• BIST 100

    9123,42%0,48
  • DOLAR

    32,38% 0,18
  • EURO

    34,98% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2324,50% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3906,32% 1,63

Makinelerin kalbine teknoloji ihracatı

Yerlilik oranının yüzde 15'lerde kaldığı takım tezgahları sektörü, son dönemde geliştirilen yerli ve milli ürünlerle bu alandaki lider ülkelere makine ihracatına hazırlanıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 2.09.2019 11:32:00 0
Makinelerin kalbine teknoloji ihracatı

Yüksek teknoloji gerektiren otomotiv, savunma ve havacılık için kritik önemdeki takım tezgahları sektörü, son dönemde geliştirilen yerli ve milli ürünleri yurt dışı pazarlara taşımaya hazırlanıyor.

Tezmaksan Makine Genel Müdürü Hakan Aydoğdu,  "makineleri yapan makineler" olarak tanımlanan takım tezgahları sektörünün üretimin başlangıç noktası olduğunu söyledi.

Bu sektördeki performansın ülke ekonomisinin de gücünü ortaya koyduğunu vurgulayan Aydoğdu, şöyle konuştu:

"Bugün takım tezgahları sektöründe yerli makine kullanım oranının yüzde 15 olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu kendi makinesini, kendi teknolojisini üretmede hala ciddi sorun ve sıkıntı yaşayan bir ülke durumunda bulunduğumuzu gösteriyor. Bugün dünyanın en güçlü ekonomilerine baktığımızda, bu gücün ardında yatan gerçeğin kendi makinesini, kendi teknolojisini üretmesinin yattığını görüyoruz. İthal eden bir ülke olmaktan çıkıp, daha çok üretim ve ihracat yapan bir ülkeye hızla geçiş yapmamız gerekiyor."

Yapılan her takım tezgahı yatırımının yeni bir istihdam, daha çok üretim ve ihracat anlamına geldiğini dile getiren Aydoğdu, "Türkiye sanayisi olarak hem rekabet gücümüzü artırmak hem de pazardaki yerimizi kaybetmemek için çalışma şekillerimizi de değiştirmek zorundayız." dedi.

Aydoğdu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "uçtan uca yerlileşme" olarak da bilinen "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı"nı yürürlüğe koymasının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Tezmaksan Makine olarak 38 yıldır takım tezgahları sektöründe "Türkiye" patentli ürünlerle ekonomiye değer katmaya, Türkiye'nin rekabetçi gücünü artırmaya çalıştıklarını belirten Aydoğdu, uzun çalışmalar sonrası yakın zamanda iki önemli yerli ve milli projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi.

"Verim artıyor, duruş ve hatalar azalıyor"

Özellikle Endüstri 4.0 kapsamında "Karanlık Fabrikaların" konuşulduğu bir dönemde Tezmaksan'ın ürettiği Cubebox ile fabrikaların 24 saat operatörsüz çalışmasının sağlandığını anlatan Aydoğdu, yerli bir otomasyon sistemi olan bu yeni nesil anlayışın, kullanıcısına özellikle gece vardiyalarında yüzde 50 verimlilik sağladığını, aynı zamanda duruş ve hata oranını minimuma indirdiğini dile getirdi.

Aydoğdu, ayrıca Türkiye sanayisini Endüstri 4.0 rekabetine hazırlamak için "Kapasitematik" adlı üretim takip yazılımını geliştirdiklerini dile getirdi. Aydoğdu, "Bu program sayesinde fabrikalarınızla konuşur hale geliyorsunuz. Sistemle makinenin tüm davranışları anlık takip ediliyor ve olası sorunlar önceden tespit edilip önlem alınabiliyor. Makineleri, vardiyaları, operatörleri kıyaslayabiliyor ve tedbir alabiliyorsunuz. Ortalama yüzde 20 verim kazandırmanın ötesinde fabrikanızı 7/24 izleyebilme şansı yakalıyorsunuz." ifadelerini kullandı.

"2020 ihracat yılı olacak"

Geliştirdikleri tamamen yerli ve milli bu 2 yeni ürünün ihracatına yakın zamanda başlayacaklarını bildiren Aydoğdu, şöyle devam etti:

"Kapasitematik yazılımımız 2020'de ABD ve Avrupa pazarında olacak. Yerli yazılımımızı ihraç etmeye başlayacağız. 2023'ten sonra yıllık 1 milyon avro yazılım ihracatı hedefliyoruz. Otomasyon sistemimiz Cubebox ile eylül ayında Almanya'da düzenlenecek EMO fuarına katılacağız. Başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa'da ürünlerimizi pazarlayacak bayi altyapısını oluşturacağız ve 2020 itibarıyla ihracatına başlayacağız. 2025'te Avrupa'ya yıllık 5 milyon avro değerinde sistem ihraç etmeyi hedefliyoruz."

"Yerli makine üretimi artmalı"

Hakan Aydoğdu, yerli makine kullanımının artırılması gerektiğine işaret ederek, konuyu şöyle değerlendirdi:

"Yerli makine kullanımını artırmak için her şeyden önce yerli makine üretiminin artırılması gerekiyor. Bugün ne yazık ki ciddi anlamda kalifiye elaman sıkıntısı yaşıyoruz. Genç nüfusumuz var, otomotiv, sanayi ve medikal alanlarında da hafife alınmayacak bir deneyimimiz var; ancak eğitimde yaşanan sıkıntılardan ötürü daha ileri gidemiyoruz. Dolayısıyla burada başlangıç noktası eğitim. Sık sık dile getirdiğim bir konu var, Türkiye sanayisi olarak hem rekabet gücümüzü artırmak hem de pazardaki yerimizi kaybetmemek için çalışma şekillerimizi değiştirmek zorundayız. Çeşitli ülkeler için yapılmış Endüstri 4.0'a hazır olma endeksine bakıldığında Türkiye tereddüt edenler arasında. Türk sanayisinin dijital olgunluk seviyesi Endüstri 2.0-3.0 düzeyinde görünüyor. Bu treni yakalamamız gerekiyor. Bu da ancak eğitimle mümkün olacak. Mesleki, teknik liselerdeki, üniversitelerdeki eğitimimizi buna göre kurgulamamız şart."

Aynı şekilde, Ar-Ge çalışmalarına ve dijitalleşmeye de ağırlık verilmesinin önemine işaret eden Aydoğdu, devlet, üniversite ve özel sektör iş birliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesinin son derece değerli olduğunu söyledi.

Nitelikli eleman için "akademi"

Tezmaksan olarak yerli ve millileşmenin yolunun eğitimden geçtiğini, aynı şekilde üniversite, sanayi, devlet iş birliğinin önemini bildiklerini vurgulayan Aydoğdu, bu kapsamda bir sosyal sorumluluk projesi olarak Tezmaksan Akademi'yi hayata geçirdiklerini anlattı.

Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar Tezmaksan Akademi olarak, 62 ildeki teknik ve mesleki liseler ile lisans programı öğrencilerine eğitimler verdik. Okullarda yeterli makine teçhizatın olmaması, olanların da verimli kullanılmaması, eğitmenlerin eğitimlerinin sektör beklentilerinin altında kalması gibi sebepler dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığının belirlenen ilgili bölüm öğretmenlerine de meslek içi eğitimler düzenledik. Sanayi sektöründe yer alan firmalara CNC eğitimleri ve operatörlük eğitimleri sunuyoruz. Aynı zamanda ücretsiz online eğitim platformu da kurduk ve hali hazırda burada 5 bin 106 kayıtlı öğrencimiz bulunuyor. 168 kurumsal üyemiz söz konusu online eğitim platformumuzdan faydalanıyor. Biz, gençlerin mesleki eğitime yönelmesinin Türkiye'nin sanayileşmesinin önündeki en büyük engeli de ortadan kaldıracağına inanıyoruz ve bu inançla çalışıyoruz."

"Hedef rekabetçi makine"

Hakan Aydoğdu, bugün pek çok markanın daha ucuz olduğu için aynı işi yaptığı halde yerli makine yerine ithal makineyi tercih ettiğini söyledi.

Bu alanda daha çok yatırım yapıp yerli makine sayısının artırılmasıyla bu durumun ortadan kaldırılabileceğini ifade eden Aydoğdu, "Bunun yanı sıra takım tezgahları başta olmak üzere diğer makine üretimlerinde kullanılan kontrol üniteleri, servo motor ve sürücüleri, vidalı mil ve hassas rulmanların Türkiye'de üretilebiliyor olması gerekli. Bunlar yapılmadan rekabetçi makine üretebilmekten, dolayısıyla uluslararası alanda güçlü olmaktan bahsedemeyiz." dedi.

AA


Glam Fashion'da Yeni Sezonun Heyecanı

Mini Yüz Germe Ameliyatı ile Gençleşin

Kıyı Otomotiv'de Araç Almanın Ayrıcalığı

Tez Yazdır Akademik Danışmanlık: 8 Yıldır Güven ve Kalite

Başkan Adayı Büyükgöz Gebzelilerle Çay Sohbetinde Buluşuyor

Seçim nedeniyle 31 Mart Pazar günü o pazar kurulmayacak

Başkan Kurtuluş’tan ‘BÜYÜK DARICA MİTİNGİ’ne davet!

Türel Belediye çalışanlarına karanfil dağıttı

İzmit Belediyesi Evliya Çelebi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine kütüphane kazandırdı

Başkan Adayı Büyükgöz’den Hemşeri Derneklerine Ziyaret

Çayırova’da Sıfır Atık Yaşam Sokağı kuruldu

Trenlerde emekliler yüzde 10 indirimli seyahat edecek

YÖK, dünya sıralamalarında ilk 400'de olan üniversitelere doğrudan denklik verecek

3 pusula tek zarfta olacak

Mutfakta çıkan yangın kafeyi kül etti

Kırsal kalkınmaya tavuk desteği

Seymenli çocuklara park müjdesi

Türel Keşaplılardan destek istedi

Bayburtlulardan Bünyamin Çiftçi’ye sevgi seli

KO-MEK otomotiv sektörüne can suyu oluyor

Başkan Büyükakın, Lokomotif Köyde çocuklarla buluştu

GTÜ’de ramazan birlikteliği

Kütüphane Haftası'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Kaza içinde kaza

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Trenlerde emekliler yüzde 10 indirimli seyahat edecek

YÖK, dünya sıralamalarında ilk 400'de olan üniversitelere doğrudan denklik verecek

3 pusula tek zarfta olacak

Ticaret Bakanlığı ve MSB'den "İsrail ile silah ticareti yapıldığı" iddialarına ilişkin peş peşe açıklamalar

Cübbeli Ahmet kalp krizi geçirdi

Bünyamin Çiftçi’den miting gibi açık hava toplantısı

İnternette bebek satışı yapan siteler için Aile Bakanlığı harekete geçti

Çamlıçataklılar iftarda buluştu: Yan yana durmaktan başka şansımız yok

Kuzey Afrika'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Büyük Kocaeli Mitingi’ne davet

Tutuş, "Bahane değil, çözüm üreteceğiz”

AK Parti Kocaeli’ de, Erdoğan heyecanı

Türkiye İşçi Partisi, Hatay'da Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti

Türkiye Komünist Partisi'nden Gebze'de halk buluşması! "Zübüklerden Kurtuluyoruz"

(BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş “Hem inançlıyım, hem ultra Atatürkçüyüm. Bu bazılarını rahatsız ediyor”

Erdoğan'ın "Son seçimim" açıklamasına, Bahçeli'den "Ayrılamazsın. Türk milletini yalnız bırakamazsın.''

Elindeki son anketi paylaşan Kurum, 4 partinin seçmenine "Bana oy verin" çağrısı yaptı

CHP Başiskele Belediye Başkan Adayı Anıl Acurman, Saadet Başiskele adayı Zafer Mutlu’nun eleştirilerine cevap verdi

YRP Kocaeli’de istifa

Kıyı Otomotiv'de Araç Almanın Ayrıcalığı

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Serbest piyasada güncel altın satış fiyatları

Benzin ve motorin fiyatları

Çayırova Belediyesi Bornova deplasmanında

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 75 - Galatasaray: 78

Nijeryalı Lawal ilk kez Yeşil - Siyahlı formayı giydi

Kocaelispor, pazar günü stadyumda çalışacak

Durul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a forma hediye etti

KOCAELİSPOR'UN 30. ve 31.HAFTA TAKVİMİ BELLİ OLDU

TFF 2. Lig: Belediye Derincespor: 4 - Fethiyespor: 1

Çayırova Belediyesi, Pizza Lazza Haremspor’u mağlup etti

KBSL Play-Off: İzmit Belediyespor: 64 - Galatasaray: 90

Yenikent’e yeni saha

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13

YAZARLAR