• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

Sigarayı bırakmak için geç kalmadınız!

Sigara, yılda 6 milyon kişiyi öldürüyor!

SAĞLIK 5.06.2019 00:40:00 0
Sigarayı bırakmak için geç kalmadınız!

Dünyadaki ölüm sebeplerinin başında gelen sigara kullanımı, her yıl 6 milyon kişinin hayatına mal oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 600 bin kişi ise her yıl pasif içicilik nedeni ile hayatını kaybediyor. “Sigarayı bırakmak için geç kaldım, içmeyi bıraksam da artık faydası olmaz” düşüncelerinin yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Onur Noyan, sigarayı bırakan kişilerde yaşam kalitesinin artarak, hastalık risklerinin düştüğüne dikkat çekti.

Doç. Dr. Onur Noyan, sigara kullanımının bireylerin yaşamındaki etkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Her yıl 6 milyon insan, hayatını kaybediyor

“Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her yıl 6 milyona yakın insan sigara ve sigaraya bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları sebebi ile hayatını kaybetmektedir” diyen Doç. Dr. Onur Noyan,

“600 bin kişinin ise ikinci el tütün dumanı dediğimiz kendileri sigara içmemesine rağmen yakınlarının ya da diğer kişilerin tükettiği sigaradan dolayı ‘duman altı’ kalmaya bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları sebebi ile hayatını kaybetmektedir. Kapalı alanlarda sigara içiminin yasaklanması ile bu rakamın Türkiye’de azaldığını söyleyebiliriz. Ülkemizde sigara kullanma oranı %30 civarında olduğu raporlanmıştır” şeklinde konuştu.

Popüler olması, zararsız olduğunu düşündürüyor

“Sigara üreticileri sigarayı daha cazip hale getirmek için çeşitli yaklaşımlar sergilerken, sağlık çalışanları da sigaranın etkilerini tedavi etmek için uğraş vermektedir. Sigaranın içerisinde nikotin, karbon monoksit, katran ve birçok kimyasal madde bulunmaktadır. Özellikle nikotin bağımlılık etkisini oluştururken bunun yanında bulunan diğer kimyasallar sağlık üzerine olumsuz etkilere sebep olmaktadırlar” diyen Doç. Dr. Onur Noyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son yıllarda elektronik sigara ya da e-sigara olarak bilinen cihazların kullanımı ülkemizde yasak olmasına rağmen giderek artmaktadır. E-sigara, nikotin, çeşitli aromalar ve birçok farklı kimyasal maddenin hava yolu ile solunmasını sağlayan pilli cihazlardır. Özellikle farklı aromalar içermesi ve sosyal medyada popülaritesinin fazla olması sebebi ile sağlığa zararı olmadığı düşünülerek özellikle gençler tarafından tercih edilmektedir. Günümüzde bu cihazların akciğer kanseri, KOAH, kalp problemleri gibi birçok sağlık sorununa sebep olan sigara kullanımına başlamak için bir geçiş maddesi olarak kullanılması büyük önem taşımaktadır.

E-sigara, bağımlılığa davetiye çıkarıyor!

Sigaranın içerisinde bulunan yüzlerce farklı ve zararlı maddenin yanında bağımlılık yapan esas madde nikotindir. Son zamanlarda giderek popüler olan ve yazılı ve görsel basında sık sık karşımıza çıkan nargile, elektronik sigara ya da ısıtılan tütün ürünleri de aslında çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Ergenler özellikle sigaradan daha güvenli olduğunu düşünerek e-sigara kullanmaya başlamaktalar ve elektronik sigara kullanımı aslında sigara bağımlılığına giden yolun önünü açmaktadır. Ya da sigarayı bırakmak isteyen bireyler elektronik sigara kullanmaya başlayıp daha güvenli bir seçenek olduğunu düşünerek sigarayı bırakmaktan vazgeçebilmektedirler. Bu bağlamda sigaranın her türlüsünün zararları olduğunu unutmamak çok önemlidir.”

Yaşlı bireylerde sigara kullanımı beklenilenin üstünde!

Türkiye’de yaşlı nüfusun giderek arttığını ve 59 yaş civarında olan yaşlı birey oranlarının 2040 yılında %252’lere ulaşacağının belirtildiğini kaydeden Doç. Dr. Onur Noyan,

“Bu sebeple yaşla birlikte bağlantılı sağlık sorunları da artmaktadır.Avrupa ülkelerinde yaşamakta olan yaşlı bireylerde sigara kullanım oranları %10-15 gibi bir sıklıkta olup beklenilenden çok daha yüksek oranlardadır” diyerek, şu bilgileri verdi:

“Nikotinin vücutta metabolizması yaşın ilerlemesi ile birlikte artar. Yaşlı bireyler hem daha uzun süre hem de daha yoğun sigara tüketmektedirler. Eşlik eden kronik hastalıkları bulunması ve kullanmış oldukları ilaçlarla sigara ve içerdiği nikotinin etkileşim içerisinde olması sebebi ile yaşlılarda sigara kullanımı çok büyük önem arz etmektedir.Aslında birçok hekim tarafından sigara bırakmaları konusunda uyarılmalarına rağmen sigara içmeye devam etmektedirler. Bazen de hekimler yaşlı olması sebebi ile sigara içmediğini varsayarak sigara kullanıp kullanmadığı konusunda sorgulama yapmaz.

Sigarayı bırakmak için geç kalmadınız!

Eğer sağlıkla ilgili bir sorun yaşandıysa sigara içildiği belirtilmelidir. Yaşlı bireyler ‘Benim için artık çok geç’‘Sigara içmeyi bıraksam da artık faydası olmaz’ gibi yanlış inanışlar sebebi ile sigara bırakma konusunda isteksiz olurlar. Sağlık çalışanları tarafından önerilmese dahi yaşlı bireylerin mutlaka sigara bırakma polikliniklerine müracaat etmeleri sağlanmalıdır. Eğer yeterli destek sağlanırsa yaşlıların sigara bırakma oranları gençlere daha yüksek olabilir. Çeşitli ilaç tedavileri, nikotin replasman tedavileri ve psikoterapi gibi seçeneklerle sigara bırakma tedavileri mutlaka doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Yapılan çalışmalarda gözlenen verilere göre; yaşlı bireyler sigarayı bıraktıktan sonra yaşam süreleri uzamakta, kalp, nöroloji ve dâhili hastalık ortaya çıkma oranları ile birlikte kanser görülme riski düşmekte, bilişsel işlevlerde düzelme olmakta ve en önemlisi yaşam kaliteleri artmaktadır.”

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak kader değil!

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Onur Noyan, “Son yıllarda yapılan çalışmalarda sigarayı bıraktıktan sonra ilk 1 yıl sonunda ortalama 2-4 kilo artış gözlendiği belirtiliyor. Bu kilo artışının çoğunluğunun sigarayı bırakmayı takip eden ilk aylarda olması dikkat çekicidir” diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Zaman zaman kilo almaktan çekinildiği için bazı bireyler sigara bırakma isteklerinden vazgeçmektedirler. Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almak kader değil kişinin kendi elindedir. Alınacak bazı önlemlerle sigara bırakma sürecine kilo almadan da devam edebilirler.

Bunları yapmak, sigarayı bırakma sürecinizde size destek olacak!

Öncelikle kilo alınmasının sebebinin ne olduğu çok önemli. Sigara ürünleri içinde bulunan nikotin vücut metabolizmasını hızlandırır; ama spor yapmanın vücut metabolizmasını artırdığından daha fazla artırmaz. Spor yapmak vücut metabolizmasını hızlandırma sigaraya göre hala daha avantajlı. Sigaranın beyindeki ödül sistemini bozması sebebi ile nikotin yoksunluğunda beynin ödül merkezini uyaran, en kısa yoldan ulaşılan davranışlar tercih ediliyor. Yemek de bu davranışların başında geliyor. Sigara bırakma sürecinde diyetisyen desteği almak kilo alma sorununuza yardımcı olacaktır. Ama diyetisyene gitmeden önce bazı değişiklikler yapmanız da gerekmektedir.

-Aktif olun. Fiziksel aktivite kalori yakmanıza yardımcı olur.

-Buzdolabınızda sağlıklı yiyecekler bulunsun. Markete girmeden önce ne alacağınıza karar verin. --Meyve, sebze ve çok fazla kalori tüketmeden tadını çıkarabileceğiniz az yağlı yoğurt gibi sağlıklı yiyeceklerin bir listesini yapın.

-Şekersiz sakız yardımcınız olabilir.

-Sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturun.

-Fazla aç kalmaya müsaade etmeden aralıklı beslenin.

-Sağlıklı uyku düzeni oluşturun.

-Alkol ve gazlı içeceklerden uzak durun."


İzmit Belediyesi’nin yeni kadrosu hazır

Büyükakın: Daha güzel bir Kocaeli için yeniden yola çıktık

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

İşte Hat 161'in yeni güzergahı! Hat 41 ile çalışacak...

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Gölcük’teki atıl iş merkezi eğitim yuvası oldu

Bıyık, Gebze Belediyeler Birliği Başkanı oldu

Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR