bilişim dünyasının bir araya geldiği HIMSS Türkiye 2016, 26 Mayıs günü, İstanbul Green Park Pendik Hotel’de ziyaretçilerine kapılarını açtı.

HIMSS Türkiye EMRAM Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişim Fuarı, 2 gün sürdü. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS Avrupa işbirliğiyle düzenlenen HIMSS Türkiye 2016, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ve HIMSS Başkanı H. Stephen Lieber’in konuşmalarıyla açıldı.

"DİJİTALLEŞEN DÜNYA İNSAN HAYATI AÇISINDAN YENİ FIRSATLAR YARATTI"
Açılışta konuşan ve içinde bulunduğumuz yüzyılın tüm iş süreçlerini temelden değiştirdiğini söyleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Sağlık Bakanlığı olarak bilişim teknolojileri ile tüm üretim ve hizmet sektörlerini bir araya getirmeyi hedefleyen 4. Endüstri devrimine kayıtsız kalmadıklarını belirtti.

Zaman ve mekan kavramının yerini istediğiniz yer ve zamanda sürece dahil olabileceğiniz teknolojilere bıraktığını vurgulayan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Dijitalleşen dünya ve iş yaşamı hem insan hayatı hem de biz sağlıkçılar açısından yeni fırsatları ortaya çıkardı. Artık hastaların teşhis ve tedavi süreçlerine katıldığı ve sürdürülebilir sağlık politikalarının dijital veriler kapsamında ele alındığı bir hizmet sürecinden bahsediyoruz. Bu bağlamda dijitalleşme, teknolojik araçların sağlık sektörüyle entegrasyonu, mobil sağlık araçlarının etkin kullanımı, büyük veri uygulamaları ile teşhis ve tedavi süreçlerinin yönetimi gibi uygulamalar, sağlık profesyonelleriyle hastanelerin ilaç gibi, iğne gibi vazgeçilmez unsuru haline geldi” şeklinde konuştu.

HIMSS Türkiye 2016’da Sağlık Bakanlığı olarak gelinen noktanın katılımcılarla paylaşılacağını ve gelecek yıllara ilişkin birlikte gerçekleştirilecek çalışmalar için istişareler yapılacağını söyleyen Birinci, bu kongrede konuşulan şehir hastanelerinde bilişim çözümleri, kişiselleştirilmiş tıp, e-sağlık uygulamaları gibi konuların önümüzdeki yıllarda da tüm sağlık çalışanlarının gündeminde olacağını ifade etti.

"TÜRKİYE KÜRESEL ÖLÇEKTE ÖRNEK UYGULAMALAR GELİŞTİRİYOR"
Sağlık Bakanlığı olarak özellikle son 10 yıldır gerçekleştirilen değişim programı kapsamında toplumun her kesiminin sağlık hizmetlerine erişimini maksimum seviyeye yükselterek önemli bir başarıya imza attıklarını kaydeden Dr. Şuayip Birinci, “Artık küresel ölçekte sağlıkta dijitalleşme kavramını yakalayan ülkeler kategorisinde örnek teşkil edecek uygulamalar geliştiriyoruz. Dijital hastane kavramı sağlık sektörünün tüm dinamiklerini pozitif anlamda etkileyecek bir güce sahip. Sağlık tesislerimizde dijitalleşme, doktorlarımızın daha hızlı ve etkin bir şekilde teşhis ve tedavi süreçlerini yönetmelerini, hastalarımızın ise kendi sağlıklarını kontrol altında tutarak daha sağlıklı bireyler olarak hayatlarını sürdürmelerini mümkün kılıyor. Bununla birlikte sağlık yöneticilerinin de çok daha rasyonel ve hızlı çözüm üretmelerine imkan tanıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı olarak bilişim odaklı projelerin karşılığını e-Türkiye ödül töreninde 2 ödüle layık görülen tek kamu kurumu olarak aldıklarını söyleyen Birinci, bu ödüllerin “kamu kurumları arasında 2015 yılında en iyi dijitalleşen kurum” ve “e-Nabız kişisel sağlık sistemimiz ile gelen kamudan vatandaşa en iyi uygulama” ödülü olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE AVRUPA'DA ÖNCÜ"
Açılışta konuşan ve Türkiye’nin küresel anlamda teknolojiyi kullanma bakımından ileri ve öncü bir duruma geldiğini ifade eden HIMSS Başkanı H. Stephen Lieber, “HIMSS Türkiye 2016’da İspanya, Hollanda ve Almanya’dan sonra Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. HIMSS’in akreditasyon ve standart modeli EMRAM’da 7 Seviyesine gelen bir hastaneyi ödüllendireceğiz. Ayrıca 17 tane EMRAM 6. Seviyeye gelmiş hastane bulunuyor. Burada büyük bir gelişmeden bahsediyoruz. Türkiye’nin Avrupa’da öncü olduğunu görmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar diğer ülkelerin de örnek alacağı bir işbirliği olarak öne çıkıyor” dedi.

Türkiye, sağlıkta dijitalleşme sürecinde küresel güç oldu

Bilgi teknolojilerinin sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde en uygun ölçüde kullanımının hastanelere güvenli ve iyi bir sağlık hizmeti verme imkanı sağlayacağına değinen Lieber, konuşmasını “HIMSS olarak 65 binin üzerinde bireysel üyesi ve yüzlerce kurumsal üyesi olan ve kar amacı gütmeyen bir kurumdan bahsetmekteyiz. Misyonumuz dünya genelindeki hastane ve hükümetlere teknolojinin sunduğu nimetlerden yararlanmaları konusunda destek olmak ve tavsiyeler vermektir” şeklinde sürdürdü.

Hasta güvenliği ve memnuniyeti ile kalite çıktıları ve yatırımların geri dönüşüne bakıldığında, dijitalleşme konusuna daha fazla fon ayırmanın kurumlara büyük başarılar sağladığına değinen Lieber, “Dijitalleşme ilerledikçe hastane daha da verimli, güvenli ve etkin bir hale geliyor. Türkiye, vatandaşlarına verdiği hizmetle bu anlamda dünyanın geri kalanına ayak uydurabiliyor” şeklinde konuştu.

DİJİTAL HASTANE NEDİR?
Uluslararası sağlık çevrelerinde de kabul görmüş bir kavram olan dijital hastane; bilişim teknolojilerinin hasta ve çalışan yararına kullanıldığı, hastanelerin idari, tıbbi ve mali süreçlerinde bilişim teknolojilerinden faydalanıldığı, her türlü iletişim aracı ve tıbbi cihazın birbiriyle ve diğer bilgi sistemleriyle entegre olarak çalıştığı, sağlık çalışanları ve hastaların teletıp, mobiltıp ve e-sağlık uygulamalarıyla hastane içinden veya dışından veri alışverişinde bulunabildiği hastaneler olarak tanımlanabilir. Türkiye’deki kamu hastanelerinde “dijital hastane” çalışmaları 2012 yılında pilot olarak seçilen Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi ile başladı. Sonrasında HIMSS Avrupa ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında kamuya bağlı tüm hastaneler bu sürece dahil edildi.

SEVİYE 6 VE 7 ÖDÜLÜNE SAHİP HASTANELER
HIMSS Avrupa, bu kapsamda geliştirdiği uluslararası bir standardizasyon mekanizması olan Elektronik Medikal Sağlık Kaydı Adaptasyon Modeli (EMRAM) ile hastanelerin elektronik tıbbi kayıt yeteneklerini en temel hizmetlerden kağıtsız tıbbi kayıt ortamına kadar genişleyen bir aralıkta ele alıyor. HIMSS Avrupa, bu model ile hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirmek ve geldikleri seviyeyi tespit etmek için uluslararası düzeyde kabul gören bir derecelendirme yapıyor ve  6. ve 7. Seviyeye gelmiş olan hastaneleri uluslararası HIMSS organizasyonlarında  ilan ederek akreditasyon belgesi veriyor. Türkiye’de şu ana kadar 17 hastane Seviye 6 ile derecelendirilirken, İzmir Tire Devlet Hastanesi bu yıl Seviye 7 belgesi almaya hak kazandı. Seviye 7 belgesi almış Avrupa’da sadece 4 hastane bulunuyor.

SEVİYE 7 NEDİR?
Seviye 7 hastanelerde, hasta bakımını yönetmek için kağıt ortam kullanılmıyor ve elektronik sağlık kayıt sisteminde gizli bilgi, doküman, görüntü ve tıbbi görüntülerden oluşan bir veri bileşkesi yer alıyor. Klinik veriler depolanıyor ve sağlık bakım kalitesinin iyileştirilmesi ve hasta memnuniyetinin artırılması amacıyla analiz ediliyor. Hastane, tüm kurumsal hizmetleri için veri devamlılığını sağlarken klinik bilgi, standart elektronik işlemler vasıtasıyla hastaya müdahale etmeye yetkisi olan tüm birimler ile ya da bir sağlık bilgi paylaşım sistemi ile anında paylaşılabiliyor.


TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

GTÜ'den Bağımlılıkla Mücadeleye Destek 

Çocuk kulüplerinde 23 Nisan coşkusu

23 Nisan coşkusu Harikalar Sahili’nde yaşanacak

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Kocaeliler doğa yürüyüşünde buluştu

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Bekdiğinliler Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Olağan genel kurul toplantısı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Tek şans 3 puan!

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Başkan Hürriyet’ten okullara yemek müjdesi

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR