• BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,59% 0,37
  • EURO

    34,78% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2496,79% 0,51
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Mahalle halklarına afetlerde alınabilecek tedbirler anlatılıyor

Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi start aldı.

YEREL HABERLER 20.03.2017 20:12:00 0
Mahalle halklarına afetlerde alınabilecek tedbirler anlatılıyor

Proje kapsamında mahalle halkının ilk eğitimi İzmit Plaj Yolu Cumhuriyet Mahallesi’nde gerçekleştirildi. SGK İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan eğitimde mahalle halkına afet eğitimi verildi. Projeyle vatandaşlara mahalle mahalle eğitimler düzenlenerek, depreme hazırlık bilinci oluşturulacak. 
 
PROGRAMA KATILANLAR
Cumhuriyet Mahallesi’nde düzenlenen ilk eğitime Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler, Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürü Mustafa Cevher, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Salim Tekoğul, Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Nurten Gümüş, Eğitim Şube Müdürü Selim Biçer, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Nurettin Nacar, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş,
Doç. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya, Doç. Dr. Fadime Sertçelik, Doç. Dr. İbrahim Sertçelik ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Gerdan, Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mustafa Yaman, 75.Yıl İlk ve Ortaokulu Müdürü Tamer Terzi ile mahalle halkı katıldı.
 
İLK 72 SAAT ÖNEMLİ
Prof. Dr. Cengiz kurtuluş eğitimdeki konuşmasında, “Afet zararlarını ancak eğitimle azaltabiliriz. Projenin amacı kursa katılan kursiyerlerin afet anında yapacakları davranışları öğrenmeleri ve bunun üzerinden toplumu afetlere daha dirençli bir biçimde hazırlamasıdır” dedi. Projeyi halka inmenin en önemli adımı olarak niteleyen AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul da, “Afetlerde ilk 72 saatte herkes kendi kendine yeterliliğini geliştirmeli. Bunu öğrenmeliyiz. Nasıl davranacağımızı bilmemiz gerekir. Yardım kuruluşları ilk anda asla kimseye yardım edemez. Evimizde deprem tedbirlerini almalıyız” şeklinde konuştu. Yrd. Doç. Dr. Serpil Gerdan, mahalle tehlike analizi eğitimi verdi. Eğitimde afet yönetimi hakkında bilgiler aktardı. 

RİSK YÖNETİMİNE GEÇİŞ
İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Osman Günler de konuşmasında şunları söyledi; “Projenin genel hedefi, toplumda afet bilinci kültürünü oluşturmaktır. Bunu yapabilmenin en iyi yolu da halkın yerel tehlike, riskler ve afet konusunda bilinçlenmesi, tehlike ve risklere karşı önlemlerin alınması, afet yönetim sistemine halkın paydaş olarak katılımının sağlanmasıdır. 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşanan acı tecrübeler ve afet yönetimi alanındaki uluslararası gelişmelerin ışığında dünyada olduğu gibi ülkemizde de geleneksel yara sarma modeli olan kriz yönetiminden risk yönetimine geçiş için çalışılmakta olunup, AFAD’ın kurulması ile birlikte 2009 yılından itibaren hazırlık ve zarar azaltma odaklı risk yönetimi geçiş sağlanmıştır.
 
AFETLERE HAZIRLIK HERKESİN SORUMLULUĞU
Afetlere hazırlık için yapılacak bir çok çalışma vardır ama bu çalışmalar asla tek bir kurum, kuruluş yada kişi veya makam tarafından yapılamaz. Afetlere hazırlıkta başarı için tüm paydaşların ve toplumun içinde bulunduğu bir ekip çalışması şarttır. Afetlere hazırlık toplumun tüm kurum ve kuruluşları ile imkan ve kaynaklarının ortak amaç doğrultusunda kullanımı gerekmektedir. Bu nedenle afetlere hazırlık; yerel yönetimlerin, merkezi yönetimin, özel sektörün, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin,  yani toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğundadır. Bu sorumluluğun bilicinde olarak hazırlanan Kocaeli Mahalle Halkı Afetler Hazırlık Eğitim Projesiyle mahalle gönüllülerine bir dizi eğitim verilecek.”      
 
MAHALLE HALKINA 2 GÜN EĞİTİM
Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi kapsamında İzmit İlçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde Mahalle Afet Gönüllülerine 2 gün süren afet eğitimleri verildi. Mahalle muhtarı, imam, öğretmenler ve kanaat önderlerinden oluşan bilinçli gönüllüler toplum temsilcileri durumundalar. Toplum temsilcileri olası bir afet durumunda, yardımların en çabuk ve doğru şekilde ulaştırılması, kayıp kişilerin tespiti için en kısa sürede iletişime geçilebilecek kesimlerdir. Çünkü bu kişiler yaşadıkları bölgeyi en iyi tanıyan ve yerel halka en yakın ilişkilere sahip kişilerdir. Her biri bulundukları sosyal çevre içerisinde söz sahibidir. Rol model olarak yönlendirici etkileri vardır. Yerel projelerin tabana yayılma sürecinde en kolay ve en hızlı çalışabilecek gruplar olarak gösteriliyor.
 
RİSKLER KALDIRILMALI
Mahalle gönüllülerine afet öncesi, sırası ve sonrasında bilinmesi ve yapılması gerekenlerle ilgili eğitimler veriliyor. Afet öncesi için hazırlık ve zarar azaltma eğitimleri verilerek, Gözlemsel Mahalle Tehlike Analizi ve yapısal olmayan risklerin azaltılması ile ilgili uygulamalar yapılacak. Proje kapsamında hazırlanan Güvenli Yaşam Odası ile toplumda depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Olası bir deprem anında evimizde, işyerimizde, okulda, hastanede veya alışveriş merkezi içinde bulunulabilir. Bulunulan yer neresi olursa olsun, bulunulan yapı depreme ne kadar dayanıklı olursa olsun, kaçınılmaz olan gerçek yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanabilecek risklerle karşılaşabilme ihtimali son derece yüksek.
 
YAPISAL OLMAYAN RİSKLER AZALTILMALI
Daha önce yapılan çalışmalarda 1999 Marmara Depremi’ndeki yaralanmaların %50’si ve ölümlerin %3’ünün yapısal olmayan elemanlardan kaynaklandığı görülmüştür. Yani sadece evlerdeki elbise dolapları, vitrinleri, büyük beyaz eşyaları veya büyük elektronik cihazları basit yöntemlerle sabitlemekle deprem sonrası yaralanmaların %50’sini ve ölümlerin %3’ünü azaltılabiliyor. Deprem sonrası karşılaşılabilecek olası afet zararlarını azaltmada, deprem öncesi yapılacak hazırlıkların en kolayı ve en kazançlısı yapısal olmayan risklerin azaltılmasıdır.
 
GÜVENLİ YAŞAM ODASI
Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi kapsamında Güvenli Yaşam Odası, projenin uygulandığı mahallelerde sergileniyor. Bu örnek çalışmayla depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılmasına yönelik toplumda farkındalık oluşturulması doğrultasında değerli adımlar atılacak olup, güvenli yaşam odasını ziyaret edenlerin bilgi ve tutumlarında önemli derecede olumlu değişiklikler olması beklenmektedir. Proje kapsamında evindeki eşyalarını sabitlemek isteyip de imkanı ve kabiliyeti olmayan vatandaşların istemeleri halinde evlerindeki eşyaları ücretsiz olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerince sabitlenecek.
 
ÇOCUKLARA YÖNELİK DEPREM TEHLİKE AVI
Güvenli Yaşam Odasının dış cephesi yapısal olmayan risklerle ilgili genel bilgiler ve sabitleme yöntemlerine ait görsellerle giydirilmiş olup, içerisinde yer alan plazma televizyon aracılığıyla da sabitleme teknikleri ile ilgili video görselleriyle desteklendi. Oda içerinde ise doğru sabitlenmiş eşyalar ve sabitlenmemiş eşyalardan kaynaklı riskler gösteriliyor.  Özellikle çocuklara yönelik deprem tehlike avı uygulaması yaptırılarak ve ödüller verilerek depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması bilinci yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Afet sırası ve sonrası için ise Temel Afet Bilinci, Yangın, İlkyardım, KBRN, Hafif Arama Kurtarma ve psikolojik ilkyardım eğitimleri verilerek, mahalle halkının afetlere karşı bilinçlendirilmesi sağlanıyor.


O tren İzmit’te de duracak

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi başladı

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

KADEM’den Gölcüklü kadınlara eğitim

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

KOTO’dan SEDAŞ’a Vezirçiftliği teşekkürü

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Babalar bu okulda eşleriyle doğuma hazırlanıyor

Geleceğin kadın şefleri ustalık belgelerini aldı

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

Evde yapılan operasyonda 580 kök kenevir bitkisi ele geçirildi

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli genelinde 19 Nisan 2024 Cuma günü hava nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kara Yollarında Durum

Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

İzmir Seferihisar açıklarında 4,5 büyüklüğünde deprem

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Fenerbahçe, Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR