• BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,52% 0,02
  • EURO

    34,83% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2429,57% 0,01
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00

TSK'nın pilot ihtiyacıyla ilgili Türk Hava Kurumu devreye girdi

TSK'nın pilot ihtiyacıyla ilgili Türk Hava Kurumu devreye girdi

GÜNDEM 15.08.2016 16:18:00 0
TSK

THK Genel Başkanı emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan, TSK'nın pilot ihtiyacının THK'dan karşılanmasının gündeme gelmesi ile ilgili olarak, "Pilot bölümünde 463 öğrencimiz var. Dördüncü sınıflar pilot gibi verilebilir ve onlar muhtemelen 3-4 aylık askeri eğitimden sonra Çiğli'deki jet pilot yapmak için kısaltılmış bir eğitim programı ile birliklere F-16 pilotu, Fantom pilotu olarak gönderilebilir" dedi.Türk Hava Kurumu, TSK'nın Pilot İhtiyacını Karşılamaya Hazır

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) pilot ihtiyacının THK'dan karşılanmasının gündeme gelmesi ile ilgili olarak, "Pilot bölümünde 463 öğrencimiz var. Dördüncü sınıflar pilot gibi verilebilir ve onlar muhtemelen 3-4 aylık askeri eğitimden sonra Çiğli'deki jet pilot yapmak için kısaltılmış bir eğitim programı ile birliklere F-16 pilotu, Fantom pilotu olarak gönderilebilir" dedi.

THK Genel Başkanı Kürşat Atılgan, İHA muhabirinin 15 Temmuz darbe girişimine yönelik sorularını cevaplandırdı. Atılgan, 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle TSK'dan birçok kişinin ihraç edilmesiyle oluşan pilot ihtiyacını THK'nın karşılaması ile ile ilgili, "Türk Hava Kuvvetleri, dünyada sayılı hava kuvvetlerinden biriydi, çok ciddi operasyonel gücü olan, havada ikmal uçaklarıyla yakın çevremizdeki bütün ülkelerde operasyon yapabilecek imkan kabiliyetine sahip bir hava kuvvetleriydi. Avrupa'nın en önde gelen hava kuvvetlerinden biriydi, belki birinci, belki ikinci. Bu 15 Temmuz'daki FETÖ'nün yapmış olduğu darbe teşebbüsünde Türk Hava Kuvvetleri'nin pilot kaynağı ciddi zarar gördü. Basından da takip ettiğim kadarıyla aşağı yukarı 250 civarında yetişmiş pilot devre dışı kaldı. Dolayısıyla tabii bir pilot çok zor yetişir, 4 sene harp okulunda okur, 1,5-2 seneye yakın pilotaj eğitimi görür, sonra 1 sene kadar gittiği uçaklarda harp hazırlık eğitimi yapar, 1 sene kadar da o filoda uçtuktan sonra tüm bu süreyi tamamladığı zaman 6-7 senede gerçek anlamda bir muharebede uçacak bir jet pilotunu kullanabilirsiniz" diye konuştu.

"DÖRDÜNCÜ SINIFLAR 3-4 AYLIK ASKERİ EĞİTİM SONUCU PİLOT OLARAK VERİLEBİLİR"

Şu anda TSK'nın aşağı yukarı 250 pilotunu kaybettiğinin kaydeden Atılgan, "Buradaki matematiksel oranda pilot sandalye oranı dediğimiz, yani bir uçağın bir sandalyesi veya iki sandalyesi vardır, bunun da bire bir buçuk olması beklenir. Bir uçağa bir buçuk pilot olması beklenir hava kuvvetlerinde ama şu anda hissettiğim kadarıyla bu oran 0,7'lere filan düştü. Bunlar da karargahtaki generaller artık muharip pilotluk görevinden düşmüş olanları da koyduğumuz zaman 0,8-0,9 gibi olabilir. Bunun süratle arttırılması gerekir. Muhtemelen Hava Kuvvetleri Komutanımız ve karargahı, şu anda Hava Kuvvetleri'nin bu zafiyetini giderici tedbirler çerçevesinde Türk Hava Kurumu'nun pilot kaynağını, Hava Kuvvetleri'nin geleceğe dönük nasıl kullanacağının muhtemeldir Savunma Bakanı ile de konuştular ki bu konu gündeme gelmiştir. Bizim şu anda birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf olmak üzere ki dördüncü sınıflar bir, iki ay içerisinde pilot olacaklar. Pilot bölümünde 463 öğrencimiz vardır. Dördüncü sınıflar pilot gibi verilebilir ve onlar muhtemelen 3-4 aylık askeri eğitimden sonra Çiğli'deki jet pilot yapmak için kısaltılmış bir eğitim programı ile birliklere F-16 pilotu, Fantom pilotu olarak gönderilebilir" ifadelerini kullandı.

"YÖK, ÜLKE MENFAATLERİ AÇISINDAN THK ÜNİVERSİTESİNİN BİR TAKIM ENGELLERİ KALDIRMALI"

"Birinci, ikinci ve üçüncü sınıftaki öğrencilerden isteyenler yine tabii bir seçme aşaması ile birlikte Hava Harp Okulu'na alınabilir" diyen Atılgan şöyle devam etti:

"Hava Harp Okulu'nda hem askeri formasyon eğitimini tamamlar hem de son burada dördüncü sınıfa geçmiş olan öğrenciler Hava Harp Okulu'nun dördüncü sınıfına, üçüncü sınıfa geçmiş olan üçe, ikiye geçmiş olanlar ikiye, bire geçmiş olanlar birinci sınıftan başlamak üzere askeri formasyonu ve Hava Harp Okulu eğitimini alırlar. Şu anda ilk mezun olanların pilot eğitimi biterken, diğerleri gelecek sene 12 ay sonra mezun olur teğmen olarak ve onlar uçuş eğitimine başlar. Sanıyorum ki 2-3 sene içinde şu anda içine düşülmüş olan pilot zafiyetini atlatmak mümkün olur. Tematik bir üniversite olan Türk Hava Kurumu Üniversitesi alanında çok imkanları olan, çok iyi bir üniversitedir aslında ama geçmiş dönemdeki bazı özensiz davranışlar nedeniyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile son zamanlarda ufak tefek sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu ülkenin realitesini de dikkate alarak özellikle YÖK Başkanımızın da Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin önündeki bir takım engellerin kaldırılması ülke menfaatleri açısından çok uygun olabilecek gibi görülüyor. Bütün gayretimiz ülkemizin savunmasının bir an evvel bu zafiyetinin giderilmesi ve Allah korusun ülkemizin içindeki tehdit unsurları çeşitli. FETÖ'nün dışında bölücü örgütler var, DAEŞ var, bir sürü örgüt var. Bu örgütlerin de daha değişik eylemlere geçmesine fırsat vermeden Silahlı Kuvvetlerin bir an önce derlenip toparlanması, Türk Hava Kurumu Üniversitesi olarak biz Hava Kuvvetleri'nin derlenip toplanmasına, başındaki çok değerli dostumuz Abidin Ünal Generalin, Hava Kuvvetleri Komutanımızın bu süreçteki öngörüsü ve vizyonuna da inanarak üzerimize ne düşüyorsa biz onu yerine getirmek için azami özen ve gayret göstereceğimizden milletimiz emin olabilir."

"THK ÜNİVERSİTESİNE EK KONTENJAN VERİLMELİ"

YÖK'ün kendi açısından bakıldığı zaman haklı bir takım kararlar aldığının da altını çizen Atılgan, YÖK'ün eski yönetimle ilgili olarak aldığı kararlar neticesinde bu sene öğrenci alımına engel çıkardığını söyledi. YÖK'e de bu konu ile ilgili çağrıda bulunan Atılgan, "Biz gerekli hukuki mücadeleyi yapıyoruz tabii ama şu anda içinde bulunduğumuz durum nedeniyle bir an evvel Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne en azından ek kontenjan verilmesi, Hava Kuvvetlerimizin de bu tür ihtiyaçlarına dönük Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin ek kontenjanlardan alacağı öğrencilerle de bu devamlılığın sağlanması açısından da önemli olur diye düşünüyorum. Bu konu da onların da artık Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin önünü açacak bir davranışa gireceklerini zannediyorum" şeklinde konuştu.

"AKINCI ÜSSÜ İLE İLGİLİ TARTIŞILARAK BİR KARAR ALINMALI"

15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbecilerin karargah olarak Akıncı Üssü'nü kullanması neticesinde Akıncı Üssü'nün kapatılması kararı ile ilgili olarak Atılgan, "TSK hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yeniden yapılanmasına dönük doğal olarak hükümet nezdinde bir takım düzenlemeler yapılıyor. Askeri okulların kapatılması, akademilerin kapatılması, sağlık kurumlarının Sağlık Bakanlığı'na devredilmesi gibi bu kapsamda bazı birliklerin kapatılması da gündemde ama Akıncı Üssü'nün kapatılması kapatılmaması, nasıl kullanılması konusu mutlaka Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile de irtibat halinde süren bir işlem diye düşünüyorum. Sadece Akıncı Üssü ile ilgili değil, havacılık tabii çok hızlı bir iştir, Diyarbakır'dan gelmiş bombalamıştır bazı uçaklar Ankara'yı. Akıncı Üssü'nün diğer bir özelliği, Ankara'ya gelebilecek bu tür uçakları önleme uçaklarının da bulunduğu bir üstür. Yani hava savunma uçakları burada kalır, başka meydanlardan gelen bu tür tehditleri veya düşman taarruzları, diyelim ki bir ülkeyle savaş halindesiniz Ankara'yı bombalamaya gelen başka düşmanların uçaklarını da bu üsten kalkan uçaklar Ankara'ya ulaşmadan onları düşürme görevi de vardır. Bunun iyi düşünülmesi gerektiğini zannediyorum. Hava Kuvvetleri'nin bu konudaki stratejik vizyonunun ve geleceğe dönük yapılanmasındaki Akıncı Üssü'nün rolünün de tartışılarak bir karar alınması gerektiğini düşünüyorum. Yedek meydan olarak tutulabilir, Ankara'nın savunması için bu meydanda hava savunmaya dönük 5-6 uçak bulundurulabilir ve bu tür kötü emellerle Ankara'ya taarruz eden uçaklar engellenebilir. Dolayısıyla bu meydanı kapatırken de üzerinde çok düşünülmesi gereken bir husus olduğunu söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

"TSK'NIN TÜRK DEVLETİ İÇİNDEKİ YERİNİN TESPİT EDİLMESİNDE ÖNEMLİ BİR AŞAMA"

Silahlı Kuvvetler hakkında yapılan bu tasarrufların doğal olarak hükümetin almış olduğu tedbirlerin doğal karşılanması gerektiğini de belirten Atılgan, "Silahlı Kuvvetleri yeniden yapılandırırken uzun bir plan hazırlanır bütün dünyada. 2025 TSK veya cumhuriyetimizin 100. yılı gibi, 2023 TSK gibi bir plan üzerinde çalışıp mutlaka bu planın içine TSK'nın ilgili karargahlarının, her kuvvetin karargahının ve Genelkurmay Karargahının içine sokularak onların da sahip oldukları mesleki tecrübelerinden istifade ederek TSK 2023'te tehdit algılaması ve ülkenin savunmasından sorumlu olan Meclis'e karşı, Bakanlar Kurulu'nun da iştirakiyle bir neticeye ulaştırmak gerekir diye düşünüyorum. Bakanlar Kurulu'nda Genelkurmay Başkanı, kendisiyle kuvvetler arasındaki komuta yapısının nasıl olması gerektiği konusunda hükümete bilgi verecek, bu doğal ve güzel bir şeydir. TSK'da geçmişte veya Türkiye'de geçmişte çok fazla olmayan Silahlı Kuvvetler'in kendi projeleri, kendi geleceği, kendi yapılanması ile ilgili hükümeti, Meclis'i, Savunma Komisyonu'nu bilgilendirmesi iyi bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Çünkü Batı'da bu böyle, Silahlı Kuvvetler, Meclis'te lobi yaparlar kendi projeleri ile ilgili. Bu her kötülükten bir iyilik doğar misali bu son darbenin de oluşturduğu TSK'nın Türk Devleti içindeki rolünün tespit edilmesi, yerinin tespit edilmesinde önemli bir aşama olduğunu da söylemek gerekir" dedi.

 


Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Başkan Ömeroğlu, Koltuğu Minik Öğrenciye Devretti

Güven Çilingir Evi: İstanbul'un Farklı Semtlerinde Hızlı ve Güvenilir Çözümler

Epin Digital: Pubg Mobile UC ve Valorant VP Satın Alma Rehberi

Çengelköy’de Kapıda Kalma Problemlerine Son

Ankara’da Vajinismus Tedavisi Hizmetinden Faydalanabilirsiniz

BURSA NAKLİYAT HİZMETLERİ – 0551 635 62 53

Sokak Kültürünün İncisi Hype Merch Güvenilir mi?

Karavan Ev İle Yaşam Alanınızı Her Yere Taşıyın

TCG Fırtına Hücumbotu Ziyarete Açık Olacak

GTÜ Rektörü Makamını Çocuklara Devretti

Başkan Bıyık koltuğunu çocuklara bıraktı

Hürriyet’ten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a hayırlı olsun ziyareti

23 Nisan coşkusu Ormanya’da başladı

İzmit Belediyesinin, sürdürülebilirlik çalışmaları Avrupa’da ses getirmeye devam ediyor

Çiftçi, koltuğunu minik başkana devretti

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaeli’de hafif ticari araç motosiklete arkadan çarptı: 1 yaralı

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

İzmit Belediyesinin 23 Nisan etkinlikleri doğa yürüyüşü ile başladı

Motosikletli gencin hayatını kaybettiği kaza anı kamerada

Başkan Hürriyet: “SARBAŞ’ı halka hizmet eden bir şirkete dönüştürdük”

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR