• BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Ortodontist Dr. Ferdi Allaf ortodondiye dair merak edilenleri açıkladı

Diş beyazlatma, diş eti çekilmesi, diş taşları, sabit ortodontik tedavi ve diş teli uygulaması gibi daha birçok ortodontik konuyu Ortodontist Dr. Ferdi Allaf'a sorduk.

SAĞLIK 15.02.2019 14:13:00 0
Ortodontist Dr. Ferdi Allaf ortodondiye dair merak edilenleri açıkladı

Diş beyazlatma uzun vadede dişlere zarar verir mi?

Diş beyazlatma uzun vadede dişlere zarar vermez. Sadece, diş beyazlatmanın başlangıç safhasında yani hemen diş beyazlatma işlemimiz tamamlandıktan sonra bir süre hassasiyete neden olabilir. Ama diş beyazlatmanın düzgün koşullarda ve hekim kontrolünde yapılması durumunda, diş beyazlatma herhangi bir şekilde dişlerimize zarar vermez. Bunun yanı sıra sigara, çay, kahve, kırmızı şarap, renkli meyve sularını ne kadar az tüketirsek, bu beyazlatma bizi o kadar uzun süre götürebilir. 

Diş taşlarını temizletmek diş hassasiyeti yaratır mı? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Diş taşlarını temizlettiğimizde uzun süre kapalı kalan yüzeyler açığa çıktığı için, ilk dönemde bir hassasiyet yaratabilir fakat sonrasında bu normal sürecine geçecektir. Diş taşlarını belli periyotlarda temizletmemiz gerekir. En azından 6 ayda bir hekim kontrolünde diş taşlarımızı temizletmemiz gerekiyor. Aksi durumda, diş taşlarımız ilerleyip kemik yıkımına ve diş eti çekilmesine neden olabiliyor. Diş eti çekilmesinden korunabilmek için, düzenli hekim kontrolüne gidip, iyi bir ağız bakımı yaptırmamız ve bu diş taşlarımızı temizletmemiz gerekiyor. Biz ortodontik tedavi sırasında ve sonrasında da diş taşlarını özellikle takip ediyoruz ki, diş taşı oluşması gibi bir durumda ortodontik teller varken de temizletme şansımız mevcut. 

Diş eti çekilmesi neden olur, nasıl önlenir?

Diş eti çekilmesini etkileyen birçok faktör var. Diş tellerinden sonra, ağzımıza diş telleri uygulandıktan sonra, hekimimiz bize ona uygun olacak bir diş fırçası önerecektir. Ortodontik diş fırçaları var. Ortodontik diş fırçasının yanına ağzımızda ortodontik braketler varsa, diş fırçası ve diş macunu alışkanlığımızı diş arası fırçasıyla da desteklememiz gerekiyor. Kısacası düzenli, düzgün bir şekilde fırçalayıp, diş arası fırçasıyla da bunu desteklediğimiz sürece bir sıkıntı olmayacaktır.  

Sabit ortodontik tedavi dişlerimi çürütür mü?

Sonuçta, telden veya ortodontik tedaviden dolayı dişlerimiz çürümez, ama biz yeteri kadar iyi bir ağız bakımını yapamaz, ağız hijyenimizi düzgün seviyede tutamazsak, ağzımızda bu ortodontik tellerimiz olmasa dahi çürük oluşumu olabilir. Bu ortodontik braketler çürük oluşumunu, çürük oluşumu olasılığını arttırabilir. Ama sadece sabit ortodontik tellerimiz var diye dişlerimiz çürümez. Dişlerimizi düzgün fırçaladığımız sürece ağzımızda braketlerimizin olması bir sorun teşkil etmez. Ama yeterli ağız hijyenimizi sağlayamazsak, ağzımızda braketlerimiz olmasa dahi dişlerimizde çürük riski oluşur. Braketler sadece bu riski artırır.

Ortodontik tedavi için sağlam dişlerin çekilmesi doğru mu?

Ortodonti; dişler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Ortodonti kelimesi, Yunanca’da ortho “düzgün” ve odons “diş” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Kelime anlamı olarak düzgün diş anlamına gelse de ortodonti, yüz ve çenenin gelişim bozukluklarının düzeltilmesini de amaçlar.

Ortodontik tedavinin ana amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Çünkü, biz ne sadece alt çeneyle ne de sadece üst çeneyle çiğneme yapabiliyoruz; ikisiyle birlikte işlev yapılabiliyor. Ortodontik tedavi ağız sağlığının geliştirilmesine ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır.

Dişsel bozukluklar her yaşta düzeltilebilirken, iskeletsel bozuklukları (örneğin alt çene önde, üst çene geride, ya da tem tersi alt çene önde, üst çene ilerde olan vakalar)  ergenlik döneminde yakalayacak olursak, ilerde ameliyata gerek kalmadan, küçük yaşta düzeltebilme şansımız olabiliyor. Aksi takdirde, düzeltilemez mi? Evet, ileriki yaşlarda yine düzeltilebilir. Ama o zaman ortodontik tedavinin yanı sıra bir ortognatik cerrahi işlemine de ihtiyaç duyuyoruz.

Bazen ortodontik tedavi için sağlam dişlerimizin çekilmesi gerekebiliyor. Mesela bazı durumlarda, kalıtsal olarak annemizden çenemizin ufaklığını alıp, babamızdan da dişlerin büyüklüğünü alabiliyoruz. Bu tür durumlarda dişlerin çene üzerinde hizalanması sırasında yeteri kadar yer olamayabiliyor. Bu veya benzeri durumlarda, bir ortodontik tedavi yapılırken sağlam dişlerimizin çekimi gerekebiliyor. Diş çekimi kararı, dişlerin çene kemikleri üzerine yerleştirilemediği durumlarda tedavi sonucunun daha başarılı ve kalıcı olmasını sağlar.

Diş teli uygulaması her yaşta yaptırılabilir mi? En uygun yaş hangisidir?

Ortodontik tedavi artık günümüz koşullarında her yaşta uygulanabiliyor. Geçmişte ortodontik tedavinin sadece çocuklar için olduğu görüşü hakimdi. Günümüzde ise ortodontik hastaların yaklaşık yüzde 30’u erişkin bireylerden oluşmaktadır. Sağlıklı bir kapanış, 16 yaşında olduğu kadar 60 yaşında da aynı öneme sahiptir. Yaş, ortodontik tedavi için değerlendirilecek bir kriter değildir. Sağlıklı dişler her yaşta hareket ettirilebilir. 

Ancak ergenlik dönemde hastaya erişebilmemiz durumunda iskeletsel bozuklukları da düzeltme şansına sahip olabiliyoruz. Artık 6 yaşından itibaren şeffaf plak tedavisi de uygulayabiliyoruz. Daha önceleri daha çok beyaz yetişkin bireylere; bir diğer deyişle, belli bir yaşın üstünde olup, “dişlerim düzelsin istiyorum yani ortodontik tedavi yaptırmak istiyorum ama tellerle dolaşmak istemiyorum” diyen bireyler için ideal bir tedavi iken şimdi artık o yaş grubu 6 yaşa kadar inmiş durumda. 

Diş telleri çıktıktan sonra dişler eski haline döner mi?

İnsan vücudunda olduğu gibi dişlerde de hayat boyunca süren bir hareket ve değişim söz konusudur. Ortodontik tedavimiz bittikten sonra ortodontistimiz tarafından geri dönüşü engellemek ve en aza indirmek için pekiştirme tedavimiz de yapılacaktır. Bu ortodontist tarafından yapılacak olan pekiştirme tedavisi birkaç şekilde yapılabilir. Ya dişimizin arkasına ince bir tel (lingual retainer) yapıştırılır, ya da şeffaf plaklarla işlem yapılır. Hasta bu şekilde yapılacak pekiştirme tedavisini uyguladığı sürece dişlerde eski haline dönme durumu olmaz. 

Diş tellerinden sonra diş bakımında nelere dikkat edilmeli?

Porselen ya da metal diş teli uygulaması yaptığımız durumlarda hastamızdan sert, yapışkan ve asitli içecekler tüketmemesini rica ediyoruz. Şeffaf plak dediğimiz teknikte ise bunlardan bağımsız olarak herhangi bir yasak uygulaması olmadan, oldukça daha kısa sürede, daha konforlu ve daha estetik bir tedavi imkanı sağlayabilmekteyiz.

Bütün ortodontik tedavilerin sonrasında pekiştirme tedavisi mutlaka uygulanmalı. Şeffaf plak teknolojisinin de vivera retainer dediğimiz kendi özel pekiştirmesi mevcut. Tamamen bilgisayar ortamında, kişiye özel hazırlanıyor ve uygulaması ortodontist tarafından yapılıyor. Sabit ortodontik tedavi yaklaşık bir yıl ile bir buçuk yıl arasında sürebiliyor. Şeffaf plaklar ile bu tedaviyi daha kısa sürede, hastanın tedavi ihtiyacına göre üç ila dokuz ayda tamamlayabilme imkânımız olabiliyor. 

Metal diş teli, lingual diş teli, porselen şeffaf diş teli arasındaki farklar nelerdir?

Ortodontik tedaviyi birçok şekilde yapabiliyoruz. Ortodontik tedavi ya dişlerimizin ön yüzlerine takılan tellerle (bunlar metal veya porselen braketler olabilir) ya da dişlerimizin arka yüzlerine takılan tellerle olabilir. Ama günümüz koşullarında bunlardan bağımsız olarak, hiç ortodontik tel takmadan şeffaf plaklarla da bu ortodontik tedaviyi yapabilme şansına sahibiz. Metal diş teliyle porselen diş teli arasında, tedavi süreci, tedavi seyri veya tedavi süresi açısından herhangi bir fark yok. İkisi arasındaki tek fark, görüntüdür. Ama lingual diş telinde sadece dişinizin arkasında teller oluyor, ayrıca lingual diş telinin ilk aşaması biraz daha meşakkatli olabiliyor. Bildiğiniz üzere, konuşurken dil dişlerimizin arkasında dolaşır. Dolayısıyla lingual ortodontik tedavinin ilk dönemlerinde, dilimizin tahriş olma olasılığı daha yüksek. Ama bütün bunların yanı sıra, şeffaf plaklarla gerek metal diş telinden, gerek porselen şeffaf telden veya lingual telden çok daha kısa sürede ve çok daha etkin bir ortodontik tedavi elde etme şansına sahip oluyoruz. Hatta tedaviye başlamadan sonucunu gösterebiliyoruz. Böylece, hastamızın herhangi bir şekilde hayal etmesini beklemeden, direkt olarak tedavi sonucunda ne oluşabileceğini ve ne gerçekleşeceğini ona sunabilme şansımız oluyor; dolayısıyla da hayal kırıklığı yaşanmıyor. Dışarıdan görünmüyor, hasta özel bir görüşmesi olduğunda plakları çıkarabiliyor. Bu şekilde de çok ciddi bir konfor sağlıyor. Daha kısa sürede bir tedavi sağlıyor. Metal diş telleri veya porselen diş telleri ağzımızdayken birtakım yasaklarımız olurken şeffaf plak tekniğinde herhangi bir yasağımız söz konusu değil. İstediğimizi yiyip istediğimiz içebiliyoruz. 

Sabit ortodontik tedavi yaptığımız noktalarda, metal braket veya porselen braket olsun veya lingual teknikte olsun, ister istemez, ne kadar iyi bir temizleme yapmaya çalışsak dahi yiyecekler braketlerin arasında kalabiliyor. Ama şeffaf plak tekniğinde normal bir şekilde plağı çıkarıp istediğimizi yiyip tükettikten sonra temizliğimizi yapabildiğimiz için daha ideal ve daha net bir temizlik yapabiliyoruz. 

Ortodontik fonksiyonel tedavi hedeflediğimiz durumlarda dahi artık şeffaf plaklarla alt çeneyi de ileriye almamız yani Mandibular Advancement sağlamamız mümkün olabiliyor. 

KAYNAK: MİLLİYET


Burs Başvurusu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler: Preply Türk Öğrenciler için Anlatıyor

İstanbul Masaj Salonlarını Bul

O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR