• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,17% 0,22
  • EURO

    47,00% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4335,03% 1,20
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Fırsatçılık yapanlar bundan sonra hiçbir şekilde desteklerden yararlanamayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Kovid-19’a yönelik ürünlere hızlıca destek vereceğiz. Bu süreçte fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde Bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacak" dedi.

EKONOMİ 26.03.2020 14:09:00 0
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Fırsatçılık yapanlar bundan sonra hiçbir şekilde desteklerden yararlanamayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Bakanlığın atacağı yeni adımlara ilişkin düzenlendiği basın toplantısında, koronavirüsle mücadelede büyük bir özveriyle çalışan sağlık emekçilerine teşekkür etti.


Tüm bakanlıkların Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerini en aza indirmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve eş güdüm içinde çalıştıklarına işaret eden Varank, "Yaşadığımız bu sürecin, ticarette, tüketimde ve diğer tüm sosyal alanlarda köklü değişiklikleri beraberinde getireceğinin farkındayız. Bu tarihi dönemde, ülkemizin etkin tedbirler almasının yanı sıra öncü adımlar atmasının da önemine inanıyoruz." diye konuştu.

Varank, dünyadaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerine değinerek, bilim, teknoloji, sanayi ve tüm üretim süreçlerinde Türkiye'yi güçlü tutmak için gayret gösterdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin nitelikli bilim insanları, gelişmiş araştırma altyapıları, güçlü sanayisi ve proaktif girişimcileri sayesinde şoklara cevap verebilme kabiliyeti sağlam bir ülke olduğunun altını çizen Varank, Bakanlık olarak ilk günlerden itibaren tüm paydaşlarla istişare halinde olduklarını dile getirdi.

Yatırım teşvik yükümlülüklerine esneklik

Bakan Varank, bu süreçte birçok önemli adım atıklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı:

"Dün KOSGEB'in 3'lü koruma paketini açıkladık. Bu kapsamda, KOBİ TEKNOYATIRIM Destek Programı'na yeni ürünler ilave ettik. KOSGEB alacaklarını 3 ay erteledik ve projelerine de 4 ay ek süre verdik. Bugünlerde en çok ihtiyaç duyulan, dezenfektan, koruyucu elbise, gözlük, maske, eldiven gibi sağlık ürünlerinin yerli üretimine işletme başına 6 milyon liraya kadar destek verebileceğiz."

Varank, yatırım teşvikleriyle ilgili de önemli karar aldıklarını vurgulayarak, kredi faiz desteği uygulamasına esneklik getirdiklerini söyledi.

Yatırım teşviklerinden faydalanan firmaların, kullandıkları kredi faizinin veya kar payının bir kısmının Bakanlık tarafından karşılandığını anımsatan Varank, şöyle devam etti:

"Mevcut uygulamada firmalar, bankalara yaptıkları kredi geri ödemelerinde aksama olması durumunda faiz desteğinden yararlanamıyorlardı. Aldığımız yeni kararla bu dönemde bankalara karşı yükümlülüğünü yerine getiremeyen firmalar için bu kuralı askıya alıyoruz. Firmalar, bu döneme ilişkin banka ödemelerini daha sonra gerçekleştirdiğinde de faiz veya kar payı desteğinden aynen faydalanabilecek."

Kovid-19'a yönelik portal devrede

Varank, Kovid-19 ile mücadele kapsamında TÜBİTAK ile girişimcilerin ve bilim insanlarına ait projelerin bir an önce hayata geçmesini sağlayacak özel ve hızlı bir destek programı hazırladıklarını bildirdi.

Söz konusu programa ilişkin çağrıya bugün çıkılacağı bilgisini veren Varank, "2 Nisan’a kadar açık olacak bu çağrılar, maksimum bir hafta içinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. Bu çerçevede, Kovid-19'un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere, ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara, hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren Ar-Ge projelerine, salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz." diye konuştu.

Varank, bu dönemde bilimin ve teknolojinin gücünden maksimum seviyede faydalanılması gerektiğine dikkati çekerek, yeni bir uygulama olarak geliştirilen "TÜBİTAK COVID-19" portalını da devreye aldıklarını söyledi.

Portalın, bilim ve teknoloji odaklı süreçlerde "birlikte başarma" anlayışıyla tasarlandığını aktaran Varank, burada Kovid-19 ile ilgili Türkiye'nin yetkinliklerine, güncel bilgilere, akademik araştırma ve makalelere yer verdiklerini anlattı.

Varank, "covid19.tubitak.gov.tr" adresinden ulaşılabilecek portalda, araştırmacılara özel bir bölüm oluşturduklarını ifade ederek, "Ülkemizde bu konuda çalışan tüm araştırmacılar, bilgi, tecrübe ve veri paylaşımını bu portal üzerinden yapabilecek." dedi.

"Aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için Kovid-19 alt platformu oluşturuldu"

TÜBİTAK süreçlerinin yükümlülük tarihleriyle ilgili yoğun talep aldıklarını dile getiren Varank, şunları kaydetti:

"Tıpkı KOSGEB’te yaptığımız ertelemelere benzer şekilde TÜBİTAK’ta da süre uzatımları yapılmasına karar verdik. TÜBİTAK’a verilmesi gereken tüm proje raporlarının teslim tarihlerini 3 aya kadar erteledik. Ayrıca, çağrı ve etkinliklere ilişkin başvuru sürelerini de uzattık. Burada kolaylaştırıcı bir yaklaşım izleyeceğiz. Okul ve üniversitelerin eğitime başlama tarihine bağlı olarak planlamalarımızı yapacağız." 

Varank, aşı ve ilaç geliştirme konusundaki temel araştırmalara TÜBİTAK'ın liderlik ettiğini hatırlatarak, 31 Ocak'ta TÜBİTAK ve üniversitelerden bilim insanlarıyla aşı geliştirme koordinasyon toplantılarına başladıklarına dikkati çekti.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine (MAM) bağlı Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün koordinasyonunda, aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için Kovid-19 alt platformunu oluşturduklarına anlatan Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye’de devam eden projelerden spesifik olarak bu virüse karşı dönüştürülebilecek olanları ya da yenilikçi anlayışla çok hızlı şekilde netice alabileceğimiz projeleri belirledik. Destek süreçlerini başlattık. Biz bu mekanizmayı oldukça esnek bir şekilde tasarladık. Yeni öneri getiren tüm araştırmacılarımızı sürece kolaylıkla dahil edebileceğiz. Bu konu bizim için kritik bir öneme sahip. Bürokratik süreçleri neredeyse tamamen ortadan kaldırdık. TÜBİTAK MAM, Ege, Acıbadem, Ankara, Selçuk, Bilkent, Boğaziçi, Medipol ve İstanbul üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinden bilim insanlarımız, Kovid-19 platformu koordinasyonunda aşı ve ilaç geliştirmek için yoğun şekilde çalışıyor. Tüm bu projelerin klinik çalışmalarını Sağlık Bakanlığımıza bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı destekleyecek."

"Fırsatçıların canlarını yakacağız"

Varank, kamu vicdanını derinden yaralayan fırsatçıların ortaya çıktığını ifade ederek, "Çok açık söylüyorum, bu fırsatçıların canlarını yakacağız. Tabii diğer yandan canla başla çalışıp, 'milli duruş' sergileyen tüm üreticilerimizin de yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Açıklanan desteklerin "milli duruş" sahibi firmalar için olduğunun altını çizen Varank, "Fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde Bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacak." diye konuştu.

Varank, Bilim Kurulunun ve bakanlıkların açıklamalarına riayet edilmesi, bireysel tedbirlerin alınması yönünde çağrıda bulunarak, hijyen kurallarına uyulması ve sosyal mesafenin korunmasının virüsle mücadelede en etkin yöntem olduğunu vurguladı.

Üretim cephesinde özveriyle çalışan emekçiler ve sanayiciler için de fabrikalarda uyulması gereken temel kuralları belirlediklerini dile getiren Varank, "Ateş ölçümünden, vardiyaların ve servislerin ayarlanmasına, hijyen alanında yapılması gerekenlerden, iş sürekliliğinin sağlanmasına varıncaya dek alınması gereken tedbirleri üretim tesisleriyle paylaştık. Üretim alanındaki tüm paydaşlarımızın bu kurallara harfiyen riayet etmesi, tehdide karşı önemli bir kalkan olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Solunum cihazında seri üretime geçilecek"

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Varank, Türkiye'de hem profesyonel hem de ev tipi solunum cihazları üreten firmalar olduğunu belirtti. Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu girişimlerle irtibata geçtik. Şu anda güzel bir oluşum gerçekleşti. Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın da açıklamalarını izlemişsinizdir. Biz, girişimlerle bu olaya katkı sağlamak isteyen üreticilerimizi buluşturduk. Sağlık Bakanlığımız da burada liderlik yaptı. Şu anda 1000 kadar solunum cihazı yerli üretilip hediye edilecek. Sağlık Bakanlığımız 5 bin sipariş verdi. İnşallah Türkiye'de yerli olarak üretilmiş ama seri üretime geçmemiş bu cihazları hızlıca üretmek üzere yola koyulduk. İlk örnekleri kısa zamanda elde etmek istiyoruz. Bunların seri üretimiyle teslimatını inşallah Sağlık Bakanlığımıza yapacağız."

"Kolonya ve maske dağıtımına en kısa sürede başlanacak"

Varank, 65 yaş üstü vatandaşlara dağıtılacak maske ve kolonyalara yönelik soru üzerine, söz konusu projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşıldığını anımsattı.

Tedarikçi firmalarla görüştüklerini aktaran Varank, "İlk ürünler teslim edilmeye başlandı. Burada da 'milli' elini taşın altında koyan firmalarımız oldu. İçişleri Bakanımızla da konuştuk. Bu ürünlerin yeterli sayıda elde edilmesiyle illerde valilerimizin başkanlığında büyük bir organizasyonla İstanbul ve Ankara'da dağıtımına en kısa sürede başlamayı planlıyoruz." diye konuştu.

Öte yandan toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ve KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt da katıldı. 

AA

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Beş Başkan Barış Mahallesi Esnafıyla Buluştu

İSU’DAN KARAMÜRSEL’E SAĞLIKLI VE MODERN ALTYAPI YATIRIMI

Diliskelesi Şehitlik Anıtı açıldı

Hereke Asım Kocabıyık MYO'da EFQM Değerlendirici Eğitimi Başarıyla Tamamlandı

Aksu Spor Kulübü'nden Başkan Büyükgöz’e ziyaret

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Kartepe’de Çocuklara Yeni Oyun Alanı

Srebrenitsa’nın sessiz çığlığına Kocaeli’den bir ses daha

Kartepe Belediyesi'nde Gerçeğini Aratmayan Tatbikat

Kartepe Belediyesi’nde Kan Bağışı Kampanyası

Yarının Kocaeli'si için atılmış stratejik bir adım

İtfaiyeden baykuş operasyonu

Büyükşehir, direniş ruhunu yeniden yaşatacak

Bilinçli aile, sağlıklı birey

Başkan Büyükakın çilek hasadına katıldı

Gündemi Takip Edin, OyunPress ile Oyun Haberleri ve İncelemeleri Kaçırmayın

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

GEBZE’NİN ÜRETİM GÜCÜ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

Ulsan heyeti Kocaeli'ye hayran kaldı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Büyükakın, Gebze'de aşure dağıttı

Başkanlar Cuma Namazı Sonrası Vatandaşa Aşure Dağıttı

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Genel Başkan Ahmet Sevim: “Site değil, silahlı karargâh! Bu düzen değişecek!”

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

İBB’NİN 32’NCİ İSTİHDAM OFİSİ BAKIRKÖY’DE AÇILDI 5 YILDA 260 BİN KİŞİYE İŞ BULUNDU

ERDOĞAN, SİYASİ HAYATININ EN GÜÇLÜ DÖNEMİNDE, EN ZAYIF ANINDADIR

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Milyonlarca emekli için kritik adım! Öne çekildi

Dolar bugün ne kadar?

GÖLCÜK BELEDİYESPORLU BERRA MİLLİ TAKIM SEÇMELERİNE DAVET EDİLDİ

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

AKUT Spor Kulübü Sporcusu Derin Deniz Sorguç'tan Avrupa Şampiyonluğu

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

Başiskele’de dağ koşusu heyecanı yaşandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.