• BIST 100

    10331,31%1,61
  • DOLAR

    40,06% 0,06
  • EURO

    46,94% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4273,29% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6833,05% 0,21

Kovid-19 kahvenin 40 yıllık hatırını 'hiçe saydı'

Koronavirüs salgını, Türk kültürünün vazgeçilmez tadı ve geleneği kahveyi, tiryakisinin tüketim biçiminden tedarikçisinin sunum şekli ve fiyat artışına kadar pek çok açıdan etkiledi.

EKONOMİ 29.06.2020 11:40:00 0
Kovid-19 kahvenin 40 yıllık hatırını

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında belirli bir süre kapanan cafe ve restoranlarda vakit geçirilememesi, kahve üreten ülkelerin başında gelen Brezilya başta olmak üzere pek çok ülkenin salgından büyük oranda etkilenmesi, kahve sektörüne de olumsuz yansıdı.

Türk kahve sektörünün paydaşlarından Kahve Dünyası'nın Genel Müdürü Kaan Altınkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs sürecinde mağazalarının geçici olarak kapanmasının, tüketicileri online satışa yönlendirdiğini, ev içi kahve tüketiminin yüzde 25-30 civarında arttığını belirtti.

Altınkılıç, "Yeni normalle, yavaş yavaş da olsa tüketici davranış ve alışkanlıklarının eski seyrine döneceğini tahmin ediyoruz ama kahveseverler bir süre daha online olarak kahve almaya devam edeceklerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Salgın sürecinde paket kahveye talep arttı

Kahve Dünyası'nın hem bir kahve zinciri, hem de paketli ürünleri ile bir perakendeci olduğunu kaydeden Altınkılıç, Kovid-19 salgını sürecinde online mağazalar üzerinden kahveseverlerle buluşmaya devam ettiklerini söyledi.

Kahve tiryakilerinin online mağaza üzerinden yaptıkları alışverişleri de analiz eden Altınkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koronavirüs salgınının mart ayının ortasından nisan ayının ortasına kadar olan ilk bir aylık sürecinde, online mağazamızın müşteri trafiğinde yüzde 500'lük bir artış gözlemledik. Online sipariş adedinde de önemli bir artış elde ettik. Neredeyse 10 yıldır e-Ticaret platformumuz faaldi ve hızlı şekilde büyüyordu. Online mağaza operasyonumuzu, beş katı büyük bir alanda devam ettirmeye başladık. Koronavirüs döneminde, paket kahve siparişlerinde çok ciddi bir artış yaşandı. Yani koronavirüs öncesi döneme göre kahve sipariş adedinde çarpan ile tanımlayabileceğimiz bir artış söz konusu oldu."

Türkiye kahve pazarının, zincir kahve mağazaları hariç perakende fiyatlarıyla 2,2 milyar lira ve 50 bin ton civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirten Altınkılıç, 50 bin ton satışın yaklaşık 32 bin tonunun mix kahvelerden, 15 bin tonunun Türk kahvesinden ve geriye kalan 3 bin tonunun ise klasik, gold ve kapsül espresso çeşitlerinden oluştuğunu aktardı.

Altınkılıç, "Kahvenin yıllık tonaj büyümesi ortalama yüzde 12 civarında. Değer büyümesi, başta kahve çekirdek fiyatları olmak üzere enflasyon ve enerji maliyetlerine bağlı olarak değişim gösterirken son 2-3 yıl içerisinde yıllık yaklaşık yüzde 20 civarında bir artış olmuştu. Ancak koronavirüsle dünyadaki kahve zincirlerinin geçici olarak kapanması, kahveye olan talebin düşmesine sebep oldu, talepteki düşüş de arzın artmasına yol açtı. Geçtiğimiz günlerde emtia piyasasında yatırımcısına en fazla kaybettiren ürünün yüzde 9,4 ile kahve olduğuna yönelik açıklamaları bu konuyla ilişkilendirebiliriz." diye konuştu.

Kahve fiyatlarında değişim bekleniyor

Arz artmasına rağmen virüsün düzensiz ve belirsiz etkilerinin, dünyanın farklı ülkelerinde de beklenmedik etkiler yarattığının altını çizen Altınkılıç, şunları kaydetti:

"Dünya kahve üretiminin çok büyük bir bölümünü gerçekleştiren Brezilya'daki vaka gelişimlerine baktığımızda ne yazık ki yakın gelecekte fiyatlarda bir volatilite (finansal oynaklık) görmemizin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu hassas süreçte fiyatlandırmalardan ziyade tedarikteki aksamalar işimizi zorlaştırdı ve zorlaştırmaya da devam edeceğini düşünüyoruz. Tedarik zincirindeki aksamalardan dolayı kahve arzı yüksek olsa da kısa vadede fiyat artışlarıyla karşılaşmak mümkün olacaktır."

Altınkılıç, toplam kahve ithalatının yüzde 20'sinden fazlasını üstlenerek Türkiye'nin kahve pazarının önemli bir oyuncusu olan Kahve Dünyası'nı, ürün ve iş akışlarında eksiye düşmeyecek şekilde yönettiklerini, kahve tutkunlarını kahvesiz bırakmayacaklarını vurguladı.

Misafirler al-götür ve paket servisle ağırlanıyor

Kaan Altınkılıç, salgın nedeniyle herkesin evinde daha fazla zaman geçirdiğini, sürecin, sektör tarafından bakıldığında özellikle tüketici davranışlarında çok farklı etkilere neden olduğunu dile getirdi.

"Bu dönem bize tüketici karakterinden satın alma alışkanlıklarını analiz etmede farklı deneyimler kazandırdı. Hala bir kafede oturup kahvemizi içmeyi seviyoruz ama masaya servis noktasında daha çekimser davranıyoruz." diyen Altınkılıç, normalleşmeyle birlikte sunumda değişikliğe gittiklerini, artık masaya servis hizmeti sunmadan al-götür veya paket servis hizmetiyle misafirleri ağırladıklarını ifade etti.

Altınkılıç, fiziki teması en aza indirmek ve müşterileri bekletmemek için "Hazır-Al" uygulamasını hayata geçirdiklerini belirterek, müşterilerin mobil uygulamadan mağazalara gitmeden sipariş verebileceklerini, yakında da "Al-Götür" mağaza konseptini kullanıma alacaklarını sözlerine ekledi.  

AA

Gündemi Takip Edin, OyunPress ile Oyun Haberleri ve İncelemeleri Kaçırmayın

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

GEBZE’NİN ÜRETİM GÜCÜ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

Ulsan heyeti Kocaeli'ye hayran kaldı

Başkan Büyükgöz’ün Beylikbağı Ziyareti

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Yalçın Dumlu’dan Bölgesel Kalkınmaya Katkı

İşitme Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kandıra’da Aşık Mahzuni Şerif Gecesi Duygu Dolu Anlara Sahne Oldu

GÖLCÜK’TE KORUNMASI GEREKEN KÜLTÜR VARLIĞI BİNANIN RESTORASYONU DEVAM EDİYOR

GÖLCÜKLÜ ÇOCUKLAR VE GENÇLER SANAT DOLU 3 GÜN GEÇİRDİ

Kasap Hızır 41 ile Antikkapı lezzetleri artık evinizde

GTO; YALIN DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI İLE ÜYELERİNİN VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR

TÜRKER YILMAZ: “İLÇEMİZDE İÇMESUYU VE KANALİZASYON HATTI ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR”

Yeniden Refah Partisi Gebze İlçe Haftalık Yönetim Kurulu toplantısı

Başkan Büyükakın, yeni yapılan Karamürsel Otobüs Terminali’ni inceledi

Kandıra sahillerinde çadır denetimi

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de fırtına uyarısı verildi

Dolar bugün ne kadar?

Kara Yollarında Durum

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İzmit’te riskli bölgeye güvenlik kalkanı

Encümen ihlallere izin vermiyor

Büyükşehir’den ulaşımda konfor hamlesi

DARICA MİLLET BAHÇESİ’NE YERALTI SUYU DESTEĞİ

Sıcak Havalarda Burun Kanamalarına Dikkat !

Yükleniyor

2025 yılında 500 milyon dolar yatırım yapacak Akkök Holding, yüksek teknoloji ve yerlileşmeyle büyüyecek

Coolaer, Eurasia Rail 2025’te ileri soğutma teknolojileriyle öne çıktı

Canovate Group, Eurasia Rail 2025’de gövde gösterisi yaptı

Limak, Global Engineer Girls projesi ile artık İspanya’da

VUSLAT DERNEĞİ KURBAN ÇALIŞMALARINA BAŞLADIĞINI DUYURDU

İsrail, Gazze'deki katliama devam edeceklerinin mesajını net bir şekilde verdi

Tarihin en uzun eve dönüş kuyruğu

Gazze'de can kaybı 47 bini geçti

Biden durdu, Trump izin verdi! Gelir gelmez İsrail'e sevkiyat yaptı

ABD Başkanı Trump: 1 milyon Filistinli bu iki ülkeye taşınmalı! Gazze'yi tamamen temizleyip 'Bitti' demeliyiz"

Mermerler Holding’de Hisse Usulsüzlüğü İddiası: Zafer Murat Mermer’den Yasal Hamle!

LÖSEV GÖNÜLLÜ KOROSU, İBB KOROLAR FESTİVALİNDE FARKINDALIK YARATTI

Türkiye 12 şehidine ağlıyor! Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı

İzmit Belediyesinden Kur’an Kursu öğrencilerine ikram sürprizi

Çiftçi, geleceğin büyük piyanistini ağırladı

Genel Başkan Ahmet Sevim: “Site değil, silahlı karargâh! Bu düzen değişecek!”

DENİZLİ EĞİTİM GÜCÜ SEN EĞİTİM ÖĞRETİM YILINI DEĞERLENDİRDİ

İBB’NİN 32’NCİ İSTİHDAM OFİSİ BAKIRKÖY’DE AÇILDI 5 YILDA 260 BİN KİŞİYE İŞ BULUNDU

Otel faciasının duruşmasında ikinci gün başladı

Türk İş Konfederasyonu, Eylem Sürecini Durdurma Kararı Aldı

Yozgat Belediye Başkanı’nın AK Parti’ye katılması gündemde

Bahçeli’den “Yargılama TRT’den yayınlansın” çağrısına destek

SERVET TURAN: “GENEL BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ, HUKUKU SİYASETE ALET ETTİRMEYECEĞİZ”

Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı

15 TEMMUZ MİLLÎ BİRLİK RUHU KOCAELİ İL MİLLÎ EĞİTİM KOODİRNESİNDE SANAT VE KÜLTÜRLE GELECEĞE TAŞINIYOR

Büyükakın, Murat Aydın ve yönetimini kabul etti

Önal bu kez siyasi partileri ağırladı

YAKLAŞIK 500 KİŞİ ANKARA’DA

KGF Desteği Beklentiyi Karşılamadı: CHP’li Nail Çiler’den Sert Eleştiri

ERBAKAN’DAN ENGİN KILIÇ’A TAKTİR BELGESİ

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Vergi Borcunuz mu Var? Yeni Mali Düzenme Yürürlüğe Girdi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Paybull'un faaliyet izni iptal edildi

Milyonlarca emekli için kritik adım! Öne çekildi

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar kaç TL oldu, Euro ne kadar?

Başarılı Karatecilerden Başkan Büyükgöz’e Ziyaret

“4 Mevsim Uludağ”

“4 Mevsim Uludağ”

Kocaelispor’a Galatasaray’dan kaleci transferi!

Kocaelispor’un unutulmaz futbolcusu entübe edildi

Kocaelispor’a gururlandıran sponsorluk! Dünya devi destek oldu

AKUT Spor Kulübü Sporcusu Derin Deniz Sorguç'tan Avrupa Şampiyonluğu

Körfez’e dev spor tesisi için ihale yapıldı

Başiskele’de dağ koşusu heyecanı yaşandı

İzmitli yüzücü, Avrupa’da üst üste altın madalya kazandı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.