• BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29

Sekseninden sonra nöbet tutuyorlar

Yırca Köyü'ne termik santral yapamayan şirket Türkpiyale ve Kayrakaltı köylerindeki yeni inşaat çalışmalarına başlayıp yüz yıllık ağaçları kesti. Köylüler ağaçların kesilmesine isyan etti.

YAŞAM 29.04.2016 12:31:00 0
Sekseninden sonra nöbet tutuyorlar

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Köyü'nde termik santral yapamayan Kolin Grubu, Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri arasında belirlenen yeni yerdeki inşaat çalışmalarına başladı. Santral için hafriyat çalışmaları yapan şirketin, kilometrelerce uzunluğundaki enerji ve kömür nakil bantlarının ormandan geçmesiyle, yüz yaşından büyük çam ağaçlarının kesilmesi, köylüleri isyan ettirdi.

KÖYLÜLER AĞAÇLAR İÇİN NÖBETE BAŞLADI

Kesim ekiplerinin çalışmalarını engelleyip direnen köylüler, ağaçları için nöbete başladı. Onlara en büyük desteği ise baston yardımıyla yürüyebilen 83 yaşındaki Sabriye Akın ve 80 yaşındaki Selver Gül verdi.

Sabriye Akın, ağaç nöbeti sırasında çocukluğunda dağlarda söylediği "Kadir Mevlam Senden Bir Dileğim Var" türküsünün bazı sözlerini şimdiki mücadelelerine göre değiştirip bir kez daha seslendirdi.

ZEYTİN AĞAÇLARI İÇİN DE DİRENMİŞLERDİ

Termik santral yapmak için Soma'nın Yırca Köyü'nü seçen Kolin Grubu, köylülere ait zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, 7 Kasım 2014 tarihinde, ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüsle özel güvenlik görevlisi ile iş makinelerini gönderip, adeta ağaç katliamı yaptı.

Bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi. 'Acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6'ncı Dairesi, ardından da, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını esastan iptal etti.

Bunun yanı sıra, ÇED olumlu kararına karşı da, Manisa İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Geçen yıl nisan ayında, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin Yırca kararını onadı.

YENİ ALAN DA SOMA'DAN BELİRLENDİ

Danıştay'ın kesin kararının ardından Kolin firması, termik santrali yine Soma'nın Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri civarında zeytin ağacı bulunmayan araziye yapacağını açıkladı. Firma, bu açıklamanın ardından Türkpiyale ve Kayrakaltı mahalleleri arasındaki bölgede, vatandaşlardan arazi alımlarını tamamladı.

Bu işlemin ardından da Kolin, termik santral için ilk adımı attı. Projenin ilk ve en önemli ayağını oluşturan ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Ardından da, santralin kurulacağı alanda, hafriyat çalışmalarına başladı. Santralin arsasında fazla ağaç olmadığından herhangi bir sorun yaşanmadı.

Ancak şirket Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan aldığı izinle maden bölgesinden kömürü santrale taşıyacak nakil bantları ile enerji nakil hattı için ormandan kilometrelerce uzanacak şerit açmaya başlayınca tepki ortaya çıktı.

KÖYÜLER ÇAM AĞAÇLARI İÇİN İSYANDA

Bakanlıktan gerekli izinlerini alınmasıyla birlikte yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki kömür nakil bandı ve enerji hattı için, belirlenen güzergah Kozluören köyündeki vatandaşların itirazına neden oldu.

Köylülerin girişimlerine rağmen planda değişiklik yapılmadı ve hattın köyün ormanlık alanının içinden geçmesine karar verildi. Geçen hafta da ormanda ağaçların kesimine başlandı.

YÜZ YAŞINDAN BÜYÜK AĞAÇLARI KESTİLER

Orman müdürlüğünün görevlendirdiği kişilerin, bazıları yüz yaşından büyük olan çam ağaçlarını kesmesi köylüleri isyan ettirdi. Buna karşı çıkan köylüler, ormanlık alanda, kesim ekiplerinin çalışmalarını engelledi.

Ardından da direniş için kesim yapılan alanda nöbete başladı. Olası gerginlikler için bölgede bulunan jandarma da, köylülere destek veren kişilerin kimliklerini kontrol etti. Köylüler ve onlara destek veren çevreciler, jandarmanın bu tutumunun yıldırma amacı taşıdığını ama desteklerinin süreceğini söyledi.

BAŞKA GÜZERGAH VARDI, KOLAY OLANI SEÇTİLER

Soma'da 301 madencinin can verdiği maden faciasında oğlunu kaybeden ve nakil bantlarının geçtiği Kozluören Köyü'nde oturan İsmail Çolak, bedeli ne olursa olsun ağaçları korumaya kararlı olduklarını söyledi.

Şirketin ve Orman Müdürlüğünün kolay olan yolu tercih edip ağaç kestiğini savunan İsmail Çolak, "Biz burada ağaçların kesilmesini engellemek istiyoruz. Köyümüzün meralarının içinde iki proje var. Bir tanesi, soğutma havuzu diğeri ise nakil bantlarının geçmesi. Bizim ağacımıza dokunmasınlar.

"BU AĞAÇLARDAN EKMEK YEMİŞ NESİLLERİN TORUNLARIYIZ"

Yüzyıllardır buradayız. Bu ağaçlardan ekmek yemiş nesillerin torunlarıyız. Bu ağaçlara sahip çıkmalıyız. 20 kilometre olan kömür nakil bandı var. Bu da geçtiği alanda 10 bin ağacın kesilmesi demek. Bandın geçtiği alanda, yüz yaşından büyük ağaçlar var. Ulu ağaçlar var.

Başka güzergah da vardı. Hiç ormana girmeden yada en az zararla kurtulunacak yerler de vardı. İsteseler yapabilirlerdi. Ama bunlar, basit yeri seçtiler ve ağaçlara zarar verdiler. Biz sonuna kadar direneceğiz. Bu ağaçları korumaya, bedeli ne olursa olsun yemin ettik" dedi.

83 YAŞINDA, BASTONUYLA DİRENİŞE GELDİ, TÜRKÜYLE DESTEK VERDİ

Çam ağaçlarının kesilmesine karşı direnen köylülere, en büyük desteği, aynı köyde oturan baston yardımıyla yürüyebilen 83 yaşındaki Sabriye Akın ve 80 yaşındaki Selver Gül, verdi. Sabriye Akın ve Selver Gül, ilerlemiş yaşlarına aldırış etmeden, kesilen ağaçların arasında büyük hüzünle yürüdü.

Çocukluk anılarını anlatı, kesilen ağaç kütüklerinin üzerine oturup, sonuna kadar direneceklerini söyledi. Direnişin sembolü haline gelen kadınlardan Selver Gül, "Kesime rızamız yok, köyümüz bataklık olacak, meyve olmayacak, tepelerimiz çıplak kalacak. Çeşmeler kuruyacak, tarlalar ekilip biçilmeyecek. O durumda buralarda yaşanır mı?

"BEN BURADA DİRENECEĞİM"

Çocukken buralarda hayvan güderdik. Bu ağaçlardan bazıları, benden önce dedelerimizden kalma ağaçlar. Biz kesilmelerini istemiyoruz, çıplak dağlarda yaşanır mı? Ben burada direneceğim. Kesime gelenlere hayır istemiyoruz derim. Başka memleketlere gidin derim" dedi.

Aynı köyde oturan 83 yaşındaki Sabriye Akın da tepkisini şu sözlerle anlattı: "Buralarda doğduk. Burada tarlamız var, ekip biçtik. Şimdi kesilecek üzülüyorum. Şimdi bana diyorlar ki, '83 yaşındasın sağlamsın' ama dağlardan dolayı sağlamım, ama çamlardan dolayı sağlamım. Atatürk bile vasıta bulamamıştı, atıyla Türkiye'yi kazandı. Biz de toprağımıza sahip çıkacağız. Benim gelecek nesillerim var, torunlarım var. Benim 'Yaşım bitti, dişim düştü' ama gelecek nesillerimi düşünüp istemiyorum, mücadele ederim. Dağarımız geniş, o adamlar da kazansın. Ama başka yerden geçirsinler. Topraklarımızı parayla aldılar ama ben toprağımı istiyorum" dedi.

AĞAÇLARI KESEN DE AYNI KÖYDEN

Köylülerin isyan etmesine neden olan ağaç kesimlerini yapanlardan Erol Çelik de aynı köyde oturuyor. Oğlunun da santrali yapan firmada çalıştığını söyleyen Erol Çelik, "Bu alan köyümüzün, meramızın içinde. Üç beş kuruş kazanmak için yapıyordum. Köylüler, istedi durdurdum. Ama orman idaresinden iş aldım. Bana bu işi verdiler, yapacağım. Orman idaresi ne derse yapacağım. Benimki ekmek davası, kesim yaparsam evime ekmek parası götüreceğim. Benim de çocukluğum burada geçti. Ben kesmesem başkası gelip kesecek zaten" dedi.


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR