• BIST 100

    10275,75%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Öğrencilere 'yarıyıl tatilinde dijitalden uzak kalın, fiziksel aktiviteye yönelin' önerisi

Salgın nedeniyle eğitimlerine uzaktan devam ettikleri için uzun süre ekrana maruz kalan ve evde vakit geçiren öğrencilerin, yarıyıl tatilinde dijitalden uzak kalmaları ve evlerinde yapabilecekleri fiziksel aktivitelere yönelmeleri öneriliyor.

EĞİTİM 22.01.2021 13:15:00 0
Öğrencilere

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜ-C) Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hakan Şahin, , salgın sürecinin öğrencilerin psikolojisini ve okula bakış açılarını olumsuz etkilediğini, ilk önce tatil gibi görülen bu süreçten mutlu olduklarını ama bunun uzamasıyla problemlerle karşılaşmaya başladıklarını anlattı. 

Öğrencilerin bu süreçte ekran karşısında fazla vakit geçirdiğini belirten Şahin, Amerika Pediatri Birliği'nin yaptığı araştırmalara göre, 2-5 yaş arası çocukların günlük maksimum ekran süresinin 1 saat olarak kabul edildiğini, salgın döneminde bu sürenin aşıldığını söyledi.

Gelişim alanlarını, "dil gelişimi", "bilimsel gelişim", "sosyal duygusal gelişim" ve "fiziksel gelişim" olarak sıralayan Şahin, uzaktan eğitimin bilişsel anlamda çocukları desteklediğini ama sosyal ve fiziksel anlamda olumsuz bir etken oluşturduğunu söyledi.

Salgın sürecinden en çok okul öncesi eğitimin etkilendiğine işaret eden Şahin, "Çünkü okul öncesi eğitimde çocuklar dokunarak, görerek, yaparak, yaşayarak öğrendikleri için kavramlar soyut kaldı. Ekran karşısında öğretmenleri her ne kadar hikayeler, masalar, oyunlar anlatmış olsa da çocuklar dijital ekrana bağımlı kaldı ve bundan olumsuz etkilendiler. Maalesef okul öncesi dönemde uzaktan eğitim olmuyor. Çocukların el ele tutuşması, birbirleriyle etkileşime girmeleri gerekiyor." diye konuştu.

Hakan Şahin, ilkokul birinci sınıfın okuma ve yazmanın en güçlü ve hızlı öğrenildiği dönem olduğunu, seslerin uzaktan eğitimle verilebileceğini ama yazmanın öğretmenin rehberliğinde olması gerektiğini, çocukların salgın nedeniyle bundan mahrum kaldıklarını vurguladı.

"Tatilde günlük ritim oluşturun"

Çocukların belki de hayatları boyunca karşılaşabilecekleri en farklı sömestir tatiline girdiklerini ifade eden Şahin, salgın nedeniyle bu dönemde fiziki olarak evde vakit geçirdiklerini, aktif bir okul hayatlarının olmadığını ve Kovid-19 tedbirleri nedeniyle tatilin büyük bir bölümünü de evde geçireceklerini dile getirdi.

Şahin, yarıyıl tatili için öğrencilere şu önerilerde bulundu:

"Küçük yaştaki çocuklarımızı dijitalden, ekrandan, televizyondan uzak tutma noktasında bilimsel araştırmalar yaparken bu süreç bizi mecbur bıraktı. Dijital ortama çok fazla maruz kaldılar. Öğrencilere tavsiyem, dijitalden ve ekrandan uzak durmaları noktasında olacak. Bu 21 günlük tatilde neler yapılabilir? Günlük bir ritim oluşturulup ona göre hareket edilebilir. Çocuklar bu rutinleri severler. Uyanma saati, kahvaltı saati, oyun saati, daha büyük çocuklar için okuma saati gibi... Anaokulu ve ilkokul çocukları için yarı yapılandırılmış diye tabir edilen legolarla küçük oyun alanları oluşturulabilir. Ebeveynleriyle varsa kardeşleriyle daha çok fiziksel aktivite, sosyal duygusal etkinlikler ve eğitimler yapılabilir."

"Fiziksel aktivite ağırlıklı oyunlar ve etkinlikler öneriyoruz"

Çocukların salgın döneminde evlere hapsolduğunu ve hareketsiz kaldığını belirten Şahin, "Evleri müsait olanlar için çocuklara fiziksel aktivite ağırlıklı oyunlar ve etkinlikler öneriyoruz. Tatili evlerinde parkur tarzı oyunlar kurarak daha eğlenceli hale getirilebilir ve verimli geçirebilirler." dedi.

Müzik, resim gibi alanlarda yetenekleri olan öğrencilerin bu alanlara yönelebileceklerini belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Tatil, 'Tamamen kitabı, defteri, kalemi, bırakalım.' anlamına da gelmiyor. Çünkü bu süreçte eğitim gören çocukların durumu uzmanlarca 'kayıp nesil' olarak tanımlanıyor. Ne kadar uzaktan eğitim olsa da hiçbir eğitim yüz yüze eğitimin yerini tutmuyor. Çocuklarımızın bu açığı bir şekilde kapatması noktasında tamamen derslerden uzaklaşmalarının doğru olmayacağını düşünüyorum. Daha çok fiziki materyali ve kitabı olan etkinliklere yönelmeleri iyi olacaktır. Sosyal ve sanatsal faaliyetlere de biraz daha fazla ağırlık verebilirler."

Ebeveynlere "Çocuklarınıza sosyal duygusal anlamda destek olun" tavsiyesi

Dr. Öğr. Üyesi Şahin, ebeveynlere, çocukların salgınla ilgili kaygılarını en aza indirmeleri tavsiyesinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Kaygılarını azaltmak için diğer arkadaşlarını örnek göstererek onlarla konuşturabiliriz. Burada ebeveynlere düşen en büyük sorumluluk, sakin, hoşgörülü ve nazik olmaları. Çünkü onlar da bu süreçte evlerinde, bazıları işlerini kaybetti, bazıları farklı bir çalışma sistemine geçti. Çocuklarına, hem sosyal duygusal anlamda hem de diğer gelişim anlamlarında destek olabilirler. Çocuklarının kitap okumalarına refakat edebilirler. Çocuklarının eksik konuları varsa onları tamamlamalarına yardımcı olabilirler. İmkanları varsa evde farklı bir aktivite, etkinlik yaratabilirler. Çocuklarını yetenek, ilgi ve becerileri noktasında destekleyebilirler."

Öğrencilerin karnelerini dijital ortamda alacaklarını hatırlatan Şahin, ebeveynlere, "Ne not getirirse getirsin o çocuk bizim çocuğumuz, o not onun sadece hayatının bir parçası. Hiçbir şekilde aldığı notla çocuğu olumsuz bir şekilde eleştirmemeli. Hele hele bu dönem hiç eleştirmemeli. Çünkü bu dönem kaygının, stresin, öfkenin, sinirin en fazla olduğu dönem. Notlar çocukların hayatlarının sonu değil." uyarısında bulundu.

AA

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 17 arttı

Tarımsal hasıla rekor kırdı

Çamlıca Kulesi'ne benzer verici kuleler 30 büyükşehirde kurulacak

Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı

Kara Yollarında Durum

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Bugün hangi eczaneler nöbette?

TEM’de bariyere çarpan otomobilin tavanı koptu: 4 yaralı

Büyükgöz Kargalı Sakinleriyle Çay Sohbeti Yaptı

Başkan Büyükgöz'den Aşure İkramı

"Gazze günümüzün Kerbela’sı"

Beyzanur Akkuş, Avrupa şampiyonu oldu

Darıca Millet Bahçesi’nde çıkan yangın söndürüldü

BALKAN RÜZGÂRI KARTEPE’DE ESTİ

Başkan Büyükakın’dan Çayırova’da STK ziyareti

Gonca’ya her yönüyle tam not

Deprem bölgesi öğretmenlerine afet eğitimi

Başaran Camii çevresine estetik dokunuş

Süper Enduro Şampiyonası başladı

Kocaeli’de judo fırtınası esiyor

Yeni Doğum Yapan Anneler İçin Bakıcı Desteği: İlk Aylar Çok Önemli

TGF ve Basın Vakfı, Gebze’de Buluşuyor: Gazetecilik Mesleğinin Sorunları Masaya Yatırılacak

Gebze Kirazpınar'da gecekondu bölgesinde yangın çıktı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Serinlemek için girdiği denizde boğulma tehlikesi geçirdi: 17 yaşındaki gencin durumu ağır

Girit Adası'nda orman yangını: 5 bin kişi tahliye edildi

’Antep Lahmacunu’ tescil için AB yolunda

Nemrut’un ’kalbi’ küçülüyor

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 17 arttı

Tarımsal hasıla rekor kırdı

Çamlıca Kulesi'ne benzer verici kuleler 30 büyükşehirde kurulacak

Son 10 günde çıkan 761 yangının tamamı kontrol altına alındı

Beyzanur Akkuş, Avrupa şampiyonu oldu

TGF ve Basın Vakfı, Gebze’de Buluşuyor: Gazetecilik Mesleğinin Sorunları Masaya Yatırılacak

Girit Adası'nda orman yangını: 5 bin kişi tahliye edildi

’Antep Lahmacunu’ tescil için AB yolunda

Nemrut’un ’kalbi’ küçülüyor

Ford Otosan’da yüzlerce işçi zehirlendi: EMEP Milletvekili Bayhan, ‘Bu bir avuç sömürücüyü siz cesaretlendiriyorsunuz’

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Tüpraş meclis gündeminde

Gelecek Partisi’nden Yozgat’a Anlamlı Ziyaretler

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

DOĞUŞ ÇAY YILDA 2 MİLYON TON TARIM ÜRÜNÜNÜ EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

KSO Başkanı Zeytinoğlu haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

Başiskele’de dağ koşusu heyecanı yaşandı

İzmitli yüzücü, Avrupa’da üst üste altın madalya kazandı

Engin Çetinay: Hedefimiz Uludağ’ı sporun en önemli merkezlerinden biri haline getirmek!

Darıca Türkelispor’da kombine kartlar satışa çıktı

Türkiye Futnet Milli Takımı, Avrupa şampiyonasına gidiyor

GÖLCÜK KÖYLER ARASI GELENEKSEL 6. FUTBOL TURNUVASI BAŞLADI

Körfez Kent Konseyi’nden Kocaelispor’a tebrik ziyareti

GEBZE BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ BİR BAŞARIYA DAHA İMZA ATT

Darıca Türkelispor ‘şampiyon ekiple’ devam edecek!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.