• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

TİM Başkanı Gülle: Çok yakında Türkiye Lojistik Portalı'nı faaliyete geçireceğiz

Gülle, "Bu portalı ihracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getireceğiz. Türkiye Lojistik Portalı ile ihracat hacmimiz artarken, lojistik noktasında önemli avantajlar elde edeceğiz." dedi.

EKONOMİ 29.03.2021 12:24:00 0
TİM Başkanı Gülle: Çok yakında Türkiye Lojistik Portalı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İhracat 2021 Raporu'nun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, yarına hazırlanmak için geleceği bugünden görmek gerektiğini, bu yönde çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Gerek ihracatçılar gerekse tüm dünya için zorlu geçen 2020 yılında yaşananlardan bahseden Gülle, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ekonomideki en ciddi durgunluğun yaşandığını, ancak Türkiye'nin böylesine zorlu bir dönemde yılı büyümeyle kapatan iki G-20 ülkesinden birisi olduğunu, tüm sıkıntılara rağmen üretimi, ihracatı hiçbir zaman durdurmadıklarını anlattı.

Gülle, bu süreçte, ihracatçı birlikleriyle 54 ülkede, 62 sanal ticaret heyetiyle binlerce ihracatçıyı yabancı alıcılarla buluşturduklarını, 10 sanal fuar gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Artık geleneksel bir yapıya kavuşan raporun üçüncüsünü, yeni vizyonlarını ve yol haritalarını paylaştıklarını aktaran Gülle, raporun bu yılki temasının; "Küresel Tedarik Zincirindeki Dönüşüm Süreci" olduğunu ifade etti.

Gülle, ülkelerin, salgınla birlikte tedarik zincirinde tek bir kaynağa bağlı olmanın olumsuzluklarını tecrübe ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya, artık tek bir bölgeden, fabrikadan çıkan ürünlere bağımlı olamayacağının farkında. Tedarik krizinin zirve yaptığı anlarda ülkemiz alternatif bir güvenilir tedarikçi olarak öne çıktı. Raporumuzda, bu değişimin doğru anlaşılması anlamında ihracatçımıza yol göstermek için yaptığımız çalışmaları paylaştık. Raporumuz bünyesinde dört ana başlıkta, küresel ekonomi ve Türkiye'nin 2020 performansı ve 2021 beklentilerini, küresel ticarette orta ve uzun vadeli trendleri, küresel tedarik zincirlerindeki dönüşüm sürecini ve meclisimizin 2021 ajandasını paylaştık."

"Türkiye, tedarikte Avrupa için en önemli potansiyel ülke"

İsmail Gülle, raporu yayımlamadaki amaçlarının, "dünya ticaretinde ve ekonomisinde değişimin ve dönüşümün bu denli hızlı olduğu bir dönemde, ihracatçıların dünden ve bugünden kopmadan, geleceğe emin adımlarla yürümesini sağlamak" olduğunu söyledi.

Raporda yer alan sektörel ve hedef pazar bazlı orta ve uzun vadeli projeksiyonlarla ihracatçıların sektörlerinde potansiyeli yüksek pazarlara yönelmelerini hedeflediklerini dile getiren Gülle, şu açıklamalarda bulundu:

"Ülkemiz, küresel tedarik yapılarındaki değişimden en çok yararlanabilecek ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemizin sanayi üretiminde ürün ve sektör çeşitliliğiyle gelişmiş yan sanayine sahip olması, esnek ve hızlı üretim yapısı, yüksek ürün standartları ve standartlarda AB ile uyumu, güçlü lojistik firmalara ve hizmetlere sahip olması, yüksek liman ve taşımacılık kapasitesi ile gelişmiş ihracat finansman olanaklarının bulunması, Türkiye'nin tedarikte Avrupa için en önemli potansiyel ülke olduğunu gösteriyor.

2035'te en yüksek ihracat artışı havacılık ve savunma sanayisinde bekleniyor

TİM Başkanı Gülle, 2025-2030 ve 2035 için küresel ticaret ve ekonomi projeksiyonlarına raporda yer verdiklerini belirterek, gelecek 15 yılda ihracatın büyük bir ivmeyle artacağını beklediklerini söyledi.

Çok sayıda sektör için büyük bir fırsat döneminin arifesinde olduklarının altını çizen Gülle, şu bilgileri verdi.

"Sektörel anlamda yaptığımız hesaplamalara göre, 2035'te ülkemiz ihracat artışının en yüksek olacağı sektörün yüzde 425 artışla 'savunma ve havacılık sanayi' olmasını bekliyoruz. Onu yüzde 297 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 179 ile makine ve aksamları, yüzde 164 ile halı ve yüzde 156 ile mücevher sektörlerinin takip edeceğini öngörüyoruz. Küresel talep noktasında ise 2025'te ilk 3'te yer alması beklenen sektörler sırasıyla, 'kimyevi maddeler ve mamulleri', 'elektrik elektronik' ve 'otomotiv endüstrisi' sektörleri olurken, 2035 yılında da sıralamanın değişmemesini bekliyoruz."

Gülle, ihracatçılardan bu projeksiyonların üzerine çıkmasını beklediklerini, projeksiyonların üzerine çıkabilmek için aralıksız çalıştıklarını bildirdi.

Her ay 1.500 firmanın ihracat ailesine katıldığını aktaran Gülle, son 6 aylık ihracatın 100 milyar doları aştığını, göreve geldiklerinden bu yana yıllık ihracat hedeflerini aştıklarını anlattı.

Türkiye Lojistik Portalı geliyor

İsmail Gülle, lojistikte küresel olarak yaşanan sorunları dikkatle takip ettiklerinin altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Bu küresel soruna ulusal bir çözüm getirmek adına hazırlıklarımızı tamamladık. Çok yakında, Türkiye Lojistik Portalı'mızı faaliyete geçirerek, bu portalı ihracatçılarımızın dünyaya açılan kapısı haline getireceğiz. Türkiye Lojistik Portalı ile ihracat hacmimiz artarken lojistik noktasında önemli avantajlar elde edeceğiz. Portal, lojistik firmalarıyla ihracatçılarımız arasında bir köprü vazifesi görecek. Ürünlerimiz, dünyanın dört bir köşesine artık daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli bir şekilde ulaşacak. Önümüzdeki günlerde portalın detaylarını sizlerle paylaşacağız. Ayrıca, 'turkiyelojistikportalı.com'da hazırladığımız ankete katılarak platformun geliştirilmesine katkı sağlanabilir."

"Bu yıl ihracat rakamlarının hedeflerimizin üzerinde gerçekleşmesini bekliyoruz"

TİM Başkanı Gülle, KOBİ'lerin ihracatçı olmasına ilişkin bir soru üzerine, bu konuda adeta bir seferberlik içerisinde olduklarını söyledi.

İhracat hedeflerinin sürekli değiştiğine ve revize edildiğine ilişkin bir soru üzerine Gülle, 500 milyar dolarlık hedefi ilk açıkladıklarında dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı amaçladıklarını, ancak aradan geçen sürede küresel anlamda ciddi sıkıntıların yaşandığını, ABD, Çin ve Rusya'da olumsuzlukların görüldüğünü, 2020'de küresel salgının başladığını anlattı.

Gülle, "Sorunları günün içerisinde yaşayarak çözümleri üretiyoruz. Bu çözümler içerisinde belirsizlikleri mümkün olduğu kadar gidermek için çalışıyoruz. Bu süreci iyi yönettik. Arz-talep zincirindeki yerimizi bozmadık. Hiçbir işletmemiz bu yüzden, salgın nedeniyle, kapatılmadı. İşi olan herkes cumartesi-pazarları dahi üretimi durdurmadı. 6 aylık ihracatımız 100 milyar doları aştı. Cumhuriyet tarihinin rekorlarını çok kırdığımız için bunlar arada kaynıyor olabilir. Hedeflerimizde aslında çok büyük sapma yok." açıklamasında bulundu.

Geçen yıl 165 milyar dolar olan hedeflerini aştıklarını dile getiren Gülle, "Bu yıl 184 milyar dolar... İnanıyorum ki, şu anda birinci çeyrekteki rakamlar yakında açıklanacak, hedef üzerinde gerçekleşecek. İhracatımızın birim fiyatının bu ay itibarıyla arttığını ve fiyatların yükseldiğini, tonajların arttığını göreceğiz." diye konuştu.

Aşıyla ilgili bir soru üzerine Gülle, aşılamayla birlikte ihracatçıların faaliyetlerinin hızlanacağını söyledi.

Gülle, Suudi Arabistan ile olumlu adımların atıldığını gördüklerini ancak bunun henüz rakamlara yansımadığını bildirdi.AA


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR