• BIST 100

    9722,09%0,80
  • DOLAR

    32,50% 0,02
  • EURO

    34,82% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2424,26% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3994,55% 0,00

Otobüs Şoförünün İlk İfadesi: Şoka Girdim

Başkent Ankara'da 12 kişinin hayatına mal olan kazaya neden olan otobüs şoförü Erol Ayaz ilk ifadesinde ''Şoka girdim. Yaptıklarımı hatırlamıyorum." dedi.

ASAYİŞ 3.10.2015 09:45:00 0
Otobüs Şoförünün İlk İfadesi: Şoka Girdim

Ankara Dikimevi'ndeki otobüs faciasında hayatını kaybeden 12 kişiden 8'i dün gözyaşlarıyla toprağa verildi. İfadesinde "Frene bastım, otobüs durmadı" diyen şoför Erol Ayaz tutuklandı.

Ankara'da 12 kişinin hayatına mal olan katliam gibi otobüs kazasına ilişkin soruşturma devam ediyor. Kazada yaşamını yitirenlerden 8'i dün Ankara'da toprağa verildi. Hayati Özden (69), Selkin Çengel (35), Günten Ünal (85), Ethem Koçak (93), Asım Deryal (53) ve Naime Turgut'un cenazeleri, Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. 62 yaşındaki İsmet Ataş, Mamak Ortaköy'de, 35 yaşındaki Hilal Gökkaya Ülgen ise Gölbaşı'nda son yolculuğuna uğurlandı. Karşıyaka Mezarlığı'ndaki cenaze törenine milletvekilleri de katıldı.

Facianın ardından Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan yaralıların 5'i ayakta tedavinin ardından taburcu oldu. Ağır yaralanan Erdal Demirtaş (48) yoğun bakım ünitesinde tutulurken, diğer 4 yaralının tedavisi de devam ediyor.

'HATIRLAMIYORUM' DEDİ

Kazaya neden olan otobüs şoförü Erol Ayaz, dün Ankara Adliyesi'nde önce savcıya ifade verdi, ardından hâkim karşısına çıktı. 8 yıldır EGO'da çalıştığını belirten Ayaz, ifadesinde şunları söyledi: "Önümde maddi hasarlı kaza vardı. Araç çalışır haldeydi, el frenini çektim. Vitesi boşa getirip getirmediğimi hatırlamıyorum. Araçtan inip kaza yerine geldim. Yolculara isteyenin inebileceğini söyledim, indiler. Arkamdaki şoförler kornaya basıp, 'Biraz öne al, sağa ya da geri dönebiliriz' dediler. El frenini indirdim. Biraz gaza dokundum. Araç yavaş hareket edeceğine hızlandı. Frene bastım, tutmadı. Önümdeki otobüse vurmamak için direksiyonu sağa kırdım. Hâkimiyeti kaybettim, otobüs kaldırıma çıktı. Israrla ayak frenine bastım, durmadı. Heyecanlandım, el frenini çekemedim, unuttum. İnsanlar kaçışıyordu, onlara çarpıyordum. Şoka girdim. Yaptıklarımı hatırlamıyorum."

 

SAVCI SİGARAYI SORDU

Soruşturmayı yürüten Savcı Mustafa Bilgili ise Ayaz'a incelenen araç kamerasına ait görüntüleri sordu. Bilgili yolcuları indirdikten sonra sigara yaktığını ve sakin göründüğünü hatırlatınca, Ayaz "Şu an hatırlamıyorum. Şoktaydım. Otobüsten indikten sonra ne yaptığımı hatırlamıyorum. Daha sonra EGO amiri aradı, telefonu açtım, olayı anlattım. Onlarla birlikte polise teslim oldum. Pişmanım" dedi.

Şoför Ayaz, "birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan mahkemeye sevk edildi. Tutuklanan Ayaz, ölen her kişi için ayrı ayrı 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Öte yandan kazanın dehşeti, çevredeki güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülere göre, kaldırımda yürüyen çok sayıda yaya, otobüsün hızla geldiğini fark edince sağa sola kaçışmaya başlıyor. İki anne, pusette taşıdıkları bebeklerini kurtarmak için can havliyle bir dükkâna sığınıyor.

 

ŞOFÖR EĞİTMENİNDEN ÇARPICI TESPİTLER

Ankara'da 12 kişinin ölümüne neden olan EGO şoförü, otomatik gaz sisteminin devreye girdiğini ve frenin kilitlendiğini savundu. Türkiye'nin önde gelen otobüs üreticilerinden birinde yönetici olarak çalışan ve belediye şoförlerine eğitim de veren bir uzman, kazayı analiz etti. "Kabataş kazasının aynısı" diyen uzmanın tespitleri özetle şöyle:

"İfadede freni bırakınca aracın kendiliğinden hareket ettiği söyleniyor. Böyle bir fırlama, ancak saatte 2-3 kilometre hız yaratır. Bu da yürüme hızıdır. Ben yurtdışında da görev yaptım. Bu tür kazaları orada da inceledim. Şoförler hep 'Araba kendiliğinden gazlandı' der. Asla böyle şey olmaz. 30 yıllık şoför bile gaz ve freni karıştırır. Aracın freni patlasa bile freni boşaldığı için o kadar ağır hareket eder ki yayaları itemez, kaldırıma çıkamaz. Şoförler panikledikleri anda fren yerine gaza basıyorlar. Hiçbir araba kendi kendine gaz yemez. Yüzde 99, şoför panikle fren yerine gaza bastı."

KABATAŞ KAZASI GİBİ

İstanbul Kabataş'ta 1 Ağustos 2014'te meydana gelen kazada kontrolden çıkan İETT otobüsü, vapura binmek için bekleyenlerin arasına daldı. 2'si ağır 16 kişi yaralandı. Yaralılardan 19 yaşındaki Kübra Dere'nin bacağı kesildi. Gözaltına alınan otobüs şoförü Eyüp E., "Hareket tuşuna bastım. Araç birden fırladı. Frene bastım, durmadı. Gaz pedalı takılmış gibiydi" dedi. Eyüp E., denetimli serbestlik şartıyla serbest bırakıldı.

3 AY ÖNCE EĞİTİM ALDILAR

Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO otobüs şoförlerine periyodik olarak 'güvenli sürüş', 'davranış' ile 'iş sağlığı ve güvenliği' eğitimi veriyor. Eğitimlerde şoförler, güvenli sürüşte temel kurallar, otobüs şoförlerinin sorumlulukları, araçların pratik kullanımı, ilkyardım ile öfke kontrolü gibi konularda bilgilendiriliyor. 3 ay önceki kursta bin 71 otobüs şoförü eğitim aldı. 1 ay önce de 2 bin 352 şoför davranış eğitiminden geçirildi.

SAĞLIK SORUNU İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPIYORDU

Kazada hayatını kaybedenlerin hikâyeleri yürek burktu. 93 yaşındaki Ethem Koçak'ın sağ- lık sorunları olduğu, her gün yürüyüş yapmak için aynı saatte caddeye çıktığı öğrenildi. Ecel, yaşlı adamı 'sağlık yürüyüşü' sırasında yakaladı.

Ölenlerden 2'si de yakın arkadaş olan KOSGEB çalışanı Hilal Gökkaya Ülgen ve Selkin Çengel'di. Teknoloji geliştirme biriminde çalıştığı belirtilen 2 arkadaş, öğle tatili nedeniyle Mamak'tan Cebeci'ye gitmişti. Çengel'in aracının kazaya karıştığı, 2 arkadaşın olay sırasında aracın başında kaza tespit tutanağı düzenledikleri belirtildi. Ülgen ve Çengel için önce KOSGEB Başkanı Recep Biçer'in katılımıyla kurum binasında bir tören düzenlendi.

'ŞOFÖR TELEFONLA KONUŞUYORDU' İDDİASI

Bir görgü tanığı, kazayı şöyle anlattı: "Otobüs Ankaray'ın girişinden başlayarak, insanları altına ala ala geldi. Çok hızlıydı. Aynı zamanda şoför telefonla konuşuyordu. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne seslenmek istiyorum. İnsanların canı bu kadar ucuz olmamalı. Sen otobüsün direksiyonuna oturttuğun insanlara dikkat etmelisin."

'İLK BANA ÇARPTI, BİR ADIM ATMASAM'

Faciadan yaralı kurtulan Gürdal Aladağ (44), o anları şöyle aktardı: "Bankadan geliyordum. 2 EGO otobüsü kaza yaptı. Yol kapanmıştı. Sonradan gelen 3'üncü otobüs, sıyrılmak isterken kaldırıma daldı. Çok süratliydi, duramadı. Ağacı söktü. Metronun duvarını yıkıp insanları altına alarak devam etti. Hızı hiç kesilmedi. Bağırış çağırış, kıyamet günü gibiydi. Otobüs ilk bana vurdu ve kenara savruldum. Bir adım daha atmasam, ben de ölecektim."(Kaynak: Habertürk


Erkekler İçin Trend Olan 2024 Tişört Modelleri

Oto yıkamacıda işlenen cinayetin detayları ortaya çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Başkan Sezer, mazbatalarını alan muhtarlara başarılar diledi

Otobüs şoförünün burnunu kırdılar

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

85 okulda 156 özel eğitim sınıfın tadilatı gerçekleştirilecek

Başkan Söğüt: "Tüm enerjimizi Körfez için harcayacağız”

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

İlkokul öğrencilerine ‘sıfır atık’ etkinliği

SEDAŞlı çocuklar 23 Nisan’ı coşkuyla kutladı

Polisin şefkat eli: İntihar girişiminde bulunan şahsı sarılarak ikna etti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın duyurduğu operasyonun detayları: 52 milyonluk para trafiği

Minik yüzücülerden büyük başarı

Otomobille kafa kafaya çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Başkan Ömeroğlu koltuğu minik öğrenciye devretti

23 Nisa’da Gölcük renkli görüntüler sahne oldu

Bu sefer çocuklar meclis koltuğuna oturdu ve oyladıkları önergeyi oy birliğiyle kabul etti

Derince’de öğrenciler dev Türk bayrağı açtı

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu yaşandı

Körfez’de öğrencilerin gösterileri izleyenleri mest etti

Tramvaya binen miniklere palyaço sürprizi

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TEM Otoyolu’nda araçta hareketsiz yatan şahıs polisi harekete geçirdi

Çocuklar kanser hastası kadına unutamayacakları anlar yaşattı

Sağlıklı Bir Gelecek İçin: Nifty Testi

Felsefenin dili mi olurmuş? Evet! Filolog Samet TUNCAY sizlere dil felsefesinin temellerini açıklayacak! Hazırsanız başlayalım!

İzmit Belediye Başkanı Cemre Şeşen ilk talimatını verdi!

Çayırova’da 23 Nisan coşkusu

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

Olimpik Akademi’nin Yenilikçi Yaklaşımı İle Kaliteli Jimnastik Malzemeleri

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR