• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Türkiye-ABD ilişkilerine Biden döneminde ivme kazandıracak anahtar: Diyalog ve diplomasi

Türkiye-ABD ilişkileri çözüm bekleyen birçok sorunun gölgesinde ilerlese de ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden döneminde, iki ülke arasındaki diyalog mekanizmalarının harekete geçmesi bekleniyor.

GÜNDEM 22.01.2021 11:18:00 0
Türkiye-ABD ilişkilerine Biden döneminde ivme kazandıracak anahtar: Diyalog ve diplomasi

Sınamalı bir dönemden geçen ikili ilişkiler, ABD'de yeni başkanlık dönemiyle yeni bir eşikte konumlandı. Biden döneminde iki ülkenin, görüş ayrılıklarını çözmek ve mevcut fırsatları daha iyi değerlendirmek için her düzeyde yakın ve sonuç odaklı diyalog içinde olmasının, ilişkilere olumlu ivme kazandırması öngörülüyor. 

ABD'nin önceki Başkanı Donald Trump'ın 4 yıllık görev sürecinde iki ülke liderleri iyi ilişkiler kurmuş olsa da ABD bürokrasisi ve Kongresinin etkisiyle Türkiye-ABD ilişkilerinde çalkantılı günler yaşandı, ilişkilerin temelini zedeleyen çeşitli sorunlar çözüme kavuşturulamadı.

Biden yönetimini Türkiye'yle ilgili bekleyen dosyaların başında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ile Pentagon'un terör örgütü YPG/PKK'ya desteği geliyor. Öte yandan Türkiye'ye yönelik S-400 yaptırımları ve Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması da ilişkilere dair yeni yönetimin önünde çözüm bekleyen başlıca sorunlar olarak sıralanıyor.

ABD'den, ilişkileri gölgeleyen bazı olumsuz unsurların gündemden kalkacağı bir dönem bekleyen Türkiye, her düzeyde sürdürülecek diyalog ve temaslarla ilişkilerin daha olumlu atmosfere taşınmasından yana.

Ankara'nın Biden yönetiminden beklentisi, Türkiye ile görüş ayrılıklarında yaptırım ve tehdit diline başvurulmaması, köklü müttefiklik ilişkilerine yaraşır şekilde iki ülke kurumları arasında diyalog ve diplomasi kanallarının işletilmesi.

Küresel ve bölgesel gelişmelerle ilgili olarak ise Türkiye, yeni dönemde de ABD ile istişare ve eşgüdüm içinde hareket edilmesinde fayda görüyor.

Türkiye'nin ABD'den başlıca beklentileri, FETÖ'ye karşı adım atması, YPG/PKK ile ortaklığını sonlandırması, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakması, Türkiye'yi S-400 almaya mecbur kılan sebeplere odaklanması ve bu konuyu Türkiye'nin F-35 programına katılımıyla ve CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) yaptırımlarıyla ilişkilendirmeye son vermesi, yaptırımları kaldırması olarak sıralanabilir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan seçimlerin ardından 24 Kasım 2020'de TBMM'deki bütçe görüşmelerinde sarf ettiği, "ABD'de seçimler yapıldı. İlişkilerimizi iki ülkenin de stratejik çıkarına olacak şekilde tekrar olumlu bir mecraya sokmak için gereken çabayı göstereceğiz." sözleri, Türkiye'nin ABD'deki yeni yönetimle ilişkileri daha sağlıklı bir şekilde yürütmeye hazır olduğunun işareti oldu.

İlişkileri zehirleyen başlıca sorun: FETÖ

ABD'nin, FETÖ için serbest bir hareket alanı olmaya devam etmesi, ilişkilerdeki en büyük düğümlerden biri oldu.

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimiyle açıkça gözler önüne serilen faaliyetleri ve Türkiye'nin, ABD'den FETÖ'ye karşı net bir tutum takınması talebi, iki ülke arasındaki tüm temaslarda masadaki yerini koruyor.

Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetini ısrarla dile getirmesi ve örgütün faaliyetlerine ilişkin delilleri ABD'ye sunması doğrultusunda Trump yönetimi ülkede bulunan FETÖ elebaşına ve örgütün üst düzey mensuplarına yönelik soruşturma başlatılmasına ilişkin bazı adımlar attıysa da bu konuda somut sonuç ortaya çıkmadı.

Son dönemde ülkedeki FETÖ okullarına ceza kesilmesi gibi gelişmeler, örgütün sadece Türkiye için değil, herkes için tehlikeli olduğunun anlaşılmaya başlandığına dair bir işaret olarak okundu. Ancak Ankara'nın Biden yönetiminden beklentisi, FETÖ'yle mücadelede Türkiye'nin yanında samimi ve net bir tutum alması.

ABD'nin terör örgütü YPG/PKK'ya desteği

Türk-Amerikan ilişkilerinde en önemli sorunlardan biri de ABD'nin "DEAŞ ile mücadele"yi öne sürerek Suriye'de YPG/PKK terör örgütüne verdiği destek oldu.

Türkiye, Pentagon ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) Suriye'de terör örgütü YPG/PKK ile kurduğu yakın iş birliğine tepki gösterse de Trump yönetimi bu iş birliğinin sürmesine, örgüte doğrudan silah ve ekipman verilmesine göz yumdu.

ABD'nin terör örgütleriyle iş birliği yapması, PKK'nın bu silahları Türkiye'ye karşı kullanmasıyla oluşan ciddi güvenlik tehdidi, müttefiklik ilişkilerini zedeledi.

Türkiye'nin Biden döneminden beklentilerinin başında, ABD'nin YPG/PKK ile olan angajmanını sonlandırması, terör örgütüne desteğini kesmesi de geliyor.

İlişkilerde S-400 düğümü

Türkiye- ABD ilişkilerinde krize dönüşen en önemli konulardan biri de ABD Kongresinin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasından duyduğu rahatsızlık oldu.

Aslında Türkiye, Rusya ile masaya oturmadan önce ABD'den Patriot hava savunma sistemi almak istemiş ancak talebine karşılık bulamamıştı. Buna rağmen ABD Kongresi, Türkiye'nin Rusya'dan hava savunma sistemi tedarikine karşı çıktı, S-400'lerin NATO sistemlerine ve F-35'lere yönelik tehdit oluşturduğu iddiasında ısrar etti.

Kongre, 2 Ağustos 2017'de Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA'nın Türkiye'ye karşı uygulanmasını talep etti. Pentagon da 17 Temmuz 2019'da Kongrenin baskısıyla Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programı ortaklığını askıya aldığını açıkladı. ABD'nin, 14 Aralık 2020'de Türkiye'ye karşı açıkladığı yaptırım kararı da ilişkileri zedeledi.

Ankara'nın Biden yönetiminden konuya ilişkin beklentisi, Türkiye'yi S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koşullara odaklanılması ve bunun üzerinden çözüme gidilmesi yönünde.

Türkiye, S-400'lerin NATO sistemleri bakımından zafiyet yaratacağına dair iddialar karşısında daha önce yaptığı, NATO'nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulması teklifinin de değerlendirilmesini istiyor.

ABD'nin yaptırım ve tehdit dili

Türkiye, ABD'nin yeni döneminden, ülkenin yaptırım ve tehdit dilini önceleyen tutumunu değiştirmesini de bekliyor.

ABD'nin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 tedarikini, F-35 programıyla ilişkilendirerek Türkiye'nin program ortaklığını askıya alması ve CAATSA yaptırımlarını devreye sokması, ilişkilerin seyrini olumsuz yöne çeken konuların başında geliyor.

Türkiye, ABD'nin aralık ayındaki "tek taraflı yaptırımlar içeren kararını" kınadı ve reddetti, yaptırım kararının hukuki ve siyasi açıdan yanlış olduğunu bildirdi ve bunu egemenlik haklarına saldırı olarak niteledi.

Bu çerçevede Ankara'nın Biden döneminden beklentisi, ilişkilerin yaptırım ve dayatmaların gölgesinde değil, müttefikliğe yakışır şekilde diyalog ve diplomasi yoluyla ilerlemesi, yaptırımların tamamen kaldırılması yönünde.

AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR