• BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,54% 0,30
  • EURO

    34,71% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2491,33% 0,29
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

KSO Başkanı Kütükcü: “2017 yeni kazanımlar yılı oldu”

Konya Sanayi Odası (KSO) Aralık ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi.

EKONOMİ 26.12.2017 11:43:00 0
KSO Başkanı Kütükcü: “2017 yeni kazanımlar yılı oldu”

Konya Sanayi Odası (KSO) Aralık ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Sevda Kayhan Yılmaz başkanlığında gerçekleştirildi.

Meslek Komitesi Üyesi sanayicilerin de katıldığı toplantıda konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye ve Konya ekonomisinin 2017 performansından KSO'nun çalışmalarına, Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımlardan Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerine değin pek çok konuya değindi. Türkiye'nin bu yıl 2016 yılındaki tüm kayıplarını telafi ederek, yeni kazanımlar elde ettiğinin altını çizen Kütükcü, "2016'yı ülke olarak yüzde 1.5, Konya olarak yüzde 3 ihracat kaybıyla kapatmıştık. Ancak 2017'de tüm kayıplarımızı telafi ettik. 11 ayda Türkiye'de yüzde 12, Konya'da ise yüzde 16.5 ihracat artışı yakaladık. 3. çeyrekte yakaladığımız yüzde 11.1'lik büyüme ivmesiyle de dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline geldik. Sanayicilerimiz de yüzde 2.6 ile bu büyümeye son yılların en güçlü katkısını verdi" dedi.

2017 yılında Türkiye'nin başarı performansıyla göz doldurduğunun altını çizen Kütükcü, "Türkiye, devlet-millet el ele vererek en ağır şokları, en az hasarla ve en hızlı şekilde nasıl atlattığını tüm dünyaya bu yıl bir kez daha gösterdi. Sanayicilerimiz büyük bir tutkuyla tüm zorluklara rağmen üretirken, devletimiz de üretimin yanında oldu, KGF enstrümanını güçlü bir şekilde ortaya koyarak, "sanayicilerimizin yanındayım" mesajı verdi."

"12 fuar ziyareti, bin 117 ikili iş görüşmesi yapıldı"

Konuşmasında Konya Sanayi Odası'nın 2017 yılında gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili bilgiler de veren Kütükcü, oda olarak 2017 yılında dış ticaret, üretim planlaması, pazarlama gibi alanlarda 35 eğitim organize ettiklerini, ayrıca 12 yurt içi ve yurtdışı fuara KOSGEB destekli iş gezisi düzenlediklerini ve bu fuarlarda Konyalı sanayicilerin bin 117 ikili iş görüşmesi yaptığını vurguladı.

Mesleki eğitim konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi'ndeki meslek lisesini Türkiye'nin 8. proje okulu haline getirdiklerini aktardı. Konya OSB'deki Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 2017'de büyük bir sıçrama yaptığını ifade eden Kütükcü, "Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız bir protokolle okulumuzu Türkiye'nin 8. proje okulu haline getirdik. Danışma ve yürütme Kurulları oluşturduk. İdari kadrosunu ve öğretmen kadrosunu güçlendirdik. Böylece okulumuz çok kısa bir sürede büyük bir sıçrama yaptı. TEOG yerleştirme sonuçlarına göre okulumuzda, tavan puan 430'a kadar yükseldi. 170 kontenjanın tamamı doldu. 375 ve üzeri TEOG puanıyla yerleşen 51 öğrenciye aylık 300 TL eğitim bursu vermeye başladık" diye konuştu

Kütükcü ayrıca oda olarak 8. sınıf öğrencilerini mesleki eğitime özendirmek amacıyla "Geleceğimi Seviyorum, Mesleğimi Seçiyorum" temalı kitap hazırlattıklarını ve bu kitabı Konya'daki tüm 8. sınıf öğrencilerine dağıttıklarını belirtti. Kütükcü, "İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu" toplantılarına da katılarak, sanayicilerin ihtiyaç duyduğu mesleklerde iş gücünün karşılanması amacıyla açılması ve kapanması teklif edilecek dal ve bölümlerin tespitinde rol aldıklarını anlattı.

"Innopark doldu, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde sayı 19'a ulaştı"

Kütükcü, Konya Sanayi Odası tarafından şehre kazandırılan Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin bu yıl yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını ve bölgeyi büyütmek için yeni yatırımlar yaptıklarını kaydetti. Kütükcü, ayrıca bu yıl Konya Sanayi Odası olarak Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Seferberliği ilan ettiklerini hatırlatarak, "Konya'ya bu yılsonu itibariyle 20 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi hedefi koymuştuk. Konya bu hedefe gerçekten sahip çıktı ve Konya'daki Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayımız 19'a ulaştı. An itibariyle 17 Ar-Ge merkezimiz, 2 tasarım merkezimiz var. Geçtiğimiz yıl bu sayı sadece 4 idi. Yani 19 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi'nin 15'i bu yıl kuruldu" ifadelerini kullandı.

Kütükcü, 2017 yılında Konyalı sanayicilerin finansmana erişimlerine de destek olduklarını belirterek, TOBB tarafından hayata geçirilen Nefes Kredisine destek vererek, üyelerine toplam 9.2 milyon TL'lik düşük faizli kredi hacmi oluşturduklarını ve bu kredinin yüzde 70.6'sının üyeler tarafından kullanıldığını hatırlattı.

"Savunma sanayi KSO'nun gündeminden düşmüyor"

2017 yılında KSO'nun gündeminden düşmeyen konulardan birinin de savunma sanayi olduğunu aktaran Başkan Memiş Kütükcü, şehrin savunma sanayinde hak ettiği düzeye gelmesi ve ana sanayi ile iş yapma kapasitelerinin artırılması için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini bildirdi. Yıl içerisinde 2. Savunma Sanayi Zirvesi ve Tedarikçi Günleri'nin yapıldığını anımsatan Kütükcü, "Huğlu ve Üzümlü'de mevcut silah üreticileri ile Konya Merkez'deki üyelerimiz için "Konya Ateşli Silahlar Sanayi UR-GE Projesi" ile "Konya Savunma ve Havacılık Sanayi Kümelenme Projesini" başlattık. Bunların yanı sıra MEVKA destekli "Konya Savunma Sanayi Geliştirme Merkezi" projemizde sözleşme imzalanması aşamasındayız. Ayrıca 50 kişilik sanayici heyetimizle Aselsan, FNSS ve Savunma Sanayi Müsteşarlığına ziyaret gerçekleştirdik. Odamız da yine Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına bağlı Ana Bakım Fabrikaları ile Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalarının yetkililerini sanayicilerimiz ile bir araya getirerek, ikili iş görüşmeleri yapılmasına olanak sağladık. Bu organizasyonlara önümüzdeki yıl içerisinde de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Yerli otomobil komisyonu kuruldu"

Konya olarak yerli otomobile ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ve Konya'nın bu konuda Valisi, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte hareket ettiğini söyledi. Konya'nın yerli otomobil konusunda rapor hazırlayarak, avantajlarını ortaya koyduğunu anlatan Kütükcü, "KSO, KTO, KTB, KOS ve MEVKA işbirliğiyle tamamen bağımsız, uluslararası bir kuruluşa Konya'da Otomobil Üretilebilirliği Fizibilite Raporu hazırlattık. Bu raporu da oda-borsa başkanlarımızla birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü ile TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na ilettik. Raporu ayrıca Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu'nda yer alan beş firmanın yönetim kurulu başkanlarına da göndererek, kendilerini Konya'ya, Konya'daki yatırım ortamını incelemeye davet ettik" dedi.

Kütükcü, yerli otomobil konusunun AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız'ın başkanlığında kurulan KSO, KTO, KTB, KOP ve MEVKA'nın da yer aldığı bir komisyon tarafından yakından takip edildiği bilgisini de paylaştı.

KOS'a 65 milyon TL'lik yatırım

Meclis ve komite üyelerine Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaşanan gelişmelerle ilgili de bilgi veren Başkan Kütükcü, 2017 yılında yenilenebilir enerji, bölgeye; yol alt yapı, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesi, içme suyu dağıtım şebekesi, atık su arıtma, haberleşme ve güvenlik sistemleri, eğitim, çevre düzenlemesi, kamulaştırma, sosyal tesis, planlama ve projelendirme gibi alanlarda 65 milyon TL yatırım yaptıklarını vurguladı.

Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin artık uluslar arası yatırımcılar tarafından tercih edilen, son derece modern bir sanayi alt yapısına kavuştuğunun altını çizen Kütükcü, bölgede yatırıma açılan 4. Kısım Genişleme Alanı ve kamulaştırma süreci devam eden 5. Kısım Genişleme Alanı ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "2013 yılının sonunda tahsise açarak, 104 parsel tahsis ettiğimiz 4. kısımda 88 fabrikamız üretime geçti, diğer fabrikalarımızın da yatırımları devam ediyor. Ayrıca sanayicilerimizden 5. kısma yönelik yoğun talep alıyoruz. Brüt büyüklüğü 7 milyon metrekare olan 5. Kısımda şu an itibariye 842 firmamız 21 milyon 207 bin metrekare yer talebinde bulundu" diye konuştu.

Kütükcü, konuşmasının sonunda tüm sanayicilere teşekkür ederek, yeni yılın hayırlar getirmesini temenni etti.

"Yönetici, çalıştırdığı herkesin dilinden anlayabilmeli"

Yılın son meclis toplantısına konuk olan Dr. Faik Özdengül de, sanayicilere "Hazreti Mevlana'nın Yöneticilere Tavsiyeleri" konulu bir konferans verdi. Mesnevi'den ve Hazreti Mevlana'nın diğer kitaplarından alıntılar yaparak konferansı gerçekleştiren Özdengül, yöneticilerin merhametli ve ilim sahibi olması gerektiğini, duygularıyla değil akılla işlerini yürütmesi gerektiğini söyledi. Yöneticilerin, çalıştırdığı herkesin dilinden anlayan kişi olduğunu ifade eden Özdengül, "Anlaşılmak kişinin başkalarının duygularını anlayabilmektir. İşçilerinize onları anladığınızı gösterin. Gittiğiniz hiçbir yerde ayrıştırıcı konuşmayın. Çalışanlarınızla bir araya gelin. Onları dinleyin. Ayrıca, kanaatkar olun, asıl zenginlik budur" şeklinde konuştu.

KSO Başkanı Kütükcü: “2017 yeni kazanımlar yılı oldu”

KSO Başkanı Kütükcü: “2017 yeni kazanımlar yılı oldu”

KSO Başkanı Kütükcü: “2017 yeni kazanımlar yılı oldu”

KSO Başkanı Kütükcü: “2017 yeni kazanımlar yılı oldu”


Geleceğe Yatırımın Adresi Rusya'da Eğitim

Çamaşır Makinesi Kazan Bilyası (Rulman) Nasıl Değiştirilir?

Vali Yavuz, ÖNEM Projesinin Galasında Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Darıca’da yüzler gülüyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Hastane randevularına yeni düzenleme

Kaymakam Kara, Darıcalıyı Dinlemeye Devam Ediyor

İzmit Rotary Kulübü 54. yılını kutladı

Dünyanın dört bir tarafından hastalar Kocaeli Üniversitesi’ne tedavi olmak için geliyorlar

O ilçelerde planlı elektrik kesintisi olacak

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Günü çift idmanla geçirdik

Önümüzdeki 3 gün yağış var!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

KOÜ Mühendislik Fakültesi'nde görev değişikliği

Kocaeli’de 156 okul müdürü değişti

KYK izinlerine yeni düzenleme

Kocaeli'de otobüslere yüzde 75 zam talebi!

İzmit Körfezi’nde araştırmalar sürüyor

İzmit Tren Garı’na ulaşımda asansör kolaylığı

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

MHP'nin sandalye sayısı 50'ye yükseldi

Hastane randevularına yeni düzenleme

Yumurta ve tavuk eti üretimi azaldı

Kara yollarında durum

2 akrep yiyen şahıs öldü

Maliye IBAN'ları kiraya verenlerin peşine düştü

Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan 9. gemi uğurlandı

TÜİK , şubat ayı işsizlik verilerini açıkladı

Ara tatil sona erdi, 20 milyon öğrenci yeniden ders başı yaptı

Bayramda 11,2 milyon araç otoyolları kullandı

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Derinceliler, Atasoy Bilgin’e sandıkta şok yaşattı!!

Saide Arslan Çalışkan'dan, Nail Çiler, partilileri ve gazetecileri hedef alan zehir zemberek suçlamalar!

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Kocaelispor 28 Nisan'da Bandırmaspor karşısında

Kocaelispor'un deplasman kontenjan sayısı belli oldu

Günü çift idmanla geçirdik

Başkan Durul, Emniyet Müdürü Karaduman’a forma verdi

Fofana Play-Off’ta kesin sahada

Kocaelispor taraftarına Ümraniye’de 175 kişilik yer ayrıldı

Göztepe takılmazsa, Süper Lig’de

Tarihte bugün Kocaelispor: Trabzonspor'u mağlup ederek Türkiye Kupası Şampiyonluğu kazandı

Körfezli yüzücülerin hedefi Türkiye Şampiyonası

Süper Lig'in eski yıldızı hayatını kaybetti

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 28 1 3 53 87
2.Fenerbahçe 32 27 1 4 57 85
3.Trabzonspor 32 16 12 4 12 52
4.Beşiktaş 32 14 12 6 4 48
5.Rizespor 32 14 12 6 -4 48
6.İstanbul Başakşehir 32 13 12 7 4 46
7.Kasımpaşa 32 13 12 7 -2 46
8.Sivasspor 32 11 10 11 -5 44
9.Antalyaspor 32 10 10 12 -1 42
10.Alanyaspor 32 10 10 12 -5 42
11.Adana Demirspor 32 9 10 13 5 40
12.Samsunspor 32 10 14 8 -6 38
13.Ankaragücü 32 8 11 13 -1 37
14.Kayserispor 32 10 12 10 -9 37
15.Konyaspor 32 8 12 12 -11 36
16.Hatayspor 32 7 13 12 -8 33
17.Gazişehir Gaziantep 32 8 17 7 -15 31
18.Fatih Karagümrük 32 7 16 9 -6 30
19.Pendikspor 32 7 16 9 -28 30
20.İstanbulspor 32 4 21 7 -34 16

YAZARLAR