• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

“ Türkiye artık bölgesel güçtür”

Ali Babacan AK Parti İl Danışma Kurulu'nda Türkiye'nin artık bölgesel bir güç olduğunu söyledi

POLİTİKA 1.04.2013 14:56:00 0
“ Türkiye artık bölgesel güçtür”

Bölgenin kendi içinde ticaretinin zayıf olduğuna dikkat çeken Babacan Avrupa'nın düştüğü durumu ortaya koydu. 3 Çocuk ısrarının ekonomik olduğunu söyledi.

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin uluslararası ilişkiler konusunda, dış politika konusunda geldiği noktanın çok farklı olduğunu belirterek, ''Artık Türkiye, bir bölgesel güç, aynı zamanda Türkiye bir küresel aktör'' dedi.''Bu, sadece kendi içimizde değil aynı zamanda çok geniş coğrafyayı etkileyen bir dönüşüm haline geldi'' diyen Babacan, Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomik reformlarla 10 yıl öncesinden çok farklı bir ülke haline geldiğini ifade etti.

 

İktidarı ilk devraldıkları günle bugün karşılaştırılacak olursa, Türkiye'nin demokrasi, temel haklar, özgürlükler konusunda çok daha ileri noktalarda olduğunu dile getiren Babacan, 3 yıl öncesine göre kişi başına milli geliri 3'e katlayan, istikrar konusunda da dünyada parmakla gösterilen bir ülke olduğunu bildirdi.Babacan, Türkiye'nin batısındaki coğrafyanın çok ciddi bir ekonomik krizle boğuştuğunu, güneye, Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya bakıldığında büyük siyasi istikrarsızlıkların olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:''Buna rağmen hamdolsun ülkemizde güven ve istikrar ortamı var. Türkiye'nin zamanlıca aldığı tedbirler, Türkiye'yi bu krizlerden korumuş oldu. Böyle bir dönemde Türkiye, 2023 için artık kendisine hedefler koymuş durumda. Ben bunu çok önemsiyorum çünkü dünyada birçok ülke bırakın 2023'ü, daha 2013 sonuyla ilgili hedeflerini ortaya koyabilmiş değil. Bu son ekonomik kriz gerçekten pek çok ülkede çok ciddi bir borç stokunu da beraberinde getirdi. Türkiye böyle bir ortamda çok şükür dimdik duruyor. Doğruları yapıyor ve doğruları sonuna kadar savunuyor.

 

Bakın hamdolsun Türkiye'nin uluslararası ilişkiler konusunda, dış politika konusunda geldiği nokta çok çok farklı. Artık Türkiye, bir bölgesel güç, aynı zamanda Türkiye bir küresel aktör. Bugün dünyanın neresinde en olursa olsun Türkiye bunu izliyor, adımlar atıyor ve Türkiye, her konuda fikri sorulan, kanaati öğrenilmeye çalışılan ülke haline geldi.''

 

''İsrail özrünü diledi''

 

Türkiye'nin Orta Doğu'da uyguladığı politikaların, İsrail'le ilgili gelinen noktanın gerçekten pek çok diplomasi uzmanını şaşırttığını vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

''Sayın Başbakanımızı, Dışişleri Bakanımızı, bizleri hep yıpratmaya çalıştılar 3-4 yıl boyunca. 'Yanlış yapıyorsunuz, Türkiye'ye zarar veriyorsunuz, bu politika böyle olmaz.' Ama hamdolsun ne oldu? Biz yerimizde dimdik durduk ve İsrail geldi ta bizim başta söylediğimiz noktaya, özrünü diledi. Şimdi biz umuyoruz ki bundan sonraki dönemde, onlara da çağrı yapıyoruz ki artık problemlerin kaynağı olmayın, parçası olmayın. Çözümlerin parçası olun. Bu bölgede büyük problemler var. Eğer bir şeyler yapacaksanız çözümlere katkı verin, bölgede barışa katkı verin diyoruz.''

 

Çözüm süreci

 

Türkiye'nin içinden geçtiği çok önemli bir çözüm süreci olduğuna da değinen Babacan, bunun, ülkenin 30 yılı aşkın süredir büyük bedeller ödemesini beraberinde getiren bir mesele olduğunu söyledi.Ali Babacan, zamanında Marksist-Leninist ideolojiyle kurulan terör örgütünün, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle beraber kendisine etnik unsurları istismar ederek var olma zemini oluşturduğunu ifade etti.

 

Buna karşılık, Türkiye'de AK Parti iktidarı döneminde atılan adımlarla, söz konusu istismar zemininin tamamen yok olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

''Sonuçta sayın Başbakanımızın bizzat yönettiği, çok dar bir ekiple yönettiği bir süreçle, hamdolsun gayet güzel gelişmeler yaşamaya başladık. Biz bu konuda sayın Başbakanımız başta olmak üzere dikkat ederseniz fazla konuşmuyoruz, işin özüne bakıyoruz ama burada temel prensipler de çok açık. Biz parti programımıza 2001 yılında bu meseleyle alakalı ne yazdıysak açın bugün o sayfaları, o satırları okuyun. Bu meseleyle ilgili tespitlerimiz ve çözüme yönelik atılması gereken adımlar neyse bakın 2013 yılına geldik, tam 12 yıl sonra satır satır, cümle cümle, paragraf paragraf aynen onları uyguluyoruz.”

 

''Devlet, millet içindir''

 

Devletin millet için olduğuna işaret eden Babacan, çözüm sürecinin aslında devletle milletin kaynaştığı, kucaklaştığı bir süreç olduğunu söyledi.Türkiye'nin mutlaka hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir ülke olması gerektiğini belirten Babacan, keyfi uygulamaların bulunmaması gerektiğini vurguladı.

 

Bunlar ne kadar iyi gerçekleştirilirse, devlet millet kucaklaşmasının da o noktada yakalanabileceğini dile getiren Babacan, ''Aslında zaten bu milletin hak ettiği politikalar bunlar. Bir bakıma biz özümüze, aslımıza dönüyoruz. Bugün Türkiye topraklarının tam 11-12 misli bir coğrafyayı yüzlerce yıl istikrarla, güvenle, ekonomik refahla yönetebilen bir kültürden geliyoruz biz ama o kültürün özünde birlik, beraberlik, kardeşlik vardır ve yaratılanı, yaratandan ötürü severim bakışı vardır. İşte Türkiye aslında o özünü tekrar yakalıyor. Tarihinin kendine verdiği o büyük misyonu, görevi bir bakıma yeniden yerine getirmeye başlıyor. Bizi bir cihan devleti yapan etnik milliyetçilik anlayışı değil, bir bölgesel milliyetçilik anlayışı da değil, farklı kategorilerdeki milliyetçilik anlayışı da değil. Biz hep söylüyoruz; milliyetçilik bu milleti çok sevmektir. Bu millet derken etnik kökeni ne olursa olsun, hangi bölgeden olursa olsun. Herkesi çok sevmektir. Milliyetçilik bu millet için çalışmaktır ve inşallah Türkiye'de bunu gerçekleştiriyoruz.

 

Halkımız da gayet iyi farkında. Bakın bu sürece ne kadar sabotaj girişimleri var. Sadece kendi içimizde değil. Fransa'da, Rusya'da neler neler oluyor. İçeriden, dışarıdan akamete uğratmak isteyen çok çevreler var. Türkiye'nin kendi özünü yakalamasından, kendi aslına dönmesinden ve Türkiye'nin gittikçe bir küresel aktör olmasından rahatsız olan çok çevreler var. Kendi içimizde de var maalesef ama Avrupa'da da var, daha yakın coğrafyada da var. Bunların hepsinin farkında olacağız ama artık milletimiz provokasyonlara kapalı. Artık aldanan olmayacağız ve bu hedef doğrultusunda hep beraber yürüyeceğiz ve bunları aştığımız zaman sadece Türkiye'de değil, bunun etkilerini çok geniş bir coğrafyada hissedeceğiz.''

 


Burs Başvurusu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler: Preply Türk Öğrenciler için Anlatıyor

İstanbul Masaj Salonlarını Bul

O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR