• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

'Kültürel iktidar varsa, kültürel muhalefet de vardır'

Aylık olarak yayınlanan Açık Medeniyet gazetesinin ekim sayısı, "Sahne dar, kimde kültürel iktidar?" konusunu irdeliyor. Yazar Alev Alatlı ise "Kültürel iktidar varsa, kültürel muhalefet de vardır." şeklinde görüşünü aktarıyor.

KÜLTÜR - SANAT 4.10.2019 12:24:00 0

Kapadokya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Alev Alatlı, İbn Haldun Üniversitesi'nin aylık yayın organı "Açık Medeniyet"e yaptığı açıklamada, "Kültürel iktidar varsa, kültürel muhalefet de vardır. Mesele, muhalefetin kıymetini bilmek, değerlerine yılmadan, dejenere etmeden sahip çıkma meselesidir." ifadelerini kullandı.

Aylık yayımlanan Açık Medeniyet gazetesi, ekim sayısını "Sahne dar, kimde kültürel iktidar?" kapağıyla okurla buluşturdu.

Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylül ayında Eskişehir'deki Odunpazarı Modern Müzesi'nin açılışında yaptığı konuşmada dillendirdiği "kültürel iktidar" konusunu, ilgili yönetici, yazar ve entellektüellerin konuya dair görüşleriyle birlikte 18. sayısına taşıdı.

Alev Alatlı, gazetenin yayın koordinatörü Muhammed Akaydın'ın gerçekleştirdiği "Kültürel iktidar varsa, kültürel muhalefet de vardır" başlıklı röportajında, kültürel iktidar meselesinin tarihsel bağlamından hareketle uluslarası boyutunu irdeliyor.

Kültürün, boşlukta tekevvün etmediğini aktaran Alatlı, "Toplum üzerini istediğiniz değerlerle doldurabileceğiniz boş bir sayfa, 'tabula rasa' değildir. Avro Amerikan kültürünün temeli, Yunan ve Roma'nın ötesinde Hristiyan akidesi ile örülüdür. Meğerki bir mucize olsun ve bu uygarlıkların vazettikleri değerleri tartışmasız benimseyin, 'Batılı' olamazsınız. Gerek Osmanlı gerekse de Cumhuriyet aydınları ancak farkındalık yaratabilirlerdi. Onlarda o kadar yapabildiler." ifadelerini kullandı.

"14 yıl, milletlerin hayatında anlamlı olamayacak kadar kısa bir süredir"

Alatlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Biz 14 yıldır kesintisiz siyasi iktidarız fakat hala sosyal ve kültürel iktidarımız konusunda sıkıntılarımız var' ifadesini, "Kendilerinin kaygılarını anlamaz değilim ama 14 yıl, milletlerin hayatında anlamlı olamayacak kadar kısa bir süredir. Bakın, 200, 250, 300 yıllık sürelerden bahsediyoruz. 14 yıl bir nesil bile sayılmaz." şeklinde yorumladı.

Dünyada kültürel iktidarın Batı merkezli olduğuna dikkati çeken Alatlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kültürel iktidar diye bir şey var tabii. Batı'nın günümüzdeki kültürel iktidarı bir vakıadır. Protestan reformundan başlatırsak, adamların asgari 500 yılda oluşturdukları kodları var. Olsun. Kültürel iktidar varsa, kültürel muhalefet de vardır. Mesele, muhalefetin kıymetini bilmek, değerlerine yılmadan, dejenere etmeden sahip çıkma meselesidir."

"İdeolojik yorgunluklardan genç kuşakları korumalıyız"

TRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren de "Kültür sanatseverlerin buluşma noktası: TRT 2" başlıklı röportajında TRT 2'nin kültür ve sanatın adresi olduğunu vurgulayarak, "TRT 2, ana akım televizyon kanallarının ve diğer tematik kanalların aksine daha sakin, daha naif, içerik ve estetik odaklı bir yayıncılık vizyonuyla yola çıktı. Hayata dair fikirleri olan, derinlikli düşünceye önem veren, popülerlikten önce niteliği önemseyen izleyicilerimiz için tasarlandı. Sıklıkla yaptığımız bir vurgu var, TRT 2 sadece bir kanal değil, TRT 2'yi daha geniş tabanlı bir platform, çok boyutlu, çok mecralı bir kültür sanat markası yapma hedefimiz var." şeklinde konuştu.

Gazetenin manşet yazısını yazan Bünyamin Yılmaz ise, Osmanlı'nın dağılmasından sonra ortaya çıkan kültür hayatının günümüze kadar gelen serüveninde belirleyici kırılma noktalarını hatırlatıyor.

Yazısında iktidardan beklenen hamlenin, sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İdeolojik yorgunluklardan genç kuşakları korumalıyız. Onları kendi değerlerimizle olduğu kadar dünyanın en iyi sanatçılarıyla da üretim yapar hale getirmeliyiz. Netflix'in ne söylediğini biliyoruz. Biz Netflix'e ne söyleyeceğiz, biraz bunun peşine düşelim. Tuna'ya aşık Haluk Dursun'un 'Diclenin Kuzuları'na verdiği sözü anlamazsanız, vefatıyla ihmal ettiğimiz memleketin değerlerine bıraktığı emaneti de kavrayamazsınız. 'Andıran Postası'ndan Afrika'ya seslenen ve 'Büyük rüya görmek lazım' diyen bir değeriniz varsa yerinizde duramazsınız!"

Gazete ayrıca İbn Haldun Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakkı Öcal'ın, "Kaderimizin belirleyicisi nedir?", Can Ceylan'ın, "Kültür mü medeniyet mi?", Süleyman Seyfi Öğün'nün, "Kültür üzerine", Samed Karagöz'ün, "Türkiye sanat dünyasının küçük bir resmi", Beşir Ayvazoğlu'nun, "Yaratıcı muhafazakarlık", Serdar Demirel'in, "Çoğulculuğun sloganlaştığı bir vasatta kültürel aynılaşma", Turan Kışlakçı'nın, "Formel toplumlardan informel toplumlara kültürel diplomasi", Mehmet Özay'ın, "Kültürel iktidar kapışmasında ideolojiler", Fatih Özcan'ın, "Dijital çağ kültürü ve sinema", Ayşe Olgun'un, "Bab-ı ali yokuşu'na selam", Abdulhamit Güler'in, "Kültürel aktarım hümanizması ya da dijital savunma mekanizması üzerine", Bedir Acar'ın, "Benim güzel 'küresel iktidar'ım neredesin sen?", Nazif Tunç'un, "Kültür akıncısı türkiş dizilerimiz!", Yunus Emre Tozal'ın, "Şehirlerimiz miras değil, emanettir", Gülcan Tezcan'ın, "Sanat dünyasında kimin sözü geçer?", Mahmut Bıyıklı'nın, "Kültürel hamle ve sivil toplum", Abdurrahman Demirel'in, "Kültürel konumlanma ve neşe alanı", Melike Günyüz'ün, "Türkçe kitapların uluslararası pazarda bir karşılığı var mı?", Münir Üstün'ün, "Türkiye denince aklımıza hep jeopolitik konumumuz geliyor", Sümeyye Kuşakçı'nın, "Netflix ne kadar masum?", Erol Erdoğan'ın, "Kültürse verin sola", Hayrettin Taylan'ın, "Dil ve kültür psikolojisi", Mehmet Yücel Türksezer'in, "Üniversite kültürünün oluşması", Ahmet Altay'ın, "Türkiye'de mizah ve alternatif arayışlar", Osman Doğan'ın, "Ceviz ağacı işine mi girsek?", Mahmut Arslan'ın, "Babalar ve oğullar", Murat Özer'in, "Bir etken varlık olarak 'müzik kültürü'" ve Adnan Karakaş'ın, "Surda açılan gedikler!" yazılarını okurla buluşturdu.

Açık Medeniyet'in portreler bölümde ise bu ay İskender Pala, Cemil Meriç, Şule Yüksel Şenler, Ahmet Haluk Dursun ve Neşet Ertaş yer aldı.

"Bir Kuyu Üç Yusuf" adlı oyunla yeni sezona hazırlanan Yakaza Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Birol Cürgül'le yapılan söyleşinin yer aldığı Açık Kitap ekini de okurla buluşturan gazete, her sayı Hasan Aycın'ın bir çizgisini okurlarına hediye ediyor.

AA


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR