• BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,14
  • EURO

    34,95% -0,28
  • GRAM ALTIN

    2324,15% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Mustafa Uslu: 'Yapımcıların büfeden pay istemesine karşıyım'

Mustafa Uslu, gerçek olayları film haline getirmeye devam edeceklerini belirterek gündemdeki yeni bir konuyu yorumladı. Uslu, yapımcıların sinema salonlarındaki büfe satışlarından pay istemelerine karşı olduğunu açıkladı.

KÜLTÜR - SANAT 27.09.2018 09:41:00 0
Mustafa Uslu:

'Ayla', geçtiğimiz sezon gösterime girdi. Bu sezon da Müslüm Gürses'in hayatını anlatan, 'Müslüm', Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'na girmemesinde önemli rol oynayan, yüzyılın ön önemli casusu olarak kabul edilen İlyas Bazna'yı anlatan 'Çiçero' ve Avustralya'da Avustralya'ya savaş açan iki Türk askerinin macerasını hikâye edinen 'Türksih'i Dondurma' izleyiciyle buluşacak.

Sonra da 1923'te Fenerbahçe'nin İngiltere'yi yendiği tarihi maçın, Gülsüm Kabadayı'nın kaza sonrası hafızasını yitirip felç kalan Rus çocuğa 10 yıl boyunca bakmasının ve Âşık Veysel'in filmlerini çekecek.
Bütün bu filmlerin ortak özelliği hepsinin gerçek olaylar olması.

Belli ki bütün bu filmlerin yapımcısı Mustafa Uslu, Kore Savaşı sırasında astsubay Süleyman Dilbirliği'nin yetim ve öksüz kalan, Ayla adını verdiği Koreli kız çocuğu Kim Eunja'ya manevilik babalık yapması üzerine çekilen 'Ayla' ile hem şevklenmiş hem de cesaretlenmiş. Öyle ya 'Ayla', Türkiye'de 5 milyon 588 bin 903 kişi tarafından izlenip 66 milyon 49 bin TL hasılat elde etmesinin yanı sıra Türkiye'nin Oscar adayı olmuştu.

Yaşanmış olayları film haline getirme merakı üzerine Mehmet Çalışkan'ın Mustafa Uslu ile yaptığı röportajda konu yapımcıların sinema salonlarındaki yiyecek - içecek sektöründen pay istemesine ve film gösterimlerinden önceki reklam yayınlarına kadar geldi. Bir çok reklam filminin de yapımcısı olan Uslu, yiyecek - içecek sektöründen pay istenmesine ve film önünde reklam yayınlanmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Yaşanmış olayları film haline getirme merakınızın kaynağı nedir?
Çünkü gerçekler, çünkü yaşanan olaylar. Gerçekten çok güzel, muhteşem hikâyelerimiz var. Türk sinemasına bir şeyler bırakmak istiyoruz. Hikâyenin geçtiği dönemi canlandırmak, dekoru, kostümü ayarlamak kolay iş değildir. Ne yazık ki bazı sinemacı arkadaşlarım kolay para kazanma yoluna gittiler ve sinemayla alakası olmayan, televizyon eğlenceliklerini sanki sinema filmiymiş gibi beyaz perdede gösterdi. Aslında o işler, sinema için yapılmamıştı. Hepsi televizyon için yapıldı ve sinemada da şanslarını denediler. Geldiğimiz noktada Türk sineması çok kan kaybetti. Burada sinema sahiplerinin de, yapımcılarının da hataları var. 80 milyonluk ülkedeki izleyici sayısı utanç kaynağıdır.

Öyle söylüyorsunuz ama izleyici sayısı her yıl artıyor...
Güney Kore'nin nüfusu 48 milyon ama yılda 286 milyon sinema bileti satılıyor. Bizdeyse nüfusun yarısı kadar bile bilet satılmıyor. Sinema deyip geçmemek lazım. Sinema, yedinci sanattır. Onu kaybettiğinde, tiyatroyu da müziği de kaybedersin. Sinemanın altyapısı, tiyatro ve müzikten oluşur. Sinema sahipleri ve yapımcıların büyük hataları oldu. Filmlerin başına, 45 dakikaya varan reklamlar koydular. Bunu doğru bulmuyorum. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Bunun parayla pulla da alakası yok. Ben filmlerimin başına reklam koydurmadığım gibi, kendi sinema salonlarımda, başka filmlerin de başına reklam koymuyorum. Çünkü orası özel bir mecradır. Oraya gelen kişi sadece filmi izlemek için geliyor ve bunun parasını ödüyor. 45 dakika reklam izletirsen, o insanlar da bir daha sinemaya gitmek istemez. 7'nci sanatı görmezden geldik. Sonra diyoruz ki, 'Bu çocuk, bu köpeğin bacağını neden kesti?' Acaba o çocuk bir tane çocuk filmine gitseydi, bir çocuk oyunu izleseydi ya da oyun hamuruyla 4 bacaklı bir hayvan yapsaydı, o köpeğin bacaklarını kesebilir miydi? Bence o olayın birinci derece mağduru, o çocuktur. Sanatla ilgilenen çocukla ilgilenmeyen çocuk arasında geceyle gündüz kadar bariz fark olur. Birisi katil, hırsız, uğursuz olur, öbürü insanlığa yararlı biri. Mesela Müslüm Gürses'in hayatı da öyledir. Müslüm Gürses, babası hapse girdikten sonra bir dönüm noktasına geliyor. Ya para kazanmak için kötü şeyler yapacak ya da ustasının verdiği bağlamaya sırtını dayayacak ve onunla şarkı türkü söyleyip ailesini geçindirecekti. Türk sineması, geçtiğimiz yıllarda kötü muamele gördü.

Nasıl kötü muamele gördü?
Sinema salonları, insanların gitmeyi çok da heves ettiği yerler değildir. Klostrofobik, penceresi olmayan, havasız yerlerdir. İnsanları oraya çekebilmek için iyi sebepler yaratmak lazım. Geçen sezon 'Ayla', çok iyi bir sebepti. İnsanlar 7'den 70'e gitti. Çok yakın bir arkadaşım, 35 yıldır reklam ajansı sahibi olan bir hanımefendi, konuşmadığı annesiyle, 'Ayla' filmine gittikten sonra barıştı. Film boyunca ellerini bırakmayıp, hüngür hüngür ağlamışlar ve barışmışlar. Bunun gibi dünyadan bir sürü örnek oldu. Bunu sağlayan bir sinema filmiydi. 'Ayla'nın ne kadar izleneceğini biliyor muyduk? Kimse bilemez. 'Ayla', bugün 'Ben yapımcıyım' diyen herkesin önünden bir tur geçti. Senaryo hepsinin önüne geldi. Kimse kusura bakmasın, onlar bu filmi çekmek yerine, kısa yoldan para kazanmaya çalıştı. Belki de çekmeye cesaret edemediler.

Neden cesaret edemesinler ki?
Yapımcılar, hikâyeyi okuduğunda, dönem filmi olması nedeniyle masraflı bir iş olacağını gördü. Ben bu filme 21 Milyon TL yatırım yaptım. Bunları yapmaktansa daha basit şeylerden para kazanmaya çalıştılar ve buna devam ediyorlar. Ben de bu durumu yadırgıyorum ve bunu sinemamıza yapılmış bir ihanet olarak görüyorum. Bunu hem yapımcı, hem de 18 tane salonu olan bir sinema işletmecisi olarak söylüyorum. İnsanları oraya çekebilmek için iyi sebepler yaratmak lazım. Geçen sezon 'Ayla', çok iyi bir sebepti. İnsanlar 7'den 70'e gitti. Çok yakın bir arkadaşım, 35 yıldır reklam ajansı sahibi olan bir hanımefendi, konuşmadığı annesiyle, 'Ayla' filmine gittikten sonra barıştı. Film boyunca ellerini bırakmayıp, hüngür hüngür ağlamışlar ve barışmışlar. Bunun gibi dünyadan bir sürü örnek oldu. Bunu sağlayan bir sinema filmiydi. 'Ayla'nın ne kadar izleneceğini biliyor muyduk? Kimse bilemez. 'Ayla', bugün 'Ben yapımcıyım' diyen herkesin önünden bir tur geçti. Senaryo hepsinin önüne geldi. Kimse kusura bakmasın, onlar bu filmi çekmek yerine, kısa yoldan para kazanmaya çalıştı. Belki de çekmeye cesaret edemediler. Yapımcılar, hikâyeyi okuduğunda, dönem filmi olması nedeniyle masraflı bir iş olacağını gördü. Ben bu filme 21 Milyon TL yatırım yaptım. Bunları yapmaktansa daha basit şeylerden para kazanmaya çalıştılar ve buna devam ediyorlar. Ben de bu durumu yadırgıyorum ve bunu sinemamıza yapılmış bir ihanet olarak görüyorum. Bunu hem yapımcı, hem de 18 tane salonu olan bir sinema işletmecisi olarak söylüyorum.

Bazı yapımcıların sinema salonlarındaki yiyecek içecek satışından pay istediği yönünde iddialar bulunuyor. Bu yeni gelişmeyi nasıl yorumlarsınız?
Onlara katılmıyorum. Bu sorunun cevabını hem yapımcı, hem sinema salonu sahibi hem de Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde 8 yıl boyunca bilirkişilik yapan biri olarak veriyorum. Salonların büfelerinde yapılan ticaretin sinema filmiyle hiç alakası yoktur. Çünkü orada yapılan ticaret salon sahibinin kendi kabiliyetiyle oluşturduğu bir iştir. Ben o arkadaşlara kesinlikle katılmıyorum.

KAYNAK: Habertürk Gazetesi


Hijyen ve Dezenfeksiyonun Öncüsü

Yapay Zekâ, Teknoloji ve Eğitim Paneli

Çiftçi, “Emin adımlarla Çayırova Yüzyılı’nı inşa edeceğiz”

Saadet Partisi’nden Uslu’ya ziyaret

Şehir Tiyatroları’ndan 27 Mart’a özel prömiyer

Vali Yavuz’dan KOTO ailesine teşekkür

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR

Büyükakın: Kadın çiftçilerimizin üretime katkısı çok değerli

Çetinkaya belediye çalışanlarını ziyaret etti

Yıldıztekin’in mottosu: Adalet ve liyakat!

Türel, Çiçek ailesinin acısını paylaştı

Akmeşeliler Hürriyet’i coşkuyla karşıladı

Gölcük’ün yeni sosyal alanında deniz göründü

Hatipköy’e yeni park

Stadyum bağlantı yolunda tamamlanan kısımlar trafiğe açıldı

Kayınbiraderine cadde ortasında tabancayla ateş etti

Sokak hayvanlarının mamaları artık bu tesiste üretilecek

Patlama sesi ekipleri harekete geçirdi

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

"Kız meselesi" kavgasında ölen 16 yaşındaki genç son yolculuğuna uğurlandı

Görkem Ahi 2024 Yılı İlk Çeyreğinde Mobilya Sektörünü Değerlendirdi

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Vali Yavuz’dan müjde!

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Seçim güvenliği için 594 bin personel görev yapacak

İşsizlik rakamları açıklandı

Kocaeli' de 30 bin araç kapasiteli otoparklar ve 3 bin 500 Tır kapasiteli otoparklar inşa edilecek

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

SGK'dan ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine promosyon ödenecek

Dubai’de Şirket Kurmak İçin Yurtdışı Atılım ile Benzersiz Fırsatlar

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

Başakşehir ile özel maç oynayacağız

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR