• BIST 100

    9889,04%1,77
  • DOLAR

    32,57% 0,27
  • EURO

    34,99% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2459,92% 0,99
  • Ç. ALTIN

    4013,30% 0,54

Petrol-iş Sendikası Gebze,Kıdem tazminatında yeni modellerin adı bile, işçilerin aleyhine

Petrol-iş Sendikası Gebze Şubesi'nden kıdem tazminatı hakkında açıklamalarda bulunuldu.Sendika'dan yapılan açıklamada ''şu andaki duyumlar, Hükümetin kıdem gündemini ötelediğini, ancak daha ciddi başka bir hazırlık içinde olduğunu gösterdi.'' denildi.

EKONOMİ 24.06.2020 16:53:00 0
Petrol-iş Sendikası Gebze,Kıdem tazminatında yeni modellerin adı bile, işçilerin aleyhine

Petrol-iş Sendikası Gebze Şubesi'nden yapılan açıklama şöyle:
 
Hükümetin ve işverenlerin ısrarla, onlarca yıldır bıkmadan usanmadan yok etmeye çalıştıkları kıdem tazminatımız tekrar hedefte...

Bilindiği gibi 2019-2023 yılları arası dönemi kapsayan 11. Kalkınma Planı içinde “Yurtiçi Tasarruflar” başlığı altında Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurularak Bireysel Emeklilik Sistemi ile entegre edileceği Hükümetin yakın dönem hedefi olarak ilan edilmişti. Henüz pandeminin etkilerinin devam ettiği 2020 Haziran ayının ilk haftasında ise, gazetelerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından “kıdem tazminatına” dair bir çalışma yapıldığı haberleri yer aldı. Daha sonra, her ne kadar sosyal taraflara ve sendikalara resmî yollardan iletilmediyse de, bakanlığın hazırladığı taslağın ana hatlarını basına yansıdığı kadarıyla öğrenmek mümkün oldu.

Kıdem tazminatının ödeme yükümlülüğü işverenlerden alınarak bir fona devredilecek:

Hükümetin önerisinde ana unsur kıdem tazminatının toplanma ve ödenme şeklinde esaslı bir değişiklik yapılması ve bu değişiklik sayesinde kıdem hakkının ve kıdem tazminatının ödeme yükümlülüğünün işverenlerden alınarak bir fona devredilmesi olduğunu ifade edelim. 

Ancak, taslağın kamuoyu tarafından bilinir hale gelmesinin ardından, bir haftalık süre içinde işçilerden, sendikalardan gelen tepkiler sonucu, şu andaki duyumlar, Hükümetin kıdem gündemini ötelediğini, ancak daha ciddi başka bir hazırlık içinde olduğunu gösterdi.

AKP,iktidara geldiği 2002 yılından beri bu konuyu sürekli olarak gündemde tuttu

Ne var ki, Hükümetin geri adım atması, kıdem tazminatını ortadan kaldıracak girişimlerden vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Aksine, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri bu konuyu sürekli olarak gündemde tuttuğunu ve fırsatını bulduğu ilk anda yeniden gündeme getireceği görünmektedir.

Kıdem Tazminatını ne bekliyor?

1936 yılından beri işçi sınıfının hakkı olan ve diğer haklarla kıyaslandığında en eski kazanımlardan biri olan kıdem tazminatı için Hükümetin basına yansıyan iki modelden birini hayata geçirme niyeti ve gayreti var. Her iki model de, bugüne dek kıdem tazminatının ele alınış şeklinden bütünüyle koparılmış halde öneriliyor.

Kıdem tazminatı için bugüne dek “işçinin yıpranma payı”, “eriyen gençliğinin karşılığı”, “işverenin ödemeyip sonraya bıraktığı on üçüncü ücreti” ve benzeri tanımlar yapılırdı. Hükümetin bu yeni model önerileri ile kıdem tazminatına bakışı tümden değişmiş ve kıdem tazminatını işçinin geçmişten alacağı bir hak olarak değil de, emeklilik dönemindeki maaşına ilave edilecek bir gelir olarak değerlendirmeye başladığı görülmektedir.
Yeni modellerin adı bile, işçilerin aleyhine olan bu yeni bakış açısını yansıtacak şekilde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) oldu.

Bu modellerin birincisine göre:

1. Mevcut durumda işçiler her hizmet yılı için otuz günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatı almaktadırlar. Bu da yıllık olarak hesaplandığında bir yılda elde edilen giydirilmiş brüt ücretin yüzde 8,33’ü anlamına gelmektedir.
2. Yeni öneriye göre 30 günlük süre 19 güne indirilecektir.
3. Geri kalan 11 günlük süre işveren tarafından emeklilik sistemine dahil edilecektir.
4. İşçi, hem 19 günlük, hem 11 günlük tazminat ödemelerinden 60 yaşına gelmeden yararlanamayacaktır.
5. Emeklilik veya işten çıkarılma durumunda aldığı hak edilmiş toplu tazminatı ise 75 yaşına gelmeden alamayacaktır.
6. İşçi, 60 yaşını doldurduğunda o güne dek hesabında biriken paranın yüzde 25’ini alabilecek, kalan yüzde 75 ise, emekli olması halinde aylık ödemeler halinde emeklilik maaşına ilave edilecektir.

Yine hükümetin önerdiği ikinci modele göre:

1. İkinci modelde işveren yüzde 4, işçi ise yüzde 0,5 ila yüzde 2,5 oranlarında ücrete göre değişkenlik gösterecek oranlarda ve devlet de yüzde 1 oranında prim ödeyecektir. Bu modelde, işçinin 84 yıldır kazanılmış hakkını alabilmesi için yine kendisinin prim ödemesi beklenmektedir. Ki, en iyi durumda bile bugün elde ettiği haktan çok daha azına razı gelmesi umulmaktadır.
Her iki modelde de primlerin işsizlik sigortasında olduğu gibi bir fonda biriktirilmesi amaçlanmaktadır.

Haziran sonu itibariyle son durum

Sendikaların ve işçi sınıfının tepkisi sonucunda Hükümetin geçici olarak geri adım atması bekleniyor. Ancak, araya bu kez de işçi sınıfının birliğini bozmayı amaçlayan farklı türlerde yeni saldırıların ipucu çıktı.
Yine Hükümet tarafından açıkça belirtilmemekle birlikte haber ajanslarına yansıyan kimi bilgi kırıntılarına göre 25 yaşını doldurmayanlarla 50 yaşını geçen çalışanların esnek çalışma modeline geçirilebileceği bir düzenleme yapılması planlanmakta. Buna göre, bu yaş aralığındaki işçilerin belirsiz (kadrolu) değil de, belirli (geçici) süreli sözleşmeler yoluyla çalıştırılmalarının önü açılmakta. Böyle bir durumda bu şekilde çalıştırılan işçiler iş güvencesinden, yani işe iade hakkından mahrum kalacakları gibi, kıdem ve ihbar tazminatı da alamayacaklardır. 
Sigortalı işçiler arasında bu yaş grubundaki işçilerin sayısı üç beş değil, 2020 itibariyle tam 3,7 milyon işçi olduğunu; yani işçilerin dörtte birinin bu yaş aralığında olduğunu biliyoruz. Her yıl yüz binlerce işçinin doğal ve otomatik olarak yaşlarının 50’yi geçeceği de göz önüne alındığında, çok uzak olmayan bir gelecekte işçi sınıfının ana omurgasının güvencesiz ve geçici iş sözleşmeleri ile sadece ihtiyaç halinde çalıştırılan işçilerden ibaret kalması hedeflenmektedir. Bu durum önemli bir detayı ortaya çıkmakta ve kıdem tazminatının otomatik olarak ortadan kalkması anlamına gelmektedir.

Bu şekilde bir düzenlemenin geçmesi halinde ikinci acil adımın 26-49 yaş aralığındaki işçiler için geleceğini görmek için bir parça tecrübe sahibi olmak yetecektir.

Hükümetin İstihdam Kalkanı adını verdiği ama aslında işçilerin iş güvencesini ortadan kaldıracak bu düzenlemenin yaygınlaşması halinde kıdem tazminatını almak yasal olarak da mümkün olamayacaktır. Hatta, çalışma süresi belirli olduğu için işçinin ihbar tazminatı alma hakkı da olmayacaktır.

Bize gereken fon değil, güvence

Hükümetin, işçilerin kazanılmış haklarına karşı yapılan her düzenlemeyi olumluluk içeren bir kavramla sunmayı alışkanlık haline getirdiğini biliyoruz. Sosyal güvenlik sistemindeki yıkımın adına “reform” dediler. İşçiler için güvencesiz, yarını belirsiz çalışma koşullarına da “İstihdam Kalkanı” adını verdiler.
Şimdi de, kıdem tazminatını alamayan işçileri gösterip bu hakkı alamayan bir grup işçinin de tazminat alabilmesini sağlamak yerine tüm işçilerin bu haktan mahrum kalacakları bir fon sistemi öneriyorlar.
Kıdem tazminatları güvence altında değilse, bunun yasalarda yapılacak bir küçücük değişiklik ile sağlanması mümkündür. İşçi alacaklarının devlet alacakları gibi birinci sıraya konması, işçi alacaklarının devlet garantisi altına alınması, işverenlerin ve yakın akrabalarının şahsi mal varlıklarının da işçi alacaklarına karşı sorumlu olacağının belirtildiği bir basit değişiklik, emekçileri ve kıdem ile maaş ödemelerini korumayı sağlamaya yeter. Dert bu ise elbette.

Mevcut düzenlemede işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için 12 ay çalışması gerekiyor. Çalışma süresi on iki aydan bir gün eksik olsa bile tazminat alamıyor. Yeni bir düzenleme yapılmalı ve işçilerin çalıştığı sürede hak ettiği tazminat miktarını alabilmesinin önü açılmalıdır.

İlaveten, işçilerin serbest pazarlığının önündeki engellerin kaldırılmasını ve kıdem tazminatında tavana son verilmesini talep ediyoruz.

Eğer tavan uygulaması devam edecekse, darbe döneminde bile uygulanan en az asgari ücretin yedi buçuk katına bağlı hesaplanacak bir tavan talep ediyoruz.

Hiçbir şekilde mevcut tavan yükseltilmeyecekse, o zaman sözkonusu tavan uygulamasının ayrımsız bütün işçiler için uygulanmasını talep ediyoruz. Nasıl ki, işçinin ücreti ilan edilen tavandan daha yüksek olsa bile alacağı kıdem tazminatı ücreti aşağıya çekilerek hesap ediliyorsa, o zaman, tavandan daha düşük ücret alan işçilerin kıdem tazminatı hesaplamasında, bu kez ücretleri yukarıya çekilerek hesaplansın. Biz de bunu talep ediyoruz.
İş yerlerinin iflas etmesi veya kapatılması durumlarında, iş hukukunda yapılacak düzenleme ile işçi alacaklarının birinci sıraya getirilmesini talep ediyoruz.

İşçi sınıfına düşen...

İşçi sınıfına teslimiyet kanunlarını dayatmak isteyenleri, kim olursa olsun, uyarıyoruz.

Kıdem tazminatı, işçi sınıfının işyerinde tükenen yaşamlarının birikimleridir. Bu birikimi bir fona devredip patron örgütlerine peşkeş çekmenize izin vermeyeceğiz. 

Bizim hayatlarımızla kendinize ek kaynaklar yaratmanıza izin vermeyeceğiz.

İşçi sınıfının bu boyunduruğu elinin tersiyle söküp atacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bugüne dek böylesine bir teslimiyeti hiçbir güç işçi sınıfına kabul ettiremedi, yine ettiremeyecektir. İşçi sınıfı başta sendikalarıyla ve emekçi dostu demokratik kitle örgütleriyle birlikte bu saldırıyı da göğüsleyebilecek tecrübeye ve birikime sahiptir.

Kamuoyuna saygıyla duyrulur.

Petrol-iş Sendikası Gebze Şubesi
      Yönetim Kurulu Adına
                    Başkan
             Eyüp Akdemir


İzmit Belediyesi’nin yeni kadrosu hazır

Büyükakın: Daha güzel bir Kocaeli için yeniden yola çıktık

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

İşte Hat 161'in yeni güzergahı! Hat 41 ile çalışacak...

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Gölcük’teki atıl iş merkezi eğitim yuvası oldu

Bıyık, Gebze Belediyeler Birliği Başkanı oldu

Başkan Ömeroğlu’ndan muhtarlara: "Telefonlarınız 24 saat açık olsun"

Gebze’nin yeni merkezi hasta kabulüne başladı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

"Hayatın İçindeyim" zirveye çıkardı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Derince yaza hazırlanıyor

Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama

Takla atan otomobilden burunları bile kanamadan çıktılar

Kar maskesi takıp 19 yaşındaki genci öldüren 2 şahıs tutuklandı

Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Nihal Candan'a tahliye kararı

Bakan Mehmet Şimşek'in gözü makam araçlarında

İsrail saldırısında öldürülen annesinin rahminden kurtarılan bebek hayatını kaybetti

Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor

Ticaret Bakanlığı IBAN kiralama ilanlarına karşı vatandaşları uyardı

Öğretmene yumruk atan veli tutuklandı

Yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne açıldı

Yıl sonuna kadar 36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Milli okçular Avrupa rekoru kırdı

PFDK’dan, Ümraniyespor ve Kocaelispor’a ceza

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için Gaziantep deplasmanında

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR