• BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20

Türk Ve İtalyan İş Çevreleri Roma’da Buluştu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Roma'ya resmi ziyareti kapsamında gerçekleştirilen Türkiye-İtalya Yuvarlak Masa Toplantısı'nda iki ülkenin önde gelen...

EKONOMİ 3.11.2017 13:23:00 0
Türk Ve İtalyan İş Çevreleri Roma’da Buluştu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Roma'ya resmi ziyareti kapsamında gerçekleştirilen Türkiye-İtalya Yuvarlak Masa Toplantısı'nda iki ülkenin önde gelen altyapı, sağlık, enerji ve finans sektörü temsilcileri bir araya geldi.

DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi ve Confindustria işbirliğiyle düzenlenen Türkiye-İtalya Yuvarlak Masa Toplantısı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Burak Vardan ve Confindustria Başkan Yardımcısı Alberto Baban'ın katılımları ile dün İtalya'nın Roma şehrinde gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Roma'ya resmi ziyareti kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, iki ülkenin önde gelen altyapı, sağlık, enerji ve finans sektörü temsilcileri bir araya geldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılının iki ülke iş dünyaları açısından başarılı geçtiğini ve ikili ticaret hacminde yüzde 10 artış olduğunu söyledi. Türkiye ile İtalya arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılacağını vurgulayan Zeybekci, Türkiye'nin genel ihracatının yüzde 70-80 kadarının KOBİ'ler ile gerçekleştirildiğine değindi ve Türkiye ile İtalya'nın sektörel anlamda işbirliklerinin artırması gerektiğini söyledi.

Bakan Zeybekci bu kapsamda DEİK ve Confindustria aracılığıyla toplantıların sıklaştırılması gerektiğini söyledi.

Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarının Türkiye'nin büyüme rakamını 2017 yılında 3 defa revize ettiğini hatırlatan Zeybekci, "Şu anda yüzde 5,1 büyüdük. Sene sonunda yüzde 6-6,5 büyüme ile OECD'de lider olmayı planlıyoruz. Coğrafyamıza rağmen tüm şartları zorlayan bir ekonomik performans sergiliyoruz. Önümüzdeki 10 yılda tüm sağlık sistemimizi yenileyeceğiz" dedi.

Türk ve İtalyan şirketlerin bir araya gelerek üçüncü ülkelerdeki fırsatları da değerlendirebileceğini vurgulayan Zeybekci, şirket bazlı teşvik sistemine de dikkat çekti. Türkiye'nin Avrupa ile 170 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin ihracatının yüzde 49'unu ve ithalatının yüzde 41'ini Avrupa ile gerçekleştirdiğini, Türkiye'nin tek başına Avrupa'nın 4'üncü büyük ticaret ortağı olduğunu belirtti.

Gümrük Birliği'nin kapsamının çok dar olduğunu hatırlatan Bakan Zeybekci, kapsamın güncellenmesi ile tarım, gıda, hizmetler, kamu alımları ve elektronik ticareti de kapsayacağını söyleyerek, "Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'nin tek başına Avrupa'nın ticaret hacmini arttırdı. İtalya ile ekonomik ilişkilerimiz bu güncelleme olmadan bir üst seviyeye geçmiş olmalı. Hükümetler olarak bizim yapabileceklerimiz sınırlı; ancak iş dünyasının durumu çok farklı. 2018'de JETCO kapsamında tekrar bir araya gelmeyi hedefliyoruz" dedi.

İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda Türkiye'ye destek olacaklarını belirterek, "Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda desteğimi hiçbir zaman esirgemedim. Türkiye ile bu anlaşmanın güncellenmesi çok önemli; Türkiye Gümrük Birliği'nin dışında bırakılamaz" dedi.

İki ülke ilişkilerinin her zaman olumlu, sağlam ve güçlü olduğunu vurgulayan Calenda, "Biz İtalyan firmaları olarak, Türkiye'deki ihalelere katılabiliyoruz. Türk firmalar neden buradaki ihalelere rahatlıkla katılamasınlar? Türkiye bizim çok önemli bir ortak. Bu bizim kendimiz için yapmamız gereken bir çalışma" dedi.

DEİK ve Confindustria arasında bir iş kurulunun kurulmasından yana olduğunu belirten Calenda, fuarlar kapsamında eş zamanlı toplantıların yapılması, ikili iş görüşmeleri ortamının oluşturulması ve iki ülke EximBankların bu konuda çalışma yapması gerektiğini söyledi.

Üçüncü ülkelerde ihaleler alınması için büyük imkânlar olduğunu ifade eden Calenda sözlerine şöyle devam etti: "Üçüncü ülkelerde ilk defa çalışacak firmalara nasıl yardımcı olabiliriz? Üçüncü ülkeler konusunda önemli bir takvim bekliyor bizleri. İki-üç proje belirleyelim. Afrika'ya gidip bu projeler nasıl alınabilir bakalım. Türkiye sadece iş imkanları açısından değil, uluslararasılaştırma açısından da bizim için önemli bir ortak. İnanıyorum ki bu çalışma bir gruba verilmeli ve JETCO için destek çalışması yapmalı. Gelecek sene başında İtalya'da bu çalışmayı yapmak isterim. Gerekirse maddi yardımda bulunmaya açığız. İlişkilerimiz o kadar gelişmiş durumda ki yeni projeler oluşturmaya ve yeni fikirlere öncelik vermeye hazırız".

DEİK Başkanı Nail Olpak, iki ülke arasında ortak mirasın çeşitliliğine vurgu yaptı ve İtalya'nın 35 binin üzerinde Türk vatandaşına ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Ekonomik ve ticari ilişkilerin uyum ve senkronizasyon içinde olduğunu belirten Olpak, ikili ticaretin düşüş eğiliminde olduğunu ve hızla artırılması gerektiğini ifade etti.

Olpak, İtalya'nın 2017 ve 2018 yılları için Türkiye'yi "Hedef Ülke" olarak belirlemiş olmasının önemine değindi ve "Bu kadar ortak yönü olan iki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak bizlerin ikili ticaretimizi hızla artırması gerekiyor. Bu kapsamda, İtalya'nın 2017 ve 2018 yılları için Türkiye'yi "Hedef Ülke" olarak belirlemiş olmasını önemsiyoruz" dedi.

DEİK Başkanı Olpak, işbirliğinin iki ülke ve Avrupa bazında sınırlı kalmaması gerektiğinin altını çizdi. Olpak, "Ortak tarihi geçmişi paylaşan iki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak bizlerin üçüncü ülkelerde ortak iş yapması gerekiyor. Biliyorsunuz artık Türkiye yatırımlar için önemli bir geçiş ülkesi. Pek çok ülke, Afrika'daki, Ortadoğu'daki, Orta Asya'daki yatırımlarını, operasyonlarını Türkiye üzerinden yönetiyor-yönlendiriyor ve Türkiye ile ortaklık kuruyor. Çünkü bizler Türk iş dünyası olarak bu coğrafyalarda önemli bir bilgi ve deneyime sahibiz. "Kiminle ve nasıl iş yapılır? Hangi yatırım ve sektör kârlıdır?" sorularının cevaplarını iyi biliyoruz. Bu bölgelerdeki sanayi mallarını biz tedarik ediyor; bu malları Türk tırları ile bizler taşıyoruz. Ben eminim ki Türk ve İtalyan iş insanları, ortak projeler ile mevcut işlerin çok daha büyüklerini yapabilirler" dedi.

Türk iş çevrelerinin Gümrük Birliği'nin revizyonuna ilişkin müzakerelerin başlamasını beklediğini hatırlatan Olpak, "Taşıma kotaları, sürücü vizeleri, Türk vatandaşlarına yönelik haksız vize uygulamaları gibi, kronikleşmiş sorunlara da bir an önce kalıcı çözüm bulunmasını talep ediyoruz" dedi.

DEİK/Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı Burak Vardan, Türkiye ve İtalya için üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatlarının olduğunu söyledi. Vardan, EximBank-Sace Coninsuring Anlaşması'nın önemine vurgu yaptı. Sektörel bazda KOBİ'ler arasında işbirliği kurulmasının önemine değinen Vardan, İş Konseyi'nin ICE işbirliği ile Kasım ayı sonunda medical cihazlara yönelik hastane ve altyapı sektörlerinde KOBİ'ler arası iş ortaklıklarının geliştirilmesi hedefi ile Bologna'ya ziyaret düzenleneceğini söyledi.

Vardan, 2018 yılının Ocak ayında ise yenilenebilir enerji sektörü için heyet ziyaretinin düzenlemesinin planlandığını belirtti.


Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR