• BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

O çağrıya devlet sahip çıktı

Fiyat artışının önüne geçmek, yerli tüketimini artırmak için başlattığımız ‘yerli malı bilinsin’ çağrımıza yönetmeliğe eklenen düzenleme ile destek geldi.

GÜNDEM 19.09.2018 08:19:00 0
O çağrıya devlet sahip çıktı

Gazetemizin, zam furyasının başladığı günden itibaren başlattığı, tüketicinin gücünü kullanmasını tavsiye eden çağrılarımız tek tek karşılığını buluyor. İlk çağrı, evinin bütçesini yapan, harcamalarını yöneten kadınlara yönelikti. “Fırsatçıyla savaş kadının işi” dedik, ihbar çağrısında bulunduk. Ardından çok sayıda okurumuz gazetemizi fotoğraf yağmuruna tuttu. Gramajı düşürüp gizli zam yapan, ardından ikinci bir zamla fiyatını ikiye katlayan, 1 kilogram olduğunu bildiğimiz çay, yoğurt gibi ürünlerin paketlerini aynı boyda tutup içindeki miktarı önce 900, sonra 800 grama indiren, üstüne bir de zam yapan şirketlerin ürünlerini gördük. Üstelik taşıma hariç dövizle hiçbir ilgisi bulunmayan şirketlerin yaptığı bu fırsatçılığa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük tepki gösterdi ve “Fırsatçılar iflah olmaz, fırsatçıya izin vermeyeceğiz” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı maliyeti aynı oranda artmadığı hâlde fahiş zam yapanlara karşı denetim başlattı, bu şekilde davrananlara 50 bin lira ceza verileceğini açıkladı ve bu kararı ‘Tüketiciyi aldatıcı eylem' kapsamına aldı, ardından birçok işletmeye baskın yapıldı, ceza verildi. Ardından döviz zammına bahane gösterilen döviz kiraları için adım atıldı, gayrimenkul kiralama ve satın almalarda TL'ye geçilmesine dair yönetmelik yayınlandı.
Döviz bahanesiyle fahiş zam yapanlar ifşa edilirken, ekonomiye destek için yerli malı çağrısını yaptığımız haberimizde “Yerli malı bilinsin, fiyatı düşsün” çağrısı yaptık. Hem hükûmete hem piyasaya yaptığımız çağrı hemen karşılığını buldu. Okurlarımız bir malın üretim yerine dair işaret örneklerini gönderdiği gibi, Türk Malı işareti için kullanılacak logo tasarlayanlar da oldu. Dün de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘yerli bilinsin' çağrımız için yeni bir karar aldı. Yayınlanan yönetmelikle etiketlerde Türk Malı işaretinin kullanılması mecburi hâle getirildi. Yönetmelikte, etiketlerde fiyat değişim tarihlerinin de belirtilmesi mecburiyetine de yer verildi. Kararı değerlendiren ve tüketicinin fırsatçıyla savaşında yanında olan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 54. maddesinde yer alan ‘ürün menşei yazılması' mecburiyetinin yönetmelikle güçlendirilip güncellendiğini, çok yerinde olduğunu belirterek, “Çağrınızın karşılık bulması takdire şayan” açıklaması yaptı.

Yerli malı logo sevinci
Ticaret Bakanlığının Türkiye'de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir şekilde ayırt edici işaret konulması zorunluluğu tüketici örgütü temsilcilerince memnuniyetle karşılandı. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, etiketlerin farkındalığa sebep olmasının çok faydalı olacağını ifade etti ve “Hep birlikte yerli malımızı korumalı, satıcımıza sahip çıkmalıyız. Bu konuda da sloganımız ‘Yerli malı, memleket malı tüketici etikete baktığında hemen anlamalı.' şeklinde olmalı” diye konuştu.

Etiketlere 15 gün süre
Ticaret Bakanlığınca Türkiye'de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirilerek ekonomik istikrara katkı sağlanmasının amaçlandığı bildirildi. Etiket zorunluluğu için 15 gün süre verildi. Bakanlık ise kurala uymayanların yetkili kurumlara bildirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Türk işçisi üretiyorsa o mal mutlaka yerlidir
TBM Onursal Başkanı Ağaoğlu, etiket uygulamasında ‘yerli malı' kapsamına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Türkiye'de üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan şirketlerin ürünleri de yerlidir. Türk Malı etiketi mecburiyetinde bu unsur mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Bu konuyu daha önce Cumhurbaşkanımız da dile getirmişti. ‘Türkiye'de üretim yapan yabancı değildir, Türktür' ifadesini kullanarak belirtmişti bu konuyu. Hem üretici hem de tüketiciler bu unsura dikkat etmeli. Çok yaygın olan gazlı içecek markası Türkiye'deki fabrikalarda Türk işçileri tarafından üretilir. Evlerde kullandığımız deterjanların çoğu, Türkiye'de üretim yapan otomobil, kamyon, otobüs markaları, mamalar ve daha birçok şey. Bu yönetmeliğin amacı da zaten ithal ile Türkiye'de üretilen ayrımı için” dedi.

Etikette fiyat değişim tarihinin bulunması şartının da çok yerinde olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Biliyoruz ki fırsatçılar son günlerde rafta duran eski salçaya zam yaptı, raftaki tuvalet kağıdının fiyatını ikiye katladı. Döviz arttığı gün mü üretti o salçayı, tuvalet kağıdını? Ayrıca dövizle ne ilgisi var bunların? Tabii fırsatçılık var. Fiyat değişikliği tarihi yazıldığında tüketici fırsatçıyı da tanıyacak, o malın son kullanma tarihine dair işareti de bulacak. Satıcılara da bir önerim var. Ülke hepimizin. Tüketici almazsa, alım gücü azalırsa bundan en büyük zararı siz göreceksiniz. Ülkemizde hep birlikte kazandık, şimdi hep birlikte fiyatları geri çekme zamanı” diye konuştu. Fırsatçılık yapıp etikette kurala uymayanların tuketici\%gtb.gov.tr adresi ile Alo 175'e bildirilmesi gerekiyor.

Yerli ürüne Türk bayrağı kararı memnuniyet verici
Türkiye'de faaliyet gösteren zincir marketlerin üst yöneticileri, son günlerdeki zam furyası, fırsatçılık olarak değerlendirilen uygulamalar ve alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim kurulu Başkanı ve BİM İcra kurulu Üyesi Galip Aykaç, yerli ürüne etiket kararını, “Yerli ürüne Türk bayrağı koyacağız. Bundan da memnun olacağız” ifadesini kullandı. Son dönemde alınan kararlar çerçevesinde gıda fiyat artışı denetimlerinin devam ettiğini, kıyaslamanın alış ve satış fiyatlarını karşılaştırma şeklinde olduğunu, kendilerine intikal eden bir cezanın söz konusu olmadığını söyledi. Üretici fiyatlarının yüzde 32, tüketici fiyatlarının yüzde 18 artmış olmasının sebebinin perakendeciler olduğunu belirten Aykaç, “Teşekkür beklerken haksız eleştiri bizi üzüyor. Biz üretici değil, üreticinin ürettiğini satanlarız. Burada o doğru mu arttı, yanlış mı' diye bakmak lazım” diye konuştu.
Migros İcra Başkanı Özgür Tort da alınan diğer bir karar olan TL ile kiralama konusunda görüşlerini paylaştı. Tort, kiraların TL'ye dönüşümü konusunda ilk 30 günün müzakere ile geçeceğini, sürenin 60 güne çıkarılmasını talep edeceklerini belirterek “Mal sahipleri perakendeciler kadar duyarlı ancak sektörün tıkandığı yer yabancı para cinsinden borçlanarak yaptığı işletmeyi nasıl dönüştüreceğidir. Burada aklıselim bir rakamla kilit açılmalıdır. Kayıtsız kalmış mal sahibi azınlıkta” dedi.

Zamlara savunma
∂ BİM İcra Kurul Üyesi Galip Aytaç, son günlerde en çok gündeme gelen fiyat artışlarıyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
¥ ‘Allah'ın suyuna zam yapıldı' dediler. Ancak ambalajlı suyun maliyetinin yüzde 65'i ambalaj. Bu ambalaj da petrol türevlerinden yapılıyor. İkinci maliyet taşıma.
¥ Domates salçası çok gündemde kaldı. Salçalık domatesin fiyatı 27 kuruştan 85 kuruşa çıktı. Domates kalitesiz ve yetersiz. 2,5 milyon ton ihtiyaç var ama 1,5 milyon ton salçalık domates çıkıyor.
¥ Ayçiçeğinin ton fiyatı 1750 liradan 2450 liraya çıktı, yüzde 40'lıkham madde artışı söz konusu.
¥ Çiğ süt bayramdan önce yüzde 11 zamlandı. 1,30 TL olan sütün litresi 1,70 liraya çıktı.
¥ Kağıt ürünleri zamlandı. Selüloz tamamen ithal. Tonu 615 dolardan 850 dolara çıktı. Hammaddede Yüzde 150 fiyat artışı var.


Estetiği ve Dayanıklılığı Buluşturan Göbekli Melamin

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Göcek Yat Kiralama Hizmetinde Lider Adres

Bizigo ile Seyahat ve Masraf Yönetimi Artık Çok Kolay

AlsakSatsak.com: İkinci El İlanlarla Sektörde Lider

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama

Öğretmen ataması için gün verildi

Sözünü aldığı pamuk şeker arabasına kavuştu: Mutluluğu gözlerinden okundu

İzmit’in her noktası ilaçlanıyor

Sardala Koyu’ndan 30 poşet atık toplandı

Kocaeli’de korsan servis avı

Kocaeli'nin 5 ilçesi elektriksiz kalacak

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli için gök gürültülü sağanak uyarısı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Park halindeki tıra çarpınca 2.39 promil alkollü olduğu ortaya çıktı

Kocaeli’de 20 göçmen yakalandı, 4 kaçakçı tutuklandı

Pompalı tüfekli saldırı kamerada: Cadde ortasında ateş edip bir genci kovaladı

Çocukları öldürülen aileden yürek burkan sözler: "Oğlumuzun değeri 8 yıl mı?"

Tadilat yapılan apartmanın çatı katında yangın : 1 yaralı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TCG Anadolu ilk kez NATO tatbikatında

Teknolojik yol İstanbul’da test ediliyor

Uyku apnesi olanlar ehliyet alamayacak mı ?

Polat çifti hakim karşısına çıktı

Öğretmen ataması için gün verildi

Muayene katılım payı ücretleri değişti

Fahiş fiyata ağır yaptırım geliyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

NakitCoins: Güvenli Kripto Para Alım Satım Platformu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Play-Off tarihleri açıklandı

Kağıtspor'un genç judocuları zirvede!

Çayırova Belediyesi, Süper Lig için play-off oynayacak

Kocaelispor: "TFF tarafından gerekli disiplin soruşturmasının yapılması bir opsiyon değil, zorunluluktur"

TBL: Kocaeli BŞB Kağıtspor: 66 - Balıkesir Büyükşehir Belediyespor: 69

Kocaelili atletler Bursa’dan kupa ile döndü

Gölcük Belediyespor’un voleybol takımından önemli başarı

Tek şans 3 puan!

Yaşar Can ve Haluk Bozo'dan Kocaelispor'a ziyaret

Acun Ilıcalı sır gibi saklıyordu, satın alacağı kulüp ortaya çıktı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16

YAZARLAR