• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

Taşeron işçiler ve tazminat müjdesi!

Bakan Çelik, alt işverenlik denilen taşeron işçilerinin sorunlarının mutlaka çözüleceğini sendikalarla görüşmelerde tazminat konusunun da gündeme geleceğini söyledi.

GÜNDEM 27.12.2012 10:27:00 0
Taşeron işçiler ve tazminat müjdesi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin sorunlarını mutlaka çözme iradesinde olduklarını belirterek, ''Diyalog ortamı ve çözüme katkı ortamı oluşur ise bu ve benzer konuları masada tutacağız. Ama diyalog kapıları eğer kapalıysa bir zorlama neticesinde bu konuları taşımayacağımızı belirtmek istiyorum'' dedi. Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi ve 2013 yılı hedeflerini aktardı. Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, istihdam teşviklerinin büyük bir kısmının süresinin yıl sonunda sona ereceği hatırlatılarak, istihdam teşviklerinin devamı konusunda bir karara varılıp varılmadığının sorulması üzerine, 49 ili kapsayan istihdam teşviklerinin bu yıl sonu itibarıyla sona ereceğini söyledi. İstihdam teşviklerinin 9 kalemden oluştuğuna işaret eden Çelik, ''Bunları daha da derli toplu hale getirecek ve mevcut teşvik sistemi ile uyumlaştıracak bir çalışmayı tamamlama aşamasındayız. 49 ile dönük bir düzenleme değil, genelde istihdam teşvik uygulamalarıyla ilgili derli toplu bir uygulamaya dönüştürme çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır'' dedi. 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası

''İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın uygulanmasının ertelenmesi söz konusu mu?'' sorusunu yanıtlayan Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusunun çok önemli olduğunu belirterek, ''Kaybedilen bir can, sağlığını kaybeden bir insan. Bunu sözle telafi etmek mümkün değil, mali olarak da telafi etmek mümkün değil. Ateş düştüğü yeri yakıyor'' dedi. 

Yasanın işverenler tarafından eleştirildiği düşüncesine katılmadığını ifade eden Çelik, yasayı tarafların görüşerek çıkardığını anlattı. Yasanın ciddi bir yük getirmediği gibi herkese bir sorumluluk yüklediğini anlatan Çelik, yasanın risk değerlendirmesi yapılarak muhtemel tehlikelerin ortadan kaldıran bir yaklaşımı içerdiğini vurguladı. Çelik, ''Uygulamaya 1 Ocak itibarıyla büyük ekseriyetle geçmiş oluyoruz. Ertelenmesi kesinlikle söz konusu değildir. Bu, beklenen bir yasaydı. Beklenen yasa da gün yüzüne çıkmış bulunuyor. Maliyet olarak abartılı bazı rakamlar ortaya konuluyor. Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulamak istiyorum. Hizmet alımında rekabet ortamı oluşacak. O rekabet içerisinde rakamların bizim beklediğimizin de altına inme ihtimali olduğunu da belirtmek istiyorum. Bir risk değerlendirmesi yapacaksınız; bunun 2 yılda, 4 yılda, 6 yılda bir bedelinin olması çok doğaldır. Herkes bir evde, bir apartmanda yaşıyor. Bu apartmanın güvenli bir apartman, güvenle oturulabilir bir mekan olması konusunda herhalde çok cüzi bir 100-200 liralık bir risk değerlendirmesini 2-3 yılda bir apartmanın yapmasını bir maliyet olarak değerlendirmek doğru değil.'' Dedi. 

 

İntibak ödemeleri

''İntibak ödemeleri 1 Ocak'ta mı yapılacak yoksa aylıklarla mı?'' sorusunu yanıtlayan Çelik, intibak kapsamındaki ödemelerin, yeni yılla birlikte aylıklarla yansıtılacağını söyledi.  Çelik, ''Emekli maaşlarının ödeme tarihlerinde 350 liraya kadar varan maaşa yansımalar olacak. Maaşlar alındığı gün, yansımalar görülecek'' dedi. 

 

Kıdem tazminatı fon kurulması

Bakan Çelik, ''2013'te kıdem tazminatı fonu kurulmasına yönelik çalışmalar olacak mı?'' sorusu üzerine, kıdem tazminatı sorununu Türkiye'de rakamlar ve yaşanan sorunlar çok bilinerek tartışılmadığını söyledi. Çalışanların sadece yüzde 9-10'unun kıdem tazminatına ulaşabildiğini belirten Çelik, daha önce, bütün çalışanları kapsam altına alan bir Kıdem Tazminatı Fonu uygulamasını hükümet programına aldıklarını anlattı. 

 

Çelik, şunları kaydetti: 

''Fakat sosyal taraflarla özellikle sendika yasalarını görüşürken bu konu başlığının gündeme gelmemesi konusunda mutabakatımız vardı. Daha sonra bunu hükümet düzeyinde, Sayın Başbakanımızın sosyal taraflarla uzlaşmadığınız bir konuyu, mutabakat oluşmayan, oluşma ihtimali olmayan konuyu masaya taşımanın, gereksiz yere tartışmanın doğru olmayacağı şeklinde bize ikazı ve değerlendirmesi oldu. Bu çerçevede sosyal taraflarla kıdem tazminatı başlığı altında bir konuyu gündeme getirmedik. 

 

Yalnız bu konunun başka bir yönü var. Alt işverenlik dediğimiz taşeron işçilerin sorunlarını mutlaka çözme iradesinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Taşeron işçilerin çalışma ortamları, çalışma koşulları ve hakları ile ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Bunları çözerken tazminat sorunu da gündeme geliyor. Dolayısıyla alt işveren konusunu tartıştığımızda sendikalarla ister istemez tazminat konusu da gündeme gelecek.

 

11 ay çalışmasına rağmen kıdem tazminatından yoksun olan bu işçilerin maruz kaldığı hukuksuzluğu, haksızlığı hiçbir sendikanın görmemezlikten geleceği kanaatinde değiliz. Mutlaka bunu görmek durumundayız, buradaki haksız uygulamayı değerlendirip, bir çözümü bir masa etrafında bulmak durumundayız. Burada, diyaloğa açığız. Diyalog ortamı ve çözüme katkı ortamı oluşur ise bu ve benzer konuları masada tutacağız. Ama diyalog kapıları eğer kapalıysa bir zorlama neticesinde bu konuları taşımayacağımızı belirtmek istiyorum.''

 

''Medula sistemi yedeklenecek''

Çelik, e-reçete uygulamasının 15 Temmuz tarihinde başladığını hatırlatarak, reçetelerin yüzde 53'ünün elektronik ortamda yazıldığına işaret etti. Çelik, 15 Ocak'tan itibaren tüm hekimlerden ve hastanelerden e-reçete kullanmalarını istediklerini ifade etti. Medula sisteminde dün bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Çelik, ''Bununla ilgili bir yedekleme sistemi çalışmamız devam ediyor. Aynı zamanda sistemi güçlendirmeyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çok kısa süre içerisinde belki 1 yıl içerisinde sistemin teknik altyapısının yedeklemesi devreye girmiş olacak'' dedi. Biyometrik doğrulama sisteminin 1 Nisan'a bırakıldığını hatırlatan Çelik, ''Burada avuçiçi, parmak gibi tartışmalar devam ediyor. Pilot parmak izi uygulaması da şu anda devam ediyor. Bu konuda söz söyleyecek, bize alternatif ortaya koyacak birileri varsa o rekabet ortamının oluşmasından yana olduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum'' diye konuştu. 

 

Çelik, hastaneye gitmediği halde bazı vatandaşlar tedavi olmuş gibi gösteriliyorsa kamu olarak bunları önlemeye dönük seri hareket etmeleri gerektiğini de bildirdi. 

Bakan Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, konunun asgari 3 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkati çekti. 

 

Taraflarla konuşmadan bir şey söylemenin doğru olmadığını belirten Çelik, şöyle konuştu: 

''Sistemimizin artık yeterli olmadığını herkes kabul ediyor. 657, artık bizim kamu yönetimimiz için dar gelmektedir. O halde bunun üzerinde çalışma yapmak ve bunu sosyal taraflarla paylaşmak, idarenin yapması gereken bir çalışmadır. Bunun dışında bir şey yapmamak aslında suç. Hem yeterli olmadığını söyleyip hem aksaklıkların olduğunu söyleyip bir şey yapmamak yanlış olandır. Yapılması gerekeni şu anda yapıyoruz ve taraflarla müzakereye açtığımız zaman hangi konularda uzlaşılabilecekse o konular öne çıkacak. O konu başlıklarını o zaman değerlendirelim.''

 

Doğu ve Güneydoğu'da herhangi bir müdürlük boş ise oraya atama yapılmadan batı bölgelerine atama yapma şansı olmadığına işaret eden Çelik, şunları kaydetti: 

''Bu ve benzeri idarenin işlemlerini aksatan bazı düzenlemeleri ortadan kaldıran çalışmalar... Geneli itibarıyla de Türkiye'nin sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine tabii ki bakmamız gerekiyor. Bu çerçevede kamu hizmetlerinin sunumunda da bir eşitsizlik söz konusu ise o sosyo ekonomik gelişmişlik durumu dikkate alınarak oraya gönderilecek kamu çalışanlarının daha deneyimli, daha birikimli olmalarında yarar var. Bu da belki de ileride masamızda tartışacağımız konulardan bir tanesi olacak. 657 ile ilgili söyleyeceğimiz, gerek Devlet Personel Başkanlığı bünyesinde gerekse Başbakanlık bünyesinde müştereken yürüttüğümüz çalışmalar var. Bunu sosyal taraflarla görüşmeden de konu başlıklarının konuşulmasını da doğru bulmuyoruz.''

 


Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR